Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Samsung 75 Q80T - zjechany na CENEO a na testach chwala czy jest naprawde az tak slaby? jaka alternatywa ? 

Za Q80T przemawia szybki i stabilny system ale co z reszta? QLED to nie OLED wiem, ale ciut lepszy niz LCD wiec warto? czy np. XH9096?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, waszcma napisał:

QLED to nie OLED wiem, ale ciut lepszy niz LCD wiec warto?

Tyle, że QLED to właśnie jest lcd, a więc telewizor ciekłokrystaliczny. Określenie to miało zapewne po części zmylić kupujących i dać im do zrozumienia, że jest to jakaś nową, konkurencyjna dla OLED technologią. Ba, może nawet samsung uznał, że "O" i "Q" są do siebie na tyle podobne, że konsument uzna, że to to samo co OLED.  

W każdym razie QLED oznacza jedynie telewizor wyposażony w technologię kwantowych kropek, która poszerza paletę barw. Stosują to także tcl i LG pod nazwą Quantum Dot. Sony nie korzysta z kwantowych kropek, ale za to ma własną technologię Triluminos, która także ma za zadanie zwiększenie zakresu palety barw (opiera się na zastosowaniu diod led podświetlenia w różnych kolorach). Także samo oznaczenie QLED nie znaczy, że od razu telewizor musi być lepszy. 

Z dwóch podanych przez Ciebie modeli generalnie oba są raczej udane, ale ja osobiście wybrałbym sony.

Edytowane przez vader_4747
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minutes ago, vader_4747 said:

Tyle, że QLED to właśnie jest lcd, a więc telewizor ciekłokrystaliczny. Określenie to miało zapewne po części zmylić kupujących i dać im do zrozumienia, że jest to jakaś nową, konkurencyjna dla OLED technologią. Ba, może nawet samsung uznał, że "O" i "Q" są do siebie na tyle podobne, że konsument uzna, że to to samo co OLED.  

W każdym razie QLED oznacza jedynie telewizor wyposażony w technologię kwantowych kropek, która poszerza paletę barw. Stosują to także tcl i LG pod nazwą Quantum Dot. Sony nie korzysta z kwantowych kropek, ale za to ma własną technologię Triluminos, która także ma za zadanie zwiększenie zakresu palety barw (opiera się na zastosowaniu diod led podświetlenia w różnych kolorach). Także samo oznaczenie QLED nie znaczy, że od razu telewizor musi być lepszy. 

Z dwóch podanych przez Ciebie modeli generalnie oba są raczej udane, ale ja osobiście wybrałbym sony.

Dzieki za rade,

czy o Samsungu czy o Sony znajdzie sie sporo marudzacych recenzentow, z czego wiecej negatywow chyba jest o Q80T.

A co do Soniaka jak sprawuje sie system? ja mam staruszka 10 letniego SONY KDL EX504 czy cos, po 2 latach wycieli youtuba, aplikacje dzialaja strasznie wolno. Jak wlacze TV to jak z 5-10 sek czekam az zacznie reagowac na pilota a potem zazwyczaj 111 wcisniete bo za pierszym razem nie reagowal. "nagrzeje sie" i wszystko dziala znosnie ale ten start jest zawsze masakrycznie wolny. Smieje sie, ze mam telewizor lampowy i czekam az sie lampy nagrzeja.

Co mnie wkurza z USB nie wczytam niektorych formatow filmow. (blue-ray Sony czyta bez problemow) aha no i nie wiem czy to wazne ale odtwarzacz planuje ps5 wiec moze ten Sony to faktycznie dobry wybor?

Edytowane przez waszcma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System android bardzo się w telewizora poprawił, do tego xh90 dostał nowy procesor Mediateka, więc raczej ciężko się przyczepić do jego działania.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Poszukuje telewizora 55-65 cali do 4500 zł. Chodzi mi aby miał port HDMI 2.1 i był przyszłościowy pod nowe konsole.
Czy poniższy model będzie optymalnem wyborem? Czy może jest coś innego na co warto zwrócić uwagę lub poczekać?

• Samsung QLED QE55Q77TAT

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo średni model delikatnie mówiąc - ja bym dołożył do sony xh90.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, tejku napisał:

Witam,

Poszukuje telewizora 55-65 cali do 4500 zł. Chodzi mi aby miał port HDMI 2.1 i był przyszłościowy pod nowe konsole.
Czy poniższy model będzie optymalnem wyborem? Czy może jest coś innego na co warto zwrócić uwagę lub poczekać?

• Samsung QLED QE55Q77TAT

Może z tych:

Samsung Q80T

Sony XH90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po o pierwsze telewizor LCD musi być wyposażony w system fald z dobrym algorytmem sterującym wygaszaniem stref i należy wybrać matryce VA. W HDMI 2.1 bym się nie pchał na siłę, ponieważ jeszcze przez minimum 5-7lat nie będzie gier w 120fps moc będzie szła w rozdzielczość i RT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!Mam pytanie,chciałbym kupić naprawdę dobry telewizor,kwota nie ma tu raczej znaczenia,telewizo miałby być z serii na ten rok i w rozmiarze 55 cali,co polecacie do filmów.OLED czy LCD jednak?Moim zdaniem LG OLED,ale też wiem że i SOny,Panasonic czy Philips też sa na podobnym poziomie,również w cenie.Mam trochę mętlik w głowie i wolałbym was też zapytać co sądzicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, vader_4747 said:

Bardzo średni model delikatnie mówiąc - ja bym dołożył do sony xh90.

3 hours ago, mxmxm said:

Może z tych:

Samsung Q80T

Sony XH90

Dziękuję za odpowiedzi. Który z tych modeli jest lepszy, Samsung Q80T czy Sony XH90? Jak wygląda w Sony XH90 nagrywanie na USB, czy jest ono szyfrowane jak w niektórych starszych modelach?

3 hours ago, koralgool said:

Po o pierwsze telewizor LCD musi być wyposażony w system fald z dobrym algorytmem sterującym wygaszaniem stref i należy wybrać matryce VA. W HDMI 2.1 bym się nie pchał na siłę, ponieważ jeszcze przez minimum 5-7lat nie będzie gier w 120fps moc będzie szła w rozdzielczość i RT

Dziękuję za odpowiedź. Zapomniałem dodać, że może być sytuacja w ktorej będzie podłączony komputer z nową kartą graficzną rtx 3000 pod TV , wtedy może to wyglądać inaczej. 
Co wtedy wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest w tym że ja bym polecał 65cali a problem polega na tym że budżet pozwala jedynie na sprzęt z HDMI 2.1 kosztem jakości obrazu. Naprawdę lepiej jest mieć super czerń, wysoka jasność, pięknie odwzorowanie kolorów niż byle jaki obraz i 120fps. Ale jeśli się upierasz przy HDMI 2.1 radzę iść w Sony ale koniecznie matryca VA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minutes ago, koralgool said:

Problem jest w tym że ja bym polecał 65cali a problem polega na tym że budżet pozwala jedynie na sprzęt z HDMI 2.1 kosztem jakości obrazu. Naprawdę lepiej jest mieć super czerń, wysoka jasność, pięknie odwzorowanie kolorów niż byle jaki obraz i 120fps. Ale jeśli się upierasz przy HDMI 2.1 radzę iść w Sony ale koniecznie matryca VA

Jakie modele polecasz w takim razie jeżeli rezygnuje z HDMI 2.1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 hours ago, koralgool said:

Sony xf9005 

Wygląda interesująco. 55 czy 65 cali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 65 cali. Obraz jest super, jedyny malutki minus to czasami uruchomienie menu włącza się może około sekundy może lekko ponad ale później już jest git i smiga. Przesiadłem się z Panasonica 55cali za 3tys i względem obrazu jest przepaść. Do tego posiadam soundbara Panasonica za około 1300zl i taki tandem w grach to coś wspaniałego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też szukam czegoś tańszego z HDMI 2.1

Samsung Q70T - Był na promocji za 2800 zł i kto kupił, ten pewnie za taką cenę nie żałuje (Aktalnie 3350 zł)

Sony XH90 - Jakość obrazu gorsza niż w 2 letnim XF90. Nie wiem czy już ma te HDMI 2.1, bo ponoć pełna obsługa miała dojść z aktualizacją (Aktualnie 4200 zł)

No i ostatni, to LG 55NANO86. Ma HDMI 2.1, Dolby Vision, ale IPS i mało testów. Ktoś wie coś więcej o nim? (Aktualnie 3750 zł)

Więc jak widać cenowo również te telewizory bardzo się różnią.

Edytowane przez Calvex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od matryc IPS trzymałbym się z daleka, mialem IPS teraz mam VA wiem co mówię mam porównanie. Idealne połączenie to VA z FALD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 hours ago, koralgool said:

Ja mam 65 cali. Obraz jest super, jedyny malutki minus to czasami uruchomienie menu włącza się może około sekundy może lekko ponad ale później już jest git i smiga. Przesiadłem się z Panasonica 55cali za 3tys i względem obrazu jest przepaść. Do tego posiadam soundbara Panasonica za około 1300zl i taki tandem w grach to coś wspaniałego

Pełny kod modeli:

55 - KD55XF9005BAEP

65 - KD65XF9005BAEP

Zgadza się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, tejku napisał:

Pełny kod modeli:

55 - KD55XF9005BAEP

65 - KD65XF9005BAEP

Zgadza się?

Tak

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam telewizora dla rodziców, wymagania mam dość konkretne:

- cena: do 2000 zł
- 49-50 cali (konieczny warunek, może być trochę mniejszy, ale nie większy)
- matryca: IPS, bo potrzebne są szerokie kąty widzenia
- sportu nie oglądają w ogóle, głównie telewizja + czasem seriale i filmy
- rodzice używają Chromecasta, więc dobry Smart TV nie jest priorytetem
- byłyby super, jakby miał pojedynczą nogę po środku zamiast dwóch po bokach (obecny telewizor jest często obracany), ale nie jest to wymóg konieczny
- poza wcześniej wspomnianym Chromecastem nie będą podłączana żadne inne urządzenia
- nagłośnienie mają zewnętrzne, więc tutaj też nie mam wymagań

Z góry dzięki za pomoc 🙂

Edytowane przez kodak1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam zamiar kupić nowy telewizor, który będzie przede wszystkim służył do oglądania filmów w 90% (reszta to ogladanie telewizji, ewentualnie kiedys kupimy Playstation)
Zalezy mi na sprzecie ktory tuż po gwarancji się nie zepsuje, jakość obrazu ma być oczywiście przyzwoita (nie musi być najwyższej klasy tylko dobry dla "zwykłego użytkownika").
Zależy mi również na przyzwoitym poziomie Smart tv (główne zastosowanie to Netflix, Youtube itp., czasami przęglądarka, oglądanie filmów z dysku, programy Android).
Cena do 4000 zł. Bardzo ważny jest dla mnie współczynnik CENA/JAKOŚĆ, dlatego może to być też 2000 zł albo 3500 zł. W każdym razie nie chce przepłacać.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 40m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? różnie
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? na pocyątku stać, ale przewidujemy również montaż na ścianie
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z jednej strony okna
7. Jaki masz obecnie telewizor ? starz Grundig z 2007r
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart tv, Wifi
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? hd, później zobaczymy
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? odbiornik satelitarny, dysk USB, moze kiedys konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia, jezeli blyszcyaca bedzie miala odpowiednia jasnosc
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? teraz nie, moze pozniej rzadko
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55-65 "
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? nowe modele, ktore jakosciowo nie odbiegaja od starszych
19. Preferencje co do marki ? -
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? do 4000, ale chciałbym mniej jak telewizor będzie spełniał moje oczekiwania i będzie dobrej jakości22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie

Jakie modele beda zblizone jakoscia do Sony KD65XF9005BAEP (ten jest dla mnie troche za drogi)? Wazne jest aby miala taka sama jakosc wykonania i dobre Smart TV jak Sony, jakosc wyswietlacza moga miec troche gorsza..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi