Skocz do zawartości
lipa_ml

Nowy Bluray LG BD370

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Super,

dzięki za kompetentny test.

Ograniczyłeś się do istotnych cech.

Martwi 1080p mkv.

Oznaczenie 1080p może oznaczać dwa typy: 1080p/24 ale także 1080p/30 (bardzo rzadko 1080p/60)

Jeżeli możesz to sprawdź programem mediainfo jakie są fps-y w tym mkv.

Jak widzę BD370 nie znalazł flagi w zakresie fps. Jeżeli dobrze widzę na foto.

Może więc spróbuj wymusić tryb 24 fps. Jak zrozumiałem jest taka opcja w setupie.

Sprawa druga:

HD Audio;

Z opisu na stronie LG wynika, że dekoduje po HDMI ( podobnie jak PS3) do LPCM.

Czy wypuszcza dstMA i DTHD jako bitstream ?

Jest test UK:

http://www.trustedreviews.com/home-cinema/...u-ray-Player/p1

ale nie zbadali mkv ?!

the LG does a fine job at transferring HD audio bitstreams and converts to PCM without compromising the dynamism of the original soundtrack
Edytowane przez dominikjestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UK nie testowali MKV bo mogli nie mieć... Krążą słuchy, że nie na wszystkich rynkach jest. Czas zweryfikuje (albo rodacy na Wyspach :) )...

Zmiana trybu na 24Hz nic nie daje. Coś mi się wydaje, że tutaj tylko nowym softem.

Takie mam info o pliku (wyciągnięte z KMPlayera):

E:\Star.Wars.Episode.III.Revenge.Of.The.Sith.2005.1080p.HDTV.x264-hV.mkv

General

Complete name : E:\Star.Wars.Episode.III.Revenge.Of.The.Sith.2005.1080p.HDTV.x264-hV.mkv

Format : Mk

File size : 7.95 GiB

PlayTime : 2h 14mn

Bit rate : 8472 Kbps

Encoded date : UTC 2007-08-05 19:11:39

Writing application : mkvmerge v2.0.2 ('You're My Flame') built on Feb 21 2007 23:40:55

Writing library : libebml v0.7.7 + libmatroska v0.8.1

Video #1

Codec : MPEG-4 AVC

Codec/Info : MPEG4 ISO advanced profile

PlayTime : 2h 14mn

Width : 1920 pixels

Height : 816 pixels

Display Aspect ratio : 2.35

Frame rate : 25.000 fps

Language : English

Audio #2

Codec : AC3

Codec/Info : Dolby AC3

Channel(s) : 6 channels

Sampling rate : 48 KHz

Text #3

Codec : UTF-8

Codec/Info : UTF-8 Plain Text

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ściągam ten plik.

Sprawdzę.

Source...............: MKV BBC HD Broadcast

Więc 25 fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie rozumiem.

Dlaczego koniec epoki BD skoro pliki mkv mozna co najmniej od roku odtwarzać na wszelkiej maści playerach HD i jakoś BD nie umarło ???

Poza tym po co z jednego pudełka BD i mkv? Ponieważ jest to urządzenie firmowane przez "giganta" elekktroniki użytkowej nie wierzę w dobre wsparcie i zmiany oprogramowania jak w przypadku PCH i innych. Oni mają interes tylko w sprzedaży jak największej ilości tych klocków a nie w pomaganiu userom.

Pozdro

Po co bd i mkv z jednego pudełka ? Chyba sobie żartujesz ! Chyba właśnie o to chodzi żeby mieć jedno do wszystkiego po co mi player do mkv i player do bd jak można mieć to w jednym.

Co do lg , oczywiście spodziewałem się tego że na początku nie obejdzie się bez problemów , brak ntfs , problem z 1080p ale i tak bezproblemowe czytanie 720p przez napęd bd czyni go bardzo atrakcyjnym a na pewno najatrakcyjniejszym modelem pewnie do 2 tyś . Moim zdaniem lepiej kupić taki player niż każdy inny + np. wd bo przynajmniej czyta poprawnie polskie znaki z czym wd ma problem. Jeśli chodzi o soft to nie spodziewam się cudów bo zawsze są obiecanki a potem producenci mają nas gdzieś i nic się nie pojawia .

Mam jeszcze pytania:

1) Czy wypuszcza dstMA i DTHD jako bitstream ?

2) Gdzie go kupiłeś

3) Za ile ?

4) Czy napisy muszą mieć taką samą nazwę co plik z filmem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Trochę późno się pojawił..... Kiedy już mnóstwo ludzi zaopatrzyło się w popcorny, egreaty... Ale jedną rzecz chcialbym jednak powiedzieć. Płyta nagrywana w przypadku MKV zaczyna być przeżytkiem. Nośnik, podobnie jak DVDR nie będzie pewny i długotrwały. Twardy dysk dobrej jakości jest moim zdaniem lepszym magazynem dla MKV. Nie trzeba wtedy już wielu płyt z nagranymi filmami. Co innego tłoczone BD. Te nie zginą tak szybko, postawił na nie światowy przemysł filmowy i pewnie będzie się to jeszcze długo kręcić. Szkoda,że ceny płyt BD (i DVD też) są w polskich sklepach w bardzo nierealistycznych cenach. Wiem,że wiele filmów DVD można już dostać nawet po 10 zł. Ale nadal mamy lwią częśc po 50 zł i BD po 119 zł.

Edytowane przez Lord Rayden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeszcze o

Star.Wars.Episode.III.Revenge.Of.The.Sith.2005.1080p.HDTV.x264-hV.mkv

MediaInfo wyświetla m. innymi:

Profil formatu: High@L5.1

Szerokość : 1.920 pikseli

Wysokość : 816 pikseli

Proporcje obrazu : 2.35

Szybkość wyświetlania klatek : 25,000 f/s

Rozdzielczość : 24 bity

Kolorymetria : 4:2:0

Rodzaj skanu : Progresywny

Dla świętego spokoju zapytam:

W ustawieniach masz PAL ?

Chociaż to nie powinno mieć znaczenia dla opisanych wad reprodukcji.

Tymbardzie, że płynność jest OK.

Na Dvico 6500 wszystko jest także OK. Jakość PQ średnia +. Jest niewielkie ziarno.

Może tak jak pisałeś to wina braku obsługi profilu formatu High@L5.1.

Ale to kwestia FW.

Czytam manual i nie widzę obsługi 1080p/30Hz !?

Ciekawe cytaty:

- DivX file extensions: ?.avi?, ?.divx?, ?.mpg?, ?.mpeg?, ?.mp4?, ?.mkv?

This player support H.264/MPEG-4 AVC profile Main, High at Level 4.1.

-For a file with higher level, the player will ask whether you want to play

or not.

- Displaying subtitle file is not available for video files with ?.mpg? and

?.mpeg? extensions.

- Playable DivX subtitle: SubRip (.srt / .txt), SAMI (.smi), SubStation Alpha (.ssa/.txt), MicroDVD (.sub/.txt), SubViewer 2.0 (.sub/.txt), TMPlayer (.txt), DVD Subtitle System (.txt)

- Available resolution size:

DIVX 3.xx ? DIVX 6.xx: 720 x 576 (W x H) pixels

XVID, H.264/MPEG-4 AVC: 1920 x1080 (W x H) pixels

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trochę późno się pojawił..... Kiedy już mnóstwo ludzi zaopatrzyło się w popcorny, egreaty... Ale jedną rzecz chcialbym jednak powiedzieć. Płyta nagrywana w przypadku MKV zaczyna być przeżytkiem. Nośnik, podobnie jak DVDR nie będzie pewny i długotrwały. Twardy dysk dobrej jakości jest moim zdaniem lepszym magazynem dla MKV. Nie trzeba wtedy już wielu płyt z nagranymi filmami. Co innego tłoczone BD. Te nie zginą tak szybko, postawił na nie światowy przemysł filmowy i pewnie będzie się to jeszcze długo kręcić. Szkoda,że ceny płyt BD (i DVD też) są w polskich sklepach w bardzo nierealistycznych cenach. Wiem,że wiele filmów DVD można już dostać nawet po 10 zł. Ale nadal mamy lwią częśc po 50 zł i BD po 119 zł.

z tym mnóstwo to bym nie przesadzał, ja tez wolał bym z hdd usb puszczać mkv ale lepiej z płyty dvd niż wcale. Płyta dvd jeszcze długo nie będzie przeżytkiem szczególnie w dobie kryzysu niestety nie wróże szybkiego rozpowszechnienia nagrywarek bd . Co do popcornów i innych takich wynalazków to trzeba brać pod uwagę ze to są urządzenia dla tych którzy mają jednak pojęcie o takich zabawkach a dla kogoś kto lubi łatwiznę obsługi taki lg to strzał w dyche . Ściągasz mkv 720p na lapku zgrywasz na dvd i heja do napędu . Zresztą można do tego użyć dvdrw i mazać do woli . Chyba że nie czyta rw ale to kolejne pytanie do posiadaczy bd lg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepszym odtwarzaczem MKV jest PC.... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
najlepszym odtwarzaczem MKV jest PC.... ;)

no to wiadomo i nigdy się to nie zmieni jeśli nadal będzie wiele standardów kodowania ale ja nadal będę się upierał ze opcja mkv nawet jeśli jest to tylko 720p to zajefajna sprawa w tym lg i gdyby nie fakt że się ostatnio wykosztowałem na głośniki to kupił bym go odrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki jest ciekawy mkv:

Title : Elton 60 Live At Madison Square Garden

Year : 2007

Runtime : 198 min

IMDB : http://www.imdb.com/title/tt0999889/

IMDB Rating : 8.1/10

Genre : Concert

Source : BluRay

Format : .MKV

Video : 1080p/29.97fps ~8192Kbps High@L4.0

Aspect ratio : 1.85:1

Audio Track 1 : Dolby Digital 640Kbps 5.1 English

Subtitles : None

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czas na tanie DVD/MKV playery z USB 2.0 NTFS.

Hmm... osobiście jestem wielkim przeciwnikiem NTFS... od jakiegoś czasu używam równolegle exFAT i jeśli już mają robić obsługę jakiego innego filesystemu to poprosze właśnie o exFAT.

Mniej danych nadmiarowych, bardziej elastyczne clustery... ogólnie miodzik ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam piekny test ale mnie nurtuje jedno zagadnienie czy ten lg czyta plytki dvd dl bo jak patzrylem na podanej stronie to jakos nie widzialem wiec na co nagrac te .mkv jak wielkosc nie raz > niz 4,7gb no chyba ze sie myle bo jestem nowy w temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie jakości obrazu. Czy jest różnica między LG BD370 a PC lub innymi media centrami a PC i na czyją korzyść? Chodzi mi o pliki mkv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z jedną tezą się zgodzę: najlepszym odtwarzaczem do MKV dalej będzie PC. Weźmy tylko pod uwagę zużycie prądu jednego i drugiego... Po za tym tutaj wrzucasz płytę i jazda. a w piecu musisz załadować wrzucić na pełny ekran, zapodać napisy, ścieżkę audio. Tu od tego masz kursory kierunkowe i przycisk OK.

Jeśli chodzi o jakość, to bije na głowę Popcorna i na pewno WD TV HD media playera. 720p wygląda rewelacyjnie na 42 calach FullHD. W zasadzie to nie potrzeba więcej moim zdaniem, jak porównywałem Szklaną Pułapkę 4 z płyty Blu-ray a wersją 720p to jakościowo obraz wyglądał niemal tak samo. Naturalnie jak przyjrzałem się z bliska (pół metra ;P ) to widać było trochę więcej ziarna. Różnicę łatwiej pewnie będzie dostrzec na rzutniku FullHD, ale tutaj jest jak z drogimi samochodami: jak Cię na niego stać to stać Cię na paliwo do niego. Jak masz porządny rzutnik za parenaście klocków to stać Cię na oryginalne filmy na blu-rayu ... :P

Edytowane przez sheelah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
najlepszym odtwarzaczem do MKV dalej będzie PC

Także mam odmienne zdanie.

Zdecydowanie wolę dedykowany sprzęt typu DVICO/NMT.

A jeszcze jak sie trafi virusik, formacik albo kodeki się zaczną nakładać .......

To ja wysiadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli chodzi o jakość, to bije na głowę Popcorna i na pewno WD TV HD media playera. 720p wygląda rewelacyjnie na 42 calach FullHD. W zasadzie to nie potrzeba więcej moim zdaniem, jak porównywałem Szklaną Pułapkę 4 z płyty Blu-ray a wersją 720p to jakościowo obraz wyglądał niemal tak samo. Naturalnie jak przyjrzałem się z bliska (pół metra ;P ) to widać było trochę więcej ziarna.

Rozumiem ,że porównywałeś ten sam plik mkv na Popcornie (A100 czy A110) i na BD370 i obraz jest dużo lepszy na LG?

Tak?

Na jakim TV jeśli można wiedzieć ?

Czy analogicznie się ma sytuacja z plikami .m2ts - jakość na korzyść LG ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popcorn A110 od znajomego. Sprawdzane na LG 42LY95. AVCHD nie sprawdzałem, bo nie mam takowej kamerki. Może coś znowu po ludziach wydębię. Nie wiem tylko czy do AVCHD potrzeba będzie jakiegoś softa, żeby to odpowiednio na płytę nagrać. Z tego co wiem odtwarzacze blu-rayowskie mają problemy z surowym materiałem bezpośrednio z kamer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Popcorn A110 od znajomego. Sprawdzane na LG 42LY95. AVCHD nie sprawdzałem, bo nie mam takowej kamerki. Może coś znowu po ludziach wydębię. Nie wiem tylko czy do AVCHD potrzeba będzie jakiegoś softa, żeby to odpowiednio na płytę nagrać. Z tego co wiem odtwarzacze blu-rayowskie mają problemy z surowym materiałem bezpośrednio z kamer.

możesz mi odpisać na te pytania :lol:

2) Gdzie go kupiłeś

3) Za ile ?

4) Czy napisy muszą mieć taką samą nazwę co plik z filmem

5) czy czyta płyty 8,5 gb dl (pewnie tak ale wole się upewnić)

z góry dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lipa_ml

jesli pytasz o to LG to odpowiedz juz dawno padla :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@lipa_ml

jesli pytasz o to LG to odpowiedz juz dawno padla :P

przeoczyłem chyba wypuszcza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ja również dziś odebrałem BD370. Został mi zamieniony w serwisie z BD300. Muszę przyznać że sprzęcik jest wyśmienity. Bardzo szybki, jakość rewelacyjna na LCD 42LG6100. Zassałem kilka filmów w .mkv z rapida i muszę przyznać że niemal nie różnią się od BLU RAYa.

Polecam ten sprzęcik każdemu!

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przeoczyłem chyba wypuszcza?

w drugim poscie, drugi link, druga strona recki :P

On the audio side, the player's decoding capabilities are similar to the BD300 - you can feed raw Dolby TrueHD, DTS HD Master Audio and Dolby Digital Plus bitstreams to an AV receiver over HDMI, or convert them to multichannel PCM if your receiver lacks the relevant decoding.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi