Skocz do zawartości
rakso

Sprzęt pod HTPC (mini-itx)

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie jakie to ma znaczenie - dziala elegancko, obraz jest plynny i taki byl cel gry. Sprzet sie nie grzeje, jest bezszmerowy.

Znaczenie by mialo, jezeli procesor by sie grzal i byl glosny. Skoro karta mu nie pomaga przy dekodowaniu, to musi sie sam meczyc. Ale masz mocny procek. Poza tym jak sam piszesz nie grzeje sie i nie chalasuje, wiec jest ok.

Ja ewidentnie szukam systemu, ktory bedzie mogl skorzystac z VDPAU pod Linuxem, a wiec interesuja mnie jak najtanszy procesor oraz karta graficzna nVIDIA odpowiedniej generacji.

Powiedzcie mi jak sie spisuja procesory AMD Athlon 64 X2? Pod wzgledem wydajnosci przy odtwarzaniu 1080p oraz wydzielaniu ciepla, w porownaniu z Intelem E5200 oraz procesorami Athlon II X2 (Regor)? Na pewno wypadaja gorzej, ale maja 2 rdzenie taktowane okolo 2GHz kazdy (wiec mocy powinno starczyc), sa nawet wersje 45W, no i przede wszystkim sa tansze i jest troche uzywek na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Po przewertowaniu kilku forum okazuje się jednak, że XBMC pod Linuxa nie wspiera grafiki X4500 jaka jest zintegrowana z płytą :( Tak na prawdę player wykorzystuje tylko karty nVIDIA i raczej szybko się to nie zmieni.

...

a jak to się ma do dla XBMC pod Windowsem ?? będzie działać?

Bo ja chce kupić płytkę micro ATX z integrą ATI HD 4250 lub 4290.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2011 - rok formatu mini-ITX?

1. ZOTAC prezentuje dwie płyty mini-ITX na chipsecie AMD 880 modele M880G-ITX WiFi oraz 880G-ITX WiFi-> [1] vs [2]

Szkoda, że ZOTAC nie dodał slotu PCI Express x16, aż się prosi żeby wykorzystać to łącze tym bardziej, że karty na płycie zastosowano grafikę z serii 4xxx.:( Mimo, że jest USB 3.0 oraz SATA III standardowo przyczepię się do braku eSATA z zasilaniem (eSATAp).

2. Z kolei GIGABYTE pokazuje światu 1-wszą płytkę z AMD Fusion, model GA-E350V-USB3 -> [1] vs [2]

Tutaj wszystko wydaje się nabierać kolorytu tylko szokda, że zamiast zastosować chłodzenie pasywne zastosowano wiatraczek, który po kilku miesiącach najprawdopodobniej zacznie wyć jak wilk do księżyca.;) Dziwi brak wyjścia HDMI oraz standardowo nie ma eSATA.;(

To dopiero początek mam cichą nadzieję, że inni producenci zdecydowanie lepiej wykorzystają w 2011 roku potencjał platformy AMD Fusion. Trzymajmy za to kciuki!:)

POZDRAWIAM SERDECZNIE

Edytowane przez sudione
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pierwszego, to dokladnie mogli, przeciez sa karty nisko profilowe i nie bylo by problemu, zawsze dobrze jak sie ma PC do dalszej konfiguracji (modyfikacji) nie lubie tych plyt zamknietych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi jak sie spisuja procesory AMD Athlon 64 X2? Pod wzgledem wydajnosci przy odtwarzaniu 1080p oraz wydzielaniu ciepla, w porownaniu z Intelem E5200 oraz procesorami Athlon II X2 (Regor)? Na pewno wypadaja gorzej, ale maja 2 rdzenie taktowane okolo 2GHz kazdy (wiec mocy powinno starczyc), sa nawet wersje 45W, no i przede wszystkim sa tansze i jest troche uzywek na rynku.

E5200 nie wiem, jeśli chodzi o różnice Athlon 64 X2 a Athlon II X2 (Regor) to ten drugi posiada-załacza szynę HyperTransport 3.0 na pł. głównej, co daje niesamowitego kopa przy zintegrowanej k. graficznej.

Mam płytę M3N78-EM z integrą GF8300 i Athlonem II 400e (3x2,2GHz 45W), WSZYSTKO (mkv, m2ts,1080p...) chodzi super, wcześniej miałem Athlona 5050e (2x2,6 GHz 45W) nawet 720p potrafiły zarwać.

