Witam! Jestem tu nowy i od razu z pytaniem. Zakupiłem telewizor Sony Bravia KDL-40T3500. Telewizję kablową INEA odbieram przez dekoder cyfrowy (tak przynajmniej twierdzi operator) Technisat Digit MF4-K. [url="http://www.inea.pl/strony/1/i/349.php"]http://www.inea.pl/strony/1/i/349.php[/url]
Dekoder ten nie ma złącza HDMI, tylko SCART i tak mam go podłączonego do telewizora. W opcjach złacza SCART można ustawić 3 pozycje: S-Video, RGB i CVBS (FBAS). Na oko widzę różnice: S-Video daje obraz czarno-biały, RGB i CVBS kolorowy z tym, że jakość obrazu subiektywnie wydaje mi się lepsza na CVBS (na RGB jest większa "kaszka", na CVBS jest bardziej rozmyte).
Pytanie jak powinien być ustawiony ten parametr? Domyślnie było RGB. Jakie ustawienie jest właściwe dla tego telewizora? Czy zależy to tylko i wyłącznie od mojego wrażenia, który obraz mi bardziej odpowiada?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
PS.
Pytanie innego rodzaju. Jeśli wspomniany telewizor ma wbudowany tuner cyfrowy, to czy w ogóle potrzebny jest ten dekoder? Może nawet bez niego jakość odbioru będzie lepsza?
Edited by Elmek
You can post now and register later.
If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.
Dekoder ten nie ma złącza HDMI, tylko SCART i tak mam go podłączonego do telewizora. W opcjach złacza SCART można ustawić 3 pozycje: S-Video, RGB i CVBS (FBAS). Na oko widzę różnice: S-Video daje obraz czarno-biały, RGB i CVBS kolorowy z tym, że jakość obrazu subiektywnie wydaje mi się lepsza na CVBS (na RGB jest większa "kaszka", na CVBS jest bardziej rozmyte).
Pytanie jak powinien być ustawiony ten parametr? Domyślnie było RGB. Jakie ustawienie jest właściwe dla tego telewizora? Czy zależy to tylko i wyłącznie od mojego wrażenia, który obraz mi bardziej odpowiada?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
PS.
Pytanie innego rodzaju. Jeśli wspomniany telewizor ma wbudowany tuner cyfrowy, to czy w ogóle potrzebny jest ten dekoder? Może nawet bez niego jakość odbioru będzie lepsza? Edited by Elmek