Skocz do zawartości
janek_pl

DUNE BD PRIME - opinie do testu, komentarze na temat playera HDi

Rekomendowane odpowiedzi

Oryginalny f/w w playerze miał oznaczenie 081226_1216

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No powiem szczerze ze myślałem ze to jedno urządzenie a tego jest cała seria łącznie z dune br + wi-fi ;) itd

http://digitalo.pl/index.php/cPath/262

To który jest wzięty do testów?

Przyznam się ze trochę mnie zaczyna męczyć bieganie z tvix żeby zgrac filmy a następnie podłączyć do tv.

Stary jestem i tyle ;)

Autorus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... o to w tym chyba chodzi.

Aktualizacje ; ) jak w każdym NMT.

No tak - extra , ale niby stabilne firmware jest jedynym oficjalnym, a ono nie wygląda fajnie .

Reszta to same BETY ;) , co niezbyt dobrze świadczy o programistach firmy HDI (patrz w/w uwaga )

Pożyjemy, zobaczymy, choc cena nieco odstrasza ( niezły PC )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, sądząc po nazwach tego softu - ostatni oficjalny firmware wyszedł ponad 2 miesiące temu , pozostałe bety choć wprowadzają dodatkowe funkcje, korygują masę błędów, ale także wprowadzają niestety nowe błędy.

Podstawowe pytanie to kiedy i czy wogóle wyjdzie kolejny oficjalny soft.

Co do ceny to sam nowy Xonar będzie kosztować około 1000 PLN a trzeba jeszcze policzyć resztę peceta, co gorsza w takim przypadku całość będzie zależna od sterowników których już też wyszło kilka wersji , softu PDVD/TMT który jest jeszcze bardziej niedopracowany niż softy w playerach NMT i jeszcze do tego wymóg Visty , kto mi zagwarantuje że na serwerowym Win 2008 to także będzie działać. Już z takiego rozwiązania zrezygnowałem tym bardziej że nie widać żadnej alternatywy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do ceny to sam nowy Xonar będzie kosztować około 1000 PLN a trzeba jeszcze policzyć resztę peceta ...

Xonar, jak to wynikało z postu chyba Demka w innym temacie, nie jest niezbędny.

Twierdził, że jego płyta z HDMI wywala bitstream HD, więc sprawa wydawałaby się prosta.

Płyta , 2 x 4GB Ram , Quad , zasilacz , grafa, napęd HD + dysk (którego Dune nie ma ) i buda

Myślę, że w tych pieniążkach spokojnie da się zmieścić . :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam że za bardzo się nie starałem, ale nigdzie nie znalazłem potwierdzenia tej informacji a jedynie jakieś stare wzmianki :

LINK

09-17-08, 11:09 AM

"It's beyond me why you are asking this trivial question repeatedly. Unless a commercial software player supporting G45's PAVP and capable of encrypting audio data is released, you will never get TrueHD/DTS-HD MA bitstream from G45.

But this is just a necessary condition. You should know that even a couple of Intel insiders doubt that G45's PAVP is capable of bitreaming TrueHD/DTS-HD MA"

Co gorsza na temat trzeba spojrzeć całościowo a nie tylko wyrywkowo czyli - jeśli nawet pełen bitstream zadziała to co nam z rozwiązania ze starą intelowską grafiką - problemy z dxva a dla wymagających będzie potrzebna kolejna karta graficzna, należę do grona graczy a nawet pomijając ten szczegół uważam że integra intela to za mało. Widziałem gdzieś tabelkę chipsetów graficznych zdolnych do wypuszczenia 24p poprzez soft TMT/PDVD zdaje się że Intel ma co nadrabiać w stosunku do konkurencji. Teraz jeśli chcemy wypuścić sygnał audio bitstream HD Audio razem z obrazem korzystając także z lepszej karty video to mam problem bo brakuje wejścia HDMI , takiego jakie jest w rozwiązaniach Asusa i Auzena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 wyjścia HDMI z PC to nic strasznego , stacjonarka Pionieera (LX-91) także może wysyłać audio i video oddzielnie :(

DUNE, jeśli potrafi odtwarzać ISO Blu-Ray i radzi sobie z bitstreamem HD ( a może i dekoduje wszystko do analogu ) to

dla wielu będzie playerem marzeń . Żyjmy nadzieją, że GMERU da mu nieźle popalić pod tym kątem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urządzenia rozdzielisz , to oczywiste tak samo jak korzystasz z kilku kart dźwiękowych pod jednym systemem, tylko jak się zachowa soft PDVD , jeśli identycznie jak przy wyborze różnych kart dźwiękowych to ok, no i jeszcze jest problem z wykorzystaniem różnych kart graficznych pod systemami innymi niż Win XP i Win 7 LINK, a ten pierwszy od razu odpada ze względu na kiepską obsługę dźwięku HDMI w wymienionych programach ...

Co do Diuny - czekamy z niecierpliwością , traktuję ją jako zapowiedź tańszych i może bardziej dopracowanych odtwarzaczy :(

Edytowane przez apatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jedno pytanie jest tak naprawde ważne: KIEDY firmware osiągnie akceptowalna stabilnosc i funkcjonalnosc? Czy bedzie jak z NMT czy gorzej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, a jeśli potwierdzą się zapowiedzi np. Samsunga, o czytaniu MKV z USB (może i ISO BR:) ) przez najnowszej generacji telewizory,

to dopiero będą jaja ... :rolleyes: Musieliby tylko pomyśleć o wyjściu z TV sygnału audio HD - w co chyba wątpię , ale ..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ISO BD przez TV? BoDeX no bez przesady....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zauważyłeś znaczka :) , który się tam przykleił, a nie wyświetlił ....

Pomysł na HIT jest prosty . Taki Samsung buduje platformę zdolną do tego, ale oficjalny soft na to nie pozwala.

Do sieci wycieka zmodowany soft, niby nie wiadomo jakiego pochodzenia i TV staje się światowym przebojem :rolleyes:

Spiskowa teoria dziejów , ale pomysł na przetrwanie w kryzysie jak najbardziej ciekawy :)

Podłącz Waść tego DUNE i napisz kilka słów , bo ludzie już nogami przebierają ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dzisiaj go podłączyłem ale powiem szczerze, że sprzęt jest nie na jeden dzień żeby wszystko ogarnąć.... Potrzeba by chyba z tygodnia. Na pewno nie jestem w stanie wszystkiego sprawdzić bo nowy FW wychodzi co chwila i lista zmian jest GIGANTYCZNA... czego on nie robi ten DUNE O_o Oni nawet zrobili na stronie gigant ankietę co w pierwszej kolejności mają dodawać.

Co się tyczy odtwarzacz BD to dekoduje na pokładzie wszystko co się da i wysyła po HDMI. Analogu na razie nie umiem odpalić ; ) dziwne to jest...

Rzeczywiście czytanie filmów BD z HDD jest super sprawą bo:

1. Jak mamy zripowany film w katalogu to zaznaczając katalog pyta Nas czy odczytać jako całą płytę i normalnie odpala się cała struktura czyli jak film z płyty. Chodzą wszystkie BD-J czy BDROM itd czyli profile.

2. Czyta także .ISO BD ale nie każde. Na kilka filmów ruszyła połowa.

Napisy oczywiście chodzą w .srt wszystko cacy.

W ogóle bardzo podoba mi się ten klocek. Cena mnie trochę zabija ale z kolei jaki lux jest w momencie gdy filmy chodzą z HDD jak z płyty. Czemu tego nie ma w Popcornie czy innych? Coś tam niby jest w TVIX ale szczątki (ISO).

Po jednodniowej zabawie widzę, że ten sprzęt jest ogromny O_o i naprawdę kozacki pod względem możliwości. Więcej opiszę oczywiście ale tutaj będzie grubsza zabawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...Analogu na razie nie umiem odpalić ; ) dziwne to jest...

Nie umiesz bo nie chodzi! ;)

Jeśli dobrze pamiętam z lektury opisu w MPCC...

Ktoś nawet miał wąty do HiJack'a, że tego w teście nie sprawdził. Tester tłumaczył się iż pod ręką nie miał Cinch'y... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednym słowem ... DUNE BD SHAME .

Jak tak można ? :P Widać, że można ... Marketingowy badziew ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz tam badziew. Wyjdzie nowe albo i nowsze firmware, i będzie dobrze... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej gdyby już jednak od razu wyszło to naj, naj, naj, najnowsze .... :P I w dodatku fajnie by było gdyby było poprawnie działające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie tyle: http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=15877

Muszę zdobyć te pliki do testów o które prosił apatch (już mi przygotował) więc jak tylko znajdę chwilę to potestuję więcej przypadków (czyt. weekend)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serdeczne dzięki za test

tak powinien wyglądać profesjonalnie zrobiona prezentacja testerska

nie ma w tej chwili konkurencji w swojej klasie

cenowej też - lider zdecydowany

brak umieszczenia dysku HDD wewnątrz urządzenia

a to mnie martwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Gmeru

To co najważniejsze zdaje się że działa, odczyt BD z HDD i ISO, może te tytuły które nie ruszyły miały nie zdjęty inny region , Any je źle potraktował podczas operacji usuwania regionu ;) lub był jakiś błąd w strukturze katalogów. Dekodowanie po LPCM i bitstream w jednym playerze także może się przydać, w sumie nie widzę powodu żeby zmieniać swojego ampa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co napisał pmcomp do mnie trafia i też mam podobną opinię. Tego sprzętu po prostu robi się już tak dużo, że wybór jest coraz cięższy i trzeba zrobić rachunek sumienia co nam tak naprawdę jest do szczęścia potrzebne.

serdeczne dzięki za test

tak powinien wyglądać profesjonalnie zrobiona prezentacja testerska

cenowej też - lider zdecydowany

a to mnie martwi

No lider cenowy tak hehe ale coś czuje, że jak więcej takich zabawek się zacznie pojawiać to i cena będzie iść w dół.

Dzięki Gmeru

To co najważniejsze zdaje się że działa, odczyt BD z HDD i ISO, może te tytuły które nie ruszyły miały nie zdjęty inny region , Any je źle potraktował podczas operacji usuwania regionu ;) lub był jakiś błąd w strukturze katalogów. Dekodowanie po LPCM i bitstream w jednym playerze także może się przydać, w sumie nie widzę powodu żeby zmieniać swojego ampa.

Muszę sprawdzić jeszcze to o co prosiłeś w poście.

Bond jest B i nie chodzi ISO. Ale to co napisałeś też może mieć wpływ bo w sumie teraz mam zaznaczone by nie zdejmował any regionu (a miałem na multi ustawione). No nic, może być wiele możliwości ale jak widać większość chodzi czyli trzeba by zrobić śledztwo i byśmy raczej doszli co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyczerpujący test.

Czy DUNE BD PRIME 2 x eSATA obsługuje dyski powyżej 1TB, słyszałem że nie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze kojarzę wczorajszą lekturę MPCC, to dźwięk na analogach jednak jest. Nie ma tylko pozycji w menu, która za to odpowiada... Ale późno było, i trzaby to jeszcze raz na "przytomnie" przeczytać... :)

Ciekawe czy Gmeru sprawdził fizycznie (podłączając gniazda) czy jest dźwięk, czy też zrezygnował z kabelkologii, skoro w menu nie ma pozycji... :):)

Odnalazłem ten post:

http://www.mpcclub.com/modules.php?name=Fo...pic&t=19997

Tu z kolei piszą o braku analogowego sygnału na filmach z płyt z Javą:

http://www.mpcclub.com/modules.php?name=Fo...pic&t=20246

Co zapewne zostanie (-ło?) poprawione w aktualizacji softu...

Jeszcze dużo pracy maja w HDI, coby produkt był pełnosprawny... ;)

Edytowane przez windmill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi