Skocz do zawartości
VAMET

PC (D-Sub) + LCD Samsung LE40M87BD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uprzejmie

Mam doświadczenia, że na kablu D-Sub, czyli tradycyjnie VGA, który ma 14 pinów (9 wyrwany) - często nazywane są 15 pinowymi, mimo iż niektóre nawet ich nie mają, bo 9 brakuje, nie przesyłają więcej niż 1600x1200 do LCD po D-Sub.

Zmieniłem kabel na Oehlbach VGA 500 (****) - kabel swoją drogą jest zajefajny i nic więcej o nim nie powiem, bo trzeba go znać i posiadać. Oczywiście posiada 15 pinów, wszystkie w komplecie i spokojnie przenosi do mojego LCD Samsung LE40M87BD 1920x1080.

Oehlbach to firma niemiecka 30 lat doświadczeń na rynku. Kable mają drogie, ale warte swojej ceny. Mój ma 4 gwiazdki (sami nadają gwiazdki swoim produktom). Czasami zastanawiam się, jaki byłby kabel 5 gwiazdkowy :)

Z moich informacji wynika, że połączenie z tym modelem inaczej niż przez D-Sub nie jest wskazane. Mimo iż to połączenie analogowe, ale jakość jest idealna.
Pobrany trailer z www.apple.com - najnowszy trailer Indiana Jones 4 w 1080p zrywa papę i wyrywa zęby z paszczy! :) A to tylko analogowe połączenie.
Wielu mówi, że nie zobaczę różnicy między 720p a 1080p przy 40", które posiadam. Hmm, pobrałem ten sam trailer Indiana Jones 4 w 720p i śmię twierdzić, że Ci ludzie nie mieli racji, widać różnicę. Może nie taką wielką jak skok z DVD na HD Ready, ale widać.

Mam nadzieję, że kilka informacji powyższych, przyda się niektórym użytkownikom tego miłego Forum.

Pozdrawiam serdecznie.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A witamy nowego kolegę :)

To może zapytam jak się prawuję ten Samsung? Właśnie mój kolega (z moją pomocą) wybrał model LE37M87BD i nie wiem czy mnie za to nie zamorduje :)
A czy próbowałeś połączyć komputer z TV za pomocą kable DVI->HDMI? Z tego co się czyta jest to najpewniejszy sposób połączenia. Sprawdza się z większością telewizorów.
No i ostatnie pytanie czy po połączeniu kablem VGA->VGA ten model mapuje pixelki 1x1 (czy obraz jest ostry)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

A dziękuję za powitanie :)

37" nie wiem, jak Twój kolega odbierze, ale 40" w serii M jest wyśmienity - naprawdę widać różnicę, ja się przesiadałem z 32" R, także dla mnie to znaczna poprawa. Wiele ustawień poprawiających obraz, także jestem szalenie zadowolony.

Nie podłączałem się przez DVI-HDMI, jedynie słyszałem, że ten model może mieć problemy z taką kombinacją, ale za to głowy nie daję, bo sam nie testowałem.
D-Sub - D-Sub w trybie PC nie można ustawić Just Scan (Bez overscanu), dopiero poprzez HDMI i tutaj jest 1px na 1px. Jednak mimo wszystko puszczałem film zrzucony na HDD w 720p i u mnie przez tryb PC wygląda całkiem przyzwoicie.

Tak jak wspominałem, dzisiaj pobrałem trailer Indiana Jones 4 w 1080p i wymiata. A żeby było śmieszniej, to pobrałem sobie Narnie nowy trailer z drugiej części, to na nim to aż dech zapiera - te barwy baśniowe ech :) A to tylko analogowo :)

Puszczałem Spider-man 3 przez PS3, bo to moje jedyne źródło dla BD, i... :P Żyć nie umierać, szczegółowość wgniata w fotel :D Zwłaszcza pięknie wyglądają animacje komputerowe, jak się Sandman składa pierwszy raz z piachu i łapie ten wisiorek, po prostu miodzik :)

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie coś sprzeczne masz informacje.
Połączenie DVI->HDMI właściwie nie różni się (prawie)niczym od HDMI->HDMI. Więc jeśli jedno chodzi to i drugie powinno.
A prawdę mowiąc najlepiej obraz wygląda bez overscan'u. Spróbuj jednak kupić kabel DVI->HDMI i potestować. Zresztą za kilka dni sam przeprowadzę taką próbę u kolegi :)

Rozumiem doskonale twoje zachwyty nad bajkami w HD (szczególnie w 1080p). Mam parę pozycji i wiem o czym mówisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Nie mam potrzeby kupowania dodatkowego kabla DVI-HDMI :) ...mnie to wystarcza w zupełności :)

Moim zdaniem i tak najlepszym rozwiązaniem jest projektor. Mój sąsiad posiada projektor 720p i miażdży mój LE40M87BD bez jakichkolwiek ale :) ...i o dziwo był tańszy niż mój LCD :)

Pozdrawiam serdecznie.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[url="http://www.hd-trailers.net/indexAll.php"]http://www.hd-trailers.net/indexAll.php[/url] mozna poogladac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Hmm, to podobna strona do [url="http://www.apple.com/trailers"]www.apple.com/trailers[/url] :( Można i pooglądać i zapisywać :(

EDIT

Zapomniałem dodać linka :rolleyes:

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!
Właśnie zakupiłem LE37M87BD i podłączyłem go do komputera za pomocą zwykłego, standardowego kabla D-SUB jaki miałem w komplecie ze starym monitorem. Od razu muszę przyznać że trochę się zraziłem bo nie mogłem wyjść 1920x1080. Ale po wielu kombinacja udało się :_beczy: Przyczyną było odświeżanie karty graficznej, w standardowym ustawieniu dostępna najniższa częstotliwość to 60Hz natomiast jej nie akceptuje ten telewizor, potrzebna mu częstotliwość 59Hz i ją można włączyć ale tylko z poziomu zaawansowanych ustawień karty graficznej. Mam GF8800GT i te opcje są w zakładce panelu sterowania NVIDIA -> wyświetlanie -> zmiana rozdzielczości.
myślę że te informacje komuś się przydadzą :)

PS. Obraz jest naprawdę rewelacyjny jak na zwykły kabelek ale przy dokładnym wpatrzeniu się na czarną linie na białym tle widać bardzo słaby cień po jej prawej stronie, jednak nie przeszkadza w niczym, z odległości 1m nie ma mowy żeby go zobaczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi