Jump to content
Sign in to follow this  
sqlab

PH i MANTA MM5500 TRITON 5.1

Recommended Posts

Tak się zastanawiam a chciałbym poznać opinię ekspertów :( czy by grało ac3 i dts (nie po hdmi) gdybym podpiął kabelkiem SPDIF->RCA popcorna do tego zestawu głośników ? Zestaw taki plastik fantastik , ma wbudowany wzmacniacz 2 wejscia rca i 9pin din ale dla mnie wystarczający i o wiele tanszy niz amp i zestaw glosników.

[url="http://www.manta.tv/product.php?lang=pl&kat=103&Item=0"]link do glosnikow[/url]
& czy da sie odpalic popcorna bez hdd tylko zeby przez usb z pena ciągnął ?

z góry dzięki za pomoc

Edited by sqlab

To ten zestaw głośników ma wejście cyfrowe????? Bo ja coś nie widzę. Możesz podłączyć PH do tych głośników .... analogowo (stereo) i to chyba wszystko.

Drugie pytanie: jak najbardziej PH (bez dysku) może odtwarzać film z pendrive'a.

[quote name='Fantom' post='90120' date='09.03.2008, 18:16 ']To ten zestaw głośników ma wejście cyfrowe????? Bo ja coś nie widzę. Możesz podłączyć PH do tych głośników .... analogowo (stereo) i to chyba wszystko.

Drugie pytanie: jak najbardziej PH (bez dysku) może odtwarzać film z pendrive'a.[/quote]

no właśnie nie wiem , w specyfikacji nie pisze nic poza : Możliwość podłączenia DVD z dekoderem 5.1 . PH to dekoduje i wypuszcza już zdekodowane na spdif , przynajmniej tak zrozumiałem z całego przyklejonego wątka.
A jeśli nie ma cyfrowego wejścia w tym zestawie to możliwe jest żeby z cyfrowego spdifa pokierować sygnał do analogowego rca? przejściówka jakaś jest może? szukam szukam i narazie jeszcze nie wiem ;)

edit : wyczytałem że ph jednak nie dekoduje dts, nie ma też coaxiala, wiec jedynym sposobem zeby miec 5.1 z niego to zakup wzmacniacza i kolumn czyli wydatek rzędu min. 1000 z.

Czy odtwarzacze posiadajace coaxial bedzie mozna spiac z tą mantą i uzyskac 5.1 dzwiek??

Edited by sqlab

Błądzisz kolego, błądzisz :)

[quote name='sqlab' post='90151' date='09.03.2008, 21:20 ']no właśnie nie wiem , w specyfikacji nie pisze nic poza : Możliwość podłączenia DVD z dekoderem 5.1[/quote]
Zajrzałem do tej specyfikacji. Nie znalazłem w niej informacji o posiadaniu przez Mantę dekoderów DD, DTS.
Wniosek jest taki że trzeba jej (Mancie) doprowadzić wielokanałowy dźwięk analogowo (np 5.1 czincze), stąd właśnie możliwość podłączenia z DVD z dekoderem na pokładzie, mało tego także z analogowym 5.1 na wyjściu.

[quote name='sqlab' post='90151' date='09.03.2008, 21:20 ']PH to dekoduje i wypuszcza już zdekodowane na spdif[/quote]
Nie, to co wychodzi na spdif nie jest zdekodowane. Tym zajmie się np ampli z dekoderami na pokładzie.

[quote name='sqlab' post='90151' date='09.03.2008, 21:20 ']z cyfrowego spdifa pokierować sygnał do analogowego rca?[/quote]
I co ten sygnał ma się sam zdekodować i przetworzyć do postaci analogowej ;) nie dostaniesz takiego kabla na rynku :) . Jak już to trzeba poprowadzić kabel stereo z wyjścia stereo PH do wejścia stereo Manty. Nie uzyskasz z tego dźwięku przestrzennego ponieważ Manta nie posiada DPL, DPLII, Neo Cinema itp.

[quote name='sqlab' post='90151' date='09.03.2008, 21:20 ']wyczytałem że ph jednak nie dekoduje dts, nie ma też coaxiala[/quote]
PH potrafi przesłać DTS przez coaxiala którego posiada a także zdekodować go do dwukanałowego wyjścia stereo.

[quote name='sqlab' post='90151' date='09.03.2008, 21:20 ']Czy odtwarzacze posiadajace coaxial bedzie mozna spiac z tą mantą i uzyskac 5.1 dzwiek??[/quote]
Nie, Ty potrzebujesz do tej manty odtwarzacza który ma dekodery na pokładzie oraz analogowe wyjście 5.1 (Bellwood, Manta)
A tak wogóle nie kupuj tego :)
pzdr

Edited by priem

Dzięki za wyjaśnienie. Czyli żeby się cieszyć 5.1 dźwiękiem z tych media tanków to wzmachol z dekoderami i kolmny , ew. logitech 5500?

[quote name='sqlab' post='90188' date='10.03.2008, 07:28 ']Dzięki za wyjaśnienie. Czyli żeby się cieszyć 5.1 dźwiękiem z tych media tanków to wzmachol z dekoderami i kolmny , ew. logitech 5500?[/quote]

Ewentualnie Logitech 5500 ......... chociaż nie polecam. To dobre głośniczki do grania na komputerze. Do kina domowego chyba nie za bardzo.
Niedawno stworzyłem taki temat: [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9564&hl=Genius+5000"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=...;hl=Genius+5000[/url]
Poczytaj. To na temat głośników. Myślę że pare cennych refleksji tam padło.
Reasumując jeśli chcesz wydać 1000 zł ...... to kup jakiś używany amplituner + głośniki. Będzie to dużo lepsze od plastikowych głośniczków komputerowych.

ooo dobre dobre :blink: sluchaj a wiesz cos na temat takich dlugich pojedynczych projektorów dźwięku przestrzennego? mnie by w zasadzie cos takiego najbardziej urządzało tylko czy to daje efekt?

np ferguson tsp 800b

[url="http://www.ferguson-digital.eu/pl/zestawy_glosnikow/ferguson_tsp-800b_2.html"]LINk[/url]

Fajny ten fergusonik :blink: Przynajmniej tak go opisują. I cena nie jest odstraszająca.
Ale ja w dziedzinie dzwięku (i głośników) jestem tylko i wyłącznie "słuchaczem". Jak czegoś nie usłysze to się nie wypowiadam. Poza tym audiofil ze mnie żaden :)

to tak jak ja :) teraz mam takie pseudo 5.1 tj przod i sub to creativy 2.1 :blink: tył wieża filipsa a centralny aktywny monitorek tapco s5. O dziwo nie gra to wcale tak źle , z tym że w zasadzie nie ma oddzielnego suba tylko taki udawany z creatiwów. Te geniusy bardzo spoko wygladaja i fajnie kosztują , tylko że ja mam taki akurat pokój że musiałbym półki dorabiać albo standy na tył , wiec molgbym wydac te 600 zł i kupic taki projektor , malo miejsca zajmuje tylko czy daje rade?? i bardziej mi chodzi o ta projekcje bo stricte dźwiękowo zapewne mi wystarczy.

[quote name='sqlab' post='90218' date='10.03.2008, 13:05 ']to tak jak ja :) teraz mam takie pseudo 5.1 tj przod i sub to creativy 2.1 :blink: tył wieża filipsa a centralny aktywny monitorek tapco s5. O dziwo nie gra to wcale tak źle , z tym że w zasadzie nie ma oddzielnego suba tylko taki udawany z creatiwów. Te geniusy bardzo spoko wygladaja i fajnie kosztują , tylko że ja mam taki akurat pokój że musiałbym półki dorabiać albo standy na tył , wiec molgbym wydac te 600 zł i kupic taki projektor , malo miejsca zajmuje tylko czy daje rade?? i bardziej mi chodzi o ta projekcje bo stricte dźwiękowo zapewne mi wystarczy.[/quote]

Wiesz co ... ten ferguson może być fajny ale niekoniecznie do popcorna. To chyba raczej głośniczek do spokojnego słuchania muzyki. Do filmów pewnie będzie "za spokojny".
Ja nie mówię oczywiście o mocy, bo to to spokojnie wystarczy, tylko o charakterystyce.
Zresztą co ja będę mówił ...... znam się na tym pewnie tyle co Ty :) Jak coś fajnego zmajstrujesz to z przyjemnością bym się dowiedział co i jak.

A co do tych głośniczków Geniusa, to tylne (surround'y) powiesiłem na ścianie w rogach pokoju. Wystarczył malutki kołek rozporowy i metalowa blaszka z dziecinnych klocków :) Może to i mało "profesjonalne" ale działa :)

opcje popcornową narazie odkładam w czasie :blink: to myslalem zeby spiac z dvd z analogowym wyjsciem 5.1 poprostu. musze cos pogrzebac na necie, bede zdawał relacje :)