Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od wczoraj jestem posiadaczem popcorna na b110 mój problem polega na tym że nie mogę przenieść żadnych plików na przygotowany wcześniej w popcornie dysk.
Dysk sformatowany jest w formacie Ext2 pecet widzi założone foldery niestety próba kopiowania lub przenoszenia wywala komunikat odmowa dostępu we właściwościach widać że jest tylko do odczytu jak to zmienić .Dysk zapięty w pececie kablem SATA. Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='videograf' post='132546' date='22.11.2008, 16:11 ']Witam od wczoraj jestem posiadaczem popcorna na b110 mój problem polega na tym że nie mogę przenieść żadnych plików na przygotowany wcześniej w popcornie dysk.
Dysk sformatowany jest w formacie Ext2 pecet widzi założone foldery niestety próba kopiowania lub przenoszenia wywala komunikat odmowa dostępu we właściwościach widać że jest tylko do odczytu jak to zmienić .Dysk zapięty w pececie kablem SATA. Proszę o pomoc.[/quote]

Popcorn ma pewne ograniczenia dostępu do dysków z poziomu Windows.

Napisz dokładnie co i jak masz podłączone i czym i jak próbujesz kopiować, może wtedy Ci pomogę ew. wyjaśnię.

BTW zmień format na ext3, Popcorn z ext2 sie wycofuje. I wgraj najnowszy firmware ze strony Popcorna.

Na razie napiszę Ci jak jest u mnie, może to ci coś pomoże:
Mam 3 dyski: 1 ATA (IDE) jako główny sformatowany w ext3 oraz 2 dyski dodatkowe SATA sformatowane pod NTFS.
W układzie trzech dysków (tzn. więcej niż jeden) pod FTP będziesz widział tylko główny, u mnie ATA pod ext3. I tu mamy pełny dostęp do plików z poziomu Win i FTP, możemy wgrywać, kasować, czytać, zmieniać nazwy itp. Być może takie zachowanie dotyczy tylko dysku ATA a nie SATA, nie sprawdzałem. Jeżeli po FTP nie ma dostępu do dysku SATA to masakra, sprawdź. Niestety długie pliki takie 20GB i lepiej, przynajmniej u mnie, może to "wina" Windows i moich ustawień, sie nie kopiują do Popcorna. Szybkość transmisji z początkowej ok. 4000 Kbps spada powoli do kilkudziesięciu albo transmisja jest przerywana. O kopiowaniu plików pod Samba zapomnij, trwa to lata świetle a u mnie powoduje problemy i Exploratorem Windows. Dlatego dwa dyski SATA zrobiłem pod NTFS i zapełniłem materiałem bezpośrednio z Windows. Szybko i bezpboleśnie ale ... z poziomu Popcorna nic z tymi plikami nie mogę już zrobić, ani zamienic nazwy ani skasować. Najlepszym sposobem na wgrywanie plików na dyski (wszystkie) jest zewnętrzen urządzenie (stick USB, HDD) podłączane pod port USB Popcorna i kopiowanie przy uzycia klawisza File Mode na pilocie.
Teraz sformatowałbym wszystkie dyski na ext3.

Choć czasami, ale na drugim A-110, przy takim kopiowaniu zdarzają mi się błędy systemowe i nie mogę skopiować pliku. Na szczęście na B-110 tego nie mam, nie pytaj dlaczego, nie wiem.

Pozdro Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='pmcomp' post='132552' date='22.11.2008, 16:30 ']Popcorn ma pewne ograniczenia dostępu do dysków z poziomu Windows.

Napisz dokładnie co i jak masz podłączone i czym i jak próbujesz kopiować, może wtedy Ci pomogę ew. wyjaśnię.

BTW zmień format na ext3, Popcorn z ext2 sie wycofuje. I wgraj najnowszy firmware ze strony Popcorna.

Na razie napiszę Ci jak jest u mnie, może to ci coś pomoże:
Mam 3 dyski: 1 ATA (IDE) jako główny sformatowany w ext3 oraz 2 dyski dodatkowe SATA sformatowane pod NTFS.
W układzie trzech dysków (tzn. więcej niż jeden) pod FTP będziesz widział tylko główny, u mnie ATA pod ext3. I tu mamy pełny dostęp do plików z poziomu Win i FTP, możemy wgrywać, kasować, czytać, zmieniać nazwy itp. Niestety długie pliki takie 20GB i lepiej, przynajmniej u mnie, może to "wina" Windows i moich ustawień, sie nie kopiują do Popcorna. Szybkość transmisji z początkowej ok. 4000 kbps spada powoli do kilkudziesięciu albo transmisja jest przerywana. O kopiowaniu plików pod Samba zapomnij, trwa to lata świetle a u mnie powoduje problemy i Exploratorem Windows. Dlatego dwa dyski SATA zrobiłem pod NTFS i zapełniłem materiałem bezpośrednio z Windows. Szybko i bezpboleśnie ale ... z poziomu Popcorna nic z tymi plikami nie mogę już zrobić, ani zamienic nazwy ani skasować. Najlepszym sposobem na wgrywanie plików na dyski (wszystkie) jest zewnętrzen urządzenie (stick USB, HDD) podłączane pod port USB Popcorna i kopiowanie przy uzycia klawisza File Mode na pilocie.
Teraz sformatowałbym wszystkie dyski na ext3.

Choć czasami, ale na drugim A-110, przy takim kopiowaniu zdarzają mi się błędy systemowe i nie mogę skopiować pliku. Na szczęście na B-110 tego nie mam, nie pytaj dlaczego, nie wiem.

Pozdro[/quote]
Witam mój zestaw to płyta b110 w obudowie MODECOM zasilacz 95 W i jeden dysk WD cawiar 1TB jeśli sformatuje pod B110 do formatu Ext 2 i zapięciu dysku do PC sytuacja jest następująca są trzy partycje dwie małe i ostatnia dokładnie 930 gb i widać na niej założone przez kukurydzę foldery :video music foto itd. jeżeli próbuje kopiować do nich dane zgodnie z przeznaczeniem wyskakuje komunikat odmowa dostępu i faktycznie we właściwościach widać tylko do odczytu.Natomiast po formacie ext3 i podpięciu do pc próba kopiowania lub przenoszenia kończy się komunikatem partycja nie sformatowana i czy chcę sformatować ją teraz. Mam trochę muzyki i filmów chciałbym to wgrać na dysk nie przez ftp bo to robi ale za wolno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='videograf' post='132556' date='22.11.2008, 16:52 ']Witam mój zestaw to płyta b110 w obudowie MODECOM zasilacz 95 W i jeden dysk WD cawiar 1TB jeśli sformatuje pod B110 do formatu Ext 2 i zapięciu dysku do PC sytuacja jest następująca są trzy partycje dwie małe i ostatnia dokładnie 930 gb i widać na niej założone przez kukurydzę foldery :video music foto itd. jeżeli próbuje kopiować do nich dane zgodnie z przeznaczeniem wyskakuje komunikat odmowa dostępu i faktycznie we właściwościach widać tylko do odczytu.Natomiast po formacie ext3 i podpięciu do pc próba kopiowania lub przenoszenia kończy się komunikatem partycja nie sformatowana i czy chcę sformatować ją teraz. Mam trochę muzyki i filmów chciałbym to wgrać na dysk nie przez ftp bo to robi ale za wolno[/quote]

Zrób to przez ftp, będziesz miał prędkość transmisji ok. 3500 Kbps.
Jak tak nie chcesz to tylko przez USB jak opisałem.
Inaczej się nie da.

Win nie zobaczy dysku pod ext3 podpiętego bezpośrednio do portu SATA. Widzisz go tylko z poziomu zarządzania dyskami.
Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='pmcomp' post='132560' date='22.11.2008, 17:08 ']Zrób to przez ftp, będziesz miał prędkość transmisji ok. 3500 Kbps.
Jak tak nie chcesz to tylko przez USB jak opisałem.
Inaczej się nie da.

Win nie zobaczy dysku pod ext3 podpiętego bezpośrednio do portu SATA. Widzisz go tylko z poziomu zarządzania dyskami.
Pozdro[/quote]
Witam Na początku podziękowania dla pana Alberta z Human Media tak mój błąd przy instalacji ext2 ustawiłem z góry dyski linuksowe tylko do odczytu.
Podziękowania również dla pmcomp sporo dowiedziałem się o PH a mam go od piątku wcześniej tylko o nim czytałem.Ale widzę że jest super.
Temat zamykam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi