Skocz do zawartości
cffan

PS3 a obrazy Blu-ray

Rekomendowane odpowiedzi

cześć,

czy PS3 ma możliwość otworzenia filmów Blu-ray zgranych za pomocą programu AnyDVDHD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy się jak ? Z dysku, z płyty, po sieci, z ... pamięci ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toeretycznie robisz na pamieci zewnetrznej robisz katalog AVCDHD, wrzucasz tam strukture plikow AVCHD (BDMV + CERTIFICATE) i dziala. Praktycznie? Widziales kiedys w strukturze AVCHD plik M2TS ponizej 4 GB? A taki jest niestety wymog dysku ktory chcesz by byl widziany w konsoli (FAT32 -> limit 4 GB/plik).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem to podać na dysku przenośnym, faktycznie, sony nie widzi ntfs :) A jeśli za jakiś czas sprawie sobie nagrywarkę to nie będzie problemu z kopiami zapasowymi filmów w PS3? Swoja drogą gdzieś mi się obił o uszy program za pomocą którego montujesz dysk z PC na PS3 może to da radę pociągnąć film? Chociaż może źle słyszałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Toeretycznie robisz na pamieci zewnetrznej robisz katalog AVCDHD, wrzucasz tam strukture plikow AVCHD (BDMV + CERTIFICATE) i dziala. Praktycznie? Widziales kiedys w strukturze AVCHD plik M2TS ponizej 4 GB? A taki jest niestety wymog dysku ktory chcesz by byl widziany w konsoli (FAT32 -> limit 4 GB/plik).

ja przerzucam pliki ponad 4GB poprzez media serwer (po kablu bądź WiFi) i pliki są widoczne na dysku konsoli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy wtedy działa struktura płyty BD? Czy jest menu, mozliwość wybrania audio, napisów itd..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja niestety nie posiadam żadnego zrzutu z BD na HDD w formacie AVCHD, mam jedynie materiał z kamery w tym formacie ale nie będę mógł sprawdzić czy da się wybrać ścieżkę dźwiękową lub napisy ;/ ale z ciekawością czekam na odpowiedź na wyżej zadane pytanie ;]

proszę o info jakich MediaSerwerów używacie, bo ja mam u siebie TVersity, jak będę miał chwilkę to sprawdzę czy bez problemu na plejce pójdzie materiał z kamerki AVCHD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Temat załatwiony kilka lat temu.

Przyglądam się jak sobie dacie radę.

Nieporozumienie tkwi w (nomenklatury=nazewnictwa=normalizacji - bez przerwy problem na forach HD spotykane) ustaleniu: Co to jest AVCHD ?

Tego nawet SONY nie rozumie umieszczając na telewizorach logo AVCHD.

Bo niby co to aparat wyświeytlacący sygnał AV (LCD/PDP/projektor/monitor PC/CRT ma wspólnego z formatem [tgz. konteneterm ]) organizacji plików AV w fazie jego podawania po HDMI na ekran ?

AVCDH to format plasowania treści HD ( więcej niż magiczna 576 linii DVD) na na dowolnym nośniku typu DV/DL DVD/ BD

To nie jedyny problem.

Większość fanów HD nie umie jeszcze definiować pojęć związanych z ułomnościami reprodukcji HD video i audio HD.

Większość nawet recenzentów (niestety także dziennkarzy piszących w tgz. prasie zawodowej) też bazuje na starych podglądach i odsłuchach, bo nie ma (nie dysponuje) narzędzi do podglądu efektów masterowanie zarówno Audio jak i Video HD).

W tym zwłaszcza mój ulubiony [straszny] problem: judder 24 fps dla filmów 1080p/24.

Dotyczy to nawet ludzi z branży filmowej = operatorów współczesnych kamer.

Stan jest taki, że w wyższych szkołach w US/EU/Łódź wykładają źle, starsi Panowie (profesorzy - wykładowcy) o tematach a nie mają narzędzi ani na uczelniach, ani w studiach masteringowych, ani w domach.

A my mamy HDMI 1.3a ze sprawnością 1080p/24fps w domach już do dawna mamy i musimy się przyglądać tej porażce na codzień kupując po 100 zeta plugawe produkcje pod szyldem Blu Ray.

I JUŻ !

Edytowane przez dominikjestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W TSMuxerze jest opcja dzielenia plików na dowolne wielkości ( podczas tworzenia struktury BD )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
proszę o info jakich MediaSerwerów używacie, bo ja mam u siebie TVersity, jak będę miał chwilkę to sprawdzę czy bez problemu na plejce pójdzie materiał z kamerki AVCHD

Ja używam PS3 Media Serwer i jest klawo :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swoja drogą gdzieś mi się obił o uszy program za pomocą którego montujesz dysk z PC na PS3 może to da radę pociągnąć film? Chociaż może źle słyszałem :angry:

Ten program to multiAVCHD. Pięknie dzieli materiał w segmentach do 4GB. Sprawdź parę wątków w poradniku i software

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i udało się, materiał nagrany z kamerki chodzi bez problemu na plejce streamowany z kompa za pomocą TVersity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak tak mówisz to spróbujemy się przekonać do innego media serwa ;]

montas używałeś kiedyś TVersity? jeśli tak to podaj proszę w telegraficznym skrócie w czym ps3mediaserver jest lepszy od TVersity ;) aż sam jestem ciekaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Prostota obsługi, banalna instalacja, zero konfiguracji, grzebania w ustawieniach i jest w javie. Ale najważniejsze, bezbłędnie strimuje mkv + napisy srt :angry:

mkv2vob, gotsent itd. są zbędne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak klasuje się PS3 pod względem odtwarzania nagranych płyt z obrazem hd z kamery w AVCHD? Mam nagrywarke LG bluray do komputera i zastanawiam się nad PS3 do oglądania filmów zgranych właśnie z kompa+ zwykłe dvd i zdjęcia na płytach. Ponadto zastanawiam się, czy do nowej wersji 80GB gdzie niema miejsca na karty pamięci można podpiąć zwykły komputerowy czytnik kart na USB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plasuje się tak samo jak większość innych odtwrzaczy BD. Jak masz dobrą kamerę i dobrej jakości nagrałeś materiał to będzie super. Tutaj raczej PS3 ma mało do gadania. Zależy jak nagrasz - to ma znaczenie.

Można podpiąć czytnik. PS3 jest najlepszym odtwarzaczem zdjęć na rynku. N A J L E P S Z Y M. Brak konkurencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Plasuje się tak samo jak większość innych odtwrzaczy BD. Jak masz dobrą kamerę i dobrej jakości nagrałeś materiał to będzie super. Tutaj raczej PS3 ma mało do gadania. Zależy jak nagrasz - to ma znaczenie.

Można podpiąć czytnik. PS3 jest najlepszym odtwarzaczem zdjęć na rynku. N A J L E P S Z Y M. Brak konkurencji.

A właśnie odnośnie nagrywania tego materiału. Swego czasu miałem program do nagrywania dołączony do kamery Sony HDR-SR12E ale gdzieś go posiałem, więc potrzebuje nowego, takiego do którego będę mógł wrzucić pliki bezpośrednio zgrane z dysku kamery w formacie bodajże M2TS na płyte blu-ray. Jaki program polecacie? Dodam jeszcze, że ten film który chce nagrać zgrałem jakiś czas temu jak jeszcze miałem program od sony, teraz chciałbym zgrać na komputer coś innego lecz bez niego nie wiem jak sobie poradzić. Da się to jakoś obejść bez softwareu sony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A właśnie odnośnie nagrywania tego materiału. Swego czasu miałem program do nagrywania dołączony do kamery Sony HDR-SR12E ale gdzieś go posiałem, więc potrzebuje nowego, takiego do którego będę mógł wrzucić pliki bezpośrednio zgrane z dysku kamery w formacie bodajże M2TS na płyte blu-ray. Jaki program polecacie? Dodam jeszcze, że ten film który chce nagrać zgrałem jakiś czas temu jak jeszcze miałem program od sony, teraz chciałbym zgrać na komputer coś innego lecz bez niego nie wiem jak sobie poradzić. Da się to jakoś obejść bez softwareu sony?

jeśli kamera jaką posiadasz ma dysk twardy to bez problemu po podłączeniu jej po USB do kompa zgrasz sobie wszystkie pliki w których są nagrane przez Ciebie filmy, wystarczy w moim komputerze albo innym menadżerze plików przeszukać strukturę katalogów z kamery i zgrać te największe (u mnie są w katalogu STREAM) :lol: ja dość często tak robiłem na wyjazdach jak nie miałem ze sobą softu sony :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi