Gmeru 2 237 Napisano 18 Lutego 2009 Film Helikopter w ogniu chyba wszyscy znają. Ogólnie uważany jest za bardzo dobre wydanie BD. Jednak zawsze żałowałem, że film ten wyszedł za czasów gdy BD startował więc został wydany w MPEG2 oraz dźwięku 5.1. W takim filmie aż się prosi o 7.1 : > No i w końcu doczekałem się wydania z prawdziwego zdarzenia. Jest to sytuacja podoba np. do filmu Transporter, który tylko w Japonii wyszedł w AVC i jest widoczna różnica w jakości obrazu. Z kolei wersję opisywaną można nabyć trochę bliżej naszego kraju, mianowicie kraje nordzyckie. Po odpaleniu krążka widzimy: eeeeeeeeee niestety ale nie ma napisów angielskich ale film chyba każdy fan dobrze zna. O polskich nawet nie wspomnę hehe. Jeżeli chodzi o ścieżkę to mamy do wyboru to co fani takich filmów lubią najbardziej: DTS-HD MA 7.1 W tym momencie ten film nabiera całkiem nowego wymiaru. Tylne głośniki pracują bardzo intensywnie. Na poziomie fimu War! Już wiem, że w weekend znowu obejrzę ten film i będę go używał do testów dźwięku. W przypadku obrazu nie ma powalającej różnicy między MPEG2 ale bez problemu można ją zobaczyć gdyż filmy w MPEG2 mają bardzo charakterystyczną jakość obrazu. W AVC jest idealna żyleta. Tutaj porównanie: http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread....91#post15379591 Dane: Video MPEG-4 AVC Video / 1080p / 31 Mbps / 23,976 fps / 16:9 / High Profile 4.1 Audio English (DTS 7.1 HD MA / 2710 kbps / 48 kHz) / English (Dolby Digital 5.1 / 640 kbps / 48kHz) Napisy Danish / Finish / Norwegian / Swedish Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogge 4 Napisano 18 Lutego 2009 HDTV fansen tackar för info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 18 Lutego 2009 what ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogge 4 Napisano 18 Lutego 2009 Tak na szybko w języku naszych sąsiadów z Północy fan HDTV dziękuje za info Wydanie jak widzę Norweskie, więc trzeba się będzie rozglądać za zaopatrzeniem z tamtych stron, jakość wydania powinna być zagwarantowana, co potwierdza Twoje info na temat miodności filmu, no i dźwięku. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radosuaf 138 Napisano 18 Lutego 2009 Kupowałeś film bez napisów, żeby porozkoszować się dźwiękiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogge 4 Napisano 18 Lutego 2009 Wystarczy znać język angielski, aby rozkoszować się filmem bez napisów i ze wspaniałym dźwiękiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 18 Lutego 2009 A co w tym dziwnego? Rozumiem jakby obrazu nie było;p Hm wydaje mi się, że takie filmy to zna się na pamięć ; ) Zresztą. Jest prosty sposób jak ktoś ma Popcorna, Dvico itd: zrzuta na dysk i podkładam pl napisy : > Tak właśnie zrobię sobie w weekend. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radosuaf 138 Napisano 18 Lutego 2009 Problem w tym, że Amerykanie nie posługują się jęz.angielskim . W dodatku w przypadku żołnierzy pewnie może być i gorzej... W sumie widziałem ten film tylko z lektorem (uroki polskiej TV), gdzie dialogów za bardzo nie słychać, ale bałbym się tak bez napisów oglądać. Jakoś pewniej się czuję, jeśli mogę na nie zerknąć w razie potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiuca 10 Napisano 18 Lutego 2009 radosuaf, tak jak kolega napisał wystarczy znać angielski. Wiem, że w naszym kraju to jeszcze egzotyka jak ktoś płynnie posługuje się językiem Szekspira, ale zdarza się to coraz częściej... Gmeru, przy takich wydaniach pozostaje zawsze pytanie skąd się wziął ten dźwięk 7.1, bo dźwięk tak samo jak obraz nie bierze się z kosmosu i opcje generalnie są trzy 1. nowy mix, który powstaje ze materiałów źródłowych (wraca się do materiału sprzed zgrania, gdzie masz wiele ścieżek dźwięku i miksujesz to od nowa) to dość droga sprawa i raczej tylko producent może to zrobić, bo żaden dystrybutor nie ma dostępu do materiałów i nie byłoby to opłacalne 2. mix 7.1 przygotowany na bazie mixu 5.1 przez producenta i profesjonalnych montażystów dźwięku (tańsze niż pierwsza opcja) 3. upmix (zazwyczaj automatyczny lub półautomatyczny) zrobiony przez dystrybutora. Obawiam się że niestety zostało to zrobione metodą nr. 3 a efekt walenia tylnych głośników może właśnie o tym świadczyć, bo generalnie zalecenia Dolby czy DTS są takie, żeby nie przesadzać z wykorzystywaniem głośników efektowych, bo zamiast efektu robi się efekciarstwo. Chętnie pożyczę tę płytę i sobie ten soundtrack rozbiorę na części pierwsze (btw. bitrate audio też coś słaby jak na 7.1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radosuaf 138 Napisano 18 Lutego 2009 radosuaf,tak jak kolega napisał wystarczy znać angielski. Wiem, że w naszym kraju to jeszcze egzotyka jak ktoś płynnie posługuje się językiem Szekspira, ale zdarza się to coraz częściej... No ja niestety nie posługuję się płynnie angielskim w slangu używanym przez amerykańskich żołnierzy... Widać tutaj niedostatki książek do nauki angielskiego dostępnych w kraju... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
windmill 4 Napisano 18 Lutego 2009 (edytowane) Ale w którym kraju, PL czy US? "...A amerykańscy żołnierze w tym filmie mówią normalnie..." - poza tym, dialogi w BHD nie są jakieś wyszukane i wykwintne, więc zapewne podstawowa znajomość języka sir Williama wystarczy... Edytowane 18 Lutego 2009 przez windmill Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hr.susel 0 Napisano 18 Lutego 2009 Odniosę się do kwestii językowej - nauczyciele języków obcych potwierdzą, że wystarczy znać 30% słów, żeby zrozumieć sens książki. W przypadku filmu może być jeszcze łatwiej, gdyż dużą rolę odgrywa obraz. A amerykańscy żołnierze w tym filmie mówią normalnie -chyba każdy zna stwierdzenie "Roger that" czy "Enemy down" - każdy, kto grał w CS'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radosuaf 138 Napisano 18 Lutego 2009 hr.suseł - właśnie czytam "Shock Doctrine" w oryginale i może i sens idzie pojąć, ale nic głębiej by się nie dało :-). Jasne, że nie będzie większego problemu ze skumaniem, ale to już mają chyba HD maniacy, że przehandlują polskie napisy za dźwięk 7.1 np. - dla mnie nie do pomyślenia . Chociaż jeśli się dobrze zna film i analizuje te napisy, to czasami ręce opadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buku 1 Napisano 19 Lutego 2009 Nie "na kraje nordyckie" tylko winno być tak jak w temacie: skandynawskie. Nordyckie to mogą być rysy niebiesko-okich twarzy - ulubieńców Adolfa H. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogge 4 Napisano 19 Lutego 2009 Nie "na kraje nordyckie" tylko winno być tak jak w temacie: skandynawskie.Nordyckie to mogą być rysy niebiesko-okich twarzy - ulubieńców Adolfa H. No nie do końca dominikjestem - określenie krajów nordyckich stosuje się do trzech krajów Skandynawskich: Szwecji, Danii i Norwegii. Określenie to pochodzi od Rady Nordyckiej zawiązanej właśnie przez te trzy państwa bodaj w 1952, stąd też to określenie. O ile dobrze pamiętam, jednym z założycieli była również Islandia, ale nie jestem na 100% pewien. Reasumując - Kraje Nordyckie, to nie "rasa panów" choć faktycznie jeśli popatrzeć na to bardziej szczegółowo, to z racji wersji językowych tego filmu (napisów) bardziej pasuje tutaj określenie " Kraje Skandynawskie". Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hr.susel 0 Napisano 19 Lutego 2009 Nie skandynawskie - każdy Fin, jak mu powiesz, że jest Skandynawem, to się na ciebie obrazi. To tak, jak powiedzieć Polakowi, że jest jak Rosjanin. Finowie byli przez lata okupowani przez Szwedów, mają inna kulturę i język z innej grupy, niż każdy w Europie (tj. ugrofińskiej, jak Węgrzy). Suomi to właśnie Finlandia, dlatego "Skandynawia" to Szwecja, Dania, Norwegia (oraz dla niektórych Islandia), a "Kraje Nordyckie" to kraje skandynawskie i Finlandia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crazy-j 0 Napisano 19 Lutego 2009 Dla porządku: What is Norden? Norden is the Nordic name for the north European region consisting of Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden, and the three autonomous regions of the Aland Islands, the Faroe Islands and Greenland. Norden has a population of approximately 23 million people. Wzięte z : http://www.norden.se/english.asp Jeśli chce się być dobrze zrozumianym używa się słowa tu w Norden, słowo Skandynawia brzmi dziwnie i szkolnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiuca 10 Napisano 19 Lutego 2009 (edytowane) Zresztą wydaje mi się, że etymologia tej nazwy (Nordic, Norden, nordycki) jest banalnie prosta i słowo to wywodzi się zapewne od germańskiej nazwy północy, czyli North po angielsku, Norden po niemiecku czy Nord po Norwesku. No ja niestety nie posługuję się płynnie angielskim w slangu używanym przez amerykańskich żołnierzy... Widać tutaj niedostatki książek do nauki angielskiego dostępnych w kraju... Oglądać, oglądać i jeszcze raz oglądać. Na początku można z napisami angielskimi, potem jest coraz łatwiej. Zresztą oprócz kilku słów charakterystycznych dla żołnierzy to raczej nie ma czegoś takiego jak slang żołnierski. Żołnierze to zazwyczaj zbitek różnych slangów, akcentów i dialektów, więc żadna różnica czy to film wojenny czy komedia. Edytowane 19 Lutego 2009 przez maxiuca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buku 1 Napisano 19 Lutego 2009 Finowie byli przez lata okupowani przez Szwedów, mają inna kulturę i język z innej grupy, niż każdy w Europie W Finlandii też parę lat pracowałem. W Norway najdłużej. Finowie bardzo skutecznie byli okupowani przez Carat Rosyjski. Jako ciekawostki: - Cerkiew Prawisławna jest tam bardzo popularna w środowiskach anty-szweckich. - Rosja kojaży się głównie z uwolnieniem z niewoli Szwedzkiej dominacji. A Rosja przyniosła im wszystko co najlepsze; postęp techniczny, architekturę, wolność religijną itp. o prostu europejskość w wydaniu Piotrogradzkim. A Piotrogród to był czasami pępek europy. Zwródzcie uwagę, że budowle posadowione na głównym bulwarze Helsinek to nawiązanie wprost do St. Petersburga. Tak w bryle jak i kolorze ( mamy to także na Nowym Świecie/Krak Przed. - Wawa). Co określenia "nordyckości" to wypowiadam się nie z definicji encyklopedycznych a z pozycji dorozumienia pojęcia. O ile wiem to ludy nordycjie zaatakowały imperium rzymskie. I pozostawszy tamże przestały "nordykować" w znaczeniu geograficznym. Czas na angdotę: Nordland: pólnocna kraina w Norway. Jedziemy zgdarać na Nordcape SASS HOTEKL. Chwila relaksu przed promem na ostatnią wyspę. W kolorowych sportowych kurtkach spotykamy grupę Japońskich turystów ze skośnymi oczami. Patrzymy a za nimi stado jelonków. Dużych coś. I rogi takie DUŻE. To były renifery. Zaś ci w kolorowych nowoczesnych kurtkach ( ani po eng ani po nor) to byli tubylcy. W kaferterii NordCap spotkałem Hipa z US, który zapytał: Jak nie lubicie Jaruzela to dlaczego go nie zastrzelicie ? To był 1987r. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crazy-j 0 Napisano 19 Lutego 2009 Wracając do tematu DVD/BR, to Polska została wypchnięta poza ten anglo-sasko-nordycki krąg gdzieś między Bułgarię i Włochy. Chyba na każdym filmie w GB jest szwedzki i islandzki. A w Szwecji do tej pory nie kupowałem bo było drogo, ale teraz jak korona szwedzka poleciała w dół to muszę się przyjrzeć bliżej cenom.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMP 9 Napisano 28 Marca 2013 Ma ktoś wydanie: http://www.thehut.com/blu-ray/black-hawk-down-steelbook-edition/10665658.html jak z pl subami? (dotychczasowe wydanie posiadało pl napisy, pytanie czy to w steelboku to to samo ???) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mulec 28 Napisano 29 Marca 2013 Ma ktoś wydanie: http://www.thehut.com/blu-ray/black-hawk-down-steelbook-edition/10665658.html jak z pl subami? (dotychczasowe wydanie posiadało pl napisy, pytanie czy to w steelboku to to samo ???) na bluray.com pisza ze ma pl napisy , to napewno to samo wydanie co amaray, zmienili tylko pudełko na SB http://www.blu-ray.com/movies/Black-Hawk-Down-Blu-ray/54204/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach