Jump to content
Sign in to follow this  
pjwstk

Panasonic TH-42PV7 Component czy HDMI do ,,n,, ?

Recommended Posts

Witam nareszcie zakupilem enke... i stwierdzilem ze na ekranie kompa nie ma co ogladac ...

dorwalem Panasonic TH-42PV7 za 2700zl

I teraz nie wiem przez co lepiej podlaczyc czy HDMI czy przez komponent ? tak zeby jakosc byla najlepsza

sile na tunerku mam miedzy 70%(pochmurny dzien) do 94% w bezchmurny
jakość 70 (pochmurny dzien) do 92% w bezchmurny

Prosze koledzy doradzcie mi jakim kabelkiem podlaczyc tv z tunerkiem zeby jakosc byla ok... czy to wszystko jedno ?

JEżeli chcesz oglądać VOD, to wyłącznie przez HDMI. Jeżeli inne programy to nie ma to wielkiego znaczenia. PZDR

aha i jeszcze jedno tam sie cos ustawia dodatkowo bo slyszalem ze ten kabelek hdmi jest ciezko przyswajalny przez n ... :rolleyes: tzn ze trzeba cos ustawiac ? w tv czy w tunerku...

to ja moze kolege ostudze bo tez mialem kupic do n-ki ten tv - byla promocja w MM kiedys za 2999 - wybralem sie tam i cos mnie tknelo ze kazalem podlaczyc do nboxa i dobrze bo przez hdmi nie dzialalo, w koncu kupilem pozniej pv70... i tez nie dzialalo, dopiero wymiana nboxa pomogla (wczesniej mialem jeden z pierwszych boxow), wiec radze sprawdzic jesli jest taka mozliwosc - mi na poczatku hdmi dzialalo tylko w trybie dvi - teraz jest ok

no nke kupilem dopiero co wiec mam nadzieje ze juz mam ten nowszy tuner :(

ps. tv dopiero sprawdze jak mi przywioza...

Edited by pjwstk

Zastanawiam sie nad kupnem tego Panasa=42PV7 jaki będzie odbiór na Tunku cyfrowym i kablówce czy może lepiej LCD

Mój 50PV8 świetnie działa z nboxem po HDMI, również gdy nbox jest w trybie "HDMI" (dźwięk i obraz)

Jedyny problem to problem odwieczny. Chodzi o dźwięk w "szczególnych przypadkach" - dotyczy to sytuacji, gdy telewizor nie ma dekodera DolbyDigital.

Chcę puścić dźwięk cyfrowy po optyku na kino domowe, więc muszę w opcjach nbox zaznaczyć "dźwięk DD - TAK".
Wtedy, jeśli telewizor nie ma dekodera DD, nie jest czasem w stanie przyjąć niezdekodowanego dźwięku z HDMI.
Wyjście jest następujące:
- łaczymy wyjście stereo L+R z nboxa z wejściem w TV
- HDMI ustawiamy w nboxie w tryb DVI
- w telewizorze definiujemy ustawienie dźwięku (analog/cyfra) dla HDMI jako ANALOG lub AUTO (50PV8 ma takie ustawienie dla wej HDMI nr1)

I hula, tzn. dźwięk jest zawsze słyszalny w TV (dociera z wyjścia L+R nboxa), a do kina domowego dobiega sygnał cyfrowy po optyku...

Nie wiem, nie znam się... Ale chyba do licha istnieje możliwość rozwiązania tego problemu po stronie nbox ? Ustawienie typu:
- dźwięk DD (HDMI) - TAK/NIE (wybieramy NIE żeby do TV bez dekodera słać przez HDMI zawsze dźwięk zdekodowany)
- dźwięk DD (opt) - TAK/NIE (wybieramy TAK, żeby na KD posłać ścieżkę wielokanałową...)

Wiadomo, że można po prostu połączyć nbox z KD i wszystko mieć "z bańki", w jednym kablu HDMI.. Ale nie zawsze jest potrzeba słuchania "pełną parą"... Ech.... Edited by mrozik

Sony=42Pv7P

Odbierał będzie lepiej przez component czy Euro=RGB

Tuner-SAT-cyfrowy Edited by sony35