Jump to content
Sign in to follow this  
jepek

Problem w odbiorze

Recommended Posts

Witam.

Mój ojciec posiada n-ke w Norwegii od około pół roku. Ze złapaniem, aktywacją i podłączeniem nie miał problemu - n śmigała jak złoto. Z początku za talerz służyła siatka, jednak po jakieś większej zmianie pogody telewizja umarła. Ojciec zakupił większy, porządny talerz jednak n-ki już złapać nie może. Wszystkie ustawienia ma zgodne z tymi co u mnie, a telewizja śmiga. Ustawił antenę w taki sposób, że osiąga siłę nawet 100%, a jakoś przy tym ani drgnie. Co zrobić ?

Dziękuję, pozdrawiam!

Pytanie czy skierowla antene na wlasciwego satelite :-).

Pozdrawiam

braavoo

Najlepszym rozwiązaniem będzie jak wyślę mu miernik siły ?

Np. [url="http://www.allegro.pl/item328411048_miernik_sygnalu_sat_satellite_finder_1l_f_vat.html"]http://www.allegro.pl/item328411048_mierni...r_1l_f_vat.html[/url] ??
Jak w ogóle się korzysta z tego cuda ? :)

Przepraszam, że tak późno odpisuję.
Pozdrawiam

[quote name='jepek' post='93718' date='29.03.2008, 21:17 ']Bardzo prosiłbym o pomoc...[/quote]

Miernik "sily", nie "jakosci" :lol:. Sile Ci pokaze ustawic, ale nie jakosc.

Sam takie cos kupilem, i jest to taki tani pic na wode.

Edited by Gundz

Siła jest 100% a jakość 0 ,bo nie trafił w satelitę hotbird. Tylko np: w Astrę. To najczęściej popełniany błąd.

[quote name='waldi.s' post='95414' date='07.04.2008, 16:39 ']Siła jest 100% a jakość 0 ,bo nie trafił w satelitę hotbird. Tylko np: w Astrę. To najczęściej popełniany błąd.[/quote]
Święte słowa. Sam ustawiałem moją "miskę" i też tak miałem :)

[quote name='jepek' post='95422' date='07.04.2008, 17:53 ']W takim razie jak trafić na hotbirda ?[/quote]

No kompas w łapę i 13 stopni od południa :)
Ale jeśli już masz złapany kierunek, 100% siły, 0 jakości to ..... skręcej minimalnie antene przeciwnie do wskazówek zegara. Dokładnie o 6 stopni :D
I patrz kiedy "jakość" zacznie rosnąć.
Ale uważaj to są obroty anteny o pojedyncze milimetry.

[quote name='waldi.s' post='95414' date='07.04.2008, 16:39 ']Siła jest 100% a jakość 0 ,bo nie trafił w satelitę hotbird. Tylko np: w Astrę. To najczęściej popełniany błąd.[/quote] Mialem podobny problem sila 100% jakosc 0%. Zadne machania antena nie pomogly a rozwiazaniem byl najzwyklejszy reset dekodera:naciskamy kolejno:
menu,
res i potem
na około 5 sec prawy kursor na panelu dekodera - kolejnosc naciskanych przyciskow jest wazna.
Po resecie od razu pojawila sie jakosc.