@ndrew 0 Posted February 26, 2008 W laptopie mam wyjscie dsub a w tv wyjście pc. Karta w laptopie obsłuży mi dowolną rozdzielczośc. dzwięk z lapka przez spdif. Czy takie połączenie będzie porównywalne jakością do hdmi? Nie mam innej możliwości podłączenia laptopa pod tv. Zastanawiam się, czy jest sens używać laptopa jako odtwarzacza dvd na takim okablowaniu, czy może lepsza jakośc będzie ze stacjonarnego odtwarzacza dvdv(pioneer) podłączonego przez euro-euro. Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted February 26, 2008 [quote name='@ndrew' post='88085' date='26.02.2008, 07:49 ']W laptopie mam wyjscie dsub a w tv wyjście pc. Karta w laptopie obsłuży mi dowolną rozdzielczośc. dzwięk z lapka przez spdif. Czy takie połączenie będzie porównywalne jakością do hdmi? Nie mam innej możliwości podłączenia laptopa pod tv. Zastanawiam się, czy jest sens używać laptopa jako odtwarzacza dvd na takim okablowaniu, czy może lepsza jakośc będzie ze stacjonarnego odtwarzacza dvdv(pioneer) podłączonego przez euro-euro.[/quote] Jakość będzie porównywalna po spełnieniu kilku warunków: 1.Wyjście monitorowe d-Sub w notebooku jest dobrej jakości, a w szczególności przetworniki C/A w nim zastosowane. 2. Wejście D-Sub w telewizorze będzie dobrej jakości (przetworniki A/C) i będzie dobrze oprogramowane w sofcie telewizora, najlepiej gdyby pracowało w natywnej rozdzielczości matrycy i miało tryb autodopasowania. 3. Zastosowany kabel połączeniowy będzie dobrej jakości i niezbyt długi, a to ze względu na analogowy charakter transmisji sygnału. Zresztą oba punkty wyżej też wynikają bezpośrednio z analogowego charakteru przekazu obrazu do telewizora. Przy spełnieniu tych warunków, obraz powinien być na poziomie transmisji po HDMI. Na pytanie czy jest sens używać notebooka jako odtwarzacza DVD przy takim połączeniu, odpowiadam twierdząco. Możliwości skalowania obrazu do rozdzielczości matrycy, jak również możliwość praktycznie dowolnego wpływania na parametry obrazu, będą nieporównywalnie większe w przypadku notebooka. Skaler w PC, przy dobrej konfiguracji, będzie na poziomie odtwarzacza DVD kosztującego kwotę czterocyfrową i to niekoniecznie z jedynką z przodu. Quote Share this post Link to post Share on other sites