Skocz do zawartości
ulan

2 dekodery na jednym kablu

Rekomendowane odpowiedzi

mam w tej chwili dwa dekodery hd: kathrein 910 i nboxa (zwykłego nie rekordera), teraz ze względu na euro i HD zastanawiam sie nad zakupem dekodera polsatu HD. Problem jednak na tym polega, że mam z anteny 2 kable (mam monoblock quad, ale 2 kable idą do innych pokoi i są zajęte. Wiec bede miał ew. 3 dekodery i 3 tunery i teraz pytanie za 100 pkt jak je podłączyć by to działało i nie gryzło się. Kathrein niby ma przelotkę, ale ona nie działa w trybie przelotki,a jedynie unikable (wiec jak jest dekoder wyłączony to nie przepuszcza sygnału.
Jednocześnie chciałbym unikać ciągłego przełączania kabli. i tak sie zastanawiam czy nie dałoby się podłączyć dwu dekoderów do jednego konwertera za pomocą jakiegoś rozgałęziacza i używać ich na zmianę, znaczy kiedy jeden jest wyłączony, działa drugi, ale jest ryzyko, ze w może zdążyć sie w trakcie użytkowania zdążyć się może ze na raz będą włączone oba, co się może wtedy zdarzyć??? ponadto jak wiadomo dekodery mimo, że teoretycznie są wyłączone (tryb stand-by to potrafią prowadzić bogate życie nocne i co wtedy??
Ma ktoś z was podobna konfiguracje i jest w stanie coś doradzić, ostrzec, przestrzec itp itd???? Edytowane przez ulan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ulan' post='105161' date='02.06.2008, 22:02 ']mam w tej chwili dwa dekodery hd: kathrein 910 i nboxa (zwykłego nie rekordera), teraz ze względu na euro i HD zastanawiam sie nad zakupem dekodera polsatu HD. Problem jednak na tym polega, że mam z anteny 2 kable (mam monoblock quad, ale 2 kable idą do innych pokoi i są zajęte. Wiec bede miał ew. 3 dekodery i 3 tunery i teraz pytanie za 100 pkt jak je podłączyć by to działało i nie gryzło się. Kathrein niby ma przelotkę, ale ona nie działa w trybie przelotki,a jedynie unikable (wiec jak jest dekoder wyłączony to nie przepuszcza sygnału.
Jednocześnie chciałbym unikać ciągłego przełączania kabli. i tak sie zastanawiam czy nie dałoby się podłączyć dwu dekoderów do jednego konwertera za pomocą jakiegoś rozgałęziacza i używać ich na zmianę, znaczy kiedy jeden jest wyłączony, działa drugi, ale jest ryzyko, ze w może zdążyć sie w trakcie użytkowania zdążyć się może ze na raz będą włączone oba, co się może wtedy zdarzyć??? ponadto jak wiadomo dekodery mimo, że teoretycznie są wyłączone (tryb stand-by to potrafią prowadzić bogate życie nocne i co wtedy??
Ma ktoś z was podobna konfiguracje i jest w stanie coś doradzić, ostrzec, przestrzec itp itd????[/quote]

Powinieneś zastosować multiswitch. Ale do niego potrzebny jest chyba konwerter QUATRO, ale nie jestem pewien.
Dosradzą ci w każdym dobrym sklepie TV SAT.
Jak nie masz fizycznego w pobliżu to napisz na stronie SAT Kuriera.
Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla dwóch tunerów wystarczyłyby konwertery Twin. Każdy dla każdej z pozycji (anety z 'zezami' tj obierające z kilku pozycji) - chyba ze nie każdą pozycję sat chcesz mieć na każdym z tunerze. Na każdym z kabli oczywiście oddzielne przełączniki DiSEqC.

W przypadku większej liczby tunerów potrzebne są multiswitche i konwertery quattro (mające oddzielny wyjścia V+LowBand, H+LowBand, V+HighBand, H+HighBand. Typowe multiswitche mają tyjko 4 lub 8 wejść sat (plus jedno dla naziemnej TV) i cztery niezależne wyjścia. Można je zestawiać w szereg czyli zwiększać liczbę przyłączanych odbiorników. Na końcu kabla przy TV montuje się specjalne gniazdo separujące sygnały dla tunera sat i dla gniazda antenowego telewizora.

Niestety multiswitche ograniczają liczbę pozycji do dwóch. Bardzo rzadkie model pozwalają na skorzystanie z 4 pozycji. Całkowicie odpada stosowanie obrotnicy.

I jeszcze jedno ostatnio pojawiły się konwertery podobne do twinów ale mające cztery wyjścia do czterech odbiorników. Są nawet monobloki dla odbioru dwóch pozycji. Wtedy multiswitch staje sie zbędny.

Poszukaj googlami stronę krakowskiej firmy DIPOL. Tam takie konwertery znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='STUDI' post='106589' date='12.06.2008, 16:43 ']Dla dwóch tunerów wystarczyłyby konwertery Twin. Każdy dla każdej z pozycji (anety z 'zezami' tj obierające z kilku pozycji) - chyba ze nie każdą pozycję sat chcesz mieć na każdym z tunerze. Na każdym z kabli oczywiście oddzielne przełączniki DiSEqC.

W przypadku większej liczby tunerów potrzebne są multiswitche i konwertery quattro (mające oddzielny wyjścia V+LowBand, H+LowBand, V+HighBand, H+HighBand. Typowe multiswitche mają tyjko 4 lub 8 wejść sat (plus jedno dla naziemnej TV) i cztery niezależne wyjścia. Można je zestawiać w szereg czyli zwiększać liczbę przyłączanych odbiorników. Na końcu kabla przy TV montuje się specjalne gniazdo separujące sygnały dla tunera sat i dla gniazda antenowego telewizora.

Niestety multiswitche ograniczają liczbę pozycji do dwóch. Bardzo rzadkie model pozwalają na skorzystanie z 4 pozycji. Całkowicie odpada stosowanie obrotnicy.

I jeszcze jedno ostatnio pojawiły się konwertery podobne do twinów ale mające cztery wyjścia do czterech odbiorników. Są nawet monobloki dla odbioru dwóch pozycji. Wtedy multiswitch staje sie zbędny.

Poszukaj googlami stronę krakowskiej firmy DIPOL. Tam takie konwertery znajdziesz.[/quote]

hmm ja juz mam coś takiego [url="http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=27&id=617"]http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&a...t=27&id=617[/url] , ale to mi za malo, bo dwa kable idą do innycjh pokoi, a ja mam 2 kable i 3 dekodery...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to masz problem :-(.
Bez chociazby unicable nie da rady. Problem jest w tym, ze nie wszystkie tunery wspieraja ten standard wiec ostroznie.
Poza tym koszt takiej zabawy tez nie jest niski i wymaga wymiany konwertera.
Aha i zapomnij o wiecej niz 2 satelitach

Te przelotki w tunerach to tez jedna wielka sciema.
Teoretycznie jesli wylaczysz tuner na kanale z polaryzacji V to na innym podpietym do niego mozesz ogladac wszystkie kanaly z polaryzacji V, ale jak to w praktyce bywa roznie z tym bywa.
Upierdliwe to jest bardzo. Wspolczuje i zycze powodzenia

Pozostaje przebudowa instalacji i przesiadka na multiswitche i inne konwertery. To moja rada na przyszlosc.
Nasi nadawcy niestety nie daja nam mozliwosci pozostania przy jednym tunerze a to niepotrzebnie napedza dalsze utrudnienia.

Stan obecny:
C+ PVR : 2 konwertery
N recorder : 2 konwertery
P2C PVR: min 2 konwerter
TVP PVR w przyszlosci: min 2 konwerter

O matko to daje 8 a dlaczego ?

Otoz kazdy nadawca wprowadzajac usluge PVR (nagrywanie na HDD) wymusza dla naszej wygody koniecznosc posiadania 2 konwerterow.

1) Jeden sluzy do nagrywania audycji z dowolnego transpondera drugi do normalnego ogladania
2) Jesli oferuje usluge VOD to - Jeden sluzy tylko i wylacznie do nagrywania w godzinach nocnych programow VOD na dysk a drugi do normalnego ogladania

Pozdrawiam

braavoo Edytowane przez braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi