Jump to content

Recommended Posts

Witam .
Odtwarzam głównie filmy HD w kontenerze .mkv(matroska) .Niektóre polskie napisy sa wmuxowane ,a niektóre nie.Napisy , które konwertowałem z .txt na .srt programami Subtitle Workshop i Subtitle Studio wyświetlają się na popcornie niepoprawnie.Zmieniłem język napisów na Cesky i niestety to samo.Proszę o porady(sposób konwersji , ustawienia popcorna).
Pozdrawiam

mało napisałeś... niepoprawnie, czyli jak?

wmuxowane napisy wyświetlają się dobrze z wyjątkiem tych kodowanych UTF-8.
napisy zewnętrzne konwertuję z txt na srt subtitle-workshopem, po ustawieniu PH na jezyk czeski wszystko jest ok.

w nowej wersji softu będzie j.polski.
mogę Ci podesłać jakieś napisy, podłóż je do pierwszego lepszego filmu i zobacz czy się wyświetlają.

pzdr,
helcik

niepoprawnie czyli chodzi głównie o polskie znaki ( ż,ń,ł,ą)

moze troche nie w tym dziale ,ale
jeśli ktos posiada sprawdzone napisy w .srt to bardzo proszę

I.Am.Legend.720p.BluRay.x264-REFiNED
Beowulf.720p.HDDVD.x264-SEPTiC
No.Country.for.Old.Men.720p.Bluray.x264-Chakra
Enchanted.720p.BluRay.x264-REFiNED
Hitman.2007.UNRATED.720p.HDDVD-VxTHD

pozdr Edited by wonio

No to pewnie masz plik zapisany w standardzie UTF-8. Jeżeli uzywasz Windowsa to otwórz ten plik w notatniku i zrób zapisz jako zminiając na dole kodowanie na ANSI. Jeżeli w linuxie pod gnomem to otwórz go w gedit i zrób zapisz jako zminiając na dole kodowanie znaków na Środkowoeuropejski Windows -1250.

Uczepiłem się tych napisów , ale co zrobić ,gdy napisy są już zripowane razem z filmem w .mkv z oryginalnej płyty (np.jest ich 10 w tym polski) i popcorn nie pokazuje wtedy polskich znaków , co więcej napisy sie "rozjeżdżają".

Musisz rozpakować z MKV napisy i je "obrobić". Zainstaluj mkvtoolnix i dograj MKVextract GUI.
Za pomoca MKVextract wypakuj z kontenera napisy. Po obrobieniu poskladaj do kupy mkvtoolnixem.
Szerszy opis popełnił kolega lm81 w poście:
[url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=5606"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=5606[/url]

a co jesli napisy mam w pliku txt ktorego PCH nie czyta , zmienilem je na 10 roznych innych wersji w tym sub, srt, sst, rtf i du.. blada wogole ich nie widzie , nazwy takie same jak filmu i nic.

Nie kapuje tego...

Napisy przełączasz klawiszem SUBTITLE i potem strzałki góra dół lewo prawo , tak ja zmieniasz wysokość czcionki. Ja miałem podobny problem z plikiem .ts i napisami do niego film był xxx.ts napisy xxx.srt i kicha ale wystarczył twardy reset i teraz Popcorn widzi te napisy. :( . W kontenerze mkv jak masz wmuxowane napisy to jeden z nich jest ustawiony na domyślny , możesz jak pisał kolega slawekz wymuxować inne napisy z filmu (odhaczając ptaszka- kurcze nie to chciałem powiedzieć :( ) a wstawić polskie najlepiej w formacie srt. Napisy łatwo przekonwertujesz z txt do srt programem subtitle-workshop. Cała operacja to ok 30-40 min więc warto poświęcić ten czas aby w popcornie dobrze chodziło , powodzenia.

Edited by m12

Proszę o potwierdzenie - okazuje się, że w PH, jeśli w pliku mkv są już napisy w innych językach a napisy srt PL są dodatkowo zewnętrzne, to są one widziane tylko po uruchomieniu filmu.
Każda zmiana napisów lub przewinięcie np. o 10% powoduje, że PL już nie są dostępne.
Trochę to niewygodne. Trzeba będzie wyrzucić napisy mkv ze środka lub dodać PL.

Przy okazji: kursywa nadal nie działa, albo ja nie znam metody na jej włączenie.
I jeszcze jedno - podzieliłem plik mkv na dwie części z napisami wewnątrz kontenera i PH nie widzi napisów w drugiej części.

[quote name='s2k2' post='91180' date='14.03.2008, 17:31 ']Proszę o potwierdzenie - okazuje się, że w PH, jeśli w pliku mkv są już napisy w innych językach a napisy srt PL są dodatkowo zewnętrzne, to są one widziane tylko po uruchomieniu filmu.
Każda zmiana napisów lub przewinięcie np. o 10% powoduje, że PL już nie są dostępne.[/quote]

Potwierdzam. Dzisiejszy firmware tym samym praktycznie uniemożliwia korzystanie z napisów w pliku zewnętrzym. W poprzednim oficjalnym fw działały napisy z plików.
Czy da się wrócić do poprzedniej wersji FW?

Nie sprawdzałem, ale chyba mozna wrócić bez problemu, oczywiście mając pliki na jakimś pen-ie.

potwierdzam powyższe. Ja powróciłem do poprzedniego firmware. Troche się przestraszyłem bo programowanie zatrzymało sie na kilka min. na 90% ale finalnie wszystko poszło bez problemu.

[quote name='rumcais' post='91201' date='14.03.2008, 20:20 ']potwierdzam powyższe. Ja powróciłem do poprzedniego firmware. Troche się przestraszyłem bo programowanie zatrzymało sie na kilka min. na 90% ale finalnie wszystko poszło bez problemu.[/quote]

Ja też wróciłem do 01-15-080123-14-POP-402. Poszło bez problemu z pendrive`a.

Witam
Chcecie powiedzieć, że w najnowszym firmware zewnętrzne napisy w formacie srt po przewijaniu bądź analogicznych operacjach na filmie przestają być dostępne.
Ja np nigdy nie bawię się w dodawanie PL napisów do mkv, bo mi się nie chce i nie mam na to ochoty, mało tego...pobieram już srt.
Jeżeli to prawda co piszecie to niczego nowego nie instaluję a właśnie chciałem zacząć...bardzo duży zonk ze strony NMT.
A możecie sprawdzić jak wygląda sytuacja gdy mkv jest bez wewnętrznych napisów a są tylko zewnętrzne w pliku srt...też znikają?
pzdr Edited by priem

Zamiast Subtitle Workshopa polecam napisy.info - po znalezieniu napisów wchodzimy w "więcej informacji" i można ściągnąć bezpośrednio srt. Często mają napisy do releasów HD ale nie zawsze. Niestety pozostaje jeszcze wmuxowanie napisów co sporo trwa.

BTW, czy gdzieś jest może jakaś stronka z napisami TYLKO do releasów HD (720p/1080)?

Witam
czy ten problem jeszcze istnieje, czy został rozwiązany?? najnowszy firmware zmianił sytuację?

Pozdrawiam

Jeśli piszesz o zanikaniu napisów po przewijaniu materiału na PCH to już od dawna jest rozwiązany. :)

[quote name='apatch' post='126493' date='18.10.2008, 21:26 ']Jeśli piszesz o zanikaniu napisów po przewijaniu materiału na PCH to już od dawna jest rozwiązany. ;)[/quote]

Sorry za nieścisłość, ale chodziło mi o możliwość wyboru napisów z pliku srt (np pl) w sytuacji kiedy są także już w mkv (np eng)

[quote name='Lord Rayden' post='126508' date='18.10.2008, 23:04 ']Jesli masz problem w zewnętrznymi napisami, wmuxuj je do kontenera mkv (MKV Toolnix).[/quote]

Wydaje mi się, że jeżeli to zrobię to wówczas będzie problem z seed'owaniem w torrentach ponieważ "sumy kontrolne" mogą się nie zgadzać, a zależy mi na hdbits - poprawcie mnie jeżeli się mylę

pozdr

[quote name='kil' post='126523' date='19.10.2008, 00:35 ']Wydaje mi się, że jeżeli to zrobię to wówczas będzie problem z seed'owaniem w torrentach ponieważ "sumy kontrolne" mogą się nie zgadzać, a zależy mi na hdbits - poprawcie mnie jeżeli się mylę

pozdr[/quote]

Czy ktoś może potwierdzić albo zaprzeczyć??

pozdrawiam