Jarqk19 0 Posted March 9, 2008 Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu amplitunera + zestawu głośników 5.1. Chciałbym na ten cel przeznaczyć gdzieś do 3.000zł. Zależy mi co prawda na jakimś w miarę przyszłościowym sprzęcie, ale z drugiej strony nie jestem audiofilem i nie potrzebuję rozwiązań absolutnie high-endowych Chociaż zaznaczam, że nie spieszy mi się i mogę jeszcze przez kilka miesięcy uciułać więcej potrzebnych funduszy, gdyby okazało się, że np. w tym przedziale cenowym nie ma nic ciekawego, za to dokładając trochę można już kupić świetny sprzęt na wiele lat. Tych 3.000zł zresztą też jeszcze nie mam Zestaw byłby używany w raczej niewielkim pokoju: 2,70x5,30m (~14 m2), ale nie wykluczam przeniesienia się za kilka lat do większego, a nie chciałbym wtedy kompletować wszystkiego od zera Słucham głównie rocka, a nocami i w chwilach dla relaksu - spokojnych, chilloutowych rytmów (np. Cafe del Mar), dlatego zależałoby mi na dobrym wokalu i głębi dźwięku. Żadnych techno-łupanek nie tykam Przewidywane proporcje użytkowania to jakieś 50% muzyka, 30% gry i 20% filmy. Aktualnie chciałbym podpiąć sprzęt pod moje wysłużone PS2, a za kilka-kilkanaście miesięcy PS3. Wstępnie wypatrzyłem amplituner Yamaha RX V-661 (chociaż może znajdzie się coś lepszego/bardziej dopasowanego do moich potrzeb?), ale mam spory problem z kolumnami. Proszę o poradę, co kupić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dawmac 9 Posted March 9, 2008 [quote name='Jarqk19' post='90142' date='09.03.2008, 21:21 ']Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu amplitunera + zestawu głośników 5.1. Chciałbym na ten cel przeznaczyć gdzieś do 3.000zł. Zależy mi co prawda na jakimś w miarę przyszłościowym sprzęcie, ale z drugiej strony nie jestem audiofilem i nie potrzebuję rozwiązań absolutnie high-endowych Chociaż zaznaczam, że nie spieszy mi się i mogę jeszcze przez kilka miesięcy uciułać więcej potrzebnych funduszy, gdyby okazało się, że np. w tym przedziale cenowym nie ma nic ciekawego, za to dokładając trochę można już kupić świetny sprzęt na wiele lat. Tych 3.000zł zresztą też jeszcze nie mam Zestaw byłby używany w raczej niewielkim pokoju: 2,70x5,30m (~14 m2), ale nie wykluczam przeniesienia się za kilka lat do większego, a nie chciałbym wtedy kompletować wszystkiego od zera Słucham głównie rocka, a nocami i w chwilach dla relaksu - spokojnych, chilloutowych rytmów (np. Cafe del Mar), dlatego zależałoby mi na dobrym wokalu i głębi dźwięku. Żadnych techno-łupanek nie tykam Przewidywane proporcje użytkowania to jakieś 50% muzyka, 30% gry i 20% filmy. Aktualnie chciałbym podpiąć sprzęt pod moje wysłużone PS2, a za kilka-kilkanaście miesięcy PS3. Wstępnie wypatrzyłem amplituner Yamaha RX V-661 (chociaż może znajdzie się coś lepszego/bardziej dopasowanego do moich potrzeb?), ale mam spory problem z kolumnami. Proszę o poradę, co kupić?[/quote] z tego co piszesz wynika ż emuzyka jest wazniejsza od efektów dżwiękowych w kinie. Ja bym proponował dość dziwne rozwiązanie Kup wzmak stereo jakiś uzywany ( np. denon pma 1500 albo nowy pma 700 lub NAD C352, albo HK 970, albo Marantz A06 możesz tego typu klocki kupić gdzies za 1500zł ) do tego para monitorów za kolejne 1500zł np. dali ikon 1, B&W 602 S3, itp. ) Będziesz miał świetny zestaw stereo do swojego pokoju. Fakt nie będzie to kino z "latającym" dźwiękiem ale muzyka będzie super. W tej cenie żaden system 5.1 nawet nie zbliży się jakościowo do dźwięku stereo jaki będziesz posiadał. Ja ogladąłem kilka miesięcy filmy w stereo i dobry zetsaw gra bardzo fajnie. Dobra scena, czysty dźwięk , dobry bas, czyste dialogi, naprawde fajnie się oglada. Jeśłi natomiast upierasz sie przy systemie 5.1 to w tej cenie albo nowe onkyo 605 + plastikowe jajka ( kino będzie ok ale o muzyce zapomni Osobiści proponuje zestawik stereo. Za te 3000zł będziesz miał kawał dobrej muzyki w swoim pokoju. pozdr. Dawid Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarqk19 0 Posted March 9, 2008 Hmm, a jak taki zestawik stereo będzie spisywał się w grach, zwłaszcza tych nowej generacji? Bo nie ukrywam, że jeśli już szarpnę się na wspomniane PS3, to chciałbym wykorzystać w pełni jej możliwości Dźwięk przestrzenny w filmach faktycznie nie jest dla mnie priorytetem. I czym są plastikowe jajka? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dawmac 9 Posted March 9, 2008 [quote name='Jarqk19' post='90171' date='10.03.2008, 00:27 ']Hmm, a jak taki zestawik stereo będzie spisywał się w grach, zwłaszcza tych nowej generacji? Bo nie ukrywam, że jeśli już szarpnę się na wspomniane PS3, to chciałbym wykorzystać w pełni jej możliwości Dźwięk przestrzenny w filmach faktycznie nie jest dla mnie priorytetem. I czym są plastikowe jajka? [/quote] w grach będzie super, ja uważam, że dobre stereo jest lepsze od tandeckiego 5.1 Plastikowe jajka to taka nazwa na te systemy 5.1 takie plastikowe z subwooferem wielkości pudełka na buty Z tych plastikowych zestawów to mogę polecic logitecha Z5500 za około 1000zł. Jest ok, w kinie będzie fajnie ale o dobrej jakośic muzyce zapomni. Trudno mi jakoś porównac zestaw stereo za około 3000zł z systemem 5.1, musiał bys posłuchac. Akurat takie zestawy stereo mozna często spotkac w salonach audio / video i posłuchaj. Weź ulubione dwie płytki i pośłuchaj. Później u kumpla, kolezanki / brata lub siostry posłuchaj jakiegos systemu 5.1 podobnej wartości. Czasami można trafic też w salonach audio takie zestawy. Weź te same płyty i posłuchaj. To będzie grać u ciebi i najważniejsze aby tobie się podobało, ale jeśłi muzyka 50% to warto zainwestowac w te 50%. Jest tylko jeden problem Jak będziesz chciał rozbudowac systemdo 5.1 i aby zagrało tak jak system stereo będzie kosztowało duuuużo więcej a cięzko później "przesiąść" się z dobrego na gorsze pozdr. dawmac Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarqk19 0 Posted March 9, 2008 Hehe, no właśnie sprawdziłem cenę pełnego zestawu Dali Ikon i mój portfel wydał tylko cichutki, stłumiony jęk W zasadzie to mnie przekonałeś Strasznie spodobały mi się głośniczki Ikon 1, które przytoczyłeś (świetne wzornictwo, pasują mi do mebli, nawet wymiarami wpasują się idealnie w miejsce na półeczce ), a jeśli do tego jakość jest tak rewelacyjna jak piszesz, to czego chcieć więcej. Tylko teraz gdzie znajdę parkę za 1.500 zł? Na Allegro znalazłem tylko w cenie powyżej dwóch tysi Quote Share this post Link to post Share on other sites
dawmac 9 Posted March 10, 2008 [quote name='Jarqk19' post='90180' date='10.03.2008, 01:48 ']Hehe, no właśnie sprawdziłem cenę pełnego zestawu Dali Ikon i mój portfel wydał tylko cichutki, stłumiony jęk W zasadzie to mnie przekonałeś Strasznie spodobały mi się głośniczki Ikon 1, które przytoczyłeś (świetne wzornictwo, pasują mi do mebli, nawet wymiarami wpasują się idealnie w miejsce na półeczce ), a jeśli do tego jakość jest tak rewelacyjna jak piszesz, to czego chcieć więcej. Tylko teraz gdzie znajdę parkę za 1.500 zł? Na Allegro znalazłem tylko w cenie powyżej dwóch tysi [/quote] google twój przyjaciel [url="http://www.nokaut.pl/glosniki/zestaw-glosnikow-dali-ikon.html"]http://www.nokaut.pl/glosniki/zestaw-glosn...-dali-ikon.html[/url] [url="http://www.ceneo.pl/155624"]http://www.ceneo.pl/155624[/url] itd itd na pewno bedziesz zadowolony tylko musza miec troszke miejsca i nie mozna zmknac je na polce pozdr dawmac Quote Share this post Link to post Share on other sites
dawmac 9 Posted March 10, 2008 (edited) a jak byś się chciał "pobawić" to może uda Ci sie kupić w cenie dla ciebie do zaakceptowania: [url="http://www.allegro.pl/item326155243_koncowka_mocy_sony_n9000es_cudo_.html"]Sony N9000ES[/url] + [url="http://www.allegro.pl/item325599727_rotel_rc_972.html"]taki Rotel[/url] i muzyczka aż miło ale na poczatek może wystartuj z [url="http://www.allegro.pl/item325960241_sony_ta_n_330_es_ta_n_55_es.html"]integrą.[/url] a jak nie chcesz uzywek to tak jak pisałem coś z denona, maranza, HK itp. Nie napisałeś nic o CD ( czy źródłem dźwięku jest PS2 ) ? pozdr. dawmac Edited March 10, 2008 by dawmac Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarqk19 0 Posted March 10, 2008 Dzięki Generalnie za źródło dźwięku będą robić PS2, laptop i radio z amplitunera (bo właśnie ampli chcę kupić, dlatego pytałem początkowo o Yamahę RX V-661 ). No i tak się zastanawiam, bo wszystkei modele, które wymieniłeś to wzmacniacze. Jaki ampli kupić pod parkę Dali Ikon 1 (w przyszłości pełen zestaw 5.1?) i PS2/PS3? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dawmac 9 Posted March 10, 2008 [quote name='Jarqk19' post='90270' date='10.03.2008, 17:08 ']Dzięki Generalnie za źródło dźwięku będą robić PS2, laptop i radio z amplitunera (bo właśnie ampli chcę kupić, dlatego pytałem początkowo o Yamahę RX V-661 ). No i tak się zastanawiam, bo wszystkei modele, które wymieniłeś to wzmacniacze. Jaki ampli kupić pod parkę Dali Ikon 1 (w przyszłości pełen zestaw 5.1?) i PS2/PS3?[/quote] jeśli PS3 to onkyo 605. Bardzo dobry stosunek wyposażenia i jakości do ceny. Warto posłuchac. pozdr. dawmac Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarqk19 0 Posted March 10, 2008 Cóż, wygląda nieźle Chyba się zdecyduję, teraz tylko uciułać niezbędne fundusze Wielkie dzięki za pomoc! Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pablo1964 0 Posted March 28, 2008 Może jednak lepiej będzie kupić amplituner stereofoniczny? Quote Share this post Link to post Share on other sites