Testowałem tylko pod XBMC linux.

Edytowane przez k@li111
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sudione msi nic nie pozamiatał(apropo tej małej plyty) - to ma tylko vga w dodatku na najmarniejszej grafice pod słońcem - tam divx sobie radzi średnio - o hd nawet w 720p mozna zapomnieć]

Moze pojawią sie jakies nowe fajne ale cena 500+ przekreśla sens inwestycji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pico-ITX vs mini-ITX

VIA EPIA-P830 vs Zotac H67ITX U3 WiFi

Ja tam czekam na testy AMD Fusion .. jakoś Sandy Bridge do HTPC/+ Serwer (max 2 dyski po 3TB)/ mnie nie bawi .. za dużo mocy, za drogo. Co do zużycia prądu to nie wiem bo nie czytałem .. no i wkurza mnie u INTELA ciągłe zmienianie portów .. 2 lata temu kupiłem kompa na socket 775, a tu w miedzyczasie wyszło 1156, 1366 no i teraz 1155 ... WTF ???

Edytowane przez Penetratore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mini komputer na AMD z HD dźwiękiem już jest!!! -> ZOTAC ZBOX Blu-ray AD03 series powered by the AMD E-350 APU platform [1] vs [2]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.cooling.pl/antec-isk310150-miniitx-desktop-150w,produkt,552414.html?from_category=107_216

Co myślicie o powyższej obudowie?

Zależy mi na minimaliźmie oraz ciszy, trochę obawiam się o zasilacz, czy będzie w stanie napędzić intel i3 + sdd + 4gb ram

Jak myślicie czy 2GB ramu wystarczy - zastanawiam się czy jest sens kupować więcej - będzie żarło więcej prądu i bardziej się grzało.

pozdrawiam

Edytowane przez kil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

W najbliższym czasie planuję budowę HTPC.

W pierwszym momencie chciałem zakupić znany dobrze gotowy produkt ASROCK ION 330HT-BD z odtwarzaczem blue-ray (ok. 1300-1400 zł).

Świetna propozycja to opisywany wcześniej ZOTAC ZBOX Blu-ray AD03 niedostępny jeszcze w Polsce, którego można zamówić z Niemiec w cenie ok 1450-1500 zł.

Zagłębiając się w temat HTPC zdecydowałem sam złożyć sobie komputer w podobnej cenie i przede wszystkim nagrywarką Blue-ray.

Komputer chciałbym oprzeć o architekturę Atom + ION (ew. AMD Fusion).

Zależy mi na niskim zużyciu prądu i małych rozmiarach. Komputer będzie najprawdopodobniej włączony cały czas - "download" :P

ewentualnie w trybie stand by.

Mój przedział cenowy to Płyta 650-670 zł + obudowa 200-220 zł + pamięci 4Gb 180 zł + Nagrywarka Blue-Ray 360 zł = ok 1400 zł

Co myślicie o takim zestawie:

Płyta główna:

Na początku chciałm zkupić Asus IT3ION-I Deluxe

P_500.jpg

Płyta posiada pilota i zewnętrzny zasilacz, koszta ok 620 pln. Niestety płyta nie posiada DVI tylko d-sub + hdmi a chciałem podłączyć 2 urządzenia pod hdmi. A w dodatku okazało się że ów zewnętrzny zasilacz nawet po wyłączeniu komputera .. ba nawet po odłączeniu wtyczki DC z płyty ciągnie stałe 20 watt prądu.

szukając dalej zacząłem celować w nowsze technologie takie jak USB 3 czy SATA III... (z czego najbardziej zależy mi na usb3)

Druga płyta to Asus IT5ION-I

P_500.jpg

która jest już na nowszym atomie i ion2 z 512 mb ramu własnego. Posiada właśnie HDMI + DVI przy kosztach ok. 570 pln.

Istnieje także wersja deluxe tej płyty (choć nie ma wzmianki na polskiej stronie asusa) ale jej dostępność w Polsce jest prawie zerowa... z Niemiec z wysyłką można dostać płytę w cenie ok 900-940 pln.

W oko wpadła mi także płyta ZOTAC ION ITX T Series (IONITX-T-E)

zotacionitx-s-eboard01.jpg

Płytka świetnie się prezentuje ze swoimi komponentami ale znając zotaca cena będzie przesadnie duża (Porównywalny model zotaca do AT3ION-I Delux kosztuje tyle samo ale bez zasilacza i pilota). Produkt nie jest jeszcze do kupienia.

Obudowa:

Co do obudowy to najbardziej bym chciał jakąś Desktopową ale w cenie ok 200-240 zł (jakie zamierzam przeznaczyć) nic nie znajdę. Kryteria jakie musi spełniać to możliwość montażu napędu optycznego pełnych rozmiarów 5.25, ponieważ chciałbym wstawić Nagrywarkę Blue-Ray LG BH10LS30 której cena ok 360 jest bardzo zachęcająca.

Moje propozycję:

In-Win BP 655 (ok. 190 zł)

AA77269a.jpg

Tracens Ixion (ok 160 zł)

tac-ixion-300w_0.jpg

JCP MI 111 czarny (150 zł)

511751.jpg

I jedna z ważniejszych spraw to sterowanie.

Ponieważ komputerek będzie wykorzystywany jako zwykły PC (internet, tekst, multimedia) będzie podłączony do monitora (klawiatura + mysz).

Ale także chciałbym wgrać XBMC sterowane pilotem.

Planuję zakup pilota Logitech Harmony 300i do sterowania telewizorem i dekoderem .. ale także komputerem.

Pytanie jaki najlepiej odbiornik IR zakupić do komputera żeby współpracował z tym pilotem.

Z góry dziękuję za odpowiedź i propozycję.

Pozdrawiam .:amonet:.

Edytowane przez amonet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiły się już pierwsze testy platformy AMD Brazos LINK , jak na razie jest jeszcze kilka niedopracowanych rzeczy jak obsługa Flasha, za to mamy przyzwoitą wydajność i pełna obsługa bitstreamu. Sterowniki pod linuxa ciągle pewnie raczkują więc z w działaniu z XMBC może być średnio, za to jest nadzieja na poprawę, AMD się chyba obudziło i zabrało za aktualizację softu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

W pierwszym momencie chciałem zakupić znany dobrze gotowy produkt ASROCK ION 330HT-BD z odtwarzaczem blue-ray (ok. 1300-1400 zł).

.....

Mój przedział cenowy to Płyta 650-670 zł + obudowa 200-220 zł + pamięci 4Gb 180 zł + Nagrywarka Blue-Ray 360 zł = ok 1400 zł

....

hmmm ... troche się zadżumiłem ... z jedenej strony mam Asrock-a z wszystkim (pilot,napęd obudowa ... etc) zoptymalizowany i przystosowany do tego by być małym ... a z drugiej strony chcesz za tą samą kasę lub większa chcesz zbudować taki sam zestaw ....

Gdzie tu logika ???? no chyba że lubisz takie wyzwania ...

Dla mnie składanie samemu kompa HTPC albo musi się opłacać (być przy najmniej 300-400 zł tańsze) albo spełniać konkretne warunki estetycznę .. np pasować wyglądem do amplitunera czy wystroju wnętrza ..

Jak dla mnie komop do składania to:

zestaw 1: płyta 250zł (micor ATX z radeone 4310) + athlon z seri "e" 200zł + pamięc 4GB 180zł + obudowa (zrobić samemu projekt + złozyć do kupy) cena ok 100zł + zasilacz z BTX, SFX lub micor ATX za 70zł + napęd optyczny BR ( bardzo dyskusyjna sprawa - będzie ripował/kopiował BR na HTPC) + pilot IR 50zł

zestaw 2: płyta AMD fusion ok 400zł (tylko trzeba jeszcze poczekać) + pamieć 4GB 180zł + reszta jak wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowe dwie różnice pomiędzy ASROCK'iem a komputerem który chcę sam złożyć to : Nagrywarka Blue-Ray a nie blue-ray combo (bez opcji nagrywania) oraz chęć zakupu pilota uniwersalnego do wyszystkich urządzenie a nie tylko htpc.

napęd optyczny BR ( bardzo dyskusyjna sprawa - będzie ripował/kopiował BR na HTPC)

A no nie musi być dyskusyjna.. do ripowania sprzęt się nie nadaję ale do kopiowania .. hmm jak kto woli... Osobiście najbardziej zależy mi na nagrywaniu zbiorów filmów mkv HD oraz oglądania Blue-ray disków. dlaatego wręcz podstawą dla mnie jest NAGRYWARKA nie COMBO.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście najbardziej zależy mi na nagrywaniu zbiorów filmów mkv HD oraz oglądania Blue-ray disków. dlaatego wręcz podstawą dla mnie jest NAGRYWARKA nie COMBO.

Z ludzi których znam osobiście i z forum wszyscy już sie wyleczyli z nagrywania filmów na płyty BR.

Nieekonomiczne. Tak finansowo jak i czasowo. Magazyn filmów tylko na dyskach twardych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ludzi których znam osobiście i z forum wszyscy już sie wyleczyli z nagrywania filmów na płyty BR.

Nieekonomiczne. Tak finansowo jak i czasowo. Magazyn filmów tylko na dyskach twardych.

ojjjj swięta racja ... też się wyleczyłem .. a bije po kieszeni ... :)

A co do pilota to sprawa ma się tak.

Faza 1 :P (hardware): Aby użyć Logitecha Harmony potrzeby jest czujnik IR .. (niestety dla nas użytkowników) cwaniak Logitech nie sprzedaje piloty Harmony z czujnikami IR dlatego takowy musisz mieć już przy kompie lub dokupić zestaw na USB i "zlinkować" go z Logitechkiem.

Faza 2 :) (software): tu mamy easy way i hard way

easy way: jeżeli mamy taki sprzęcik jak w/w Asrock to jest git majonez .. bo jest on na tyle "markowy" że Logitech pofatygował się i jest on w bazie czujników/urządzeń Harmony i nie trzeba nic mapować

Hard way: jeżeli kupimy pilot Maxtera lub z innej koziej budki to są małe szanse aby ten pilot był w bazie Logitech i musimy każdy klawisz z osobna sobie podmapować ... trust me .. been there .. done that .. nie mówię że się nie da .. ale trzeba się nad tym trochę pochylić... przerabiałem obydwie opcje ...

Aczkolwiek komfort z Harmony i paroma sprzętami pod TV jest nieprzeciętny ... tak więc twoja decyzja ...

PS. co jest kompatybilne a co nie możesz sobie sprawdzić na strone logitecha. :) happy hunting :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie poskladalem sobie moja bazowa wersje HTPC. Dzieki za wszelkie rady i sugestie :)

Teraz stoje przed tematem sterowania.

1. Klawiatura / mysz

Puki co mam zestaw radiowy klawiatura + mysz Logitecha. Wg specyfikacji zasieg dzialania tego zestawu to "do 3 metrow". I tak tez niestety dziala :-/ Orientuje sie moze ktos z autopsji jak sprawdzaja sie inne zestawy, w tym mniej markowych producentow, ktore maja zasieg "do 10 metrow"? Bo nie chcialbym zeby to "do 10 metrow" okazalo sie podobne w zasiegu jak obecne posiadane "do 3 metrow". W koncu "do 3 metrow" miesci sie w zakresie "do 10 metrow" ;-)

2. Pilot

Mam starego pilota na podczerwien od XBOX'a. Chcialbym go sobie wykorzystac do HTPC. Znalazlem gdzies w gratach port IrDA na USB, ale nie wiem czy da sie go jakos wykorzystac. Jest to taki model:

http://allegro.pl/irda-usb-ma-660-cd-poznan-wyprz-i1430580535.html

Moze ktos polecic jakies oprogramowanie do mapowania przyciskow pod Windowsem lub pod Linuxem? Znalazlem Girdera, ale z tego co wyczytalem to aby on zadzialal to port IrDA musi byc widziany w systemie pod COMem, a ten ktory mam chyba tego nie umozliwia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem taki odbiornik i używam go z Harmony One. Do obsługi pilota zainstalowałem program Lirc. Do swojego zestawu HTPC mam także bezprzewodową klawiaturę Microsoft Arc. Do szczecią brakuje mi tylko możliwości włączenia HTPC z pilota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jestem po zakupie gratów do HTPC

Wybór padł na:

Płyta gł: Asus IT5ION-I

P_500.jpg

Obudowa:

AA77269a.jpg

Fajnie że może stać lub leżeć.

RAM: 4GB DDR3

Dysk 1TB SATA 32MB Cache

Nagrywarka DVD

Pilot Medion X10

Klawiatura bezprzewodowa z Medion SCORPIUS

O ile klawiatura rewelacja to nad pilotem nie do końca wiem jak zapanować

Karta TBS DVB-S2 6981 DUAL

XBMC zapiętu na pendrive Kingstona 8GB na ubuntu

Edytowane przez api13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jak ten zestaw się sprawuje przy oglądaniu filmów HD.

Jakie jest obciążenie procesora przy filmach Blu-ray i czy masz audio HD.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi