przemas-glasgow 0 Posted March 11, 2008 czesc mam onkyo 605 i wlasnie skonfigurowalem sobie glosniki za pomoca Audysseya. mam teraz takie pytanko ,czy audyssey zmienia ustawienia glosnikow tylko w momencie ogladania filmow ,czy wplywa tez na odsluch plyt cd w stereo?? Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
dawmac 9 Posted March 11, 2008 [quote name='przemas-glasgow' post='90498' date='11.03.2008, 20:53 ']czesc mam onkyo 605 i wlasnie skonfigurowalem sobie glosniki za pomoca Audysseya. mam teraz takie pytanko ,czy audyssey zmienia ustawienia glosnikow tylko w momencie ogladania filmow ,czy wplywa tez na odsluch plyt cd w stereo?? Pozdrawiam[/quote] jeśłi słuchasz CD w jakimś trybie wielokanalowym to na pewno amplituner bierze pod uwagę "swoje wyliczenia co do połozenia głośników ", jeśli natomiast przełączysz na tryb Stereo to raczej też pod uwae bierze swoje wyliczenia bo w sumie w niczym to nie przeszkadza. Wydaje mi się że jedynie w trybie czy Pure Audio jest "naturalnie" pozdr. dawmac Quote Share this post Link to post Share on other sites
mobor 233 Posted March 11, 2008 A ja sobie ustawiłęm wszystko "na ucho" co i Tobie radzę... Gra to o NIEBO lepiej niż ustawione przez jakiś tam automat (też mam Audysey!) który do kalibracji uzywa kiepskiego (w prorównaniu do ludzkiego ucha) mikrofonu Quote Share this post Link to post Share on other sites
viewer 1 Posted March 11, 2008 (edited) Nie zaszkodzi zobaczyć co zaproponuje Audyssey, a potem można eksperymentować. U mnie np. Audyssey nieźle oceniło przesunięcie w fazie subwoofera i zaproponowało odpowiednią (inną niż rzeczywista) odległość od niego. Fakt, że dorzuciłem potem jeszcze 30 cm, ale nie musiałem zaczynać od zera. Podejrzewam, że ustawienia takie jak odległość od głośników dotyczą wszystkich trybów pracy - również Pure Audio i Stereo. Edited March 11, 2008 by viewer Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rudi-R 0 Posted March 12, 2008 Witam. Tryb direct oraz Pure Audio nie biorą pod uwage wyliczeń Audysseya,nie wiem jak jest w 605 ale umnie w 805 w momencie odtwarzania np.DD,DTS,Dolby Pro Logic,stereo itd. na wyświetlaczu pojawia sie mały napis Audyssey jedynie w trybie Direct i Pure Audio napisu nie ma.Wniosek prosty. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
mobor 233 Posted March 12, 2008 (edited) A u mnie każdy kanał miał zupełnie inną charakterystykę /co rozbawiło mnie do łez/.... Poświeciłem wiec 30 minut na ustawienie wszystkiego z ręki i mam wszystko skalibrowane POD SIEBIE. Dopiero teraz mi to BRZMI Edited March 12, 2008 by mobor Quote Share this post Link to post Share on other sites
viewer 1 Posted March 12, 2008 (edited) [quote name='Rudi-R' post='90586' date='12.03.2008, 07:02 ']Witam. Tryb direct oraz Pure Audio nie biorą pod uwage wyliczeń Audysseya,nie wiem jak jest w 605 ale umnie w 805 w momencie odtwarzania np.DD,DTS,Dolby Pro Logic,stereo itd. na wyświetlaczu pojawia sie mały napis Audyssey jedynie w trybie Direct i Pure Audio napisu nie ma.Wniosek prosty. Pozdrawiam[/quote] Napis napisem, ale chyba jest tylko jedno ustawienie dla wszystkich trybów pracy (przynajmniej w 605)? Np. odległość od frontów ustawiam raz, a nie dla każdego trybu z osobna. Czy, jeśli najpierw użyję Audyssey, a potem np. skoryguję ręcznie zaproponowane przez ten system ustawienia, to te (skorygowane) ustawienia zostaną użyte we wszystkich trybach? I co właściwie w takim przypadku ma oznaczać ten zapalający się napis "Audyssey"? Wydawało mi się że Audyssey to program do automatycznego ustawiania parametrów przy użyciu mikrofonu. Co miałby robić ten program jak mikrofon jest odłączony? W trybie 2.0 w zasadzie dodatkowe ustawienia są zbędne i może są ignorowane - tyle mogłoby znaczyć znikanie napisu "Audyssey". Ale już w trybie 2.1 ustawienia są potrzebne, o czym może świadczyć opisany przeze mnie przypadek z subwooferem. Edited March 12, 2008 by viewer Quote Share this post Link to post Share on other sites
viewer 1 Posted March 14, 2008 Chyba rozgryzłem o co chodzi z tym napisem "Audyssey". On się pojawia kiedy są stosowane ustawienia equalizera proponowane przez Audyssey. Te ustawienia nie są stosowane w trybach Direct i Pure Audio, i dlatego nie wyświetla się wtedy napis "Audyssey". Oczywiście można w ogóle wyłączyć equalizer lub wprowadzić własne ("manual") ustawienia i wtedy napis też zniknie. Napis ten prawie na pewno nie dotyczy innych ustawień - takich jak odległości od głośników czy częstotliwości odcięcia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ethan 0 Posted March 15, 2008 [quote name='mobor' post='90508' date='11.03.2008, 20:32 ']A ja sobie ustawiłęm wszystko "na ucho" co i Tobie radzę... Gra to o NIEBO lepiej niż ustawione przez jakiś tam automat (też mam Audysey!) który do kalibracji uzywa kiepskiego (w prorównaniu do ludzkiego ucha) mikrofonu[/quote] Popieram - automatyczna regulacja jest do bani, obecnie wyłączyłem equalizer całkowicie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
buku 1 Posted March 15, 2008 (edited) 605 ma 2EQ. Brak cięcia na subie. [url="http://www.audyssey.com/technology/multEQ_products.html"]http://www.audyssey.com/technology/multEQ_products.html[/url] [url="http://www.audyssey.com/products/consumer_ready.html"]http://www.audyssey.com/products/consumer_ready.html[/url] A czy ma już ktoś fw 1.5/1,6. Tam mają być zaawansowane funkcje Audyssey. Nie mogę trafić na opis. Ja zgłaszam odmienne stanowisko. U mnie ( ONKYO PR-SC885P + 5 monitorów aktywnych + sub aktywny ) Ausyssey kompletnie zmienił przestrzeń muzyczną. Lokalizacja źródeł stała się super precyzyjna. Po krótkim czasie zaakceptowałem w pełni jego ofertę. [i]Mam wyjątkowo dobre akustycznie pomieszczenie i liniowe do bólu monitory.[/i] Edited March 15, 2008 by dominikjestem Quote Share this post Link to post Share on other sites