Skocz do zawartości
rakso

Sprzęt pod HTPC (mini-itx)

Rekomendowane odpowiedzi

Ładny, nawet bardzo. Ale ja mam dwa zastrzeżenia: plexi (bue, kurz) i .... wymiar. IMHO powinno być szerokie na 42..44 cm i pasować "do wieży". Ale to moja skromna opinia... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moim zdaniem szkaradny jak cholera - przez ten ogromny wiatrak na wierzchu za bardzo kojarzy sie z PC ;-/...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo niemiła wiadomość dla tych którzy zdecydowali się na HTPC w obudowie Modecom Feel 302 lub 202.

Byłem dzisiaj w serwisie zaprzyjaźnionego sklepu komputerowego i zauważyłem dwie takie obudowy, zapakowane i przygotowane do wysyłki do dystrybutora. Kolega-serwisant wyjaśnił mi, że przynajmniej co trzecia ląduje w serwisie. Powód - zasilacz. Niby ma moc nominalną 96 W ale nie daje nawet 60 W i "siada" nawet w konfiguracji z Atomem na pokładzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ten test(na pclab.pl) jest niekompletny bo nie zwiera testów z odtwarzania mkv i płyt blu-ray(z którymi ion sobie nie radzi)

Nie zgodze sie z tym stwierdzeniem, plyta Atom+Nvidia ktora mam bez problemu odtwarza .mkv 720p i 1080i.

Nie testowalem bezposrednio oryginalnej zakodowanej BR na mojej plycie, jest to sampel przedprodukcyjny.

Wiec licze ze koncowy produkt bedzie mial jeszcze lepsze rezultaty w oszczedzaniu pradu [bIOS].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się pokombinuje ze sterownikami, to 1080p ładnie śmiga.

BTW. Ciekawe ile mocy takiego procesora jak Atom przy odtwarzaniu BD zużywane jest na odkodowywanie AACS i ponowne zakodowywanie do PVP?

http://www.frazpc.pl/artykuly/681/NVIDIA/I...alne/polaczenie

"...

SUPLEMENT

Okazuje się, że jeśli chodzi o możliwość odtwarzanie plików w kontenerach MKV, MP4 czy OGM, ION nie stoi jednak na straconej pozycji. Jak zwróciliście nam uwagę w komentarzach najnowsza wersja sterowników ForceWare 182.08 pozwala na wykorzystanie technologii CUDA do dekodowania materiału HD dzięki kodekowi CoreAVC. Wersji dla układów mobilnych oficjalnie jeszcze nie ma, ale istnieje możliwość zmodowania tradycyjnych sterowników i zainstalowania ich na komputerze z mobilnym układem graficznym. Korzystając z faktu, że ION stał jeszcze na moim biurku, sprawdziłem, jak to działa. Mod sterowników sprowadza się do dwóch kliknięć myszką, podobnie też uruchomienie obsługi technologii CUDA, które realizuje się przez zaznaczenie jednej opcji podczas instalacji CoreAVC. Po tych zabiegach wreszcie możliwe staje się płynne odtwarzanie filmów zapisanych nawet w rozdzielczości 1080p i to przy wykorzystaniu procesora na poziomie 50%. Tym samym gdy tylko pojawią się oficjalne sterowniki dla układów mobilnych w tej wersji, ION stanie się jedną najciekawszych platform jeśli chodzi o domowe HTPC. Oczywiście trzeba jeszcze zaznaczyć, że CoreAVC to płatny kodek, jednak w wersji standardowej kosztuje niespełna 8 USD, więc możliwości jakie daje, można w tej cenie jeszcze usprawiedliwić.

..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na:

e5200

2x2GB ram 8setek

zotac 9300-itx wifi - widzę, że staniała już do poziomu 530zł

Dysk wd blue pod system 320 lub 640

Napęd pioneer'a bluray (ostatnio było kilka okazji na allegro w dobrej cenie poniżej 300zł)

Zasilacz ocz z odpinanymi kabelkami 400W (słabszych nie ma)

Wszystko do tej budy: http://www.youtube.com/watch?v=_fsMmXp7boM / http://www.lian-li.com/v2/en/product/produ...amp;ss_index=63

(Wolę puszke ze standardowym zasilaczem, ceny tych pico, flex, mini zasilaczy są niestety kosmiczne... )

Czy bluray z peceta ma sens? Czy kompatybilność jest ok? Nie będę miał problemów typu napęd nie odczyta płyty, czekaj na upgrade softu itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokazują się 1-wsze płyty główne z jak to nazwał MSI "True Blu-ray audio support". Co to oznacza zapraszam do kliknięcia w te linki:

http://www.engadgethd.com/2009/05/03/msi-i...y-audio-support

http://www.msi.com/index.php?func=newsdesc&news_no=773

P.S. Szkoda tylko, że to płyta ATX "pełnowymiarowa".:|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli podsumowując ;-)

Lepiej jest wziąść jakąś płytę microatx + np. ati hd4670 + e8400 niż gigabyte'a z wbudowanym gf9400 + e8400?

Do jakiej obudowy (w sensie normalnej cenowo i dostępnej w Polsce) można to później wstawić (tak żeby zmieścił isę jeszcze jakiś tuner tv + dvb)?

Edytowane przez voyteckst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli podsumowując ;-)

Lepiej jest wziąść jakąś płytę microatx + np. ati hd4670 + e8400 niż gigabyte'a z wbudowanym gf9400 + e8400?

Do jakiej obudowy (w sensie normalnej cenowo i dostępnej w Polsce) można to później wstawić (tak żeby zmieścił isę jeszcze jakiś tuner tv + dvb)?

Ja mam płytę mATX + E5200 + ATI HD4350 + drive BR/HDDVD. Poza procesorem wszystko chłodzone pasywnie.

Jeśli gabaryty (i minimalizacja do bólu) nie mają dla Ciebie aż takiego znaczenia. To zdecydowanie najsensowniejsze rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam płytę mATX + E5200 + ATI HD4350 + drive BR/HDDVD. Poza procesorem wszystko chłodzone pasywnie.

Jeśli gabaryty (i minimalizacja do bólu) nie mają dla Ciebie aż takiego znaczenia. To zdecydowanie najsensowniejsze rozwiązanie.

A jaka obudowa? Masz jakieś sterowanie zdalne całego zestawu (w sensie pilot itp.)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pokazują się 1-wsze płyty główne z jak to nazwał MSI "True Blu-ray audio support". Co to oznacza zapraszam do kliknięcia w te linki:

http://www.engadgethd.com/2009/05/03/msi-i...y-audio-support

http://www.msi.com/index.php?func=newsdesc&news_no=773

P.S. Szkoda tylko, że to płyta ATX "pełnowymiarowa".:|

Nie masz czego żałować, to jedna wielka ściema - brak wyjścia HDMI a spina się toto za pomocą

SPDIF z kartą graficzną, co jak wiadomo nie puści HD-AUDIO 5.1/7.1 - jedynie stereo !!!

http://forum-en.msi.com/index.php?topic=126825.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
A jaka obudowa? Masz jakieś sterowanie zdalne całego zestawu (w sensie pilot itp.)?

Na razie używam pilota radiowego Medion. Pełno ich na allegro (kupujesz za 30-35 zł). Chodzi bez problemu.

Jednak niedawno kupiłem pilocika Harmony 885. W związku z tym będę musiał dorobić sobie do komputera odbiornik IR.

A obudowa to Ultra-Media AVC-S1. Ma nawet wyświetlacz. Kupiłem ją dawno temu.

Edytowane przez Fantom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Co myślicie o takim zestawie (nie ukrywam, że zagrać by czasem też wypadało ;-) )?

- grafika: Radeon 4770 PowerColor 512MB 2xDVI (PCI-E) (ponoć ze względu na to, że to nowsza technologia i na 40nm żre mniej prądu niż starsze modele)

- płyta: Gigabyte GA-EG41MF-S2H

- proc: Intel Core2 Duo E7400 2,80GHz (S775) BOX

- pamięć: Kingston DDR2 2x 2GB 800MHz CL5

- obudowa: SilverStone Lascala LC14B-MC Black + MCE kit

- dysk: Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II)

- czytnik: Sony / NEC (Optiarc) BR-5100S Blu-ray (Serial ATA) black

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem specjalista, ale napisze co widzialem - nie widzialem zadnego PowerColora ktory przynajmniej raz nie odwiedzilby serwisu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie jestem specjalista, ale napisze co widzialem - nie widzialem zadnego PowerColora ktory przynajmniej raz nie odwiedzilby serwisu...

To akurat można zmienić ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Co myślicie o takim zestawie (nie ukrywam, że zagrać by czasem też wypadało ;-) )?

- grafika: Radeon 4770 PowerColor 512MB 2xDVI (PCI-E) (ponoć ze względu na to, że to nowsza technologia i na 40nm żre mniej prądu niż starsze modele)

- płyta: Gigabyte GA-EG41MF-S2H

- proc: Intel Core2 Duo E7400 2,80GHz (S775) BOX

- pamięć: Kingston DDR2 2x 2GB 800MHz CL5

- obudowa: SilverStone Lascala LC14B-MC Black + MCE kit

- dysk: Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II)

- czytnik: Sony / NEC (Optiarc) BR-5100S Blu-ray (Serial ATA) black

Co do HD4770, to tego jeszcze nie wie nikt. Dostępne będą fizycznie w sprzedaży od 12 maja. Nie omieszkam przetestować :lol:.

Procesor bym zmienił, albo na e5200, albo e8400.

E5200 niewątpliwie jest procesorem o małym poborze energii z racji na mniejszy cache do napędzenia i mniejszą szynę systemową. E8400 z kolei jest bardzo wydajny i ma dużo pamięci cache, którą to pamięć lubią kodeki HD. Do teg,o po obniżeniu mnożnika, jest ekstremalnie oszczędny energetycznie, a nadal bardzo wydajny.

A taki E7400 przy nich to takie nie wiadomo co. On jest jak świnka morska. Znaczy to ani świnka, ani morska :blink:

Z dysków polecam 500GB Seagate 7200.12 z nowej serii jednotalerzowych niskoprofilowych pięćsetek. Całkiem nieźle się zachowują, a przede wszystkim nie wpadają w wibracje razem z obudową. A i wydajność mają całkiem, całkiem.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Hmmm na karen mają już dostępne te hd4770...

Czy czytnik bluray jest ok (w sensie czy oeyginały bd będą chodzić)? I jak jest z odtwarzaniem np. mkv, bo mediacenter to chyba tego nie widzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmmm na karen mają już dostępne te hd4770...

Pewnie dostępność wirtualna, albo preorder. Mam dostęp do stron wszystkich większych dystrybutorów i wszyscy mają już założone karty magazynowe, ale towar jeszcze niedostępny. Wszędzie spodziewana data dostawy jest na 12 maja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
... a co dostępności to jest ta karta na allegro

Aż z ciekawości sprawdziłem na Allegro, dostępne są w aukcjach wieloprzedmiotowych z odległym terminem zakończenia. Karty fizycznie u dystrybutorów mają status "spodziewane w dostawach" na 12.05, więc te firmy z Allegro nieźle kombinują żeby jak najwięcej klientów podłapać zanim towar pojawi się fizycznie na stanie.

Aukcje i tak pójdą do realizacji za 8-12 dni. Kombinacja jest niezła, bo na razie nie mają konkurencji, gdyż kart tych fizycznie nie ma. Cóż, samo życie... Nawet opisy są żywcem przeklejone ze stron tychże dystrybutorów, więc nie może być mowy o innym pochodzeniu sprzętu.

Pozostaje życzyć powodzenia wszystkim, którzy mają złudną nadzieję na zakup w tym tygodniu ;).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jakiś miesiąc temu skończyłem mój HTPC:

1. Płyta: GIGABYTE GA-E7AUM-DS2H GeForce 9400 Socket 775,

2. Procesor: Intel Pentium Dual Core E5200,

3. Pamięć:Patriot DDR2 PC6400 2x2048MB 800MHz CL4.0 ,

4. HDD: Samsung 1TB HD103UJ 3,5" 1TB SATA II 7200rpm,

5. DVD,

6. OS: Microsoft Windows XP Media Center,

7. Obudowa: Obudowa Antec Fusion Remote - http://www.swemod.com/swemod/index.php?do=...p;id=43&p=2 ,

8. Zasilacz: Seasonic S12 II -330 - 330W

Późniejsze modyfikacje:

9. Pasywne chłodzenie procesora:Scythe Ninja Mini,

10. Wymiana oryginalnych wiatraków w obudowie na: NOCTUA NF-S12 1200

Efekt końcowy w skali 1-10

Ergonomia: 8 - (+) przemyślany układ pod montaż podzespołów, ciekawy wewnętrzny podział na strefy poprawiające przepływ powietrza; (-) oryginalne wentylator zbyt głośne - pomimo trzystopniowej regulacji obrotów; modyfikacja - po wymianie coolera boxowego na SCYTHE i wiatraków w obudowie na NACUTA system jest bezgłośny,

Estetyka: 9 - (+) estetyczna obudowa, nieźle się komponuje z pozostałym sprzętem; (-) zbyt jaskrawy wyświetlacz, nieciekawy pilot,

Budżet: 3 - ok. (-) 3 tys zł; droga zabawa,

i najważniejsze

Wydajność: 3 - :) napiszę tylko tyle - dopóki oglądałem materiał 720p wszystko było ok, ale 1080p się tnie - może ktoś mnie poratuje i napisze co gdzie poustawiać, bo powiem szczerze - jestem mocno zawiedziony...

Edytowane przez arczi72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oprogramowania którego używam to Media Player Classic 6.4.9.1 (rev. 86) zainstalowany wraz z XP Codec Pack 2.4.6, wyłączyłem wszystkie "wodotryski" Windows dla uzyskania większej wydajności.

Edytowane przez arczi72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Akurat te płyty (DG45FC i DG45ID) mają opcje regulacji napięcia w BIOS-ie.

jest to w jakimś updacie biosa, czy ukrytych opcjach? wszędzie gdzie o tej płycie czytam że nie ma żadnych opcji co do zmiany VCore...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Wydajność: 3 - :rolleyes: napiszę tylko tyle - dopóki oglądałem materiał 720p wszystko było ok, ale 1080p się tnie - może ktoś mnie poratuje i napisze co gdzie poustawiać, bo powiem szczerze - jestem mocno zawiedziony...

Szczerze mówiąc ja też się dziwię, bo 9400 łyka nawet Blu-Ray'e bez najmniejszego problemu i to w parze z Atomem a nie E5200. Moim zdaniem masz chyba problemy z kodekami. Co konkretnie puszczasz? Skąd pochodzi ten materiał 1080p? W jakich jest plikach (.mkv? .mp4? .avi?) i jak zakodowany (x264/h.264?, Xvid/Divx?, VC-1?) W czym to odtwarzasz? Instalowałeś jakieś paczki kodeków?

Generalnie to zaleca się zainstalować to, następnie kupić CoreAVC w wersji Professional i zainstalować go w ten sposób, a następnie aktywować CUDA (to nie dow[beeep], tak się nazywa technologia umożliwiająca m.in. akcelerację odtwarzania wideo za pomocą karty graficznej) w CoreAVC.

OSTRZEŻENIE!!!

Nie robiłem tego sam (używam od dłuższego już czasu komputerów Apple), ale przymierzam się do zbudowania sobie HTPC i trochę na ten temat czytałem i takie porady najczęściej się pojawiały w studiowanych przeze mnie artykułach.

--Edycja--

Auć, nie zauważyłem Twojego drugiego postu. Spróbuj w takim razie Media Player Classic w wersji Home Cinema z ustawieniami jak w linku.

Edytowane przez ble52

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi