Skocz do zawartości
rakso

Sprzęt pod HTPC (mini-itx)

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze moj sprzet (patrz - wyzej) jest prawie identyczny bylbym wdzieczny za pomiar zapotrzebowania na prad w idle/720p/1080p - ja na taki luksus jak zasilacz 120W pozwolic sobie nie moge :-P...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jako ze moj sprzet (patrz - wyzej) jest prawie identyczny bylbym wdzieczny za pomiar zapotrzebowania na prad w idle/720p/1080p - ja na taki luksus jak zasilacz 120W pozwolic sobie nie moge :-P...

Idle 40 W. Max. 57-60 W z odpalonym mkv 1080p.

Musisz sobie zdać sprawę z tego, że nie ma zasilaczy sprawnych w 100%. Średnio przy nowych zasilaczach sprawność wynosi 85 %, bardzo dobrych 90 %. W mojej konfiguracji powinien być więc zasilacz minimum 80 W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba lekko przesadziłeś. Sprawność większości zasilaczy na rynku sięga w porywach 75%. Pewien niewielki odsetek całej populacji, jakieś kilka procent, przekracza 80%. Nieliczne sztuki przekraczają 90%. Ale to już naprawdę nieliczne. Gdyby nowe zasilacze miały średnio 85%, to cały program certyfikacji 80+ nie miałby większego sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zasilacz 80W w Enigmie nie poradzi sobie z wybranym przeze mnie sprzetem? Gdzie kupic kompatybilne mocniejsze zasilacze zewnetrzne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto mój przyszły zestaw:

MOBO: ZOTAC GeForce 9300-ITX WiFi - Cena: ok. 550zł

CPU: E5200 - Cena: ok. 300zł

RAM: 2GB - Cena: ok. 100zł

obudowa: Modecom Feel 202 - Cena: ok. 250zł

HD: 1,5TB 3,5' lub 250GB 2,5' (dla zachowania ciszy) + serwer

Oczywiście wszystko pod kontrolą jedynego słusznego playera - XBMC.

Czekam na Wasze opinie.

Edytowane przez martig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@martig też myślałem o tej konfiguracji, ale ostatecznie buduje swoj HTPC na bazie Gigabyte GA-E7AUM-DS2H. Koniecznie napisz nam mini-recenzję swojego zestawu.

@Maxavelli ja też nie wierzę we wszystkie recenzje, ale wolałem się podzielić informacjami które znalazłem. Daj znać jak Enigma się sprawdzi w praktyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli zasilacz 80W w Enigmie nie poradzi sobie z wybranym przeze mnie sprzetem? Gdzie kupic kompatybilne mocniejsze zasilacze zewnetrzne?

Tego nie napisałem. Analizują zestaw, który chcesz zmontować, to powinno być na styk. Szczególnie jeśli uda Ci się przyciąć procesor na napięciu zasilającym, czy też mnożniku. Wtedy cały system pod obciążeniem ma szansę zmieścić się w 60W.

EDIT

A tak przy okazji, wiem że zajedzie trochę prywatą, ale jeśli ktoś byłby zainteresowany to w dziale ogłoszeniowym wrzuciłem małe ogłoszonko, może komuś się przyda taka informacja. W szczególności że sprzedaję tam również moją selekcjonowaną sztukę procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@martig też myślałem o tej konfiguracji, ale ostatecznie buduje swoj HTPC na bazie Gigabyte GA-E7AUM-DS2H.

A powiedz mi co ma takiego ta płyta czego nie ma Zoltax? Co Cię do niej przekonało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia wyboru płyty to kwestia fundamentalnego podejścia do komputera HTPC. Jeśli ktoś planuje tylko i wyłącznie używać komputera do oglądania materiału HD i do niczego więcej, to rozwiązanie na miniITXie być może dla niego będzie lepszym. Ja tam jednak wolę mieć większe pole manewru, dzięki większej otwartości platformy.

Płyta na standardowym microATxie daje mi pod tym względem znacznie większe możliwości. Jeśli przyjdzie mi do głowy to w slocie mogę obsadzić dowolną kartę graficzną i przekształcić go w pełny "dorosły" komputer. Ten Zotac ma co prawda slot PCI-E x 16, ale jego umieszczenie na skraju uniemożliwia montaż tam czegokowliek z lepszym chłodzeniem.

Inne różnice, ważne z mojego punktu widzenia:

Zotac - zdaje się, że brak fire-wire. Akurat w komputerze o profilu HTPC to może być dość istotna cecha.

Zotac - brak choćby jednego złącza PCI. Gdzie tam zatem obsadzić porządną kartę tunera DVB-S2? Nie da się, pozostają kombinacje na USB, ale to już właśnie są kombinacje.

Gigabyte - najlepszy zintegrowany kodek dźwiękowy, Realek 889A, dla mnie istotną kwestią jest obecność Dolby Headphone. A nawet jeśli ktoś nie potrzebuje DH, gdyż zamierza korzystać wyłączne z wyjścia cyfrowego, to na pewno przyda mu się Dolby Digital Live. Zotac - Realtek 662A, totalnie przeciwny biegun jakościowy, totalny basic.

Reasumując Gigabyte na płytą Zotaca ma przewagę w otwartości platformy, mnóstwo złącz i możliwości rozbudowy.

Z mojego punktu widzenia, jedyną zaletą dość ograniczonej i zamkniętej konstrukcji na ITXie mógłby być pobór energii, ale w tym przypadku tak nie jest, bo zapotrzebowanie na energię obu rozwiązań jest porównywalne. Gdyby różnica sięgała 50%, to być może zaakceptowałbym ograniczenia płyty ITXowej.

Na koniec pozostaje ostatnie gwóźdź, czyli cena. Rozwiązanie Zotaca jest droższe o 20-30%, a nic nie oferuje w zamian. Różnicę w cenie wolę przeznaczyć na dopłatę do dysku SSD przeznaczonego na system, co da mi jeszcze mniejszy pobór energii, większą szybkość systemu no i ciszę. A to są dla mnie bardzo ważne cechy, jakie powinien spełniać taki system.

Oczywiście to wszystko co wyżej napisałem, to jest z mojego punktu widzenia. Dla kogoś innego inne cechy mogą przeważyć na korzyść płyty ITXowej, choćby jej rozmiar.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie podpisuje się pod tym co napisał SławekR. Jednak na decyzji głównie zaważyło to, że nie mogłem znaleźć żadnej rozsądnej obudowy ITX, a trochę boje się przegrzewania takiego zestawu. W szafce pod TV mam akurat dość miejsca żeby zmieścić małą obudowę mATX (ostatecznie zamówiłem SilverStone Grandia GD02).

Jednak od paru dni mam w domu Asus Eee Box 202 i strasznie mi sie podoba to, że jest to mały komputerek który mogę schować za telewizorem i którego w ogóle nie słychać (pobór energii do 20W). Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę napisać o nim więcej.

Oczywiście platforma Intel Atom nie nadaje się do odtwarzania materiału HD. I raczej wątpię żeby zmieniła to platforma NVIDIA ION (chociaż czekam na testy Acer AspierRevo). Dlatego zainteresowała mnie płyta Zotaca, która może zapewnić dostateczną wydajność (w tym sprzętową akcelerację), a jednocześnie ma porównywalnie małe rozmiary. Liczę na to że do końca roku pojawi się dużo więcej ciekawych rozwiązań w tym zakresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...)

Oczywiście platforma Intel Atom nie nadaje się do odtwarzania materiału HD. I raczej wątpię żeby zmieniła to platforma NVIDIA ION (chociaż czekam na testy Acer AspierRevo). Dlatego zainteresowała mnie płyta Zotaca, która może zapewnić dostateczną wydajność (w tym sprzętową akcelerację), a jednocześnie ma porównywalnie małe rozmiary. Liczę na to że do końca roku pojawi się dużo więcej ciekawych rozwiązań w tym zakresie.

test NV ION na polskim portalu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zotac - zdaje się, że brak fire-wire. Akurat w komputerze o profilu HTPC to może być dość istotna cecha.

Fakt, nie ma FW ale za to ma eSATA

Zotac - brak choćby jednego złącza PCI. Gdzie tam zatem obsadzić porządną kartę tunera DVB-S2? Nie da się, pozostają kombinacje na USB, ale to już właśnie są kombinacje.

Jak dla mnie nie ma to znaczenia ponieważ służyć ma tylko odtwarzania filmów, zdjęć i muzyki z dysku.

Gigabyte - najlepszy zintegrowany kodek dźwiękowy, Realek 889A. Zotac - Realtek 662A, totalnie przeciwny biegun jakościowy, totalny basic.

Filmy które oglądam są w 90% z dźwiękiem AC3 lub DTS 5.1 więc również 662 powinno wystarczyć a do tego moje Logitechy Z-5500 nic lepszego nie odtworzą.

Reasumując Gigabyte na płytą Zotaca ma przewagę w otwartości platformy, mnóstwo złącz i możliwości rozbudowy.

Dokładnie jest tak jak piszesz. Jak dla mnie płyta Zotac spełnia moje oczekiwania prawie w 100%. Jest przy tym dużo mniejsza no i ma bezgłośny zasilacz.

Co to za karta Wi-Fi? Czy można wymienić ją na "N"? Jak nazywa się ten standard bo nawet nie wiem jak tego szukać?

gf9300itxwifipanant2.th.jpg

Edytowane przez martig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co to za karta Wi-Fi? Czy można wymienić ją na "N"? Jak nazywa się ten standard bo nawet nie wiem jak tego szukać?

Według tego opisu ta karta obsługuje tylko 802.11g:

The 802.11g WiFi kit is probably the best addition we've seen to date on a mini-ITX or any small form factor board. Asus used to include it on most of its Deluxe boards many moons ago and occasionally there's still the odd board with 802.11n wireless that crops up, but none are smaller than ATX in size. The 802.11g module on the Zotac might not be cutting edge, but it's enough bandwidth to stream HD content (signal strength limiting). The biggest benefit though is that it wastes no USB ports on the rear I/O and the extra option of connectivity is not at the expense of the PCI-Express slot either. Oh, and it's low profile - it's a win-win-win.

Nie wiem jak jest z dostępnością kart wi-fi low profile ale zamiast tego można chyba użyć kartę na USB... Tutaj fajny patent ma obudowa M350 (usb jest schowane za klapką).

Edytowane przez Szymon Kobalczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fakt, nie ma FW ale za to ma eSATA

Akurat eSATA niespecjalnie zastąpi fire wire.

Jak dla mnie nie ma to znaczenia ponieważ służyć ma tylko odtwarzania filmów, zdjęć i muzyki z dysku.

No i w tym zawarta jest istota sprawy. Dla Ciebie lepszym rozwiązaniem może być faktycznie ITX.

Filmy które oglądam są w 90% z dźwiękiem AC3 lub DTS 5.1 więc również 662 powinno wystarczyć a do tego moje Logitechy Z-5500 nic lepszego nie odtworzą.

A tu to warto wspomnieć o rzeczy, której pewnie nie bierzesz pod uwagę. Właśnie lepszy kodek dźwiękowy na płycie może się tutaj przydać i to nawet jeśli planujesz korzystać wyłącznie z wyjścia cyfrowego i Logitechów.

Przykład:

Oglądasz film z dźwiękiem AC3 późną nocną porą, do tego w dość nietypowej konfiguracji głośników, wymagającej pewnej korekty dźwięku docierającego do głośników. Jeśli użyjesz ALC662, to jedyną opcją jest wypuścić dźwięk do urządzenia zewnętrznego i zdać się na opcje dostępne w nim. A w przypadku, choćby wspomnianych Logitechów, to te opcje są niespecjalnie bogate.

Teraz przyjrzyjmy się systemowi z ALC 889A. Bierzesz ten sam film, rozkodowujesz dźwięk programowym, bezpłatnym kodekiem AC3, w jego niezliczonych opcjach dowolnie korygujesz sobie dźwięk, włączasz zaawansowany normalizer, ustawiasz poziomy dla poszczególnych kanałów, opóźnienia itp, praktycznie wszystko co Ci przyjdzie do głowy. Opcji z poziomu kodeka jest ze setka. Następnie tak przetworzony dźwięk kodujesz za pomocą Dolby Digital Live z powrotem do postaci AC3 i cyfrowo wysyłasz do swoich Logitechów. W takiej konfiguracji możesz z dźwiękiem zrobić praktycznie wszystko i ustawić go dokładnie i z pełną precyzją pod swoje preferencje.

Prawda że jest to dość atrakcyjna perspektywa? A zauważ, że w obu przypadkach korzystasz wyłącznie z dźwięku z wyjścia cyfrowego, czyli teoretycznie bez udziału karty muzycznej.... Ale jak widać od teorii do praktyki to jest jeszcze kawałek drogi :).

Dokładnie jest tak jak piszesz. Jak dla mnie płyta Zotac spełnia moje oczekiwania prawie w 100%. Jest przy tym dużo mniejsza no i ma bezgłośny zasilacz.

No i bardzo dobrze. Widać dla Ciebie będzie to wybór optymalny. Ja zaś oczekuję większej uniwersalności od sprzętu, na który jakby nie patrzeć, trzeba przeznaczyć całkiem niemałe fundusze.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszla Enigma. Pierwsze wrazenie - "Jakie to male!" xD. Ale to dobrze, to w koncu glowne zalozenie. Nie wiem czego czepiaja sie w recenzji - nie widze zadnych nadlewek na przednim panelu, plastik jest dobrej jakosci - lekko matowy. Minus to blyszczace przyciski Power i Reset - zostaja na nich slady paluchow. W srodku faktycznie miejsca bardzo malo. Cos czuje ze przeraze sie dopiero, gdy pierwszy raz w zyciu na zywo zobacze plyte glowna MINI-ITX X-D...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam co tu piszecie od kilku dni i nasuwa mi się jedna uwaga.

Ja też na początku zbudowałem HTPC na bazie normalnej wielkości komponentów (mój Mozart kilkanaście postów wyżej).

Zalety :

- ceny "bebechów" i ich dostępność,

- możliwość rozbudowy,

- duży wybór obudów typu desktop,

- możliwość zamontowania wyświetlacza lub wręcz zakup obudowy z wyświetlaczem i pilotem.

Jednak po dwóch tygodniach użytkowania całkowicie przewartościowałem swoje potrzeby. Obudowa pod ATX lub microATX jest po prostu DUŻA - jakąkolwiek byście nie kupili będzie za duża w stosunku do innych "klocków" stawianych pod telewizorem. Nawet te o znormalizowanej szerokości (435 mm) są dosyć wysokie.

Oczywiście jest to moja w pełni subiektywna ocena - niepotrzebny jest mi full-wypas komputer bo taki już mam - HTPC jak sama nazwa wskazuje ma służyć jako Media Center i to wszystko. Takie dodatki jak wi-fi, fire-wire czy wyświetlacz uważam za zbędne. Dlaczego :

- wi-fi - kopiowanie dużego pliku filmowego trwa wieki - dużo szybciej jest po kablu:

- fire-wire najczęściej używa się do zgrywania materiału z kamery i jego późniejszego authoringu - a na to HTPC jest za słabe,

potrzebny jest komp z silną grafiką i procesorem:

- wyświetlacz - niepotrzebnie zżera prąd (4-5 W w stand-by).

Biorąc pod uwagę powyższe zdecydowałem się na miniITX i wszystko, co z tym związane. I nie żałuję. Funkcjonalność taka sama.

Edytowane przez marcus64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Biorąc pod uwagę powyższe zdecydowałem się na miniITX i wszystko, co z tym związane. I nie żałuję. Funkcjonalność taka sama.

I słusznie. Gdybym chciał mieć tylko komputer do Media Center też bym postarał się poskładać coś malutkiego (miniITX) :)

Chwilowo wybrałem miniATX bo komputer służy mi do kilku innych celów.

Czekam na dopracowanie nVidia ION ... myślę że coś takiego bym sobie sprawił :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie!

Jezeli można chciałbym zadać dwa poważne świąteczne pytania do martig oraz SlawekR.

1. Pytanie do martig: dlaczego chcesz składać HTPC jezeli jeszcze niedawno chwaliłeś się swoim Mac'iem Mini w tym wątku? Czyżby to nie był taki "Święty Graal" jakby się na początku wydawało? Co Cię nie przekonało ostatecznie do Mac'a Mini? Proszę o szczerą odpowiedź, bo sam się poważnie zastanawiam nad sprowadzeniem mini Mac'a z USA w nowej wersji i boję sie, że "wtopię" kasę.

2. Pytanie do SlawekR: Druga opcją jest zbudowanie HTPC na bazie płyty mATX i tutaj mam dość poważny zgryz, podpytywałem Cię Sławek już kilka razy co do tego i nasuwają mi się kolejne pytania. Czy nie lepiej zamiast prosesora Dual Core E5200 kupić procek z serii E7xxx? Mniejszy proces technologiczny, mniejsze zużycie prądu, a czy wiekszy i lepszy undervolting? Mam cały czas starego XBOX'a z pilotem, jak ma się pilot w takim HTPC? Dostałem takiego oto pilota-> Kliknij tutaj Nie użyłem go ani razu, bo nawet nie wiem jak!:| Czy da się takim pilotem posługiwać XBMC pod Windows'em? .....i czy da się włączyć PC pilotem, bo przecież XBOX'a się nie da?

P.S. Wiem, że nudzę, ale nie chcę zostać z ręką w nocniku, po "wybuleniu" sporej ilości gotówki, a okaże się ze masowo zaczną wychodzić platformy na ION'ie nVidii z lepszymi prockami, potem coś AMD pokaże od siebie i na końcu trzeba będzie wszystko zmieniać, ponieważ wyjdzie SATA III (6Gb/s) oraz USB 3.0. "Szit"! Musi to wszystko być tak pokręcone?:)

POZDRAWIAM SERDECZNIE i licze na dalszą pomoc.

Edytowane przez sudione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I słusznie. Gdybym chciał mieć tylko komputer do Media Center też bym postarał się poskładać coś malutkiego (miniITX) :)

Chwilowo wybrałem miniATX bo komputer służy mi do kilku innych celów.

Czekam na dopracowanie nVidia ION ... myślę że coś takiego bym sobie sprawił :blink:

@Fantom - już sporo czasu siedzisz w temacie wszelkich NMT, PopCorn-ów i innych tego typu playerów. Doskonale więc wiesz, że każdy ma jakieś wady - nie czytają wszystkiego, mają wolny transfer po sieci, bugi w sofcie, konieczność podpinania HDD, itp. ION też będzie je miał.

Wyszedłem z założenia, że normalny komputer z odpowiednimi komponentami w dobranym do własnego gustu pudełku UCIĄGNIE WSZYSTKO.

I tego sie trzymam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Fantom - już sporo czasu siedzisz w temacie wszelkich NMT, PopCorn-ów i innych tego typu playerów. Doskonale więc wiesz, że każdy ma jakieś wady

Słusznie. Na chwilę obecną dopiero PC't którego sobie poskładałem odtwarza dobrze wszystko co chcę. Do tego jest to normalny komputer do pracy.

Tak czy inaczej liczę że za jakiś czas (nie mówię że za miesiąc czy dwa bo pewnie sporo dłużej), wyjdzie w końcu coś (może ION?) który poradzi sobie ze wszystkim.

W gruncie rzeczy czekamy tylko na zoptymalizowane (pod kątem kart graficznych) kodeki video.

Jeśli Cuda (nVida) czy Avivo (ATI) zostaną w pełni wykorzystane przy odtwarzaniu wtedy budowa takiego mini komputerka stanie się realna.

Naprawdę problem jest już wyłącznie po stronie programowej, sprzęt już jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam ponownie!

(...)

2. Pytanie do SlawekR: Druga opcją jest zbudowanie HTPC na bazie płyty mATX i tutaj mam dość poważny zgryz, podpytywałem Cię Sławek już kilka razy co do tego i nasuwają mi się kolejne pytania. Czy nie lepiej zamiast prosesora Dual Core E5200 kupić procek z serii E7xxx? Mniejszy proces technologiczny, mniejsze zużycie prądu, a czy wiekszy i lepszy undervolting? Mam cały czas starego XBOX'a z pilotem, jak ma się pilot w takim HTPC? Dostałem takiego oto pilota-> Kliknij tutaj Nie użyłem go ani razu, bo nawet nie wiem jak!:| Czy da się takim pilotem posługiwać XBMC pod Windows'em? .....i czy da się włączyć PC pilotem, bo przecież XBOX'a się nie da?

P.S. Wiem, że nudzę, ale nie chcę zostać z ręką w nocniku, po "wybuleniu" sporej ilości gotówki, a okaże się ze masowo zaczną wychodzić platformy na ION'ie nVidii z lepszymi prockami, potem coś AMD pokaże od siebie i na końcu trzeba będzie wszystko zmieniać, ponieważ wyjdzie SATA III (6Gb/s) oraz USB 3.0. "Szit"! Musi to wszystko być tak pokręcone?;)

e5xxxi e7xxx to ten sam proces technologiczny(czyli 45nm), cały czas wychodzą nowe technologie, usb 3.0 jest wsteczne zgodne a sata III raczej ci nie będzie potrzebne

Edytowane przez max_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1. Pytanie do martig: dlaczego chcesz składać HTPC jezeli jeszcze niedawno chwaliłeś się swoim Mac'iem Mini w tym wątku? Czyżby to nie był taki "Święty Graal" jakby się na początku wydawało? Co Cię nie przekonało ostatecznie do Mac'a Mini? Proszę o szczerą odpowiedź, bo sam się poważnie zastanawiam nad sprowadzeniem mini Mac'a z USA w nowej wersji i boję sie, że "wtopię" kasę.

MM ma praktycznie same plusy, gdyby nie to że GMA950 nie obsługuje vdpau a co za tym idzie potrzebny jest mocy procesor (2,33) żeby płynnie wyświetlić 1080p. Co przekłada się że już po kilku minutach projekcji wiatrak na CPU rozkręca się na maxa i schodzi z nich dopiero po kilku minutach od zatrzymaniu projekcji. Dlatego też postanowiłem go sprzedać i rozejrzeć się za czymś innym.

Niedawno Apple wypuścił odświeżoną wersję Mini z GeForce 9400M na pokładzie który obsługuje pod Linuxem vdpau dlatego też myślałem o ponownym zakupie lecz obecny kurs $ czyni go dla mnie nieosiągalnym.

Ciekawostka. Plex/XBMC pod OSX jest gorzej zoptymalizowany i dla tego samego materiału potrzebuje jakieś 10-20% więcej mocy procesora niż dla wersji PC. Np. słynny killa sampla na tym samym komputerze (iMac) pod OSX spadał do 15fps gdy pod XP chodził zupełnie płynnie.

Akurat eSATA niespecjalnie zastąpi fire wire.

A w czym eSATA ustępuje FW?

Wracając do dźwięku to znalazłem to:

Despite its diminutive proportions, the GeForce 9300-ITX has a more complete selection of ports than most full-sized motherboards. You don't get Firewire, but video output is offered in VGA, DVI, and HDMI flavors. The board can also pass uncompressed 8-channel LPCM audio through the HDMI port. If you don't have a receiver or home theater setup that can handle HDMI audio, you can always use one of two digital S/PDIF outputs or the trio of analog jacks.

The discrete audio ports are backed by a 6-channel Realtek ALC662 codec that looks a little pedestrian in light of the board's fancy HDMI audio output capabilities. I'd prefer to see the ALC889A instead, if only because it supports real-time Dolby Digital Live and DTS encoding, which would allow multi-channel game audio to be passed over HDMI. The ALC662's multi-channel digital output capacity is limited to passing along the sort of pre-encoded audio tracks that come with movies.

Czyli po HDMI puszcza 7.1? A jaki sygnał daje na optyczne i koaksjale?

Edytowane przez martig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2. Pytanie do SlawekR: Druga opcją jest zbudowanie HTPC na bazie płyty mATX i tutaj mam dość poważny zgryz, podpytywałem Cię Sławek już kilka razy co do tego i nasuwają mi się kolejne pytania. Czy nie lepiej zamiast prosesora Dual Core E5200 kupić procek z serii E7xxx? Mniejszy proces technologiczny, mniejsze zużycie prądu, a czy wiekszy i lepszy undervolting?

Proces technologiczny ten sam, oba są w 45 nm, coś Ci się pomylilo :). A dlaczego E5200? Odpowiedź jest prosta. E5200 ma mniej cache i szynę systemową 200MHz, zamiast 266MHz, jak w e7xxx. Nie trzeba Sherlocka Holmesa żeby dojść do wniosków, że te dwie cechy E5200, będą miały zasdniczy wpływ na mniejszy pobór energii przez ten procesor i większą szansę na undervolting, mniej cache i wolniejsza szyna daje po temu lepsze perspektywy. Zresztą sprawdziłem to w praktyce i tak właśnie jest.

Kolejną ważną cechą tych jednostek, są minimalne prędkości boxowych wentylatorów do nich dołączonych. W e5200 wentylator kręci się minimum z 850 obr/min, ten z e7xxxx z 1200 obr/min. Niby nieduża różnica, ale dokładnie taka, żeby tego drugiej było już słychać, a tego pierwszego jeszcze nie.

A do HTPC oba procesory wydajność mają aż nadto, więc nie widzę sensu zakupu mocniejszej jednostki, z serii e7xxx.

Mam cały czas starego XBOX'a z pilotem, jak ma się pilot w takim HTPC? Dostałem takiego oto pilota-> Kliknij tutaj Nie użyłem go ani razu, bo nawet nie wiem jak!:| Czy da się takim pilotem posługiwać XBMC pod Windows'em? .....i czy da się włączyć PC pilotem, bo przecież XBOX'a się nie da?

P.S. Wiem, że nudzę, ale nie chcę zostać z ręką w nocniku, po "wybuleniu" sporej ilości gotówki, a okaże się ze masowo zaczną wychodzić platformy na ION'ie nVidii z lepszymi prockami, potem coś AMD pokaże od siebie i na końcu trzeba będzie wszystko zmieniać, ponieważ wyjdzie SATA III (6Gb/s) oraz USB 3.0. "Szit"! Musi to wszystko być tak pokręcone?;)

Tym razem krótka odpowiedź: 2 x tak. Można sterować i można włączać. A jeśli już masz jakiegoś pilota, to nic nie stoi na przeszkodzie abyś zainstalował sobie Media Portal na próbę: http://www.team-mediaportal.com/ Zobaczysz jako można sterować PCtem za pomocą pilota.

A co do czekania na nowinki techniczne to powiem tak, wedle takiej filozofii to można do końca świata czekać, bo zawsze coś nowego będzie w perspektywie.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A w czym eSATA ustępuje FW?

Ano większość kamer cyfrowych ma Firewire, o takiej co ma eSATA jeszcze nie słyszałem, ale w temacie kamer nie siedzę, to fakt.

A zauważ, że w końcu rozmawiamy o komputerze HTPC, gdzie możliwość podłączania multimedialnych sprzętów jest cechą priorytetową. Zresztą do eSATA nic nie mam, złącze to może się może się przydać, zresztą w Gigabyte też jest na panelu tylnim. Mam tylko "coś" do braku Firewire, jako oczywistego złącza przydatnego w komputerach HTPC ;). W komputerze do gier to takie złącze psu na budę, w HTPC już niekoniecznie.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos czekania, może zintegrowane procki i grafika? ;) Podobno AMD ma w końcu wypuścić to w czerwcu, to na Gwiazdkę (może wcześniej?) już spokojnie coś się kupi... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi