Skocz do zawartości
rakso

Sprzęt pod HTPC (mini-itx)

Rekomendowane odpowiedzi

Filmy w zasadzie wszystkie idą super włącznie z full 3d sbs Jeden tylko trafiłem 3d 1080p i sprzęt był w stanie pokazać około 10fps.

Obciążenie na mkv 1080p to około 20%, na materiale .ts również podobnie. Divix nieco więcej chłoną ale różnica jest nieznaczna.

Audio mam zapięte optykiem do Yamahy RX-V596RDS.

TV Samsung UE55C7000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audio mam zapięte optykiem do Yamahy RX-V596RDS.

Ale czy po HDMI idzie dźwięk HD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobra wiadomość.

Jak zrozumiałem filmy BD chodzą bez problemu. tak?.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na tą chwile trafił mi się tylko jeden tytuł na którym sprzęt się poddał a w zasadzie walczył mimo kiepskich efektów. Mój domowy PC mimo wypasu nie zaprezentował tego materiału lepiej a dreambox 500HD nie podjął walki wcale.

Mowa o:

http://www.exsite.pl/filmy_video_movies/filmy-hd-dvd5-dvd9/417089-under-sea-3d-2009-1080pmkv.html

underthesea3d592f.jpg

Video: MPEG4 Video (H264) 1920x2160 23.98fps 35,3 Mb / s

A cała reszta idzie OK.

Edytowane przez api13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zastanawiam się nad takim zestawem i sam nie wiem czy jest sens inwestować w i3 ponieważ sprzęt będzie służył jedynie jako htpc. A co myślicie o Fusion, czy nie ma problemów z XBMC?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłbys podać koszt całości ?

Właśnie jestem po zakupie gratów do HTPC

Wybór padł na:

Płyta gł: Asus IT5ION-I

P_500.jpg

Obudowa:

AA77269a.jpg

Fajnie że może stać lub leżeć.

RAM: 4GB DDR3

Dysk 1TB SATA 32MB Cache

Nagrywarka DVD

Pilot Medion X10

Klawiatura bezprzewodowa z Medion SCORPIUS

O ile klawiatura rewelacja to nad pilotem nie do końca wiem jak zapanować

Karta TBS DVB-S2 6981 DUAL

XBMC zapiętu na pendrive Kingstona 8GB na ubuntu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobra wiadomość.

Jak zrozumiałem filmy BD chodzą bez problemu. tak?.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Filmy BD pod UBUNTU i XBMC z dźwiękiem HD po HDMI , w dodatku z IONa :o ? Toż to jest wiadomość roku!!! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer 1199zł + 40zł przesyłka,

Karta dvb 529zł + 38zł przesyłka,

pilot 14,99zł 15zł przesyłka

klawiatura 40zł 10zł przesyłka.

W sumie 1885,99zł

Czy warto? teraz jeszcze o tym nie jestem przekonany. Jednak 1080P rekompensuje wiele. Jako że mam jeszcze dreamboxa 500HD, więc mam jakieś odniesienie i muszę przyznać że dream radzi sobie dobrze z wszystkim tym do czego został stworzony, czyli do oglądania telewizji a reszta to proteza. W przypadku zestawu jest dosłownie odwrotnie i do tego by cokolwiek zrobić trzeba troszkę zabawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Po tym jak zobaczyłem jak wygląda obecnie XBMC, postanowiłem również spróbować złoży swojego HTPC na bazie AMD Fusion.

Wybór padł na następujące elementy:

Płyta: Asus e35m1-m Pro

Pamięć: 2x2GB Kingstone HiperX 1333MHz CL7

Dysk: SSD OCZ Agility 2 SATA II 2.5" 60GB + 2x 1TB 3.5" WD

Obudowa: Silverstone Milo SST-ML03B

Zasilacz: pasywny 300W

System: Windows 7 (niestety z moją znajomością Linux'a konfiguracji XBMC Live raczej nie podołam)

Sterowanie: Harmony Remote (po dokupieniu jakiegoś IR) + Iphone/Ipad

Założenie jest takie że ma pozostać całkowicie pasywny (ew. jeden wolnoobrotowy duży wiatrak), ma chodzić 24h jako dysk sieciowy i poza MKV/BR Rip, VOD (Onet, IPlex, itp), radia netowe, odtwarzanie mp3/flac, przeglądarka zdjęć - ma nie robić nic innego.

Pytania:

1)Próbnie odpalałem XBMC na laptopie ( Intel Core 2 Duo P8600 2,4GHz, 4GB DDR3, GF GT130M) i ten potrafi przyciąć przy odtwarzaniu 1080p, a obciążenie procesora przy tym rzadko spada poniżej 80%. Czy Fusion podoła temu lepiej?

2) Jak rozumiem mimo znamionowej mocy zasilacza 300W, sprzęt powinien zgodnie ze specyfikacją pobierać jakieś max 50W (pytam ze względu na prace 24h i wysokość rachunków za prąd)

Oczywiście jestem otwarty na sugestie póki sprzęt jeszcze nie złożony. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)Próbnie odpalałem XBMC na laptopie ( Intel Core 2 Duo P8600 2,4GHz, 4GB DDR3, GF GT130M) i ten potrafi przyciąć przy odtwarzaniu 1080p, a obciążenie procesora przy tym rzadko spada poniżej 80%. Czy Fusion podoła temu lepiej?

Dziwne. Wg mnie nie powinno przycinac, no ale zalezy jakie 1080p testowales (z jakim biterate). Ja mam slabsza karte graficzna (GeForce 9400 integra) oraz zblizony procesor (Celeron E3400 2x2.6GHz) i zadnych przyciec przy 1080p jeszcze nie doswiadczylem. Max bitrate jaki testowalem mial okolo 24Mbps z tego co pamietam. Obciazenie procesora zwykle oscyluje w granicach 5-10% przy materialach x264 (XviD troche wiecej ale nigdy powyzej 30-50%).

Jaka wersje XBMC oraz pod jakim systemem testowales? Upewnij sie ze masz wlaczone wspomaganie sprzetowe karty graficznej w opcjach XBMC (bedziesz mial do zaznaczenia cos z DXVA w Windowsach lub VDPAU pod Linuxem, nie pamietam dokladnie tresci tej opcji).

Edytowane przez _Doman_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upewnij sie ze masz wlaczone wspomaganie sprzetowe karty graficznej w opcjach XBMC (bedziesz mial do zaznaczenia cos z DXVA w Windowsach lub VDPAU pod Linuxem, nie pamietam dokladnie tresci tej opcji).

Rzeczywiście, umkneło mi w ustawieniach że wsprcie sprzętowe jest wyłaczone. Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idzie...

Myślę że idzie jedynie DD/DTS 5.1 , nie znam telewizora który przyjmuje i dekoduje formaty HD Audio, a Yamaha RX-V596RDS nie ma nawet HDMI. Więc dobrze by było nie wprowadzać ludzi w błąd przed zakupem, ION/ION2 nigdy nie obsługiwał formatów HD Audio i pewnie nigdy nie będzie, można jedynie wypuścić sobie dźwięk jako wielokanałowy LPCM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój HTPC złożyłem na podstawie Asrocka e350. Wymieniłem tylko wentylator na procku na wolnoobrotowy 10cm, a z zasilacza Modecom MC350 wykręciłem wiatrak w ogóle. Sprzęt jest w związku z tym prawie niesłyszalny. Całość wpięta po HDMI do ampli Onkyo 605, a dalej do TV. Testowałem sampla z dźwiekiem DTSMA i ładnie został wysłany po bitstreamie do ampli. Inne formaty dźwieku HD pewnie też wysyła. Obciążenie podczas odtwarzania sampla z koncertu Depeche Mode (1920x1080 29,97kl/s 59s 303MB m2ts MPCHC) wachało się między 45-60%. W XBMC są pewne problemy z tym samplem (widoczny interlace przy DXVA), w MPCHC wszystko OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myślę że idzie jedynie DD/DTS 5.1

No pewnie, że DD i DTS.....

Na tą chwilę HD Audio nie idzie na XBMC pod linuxem, a o takim kolega powyżej wspomina....nieświadome wprowadzanie ludzi w błąd !!!

Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie, że DD i DTS.....

Na tą chwilę HD Audio nie idzie na XBMC pod linuxem, a o takim kolega powyżej wspomina....nieświadome wprowadzanie ludzi w błąd !!!

A pod Windows?

Pozdrawiam,

Andrzejs@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widziałem w xbmc pod WIN opcji HD Audio. Prace podobno trwają....jedyną opcją jest użycie zewnętrznego playera.

TrueHD is supported completely, and by supported I mean it will decode the stream and either send it LPCM over 5.1/7.1 or mix it down to 2.1.

DTS-HD is not yet supported, but it will extract and play the "core" portion of the stream, which is enough for me for now.

Bitstreaming (Sending the raw codec over to your receiver so the HD lights turn on) is currently being worked on.

.m2ts support works perfectly, and if you get the latest development builds, Blu-Ray ISO is supported.

Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zadziała bo to raczej ograniczenia sprzętowe, ION nie ma takich możliości, soft nie ma nic do tego chyba że zaimplementują PAP lub go jakoś obejdą. Mam EeePC na Ionie i raczej bym coś wiedział o takich możliwościach.

Edytowane przez apatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpędziłem się i napisałem w ogóle o XBMC nie uwzględniając specyfiki ION :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wreszcie jestem zadowolony...do swojej płyty Zotac IONITX-P-E dokupiłem kolejną obudowę...

tym razem jest to obudowa LC-1300MI MINI

Tania, mała z zew. zasilaczem...

Zresztą sami zerknijcie....

ig_m_220.jpg

2657_1.jpg

img4689cj5.jpg

Wreszcie nastała cisza....nie słychać żadnych wentylatorków :) i to tylko za 159zł

Jedyny minus obudowy to brak przycisku reset, ale już i nad tym pracuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy płyta mATX zamieści się w tej budzie?

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam to na ulotce pisało mATX-ITX. Po zamontowaniu płyty były wolne kołki więc pewnie wlezie. Wieczorkiem się upewnię, ale stawiam, że TAK.

Późnym wieczorkiem,haha

Case type Mini-ITX

Motherboard Mini-ITX, Micro-ATX (up to 245 x 210mm)

Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa mimo małych wymiarów została już uzbrojona w 2 dyski 2,5 cala (można również upchać 3,5 i 2,5 - niem tylko jak z zasilaniem)...oraz przycisk resetu....

Spróbuję jeszcze umieścić gdzieś czytnik kart, a to już nie będzie takie łatwe ;)

Polecam malucha :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Janek.

Jakiego oprogramowania MC masz zamiar używać do odtwarzania filmów. Czy jest to XBMC?.

Pozdrawiam

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście jest to xbmc Live zmodowany pod ION - czyli freakxbmc :)

Teraz jestem już zadowolony:

Cichy, energooszczędny, szybka sieć gigabitowa....teraz jeszcze pozostało AudioHD, które jak się okazuje moja płyta podobno jest w stanie obsłużyć ;)

Zresztą audioHD to nie priorytet, gdyż teraz gównie kupuję płytki, a od tego jest BD-Player

Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi