Jump to content
Sign in to follow this  
sebik

Kontrast

Recommended Posts

Ponieważ co jakiś czas pojawia się zapytanie o kontrast różnych wyświetlaczy, oraz o informacje podane przez producenta w tysiącach, postanowiłem praktycznie zmierzyć kontrast monitora LCD.
Zrobiłem to za pomocą profesjonalnego światłomierza ASAHI PENTAX 5, mierząc najcarniejszy punkt ekranu, oraz najjaśniejszy punkt ektranu. Krótko mówiąc, zmierzyłem wartości dla czerni i bieli.
Pod ręką miałem dwa LCD monitory: Nowiutki Apple Cinema Display (15") oraz Philips 23HF5474/10 (Made in Poland). Myślę, Apple też może być z Polski, poniewarz powszechnie wiadomo, że ta firma używa paneli LG/Philips.
I oto wynik: Apple 1:550 (producent podaje 1:700, ale to jest mały błąd o jakieś realne 10%)
Philips: 1:128 (producent podaje 1:450 i to już jest wałek o jakieś 25%)

Pewnie przy lepszych ustawieniach jasności, pomiary u Philips'a by doszły do 1:256.

Tak jak pisał SławekR, większy kontrast niż 1:700 już mało co da, bo będzie to praktycznie, tylko podbijanie bieli poprzez silniejsze źródło światła. Przed chwilą obejżałem sobie specyfikacje najnowszego negatywu Kodak'a (http://www.kodak.com/US/en/motion/products/negative/tech5219.jhtml). Na upartego, jest tam informacja o pomiarze kontrastu 1:4000. Z tym, że bardzej realna jest informacja 1:1000.
Z ciekawości, tym samym światłomierzem, zmierzyłem sobie ile nasze oko jest w stanie, realnie zobaczyć w pokoju oświetlonym żarówkami: 1:32000. Gdzie czerń=Najciemniejszy kąt a biel=przejarana biel żarówki. Edited by sebik

[quote name='sebik' post='90552' date='11.03.2008, 22:46 ']Pod ręką miałem dwa LCD monitory: Nowiutki Apple Cinema Display (15") oraz Philips 23HF5474/10 (Made in Poland). Myślę, Apple też może być z Polski, poniewarz powszechnie wiadomo, że ta firma używa paneli LG/Philips.
I oto wynik: Apple 1:550 (producent podaje 1:700, ale to jest mały błąd o jakieś realne 10%)
Philips: 1:128 (producent podaje 1:450 i to już jest wałek o jakieś 25%)

Pewnie przy lepszych ustawieniach jasności, pomiary u Philips'a by doszły do 1:256.[/quote]

A ten Philips, to przypadkiem nie matryca TN? Bo coś mi się tak wydaje po przekątnej, z tego co widziałem ostatnio. Przy TNach mierzenie kontrastu, to w ogóle taka sztuka dla sztuki.

A tak w ogóle, to nie pitol, nawet Kubuś Puchatek wie, że telewizor co ma na naklejce reklamowej kontrast 8500:1, będzie znacznie lepszy od tego co ma napisane 7000:1 .

I choćbyśmy po 100 razy to jeszcze usiłowali kłaść ludziom do głowy, nic to nie da. Z marketingiem się nie wygra. Najbliższe podobne pytanie o kontrast, przewiduje w terminie do 5 dni :). A zaraz w ślad za pytaniem o kontrast pójdzie pytanie o czas reakcji, no bo napisane 2ms to będzie lepiej jak 3ms. A już na pewno w matrycach MVA/PVA/IPS, w których ciężko w ogóle osiągnąć średni realny czas reakcji poniżej 20ms.

No i ważne jest aby wiedzieć, że marchewka rośnie zielonym do dołu... Jak będziemy to długo powtarzać, to wszyscy w to też uwierzą.

Edited by SlawekR