Skocz do zawartości
rakso

Sprzęt pod HTPC (mini-itx)

Rekomendowane odpowiedzi

Ten LINK umieściłem w innym wątku ale myślę że tu może się bardziej przydać, test płyt gł. mATX ze zintegrowaną grafiką (i nie tylko).

Edytowane przez k@li111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie bo ja bym wolal cos bardziej wydajnego od atoma 330

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanownych kolegów ;)

Mój pierwszy post, tutaj na forum oraz "mój pierwszy raz" kiedy będę składał komputer i od razu htpc, dlatego chętnie skorzystam z dobrej rady.

Do gier ów komputer nie potrzebny będzie. Do grania słuzy konsola.

Obecny mój komputer wiekowy jest bo aż 415 MHz ma na pokładzie, 3x128 sdram twardy 4GB i do wczoraj karta Geforce 440 MX :)

Obskoczyłem kilka stronek www w celach informacyjnych i oto co znalazłem po krótce:

ASRock ION 330HT cena ok 1200 zł (jest full hd, stronki www, muzyka) - główne przenaczenie, ale jakoś tak wszystko zintegrowane i ten Atom, chociaż nigdy w akcji go nie widziałem.

MINIX 785G-SP128M mój obecny faworyt (pod AMD chyba będe składał bo taniej), ale płytkę dostać w PL, to chyba prędzej w maju śnieg spadnie.

Ceny 131 AUD (Australia ~355zł) 125 Euro (Niemcy ~500zł), 91 Funtów (W.Brytania ~ 455zł) + koszty przesyłki <_< dziękuje postoje.

No i dwie nowości

MINIX 890GX-USB3

http://www.jwele.com/news_detail.php?847

oraz

M4A88T-I Deluxe

http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=21499

Obie pod AMD; wszystkie płytki w formacie mini-ITX.

Całość ma się zamknąć w 1200-1400zł.

P.S.

Pany co sądzicie o tych dwóch nowych płytkach?

Edytowane przez klocki_LEGO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jakoś przymiera ten wątek. Miałem nadzieję, że pojawią się jakieś testy htpc na Core i3 pod kątem zużycia energii. Może ktoś podzieli się doświadczeniami?

Co myślicie o takiej konfiguracji na htpc: Zotac H55ITX-A-E, Core i3 530, 2GB DDR3, dysk SSD 32GB (plus 6 3,5" dysków 2TB). Urządzenie oprócz funkcji htpc ma być także serwerem NAS, dlatego na SSD planuję linux+XBMC+ serwer SAMBA. Komputer będzie pracował 24/7 i dlatego interesuje mnie zużycie energii - jak byście to szacowali bez dysków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chociaż tak teraz mysle ze z 6 dyskami to moze byc troche wiecej niz te 35W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"trochę więcej"

... 35W to będą same dyski ciągnąć.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to podobna platforma w idlu z tą mobo to ok 35W z dyskiem, a z taką iloscią dysków to rzeczywiście moze być wiecej, ale czy az 35W same dyski hmm przeciez wszystkie nie pracują w stresie naraz.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... 35W to będą same dyski ciągnąć.

Nie przesadzajmy. Przeciętny dysk twardy zadowala się mocą (tak twierdzą producenci):

- w idlu 0.5-1W

- praca 6-8W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, pytałem się ile konfiguracja będzie pobierała prądu bez dysków. Jeśli faktycznie 35W to uważam, że jest to wartość ok. Oczywiście można zejść niżej z poborem mocy zmieniając konfigurację (płyta+procesor), ale podana przeze mnie daje spore możliwości jeśli chodzi odtwarzanie materiału filmowego i może na kilka lat wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ITX-owych płyt pod i3/i5 jest już masa. Nawet na allegro pełno. Żadna nowość. Tym bardziej że data tego opisu to ... luty 2010.

Co do oszczędności to:

- ATOM pożera do 8W

- najprostsze i3 ... 70W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio na forum coś przycichło o nowych płytach mini-ITX, a producenci płyt głównych się nie ociągają i non stop wypuszczają na rynek nowe konstrukcje.:) Wraz z premierą procesorów Intela Sandy Bridge na rynku pojawi się zatrzęsienie płyt mATX i co pewnie wiele z nas interesuje płyt w formacie mini-ITX. Choć nie darzę zbytnią sympatią firmę Intel i to nie jest mój faworyt jeżeli chodzi o procesory warto zaznajomić się z dwiema nowymi płytami głównymi na nowe procesory Intela od ASUSa i ASRock'a. Oto one:

ASRock H67M-ITX/HT

ASUS P8P67-I

P.S. Widać bardzo mocną ekspansję USB 3.0 i SATA III (6 Gb/s), ale z drugiej strony szkoda, że nie ma choć jednej płyty z Light Peak. Czekamy na więcej!;)

POZDRAWIAM SERDECZNIE

Edytowane przez sudione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff... prześledziłem te 24 strony od samego początku :) Widzę, że na przestrzeni około 2 lat wiele się pozmieniało (procesory, płyty, prezydent...) Przyszła kolej na mojego HTPC i prosiłbym o jakieś rady/sugestie. Wiele z Waszych zestawów wartych 1500-2000zł dzisiaj można spokojnie złożyć za kwote do 1000zł. Pojawiło się też wiele części z drugiej ręki, i na nich częściowo, jeśli nie w dużej mierze, chcę się oprzeć.

Planuję komputer oparty na XBMC (jedynym słusznym playerze wg mojego gustu ;) ). Prawdopodobnie Ubuntu + XBMC, a nie samo gołe XBMC. Tak czy inaczej będzie to Linux. Zastosowanie: filmy, muzyka, zdjęcia (przeglądanie), www, e-mail. Rozmiar sprzętu jaki mnie interesuje to mATX, obudowa Modecom Feel 105 lub 205.

W zasadzie miałem już dobrany zestaw E5200 + Gigabyte GA-EG41MF-US2H. W płycie głównej kusi mnie cena oraz komplet złączy. Zależy mi przede wszystkim na HDMI oraz wyjściu optycznym. Po przewertowaniu kilku forum okazuje się jednak, że XBMC pod Linuxa nie wspiera grafiki X4500 jaka jest zintegrowana z płytą :( Tak na prawdę player wykorzystuje tylko karty nVIDIA i raczej szybko się to nie zmieni.

Stąd po głowie chodza mi takie wątpliwości:

1) Sam procesor E5200 pewnie da radę z materiałem do 1080p, ale będzie się bardziej męczył. Czy pozostać przy aktualnym wyborze E5200+X4500 na G41, czy szukać raczej czegoś z osobną kartą graficzną nVIDII? Chcę utrzymać podobny poziom cenowy. E5200+GA-EG41MF-US2H to jakies 300-350zł (procesor uzywany, płyta nowa).

2) Jeżeli szukać nVIDII to z jakim chipsetem, aby XBMC ładnie skorzystało z jej potencjału (ponownie szukam rozwiązania jak najbardziej ekonomicznego, nie planuję żadnego grania na tym komputerze).

3) Zależy mi bardzo na wyjściu optycznym. Niestety niewiele płyt głównych je posiada. Wiele natomiast ma na samych płytach złącze S/PDIF. Czy są jakieś przejściówki/śledzie z portem TOSLINK, aby rozbudować płytę główną o tę cechę?

4) Nie upieram się przy Intelu. Jeśli ktoś jest w stanie zaproponować coś ze stajni AMD w podobnej kwocie (procesor 150-200zl, płyta max 150-200zl, jeśli płyta byłaby tańsza, to 100-150zl mógłbym przeznaczyć na osobną kartę graficzną, płyta najlepiej na DDR2 bo takie mam akurat pod ręką, z resztą podzespołów sobie poradzę z doborem). Zależy mi na porównywalnie niskim poziomie ciszy oraz wydzielanego ciepła.

5) Miałem też w pewnym momencie wątpliwość co do X4500 pod względem jakości obrazu. Ale z tego co poczytałem wychodzi, że opinie są na ten temat podzielone, i mogą być chyba trochę zależne od indywidualnych gustów, upodobań oraz percepcji.

Edytowane przez _Doman_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje juz dosc leciwe HTPC :

-Płyta głowna: GA-73PVM-S2H (graf. wbudowana GeForce 7100 / nForce 630i / Socket 775)

-Pamięć: 1 GB RAM DDR2 800

-Procesor : Intel Core 2 Duo E7200

-Dysk twardy: HDD Samsung 500 GB

-Nagrywarka DVD: Lite-On

Bez problemow odtwarza wszystkie materialy HD , ale przy XBMC/Ubuntu po odtworzeniu niektorych filmow HD nastepuje restarcik XBMC. Mialem go sprzedawac, ale sie rozmyslilem , bo mi sie zrobilo szkoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy XBMC wspiera juz w pełni sprzętowe dekodowanie przez platformę ION/Atom?

czy XBMC można zainstalować na dystrybucji FreeNAS?

Edytowane przez Cretino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje juz dosc leciwe HTPC :

-Płyta głowna: GA-73PVM-S2H (graf. wbudowana GeForce 7100 / nForce 630i / Socket 775)

-Pamięć: 1 GB RAM DDR2 800

-Procesor : Intel Core 2 Duo E7200

-Dysk twardy: HDD Samsung 500 GB

-Nagrywarka DVD: Lite-On

Bez problemow odtwarza wszystkie materialy HD , ale przy XBMC/Ubuntu po odtworzeniu niektorych filmow HD nastepuje restarcik XBMC. Mialem go sprzedawac, ale sie rozmyslilem , bo mi sie zrobilo szkoda...

Ale rozumiem ze karta graficzna nie pomaga w odtwarzaniu? Tylko sam procesor? Bo z tego co kojarze XBMC wspiera karty nVIDIA od serii 8 wzwyż.

I jeszcze jedno pytanie w kwestii procesorów AMD. Ludzie czesto polecaja AMD Athlon II X2 240e (lub inne z serii e). Ze specyfikacji widze ze roznia sie "tylko" TDP (o 20W). Czy te 20W robi znaczna roznice i czym procesory te roznia sie w praktyce? Bo niestety wersje e sa raz ze troche drozsze, a dwa ze gorzej z ich dostepnoscia.

Edytowane przez _Doman_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roznica jest taka, ze zestaw zjada mniej pradu i mniej sie grzeje i w zwiazku z tym czesto jest cichszy ...

tyle, ze czasami w niektorych programach okazuje sie, ze wersje "e" sa minimalnie mniej wydajne od identycznych wersji normalnych ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście posiadam tanią kartę GF8400GS na PCI-Expres. XBMC z Ubuntu świetnie się z nią "dogadują". Właściwie to nie natrafiłem jeszcze na materiał HD, który nie byłby dekodowany sprzętowo przez kartę. W dodatku karta ma chłodzenie pasywne więc jest bardzo cicho. Mogę ją z czystym sercem polecić dla zestawu XBMC + Linux (o ile rzecz jasna nie zamierzasz grać).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jeżeli chodzi o procesor Intel 5200 potwierdzam, że swobodnie radzi sobie z materiałem 1080 przy częstotliwości 1,2 czyli najmniejszej z możliwych do ustawienia - u mnie jest to stała wartość. Obciążenie procesora przy w/w materiale sięga maksymalnie kilkanaście procent przeważnie jednak poniżej 10. Karta graficzna na płycie Asusa P5n7a nVIDIA 9300. System Arch Linux i XBMC. Pozdrawiam izbiss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedzcie mi jeszcze koledzy na czym polegają te systemy wielofazowego zasilania?

1. Z tego co widziałem to na pewno ma do Gigabyte. Czy również inni producenci płyt oferują coś takiego?

2. Czy jest to rozwiązanie czysto hardwarowe, czy potrzebny jest do obsługi jakiś soft?

3. Jeżeli jest potrzebny soft to czy Linux jest w ogóle w stanie skorzystać z tych dobrodziejstw?

4. Czy dostępność systemów jest w jakiś sposób uzależniona od platformy (Intel vs AMD)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI "pozamiatał"!!! - 3,5 calowa! płyta główna z Atomem!!!

Coś niesamowitego! Gdyby tylko coś takiego pokazało się na AMD'ku w 2011 roku to od razu lecę do sklepu! Choć powiem szczerze gdyby troszeczkę więcej dali na płytce złącz to kto wie, czy bym tego nie kupił.;) Nieprawdopodobne, że przy takiej wielkości jest dźwięk HD, gigabitowa sieciówka, złącze SATA i sloty CF oraz Mini-PCIe! Do szczęścia brakuje może tylko więcej USB, dwa porty SATA więcej, ION 2-giej generacji na Atomie N550 albo D510, możliwość dołożenia więcej pamięci niż 2GB oraz wyjścia miniDVI oraz microHDMI i jest hicior.:) Rok 2011 zapowiada się niezwykle ciekawie! Oby tak dalej!:)

POZDRAWIAM SERDECZNIE

Edytowane przez sudione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale rozumiem ze karta graficzna nie pomaga w odtwarzaniu? Tylko sam procesor? Bo z tego co kojarze XBMC wspiera karty nVIDIA od serii 8 wzwyż.

I jeszcze jedno pytanie w kwestii procesorów AMD. Ludzie czesto polecaja AMD Athlon II X2 240e (lub inne z serii e). Ze specyfikacji widze ze roznia sie "tylko" TDP (o 20W). Czy te 20W robi znaczna roznice i czym procesory te roznia sie w praktyce? Bo niestety wersje e sa raz ze troche drozsze, a dwa ze gorzej z ich dostepnoscia.

W sumie jakie to ma znaczenie - dziala elegancko, obraz jest plynny i taki byl cel gry. Sprzet sie nie grzeje, jest bezszmerowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi