Skocz do zawartości
yarekz

TVP HD w Cyfrze + - czy kiedyś się pojawi?

Rekomendowane odpowiedzi

Tu nie chodzi o telewizory, tylko tunery SAT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego w N to mają wszyscy tunery HD, ale pomyśl o Polsacie i Cyfrze+, tam tak pięknie nie jest, więc kanały muszą być w SD nadawane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda - ale w czym problem? Już teraz zamiast sprzedawać szajs SD można sprzedawać szajs HD (mówię o w tym przypadku o tunerach).

To by trochę trwało - ale jest możliwe.

No chyba.... że platformy wykorzystałyby zaoszczędzone miejsce na upchanie nowych kanałów typu WeddingTV albo Reality Zone czy inne Shop TV...

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To prawda - ale w czym problem? Już teraz zamiast sprzedawać szajs SD można sprzedawać szajs HD (mówię o w tym przypadku o tunerach).

Teraz sprzedaje się praktycznie tylko tunery HD ale wiele ludzi posiada jeszcze stare tunery SD.

Nadawcy nie mogą ich zmusić do płacenia za nowy tuner.

To znaczy mogą próbować jeśli wyłączą nadawanie w SD. Może się jednak okazać, że nagle stracą np. 50% swoich abonentów :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. w regionach gdzie dominuje CP z pakietem za 9,90 zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak.. o dekoderach HD nie pomyślałem. Aż dziw człowieka bierze, że teraz jeszcze w innych platformach niż N w ofercie są dekodery SD. Ale co z nimi zrobić jak magazyny pełne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w pakietach za 9.90, Mini itp nie ma dublowanych kanałów SD-HD : a o tym mówię. Kanały, które są dublowane najczęściej są kanałami tzw. Premium (poza ESP) i są umieszczane w wyższych pakietach. Więc nie możemy tego przyjmować jako ważny argument prawda?

pzdr

PS Aż się prosi, żeby np. C+ zrobili coś w rodzaju Heyah/Era, SimPlus/Plus czy też Pop/Orange - czy sam Play - firmę-córkę do przekazu tylko HD. Prepaid ale tylko HD bez tunerów tylko z CAM ze sparowaną kartą. Za piękne?

Ja już kiedyś pisałem, że byłbym skłonny zapłacić 60-70 PLN za 10-12 kanałów TYLKO HD.

Edytowane przez nowy66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm kanały HD są zazwyczaj dodatkowo płatne więc z czym się dublują?

Muszą być duble bo ludzie nie mają dekoderów HD. Tylko w nce mogli zdjąć. Ale efekt jest taki, że większość osób myśli, że jest uboższa oferta bo nie ma np. HBO a jest tylko HBO HD. Masakra.... taka jest edukacja w Polsce. Niestety cały czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gmeru - masz przecież HBO ale nie możesz kupić samego HBO HD tylko trzeba zapłacić za HBO plus/+ HBO HD, chcesz C+ Sport HD to musisz kupić C+ Sport, nie kupisz ESPHD bez kupienia ESP - nie wiem jak jest w "n" z nFilm i Nfilm HD oraz pakietami w n.

Ale chodzi mi o zasadę. Niejako Klient jest zmuszany do kupienia pakietu minimalnego (np Komfort+ w C+) aby móc oglądać HD.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ Gmeru w N jest uboższa oferta HBO. Brak HBO SD oznacza brak napisów. Brak to brak :D

Wracając( no może nie całkiem) do tematu. Na stronach TVP znów pojawiła się specyfikacja techniczna dekoderów dla platformy TVP KLIK. Czyżby tym razem z HotBirda? Krążą już plotki mówią o dwóch transponderach od Eutelsat po platformie USArmy. Mówił mi znajomy " poczekaj, nie wierz we wszytko co piszą, to jeszcze nie koniec". Może faktycznie. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Gmeru - masz przecież HBO ale nie możesz kupić samego HBO HD tylko trzeba zapłacić za HBO plus/+ HBO HD, chcesz C+ Sport HD to musisz kupić C+ Sport, nie kupisz ESPHD bez kupienia ESP - nie wiem jak jest w "n" z nFilm i Nfilm HD oraz pakietami w n.

Ale chodzi mi o zasadę. Niejako Klient jest zmuszany do kupienia pakietu minimalnego (np Komfort+ w C+) aby móc oglądać HD.

pzdr

A w drugą stronę? Kupujesz Canal+ SD i nie masz HD, kupujesz HBO SD i nie masz HBO HD. Większość ludzi tak ma (HD w CP i C+ to nadal spora mniejszość abonentów) więc jakby wyłączyli SD to co by mieli? : )

Ależ Gmeru w N jest uboższa oferta HBO. Brak HBO SD oznacza brak napisów. Brak to brak :D:lol:

No to akurat fakt ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak: w CP i C+ płacisz podatek od luksusu. Powód? Przy takiej ilości abonentów HD im się to nie zwraca. Więc trzeba dopłacać. I, jak ktoś trafnie zauważył, wymiana bazie niemal 4 mln abonentów dekoderów na dekodery HD utopiłaby każdego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w c+ jest maly wyjatek... nie majac w pakiecie kanalow fox life i eurosport 2 mozna wykupic ich wersje w hd ktore maja ta sama ramowke co ich odpowiedniki w sd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oferta na www, ulotki a my jeszcze nic nie widzimy ;). Przeciez to juz wiadomo ze nie bedzie niespodzianki bo trąbi się o tym na lewo i prawo posiłkując sie teraz jeszcze materiałami reklamowymi i zawartoscią www. Czyzby czekali do piątku 5 minut przed otwarciem mistrzostw ? A ja chce ludzi do domu zapraszac powoli ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oferta na www, ulotki a my jeszcze nic nie widzimy ;). Przeciez to juz wiadomo ze nie bedzie niespodzianki bo trąbi się o tym na lewo i prawo posiłkując sie teraz jeszcze materiałami reklamowymi i zawartoscią www. Czyzby czekali do piątku 5 minut przed otwarciem mistrzostw ? A ja chce ludzi do domu zapraszac powoli ...

Eee od dzisiaj

http://www.cyfraplus.pl/_abo_aktualnosci_1...-cyfryplus.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotychczas chyba zawsze tak bylo ze przez jakis okres kanal byl dostepny dla wiekszej grupy kontraktow niz te docelowe, teraz chyba tak nie bedzie.

Widzi juz ktos ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dziwi was usytuowanie TVP HD jako kanału "superpremium"? Dołączany tylko do zestawu kanałów HD (ok - to rozumiem) i TYLKO z pakietem Prestiżowym HD (czyli najwyższym)?? Dziwne... No i nie liczyłbym na udostępnienie go w pierwszym miesiącu za free...

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśląc z ich perspektywy to jest to mocna karta przetargowa aby zyskac abonentow w tym jakby nie patrzec sezonie ogorkowym zwiazanym z urlopami, wakacjami i generalnym rozprezeniem spoleczenstwa. I dlatego pewnie nie daja tego kanału nizej niz od Prestiżowego. Z drugiej strony mnie osobiscie nigdy Prestizowy nie byl potrzebny bo wszystko na czym mi zalezalo bylo w Komfortowym lub jego odpowiedniku z opcja Canal+. W biznesie sentymentow nie ma i jesli podpisze sie umowe to trzeba ponosic jej konsekwencje, ale z drugiej strony bylby to prezent dla abonentow gdyby na czas World Cup TVP HD byl dostepny dla wszystkich majacych jakiekolwiek opcje HD - prezent ktory moglby sklonic do ponownego podpisania kolejnej umowy lub podwyzszenia abonamentu.

Kompletnie nie rozumiem za to tego ze operator każe sobie az tak słono płacić za publiczny program, opłacany z abonamentu RTV. Skoro TVP chciala zeby zasieg TVP HD sie znaczaco zwiekszyl to mogli to w umowie okreslic. A tak - dogadali sie z C+, ale tamci zeby zarobic wiecej oferuja kanal za gruba kase. Ciekaw jestem jaki % abonentów C+ ma Prestizowy.

Edytowane przez Headstar_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie dziwi was usytuowanie TVP HD jako kanału "superpremium"? Dołączany tylko do zestawu kanałów HD (ok - to rozumiem) i TYLKO z pakietem Prestiżowym HD (czyli najwyższym)?? Dziwne... No i nie liczyłbym na udostępnienie go w pierwszym miesiącu za free...

pzdr

Z tego co ja rozumiem to nie jest TYLKO do prestiżowego, ale również np jesli masz KOMPFORTOWy ale z dokupioną opcją HD mix. A wg mnie jeśli ktoś jest maniakiem HD i ma pakiet np komfortowy to raczej płaci za HD mixa niż za poszczególne pojedyncze kanały HD z osobna bo to się po prostu bardziej opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Headstar - mam bardzo podobne zdanie : też mam Komfortowy+ z dodatkami i to jest całkiem wystarczające. Myślę, że cena związana jest z naciskiem Klientów na włączenie TVP HD zwłaszcza na czas WM 2010, a z drugiej strony cena ... musimy wszyscy zapłacić za monopolistyczna pozycję konsorcjum TVPHD/n-TV. :D

Jeżeli C+ nie wprowadzi tego jako promocję, to po prostu poczekam i będę oglądał mecze na ZDFHD/ErsteHD i to FTA. Zawsze można - jako opcja - wprowadzić to od 2rundy/od lipca na czas 1-2 miesięcy- zwłaszcza jeśli zostanie potwierdzona jakość przekazu.

Jako dodatkowy bonus nie będę słyszał komentarzy takich jak wczoraj (Trzeciaka?) :);)

@Ator - tak dokładnie wpisałem.

Dołączany tylko do zestawu kanałów HD (ok - to rozumiem) i TYLKO z pakietem Prestiżowym HD

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telefon na infolinie potwierdzil ze mozna sie z nimi dogadac ;). Jedno to ze TVP HD ma być widać około godz. 16-17 a drugie to ze za opcje 5 x HD jaka miałem gratis zamienili na HD Mix bez opłat dodatkowych na 3 miesiace, potem mozna zrezygnowac. Głównym argumentem była grozba nie podpisania nowej umowy :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę off ..... ale BBC HD z C+ już jest.

Parametry:

- 10.834 MHz, V, 3/4, DVB-S2 8PSK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi