Skocz do zawartości
rakso

Sprzęt pod HTPC (mini-itx)

Rekomendowane odpowiedzi

eSata to IMO przerost formy nad trescia - co z tego ze jestesmy obladowywani iloscia zlacz do transmisji danych, skoro i tak w konstrukcjach ITX nie ma wyprowadzonego na ogol MOLEXa ktorym ten dysk zasilimy i zostaje nam w praktyce zewnetrzne zasilanie, czyli - tak czy tak - platanina kabli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu ponownie pozwolę sobie nie zgodzić się z tą opinią. Na dzień dzisiejszy coraz popularniejsze są dualne pendrive, zawierające zarówno złącze USB jak i eSATA. Pendrive te oparte są na szybkich pamięciach NAND i posiadanie złącza eSATA pozwala im ominąć wąskie gardło jakim jest złącze USB, gdzie rzeczywiste transfery nie przekraczają 30MB/s. Dzięki eSATA pamięci te "wyciągają" do 90MB/s. W sumie właściwszym określeniem tych urządzeń byłoby już dysk SSD, a nie pendrive.

A jak pewnie nie trudno się domyśleć, nie potrzebują one dodatkowego złącza zasilania. Sądzę że jest to przyszłość pamięci przenośnych.

http://www.in4.pl/komentarze_Silicon_Power...64_GB,18013.htm

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
.....A jak pewnie nie trudno się domyśleć, nie potrzebują one dodatkowego złącza zasilania.

Niestety Sławek mylisz się!;) Przykład pendrive'a którego podałeś jest tutaj najlepszy. Ten właśnie pendrive trzeba zasilać przez kabel miniUSB-USB podczas podłączania go za pomocą złącza eSATA. Rozwiązaniem w przyszłości na większą skalę jest złącze Power over eSATA. Tutaj można zobaczyć taki pendrive. Tylko takie łącze pozwoli uniezależnić się od kabli! Jedyne czego nie doczytałem i nie wiem do tej pory:

1. Jeżeli posiadam łącze w płycie głównej Power over eSATA to czy muszę mieć pendrive'a, czy dysk z takim samym łączem?

2. Jeżeli posiadam pendrive'a z łączem Power over eSATA to czy muszę mieć w płcyie głównej takie samo łącze, czy zwykła eSATA wystarczy? W tym przypadku jest więcej niż pewnie, że odpowiedź brzmi-> NIE!:)

EDIT-> "PoGooglałem" trochę i poniżej odpowiedzi na powyższe pytania:

http://www.delock.de/produkte/gruppen/Kabe...?setLanguage=PL

http://www.delock.com/produkte/gruppen/Kab...?setLanguage=PL

http://www.delock.com/produkte/suche/Expre...?setLanguage=PL

http://pclab.pl/news35540.html

Sądzę że jest to przyszłość pamięci przenośnych.

To nie ulega wątpliwości. Sam się zastanawiam właśnie nad kupnem takiego pena, wgraniu XBMC i zyskaniu "świętego spokoju".;)

PPOZDRAWIAM SERDECZNIE

Edytowane przez sudione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To nie ulega wątpliwości. Sam się zastanawiam właśnie nad kupnem takiego pena, wgraniu XBMC i zyskaniu "świętego spokoju".:)

A może wewnętrzny dysk flash typu DOM, czyli podłaczany bezpośrednio do gniazda SATA lub IDE?

Są w ofercie tej samej firmy którą znalazłeś powyżej:

http://www.delock.de/produkte/gruppen/flas...ical_54162.html

http://www.delock.de/produkte/gruppen/flas...ical_54155.html

Na XBMC 1-2GB powinno zupełnie wystarczyć a takie dyski na Allegro widziałem już po 89zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niestety Sławek mylisz się!:) Przykład pendrive'a którego podałeś jest tutaj najlepszy. Ten właśnie pendrive trzeba zasilać przez kabel miniUSB-USB podczas podłączania go za pomocą złącza eSATA. Rozwiązaniem w przyszłości na większą skalę jest złącze Power over eSATA.

Oczywiście masz rację, w sumie wziąłem niezbyt szczęśliwie pierwszy z brzegu przykład. Ale już faktycznie można kupić peny z Power over eSATA, miałem w rękach A-Daty takie, stąd błędnie założyłem że wszystkie tak już mają, tego typu rozwiązania. Jak widać myliłem się, pokrętne są myśli chińskich projektantów ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuję Atomy nie za dobrze radzą sobie z odtwarzaniem HD - jedyna nadzieja w CUDA.

Pytanie do Sławka. Jako, że mam zamiar złożyć zestaw, którego główne komponenty będą takie jak Twoje (płyta, procesor), chciałem spytać jak sprawdza Ci się odbiór i nagrywanie tv Sat HD. A tak poza tematem to co potrzeba poza kartą TV Sat DVB S2 żeby uruchomić cyfrowy moduł Polsatu CI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atom pewnie nie, ale GeForce 9400 i owszem... :lol:

Edit:

Spojrzałem dziś tu i ówdzie. W Komputroniku płyta Zotac GeForce 9300 mITX WiFi po niemal 1200 PLN.

Kogoś opuścił Chrystus???!!! :)

Edytowane przez windmill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe jest piękne ale...

Dlatego postanowiłem złożyć zestaw mATX :

1. ZASILACZ BEQUIET PURE POWER 350W (BN094) 12CM (80+)

2. GIGABYTE GA-E7AUM-DS2H GeForce 9400 Socket 775 (PCX/VGA/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR2/HYBRID_SLI) mATX

3. KINGSTON KVR800D2N6/2GB

4. HDD SAMSUNG 500GB HM500LI 2,5" SATA 3 lata ASAP

5. PROCESOR P DUAL-CORE E5200 2.5GHz/2M LGA775 BOX

6. DVD-REC LITEON iHAS322 SATA (SREBRNY/CZARNY) BOX (NERO)

Cena takiego zestawu to ok 1500 zł + cena obudowy (200 - 2500) wedle gustu.

Jeżeli ktoś nie ma miejsca obok TV to nie ma co dyskutować, ale jeżeli da się upchnąć pełnowymiarowy zestaw to po co przepłacać. Zużycie energii jest takie samo.

Dodatkową kasę można przeznaczyć na coś takiego DOTYKOWY PANEL TFT LCD. Żeby odtwarzać muzykę nie potrzeba włączać telewizora, a jednocześnie może służyć jako ramka cyfrowa do zdięć.

Edytowane przez Darkom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak ale ta nowa plyta Zotac to jest zbudowana w oparciu o design Nvidii ION, i jak wynika z testow referencyjnej skrzynki ION bardzo dobrze radzi sobie z odtwarzaniem materialu HD.

ION test

ION Acer

ION & Game

ION news

ION test2

ten test(na pclab.pl) jest niekompletny bo nie zwiera testów z odtwarzania mkv i płyt blu-ray(z którymi ion sobie nie radzi)

Edytowane przez max_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja znowu z innej beczki. Kolejne wnioski z doświadczeń z obniżaniem poboru energii.

Jakiś czas temu napisałem, że e5200 jest najbardziej oszczędną jednostką, tak przynajmniej wynikało z założeń teoretycznych. Niska wartość zegara szyny systemowej, 45nm i możliwości niezłego undervoltingu przy pełnym obciążeniu, stawiały go na pierwszym miejscu. Cóż, okazało się że nie uwzględniłem wszystkich możliwych czynników, więc pewnie trzeba będzie odwołać to co napisałem wcześniej. Ale do rzeczy.

Tym razem "w obroty" wziąłem e8400, czyli wydajną jednostkę Core 2 Duo, pracującą z zegarem 3GHz, na szynie systemowej 333MHz i z potężnym cachem 6MB.

Czego można było się spodziewać, procesor w idle pobierał więcej energii, szyna, zegar i trochę wyższe napięcie robią swoje, podobnie było pod obciążeniem. Aczkolwiek przyszedł mi do głowy jeden "myk". Stwierdziłem, że obetnę zegar na mnożniku, ustawiłem wartość najniższą dopuszczalną dla tego procesora, czyli x 6. Procesor przy takim mnożniku pracuje z zegarem 2GHz i nadal stanowi wysoce wydajną jednostkę, szczególnie uwzględniwszy cache który jest dość istotny, choćby właśnie przy dekodowaniu materiału HD.

Po zablokowaniu zegara na 2GHz, procesor superstabilnie pracuje przy napięciu 0,78V. Tak, powtórzę to jeszcze raz 0,78V.

e8200.jpg

Przy tej wartości napięcia zasilania DES raportuje 2,5W poboru energii w idle i tylko 9,5W pod pełnym obciążeniem obu rdzeni Orthosem.

Dla porównania, e5200 przy pełnym zegarze wykazywał odpowiednio 2,38W w idle i 21W pod pełnym obciążeniem.

Jak widać w idle procesory zachowują się podobnie, na granicy błędu pomiarowego. Za to pod obciążeniem sprawa wygląda już całkiem inaczej. Może to mieć istotne znaczenie dla kogoś kto zamierza mocniej angażować procesor do dekodowania materiału HD, na pzykład takiego, który nie spełnia normy do sprzętowego wsparcia DXVA z poziomu karty graficznej.

Kolejna oczywista zaleta, to ekstremalnie niskie wydzielania ciepła podczas takiej pracy, co z kolei równa się ciszy. Można powiedzieć że do schłodzenia procesora wystarczy na niego napluć co jakiś czas. Chłodzenie wodne znaczy się :lol:.

Trudno zatem nie rekomendować procesora z serii e8xxx do naszych zastosowań, to znaczy HTPC HD. W zasadzie widzę tylko jedną wadę tego procesora, jest nią cena. Ale jeśli kogoś stać na taki wydatek, to polecam. Mnożnik x6 i zegar 2GHz dadzą nam wystarczająca moc do napędzenia 1080p przy zachowaniu małego poboru energii i w konsekwencji ciszy.

A, należy wspomnieć jeszcze o innej niedogodności, wentylator boxowy od e8xxx, podobnie jak z całej serii e7xxx ma wyższe minimalne obroty, wynoszące 1150 obr/min, co już daje wartość słyszalną. 850 obr/min w e5200, jest zdecydowanie cichsze. Aczkolwiek jeśli ktoś zastosuje zewnętrzny regulator obrotów, to i ten z e8400 można przyciąć pewnie i do 700-800 obr/min. Przy czym znane mi płyty główne, same z siebie, tego nie potrafią.

Ktoś napisze, że podobny "myk" można zastosować z e5200. Ano można, tyle że przy obciętym mnożniku pracuje on z zegarem 1200MHz, co już wprowadza zauważalny dyskomfort podczas pracy na takim komputerze, pojawiają się spore opóźnienia w działaniu sprzętu. Co innego e8400, przy 2GHz to nadal rakieta.

Mam nadzieję, że komuś przydadzą się moje przemyślenia. Moim zdaniem, to Atom może na drzewo spadać ze swoją wydajnością :P. Było to dla mnie na tyle szokujące, postanowiłem wysupłać dodatkowy grosz, a mój dotychczasowy e5200 już cieszy nowego nabywcę. U mnie od dziś gości e8400.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiłeś na dobrą sztukę e 8400 skoro pracuje na takim napięciu, podejrzewam, że e5200 ja by była dobra sztuka to by również działała na podobnym napięciu

Posiada ktoś phenom II jako cpu w htpc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trafiłeś na dobrą sztukę e 8400 skoro pracuje na takim napięciu, podejrzewam, że e5200 ja by była dobra sztuka to by również działała na podobnym napięciu

Posiada ktoś phenom II jako cpu w htpc??

e5200 swojego czasu na mnożniku x6 udało mi się uruchomić na napięciu 0,68V, ale nie pracował stabilnie. Pod obciążeniem się sypał, ale pewnie też by działał na jakieś 0,8V stabilnie z przyciętym mnożnikiem. Nie robiłem głębszych testów wtedy, gdyż niestety przy takim mnożniku z e5200 tracimy całą przyjemność pracy. System jest wyraźnie zlagowany.

Co innego w przypadku opisywanego wyżej e8400 i tu jest cała istota sprawy.

A czy trafiłem na dobrą sztukę e8400? Nie wydaje mi się, nie robiłem żadnych selekcji, nowa sztuka out of box i prosto z półki, żadnych kombinacji. Myślę że większość populacji będzie tak pracować, w końcu cały wic polega właśnie na przycięciu mnożnika, żeby nie męczyć procesora. Każdy procesor potrafi wtedy pracować na znacznie niższym napięciu, niż znamionowe.

Zauważ, że dane katalogowe e8400 oficjalnie deklarują pracę od 0,85V przy speedstepie, więc te 078V to znowu nie jakiś wyczyn. Szczególnie że jeszcze mogłem jechać w dół, ale nie miałem już niestety czasu na testy. Jutro będę miał kolejną losową sztukę e8400, zobaczymy jak z powtarzalnością parametrów pracy.

Jeśli chodzi o AMD, to z moich testów wynika, że potrafią idlować równie efektywnie jak Intele, jeśli nie lepiej całościowo patrząc, razem z chipsetem. Ale już każda próba obciążenia, dosłownie ruch myszką, zmieniają ten stan rzeczy diametralnie. Pobór energii rośnie bardzo szybko i wysoko. AMDki też nie najgorzej się skręcają napięciem. Ale ostateczny wynik i tak jest daleki od tego, co można osiągnąć na procesorach Intela w 45nm. I to jest niestety ich zasadnicza bolączka. W idle jest nieźle, ale odtwarzanie materiału HD z obciążeniem procesora na poziomie 15% - pobór energii wzrasta o 30W. Szkoda, ale nie widzę w nich alternatywy na dziś, choćby dla e5200 :).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosba do ekspertow czy taka konfiguracja bedzie dobra do:

> TV-SAT HD

> filmow Full HD

> obrobki materialu AVCHD

INTEL DualCore E5200 2x2.50 800/2MB/64bit

GIGABYTE EG43M-S2H Intel G43 S-775 + Intel X4500HD

PATRIOT 2048MB PC6400 800MHz LLK CL4

MODECOM ATX 500W 2.2PFC

Z tego co czytam procek powinien byc OK, ale czy jest sens dokladac lepsza grafike ? A moze inny zasilacz ?

Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Prosba do ekspertow czy taka konfiguracja bedzie dobra do:

> TV-SAT HD

> filmow Full HD

> obrobki materialu AVCHD

INTEL DualCore E5200 2x2.50 800/2MB/64bit

GIGABYTE EG43M-S2H Intel G43 S-775 + Intel X4500HD

PATRIOT 2048MB PC6400 800MHz LLK CL4

MODECOM ATX 500W 2.2PFC

Z tego co czytam procek powinien byc OK, ale czy jest sens dokladac lepsza grafike ? A moze inny zasilacz ?

Dzieki.

Do filmów HD i owszem ale TV SAT HD będzie cięło. Próbowałem właśnie na E5200 i GMA4500 HD.

Co do obróbki AVCHD to nic nie wiem ale myślę, że za słabe, skoro tnie TV HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dxva na tej karcie dziala pod vista

tam tez probowales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do filmów HD i owszem ale TV SAT HD będzie cięło. Próbowałem właśnie na E5200 i GMA4500 HD.

Co do obróbki AVCHD to nic nie wiem ale myślę, że za słabe, skoro tnie TV HD.

Potwierdzam, pod filmy HD jeszcze obleci, ale do live TV HD wszystko będzie na barkach procesora, może ciąć w skrajnych przypadkach.

Karty TV SAT DVB-S2 bardzo lubią typowe grafiki z obsługą DXVA. Nie przepadają za integrami. Już lekko zaczynają wybrzydzać przy HD3200 zintegrowanej z chipsetem AMD, a Intela integry już w ogóle nie lubią.Jedynie GeForce 9300, jeszcze lepiej 9400 zintegrowane dają jakoś radę.

Polecam jednak zakup dowolnej karty z własną pamięcią i sprzętowym DXVA z prawdziwego zdarzenia. Wcale nie musi być cudo, 8400GS czy też HD3450 wystarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w takim razie, gdy zamierza się w przyszłości korzystać za TV SAT HD, lepiej dołożyć drugie tyle i kupić E8400 zamiast E5200. Wybrałem płytę ze zintegrowanym GF9400 ze względu na zmniejszone zapotrzebowanie energii i nie bardzo bym chciał tego zmieniać.

Edytowane przez Darkom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zintegrowana GF9400 to jest właśnie ta karta, która już powinna dać radę. Jest najbardziej zbliżona na kart samodzielnych ze wszystkich integr na rynku. E5200 powinien do kompletu wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli lepiej dac E8400 zamiast E5200 i grafike np. HD3650.

HD3650 nie jest dobrym wyborem, to jest karta z poprzedniej linii produktowej. One nie posiadały jeszcze tak dobrego zarządzania poborem energii. Lepiej coś z serii HD 4xxx, czyli od HD4350 do HD4670. Mocniejsze, od HD4830 to już więcej prądu potrzebują.

A jeśli chodzi o procesor, to pytanie jest z cyklu:" czy lepiej być pięknym i bogatym, czy brzydkim i biednym" :). Oczywiście że e8400 będzie lepszym wyborem, bo daje większe możliwości skalowania wydajność - pobór mocy. Co ewentualnie może się przydać jeśli planujemy na tym komputerze jeszcze coś robić, poza oglądaniem filmów. Wystarczy odpalić Firefoxa z kilkoma zakładkami w których odpalone są strony we flashu i już widać że procesor się przydaje.

Tak że kwestia procesora to wyłącznie kwestia kasy. Reszta nie pozostawia wątpliwości. E8400 na pewno jest jednostką mocniejszą i bardziej elastyczną, ale i e5200 w sumie spisze się bez zarzutu.

A co z zasilaczem ??

Co do zasilacza, to jeśli kupisz kartę z serii jak wyżej i procesor e5200, czy też nawet e8400, to i 150W starczy. Pod względem mocowym nie ma się co martwić.

Ewentualnie warto rozejrzeć się za zasilaczem o dużej sprawności, szczególnie przy małym obciążeniu. Czyli coś ze strony: http://www.80plus.org/manu/psu/psu_join.aspx Jak będziesz sprawdzał specyfikacje, to zwracaj uwagę głównie na sprawność przy obciążeniu 20%, no i raczej nie ma co szarpać się na takie po 700W, pomimo że będą mieć sporą sprawność, to 20% w nich jest przy 140W, a przy 70W to będzie 10% obciążenia co sporo sprawność zaniży.

W każdym razie kupno zasilacza certyfikowanego 80+, gwarantuje jakieś 10% oszczędności na poborze energii całej jednostki, praktycznie zawsze i wszędzie, niezależnie od konfiguracji, w stosunku do typowego zasilacza dobrej klasy bez certyfikatu. Do tego dochodzi mniejsze wydzielanie ciepła przez sam zasilacz, mniej idzie na straty cieplne = cisza.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta pod e8400 będzie taka sama jak pod e5200. A nawet prościej, bo niektóre płyty świrują z e5200 (Foxconny) bo ten procesor to wynalazek jest, z punktu widzenia Intela.

A modele płyt opisywaliśmy tutaj już kilkukrotnie. Ja polecam coś z nowych Gigabyte, ze względu na obsługę DES i możliwość regulacji napięcia procesora już od 0,5V począwszy. Już od P31 w górę można znaleźć rozsądne płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi