jepek 0 Posted March 20, 2008 Witam. Mój ojciec posiada n-ke w Norwegii od około pół roku. Ze złapaniem, aktywacją i podłączeniem nie miał problemu - n śmigała jak złoto. Z początku za talerz służyła siatka, jednak po jakieś większej zmianie pogody telewizja umarła. Ojciec zakupił większy, porządny talerz jednak n-ki już złapać nie może. Wszystkie ustawienia ma zgodne z tymi co u mnie, a telewizja śmiga. Ustawił antenę w taki sposób, że osiąga siłę nawet 100%, a jakoś przy tym ani drgnie. Co zrobić ? Dziękuję, pozdrawiam! Quote Share this post Link to post Share on other sites
braavoo 17 Posted March 20, 2008 Pytanie czy skierowla antene na wlasciwego satelite :-). Pozdrawiam braavoo Quote Share this post Link to post Share on other sites
jepek 0 Posted March 26, 2008 Najlepszym rozwiązaniem będzie jak wyślę mu miernik siły ? Np. [url="http://www.allegro.pl/item328411048_miernik_sygnalu_sat_satellite_finder_1l_f_vat.html"]http://www.allegro.pl/item328411048_mierni...r_1l_f_vat.html[/url] ?? Jak w ogóle się korzysta z tego cuda ? Przepraszam, że tak późno odpisuję. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
jepek 0 Posted March 29, 2008 Bardzo prosiłbym o pomoc... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gundz 0 Posted April 7, 2008 (edited) [quote name='jepek' post='93718' date='29.03.2008, 21:17 ']Bardzo prosiłbym o pomoc...[/quote] Miernik "sily", nie "jakosci" . Sile Ci pokaze ustawic, ale nie jakosc. Sam takie cos kupilem, i jest to taki tani pic na wode. Edited April 7, 2008 by Gundz Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldi.s 0 Posted April 7, 2008 Siła jest 100% a jakość 0 ,bo nie trafił w satelitę hotbird. Tylko np: w Astrę. To najczęściej popełniany błąd. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fantom 81 Posted April 7, 2008 [quote name='waldi.s' post='95414' date='07.04.2008, 16:39 ']Siła jest 100% a jakość 0 ,bo nie trafił w satelitę hotbird. Tylko np: w Astrę. To najczęściej popełniany błąd.[/quote] Święte słowa. Sam ustawiałem moją "miskę" i też tak miałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
jepek 0 Posted April 7, 2008 W takim razie jak trafić na hotbirda ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fantom 81 Posted April 7, 2008 [quote name='jepek' post='95422' date='07.04.2008, 17:53 ']W takim razie jak trafić na hotbirda ?[/quote] No kompas w łapę i 13 stopni od południa Ale jeśli już masz złapany kierunek, 100% siły, 0 jakości to ..... skręcej minimalnie antene przeciwnie do wskazówek zegara. Dokładnie o 6 stopni I patrz kiedy "jakość" zacznie rosnąć. Ale uważaj to są obroty anteny o pojedyncze milimetry. Quote Share this post Link to post Share on other sites
johnyw77 0 Posted April 21, 2008 [quote name='waldi.s' post='95414' date='07.04.2008, 16:39 ']Siła jest 100% a jakość 0 ,bo nie trafił w satelitę hotbird. Tylko np: w Astrę. To najczęściej popełniany błąd.[/quote] Mialem podobny problem sila 100% jakosc 0%. Zadne machania antena nie pomogly a rozwiazaniem byl najzwyklejszy reset dekodera:naciskamy kolejno: menu, res i potem na około 5 sec prawy kursor na panelu dekodera - kolejnosc naciskanych przyciskow jest wazna. Po resecie od razu pojawila sie jakosc. Quote Share this post Link to post Share on other sites