Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
szuwar

Jak nagrać DVD+R DL dla YAMAHA DVD-S540?

Question

... wierzę w Waszą koledzy wiedzę. ;)

Pytanie spóźnione pewnie o dobre kilka lat kiedy to te playery Yamahy były do kupienia.
Właśnie zainwestowałem całe 80zł w nową nagrywarkę i niestety film DVD nagrany na płycie DL nie jest widziany w mojej Yamaszce.

Czy jest to sprawa ustawień softu do nagrywania (nagrywałem Image burnerem) - finalizacji płyty, ustawienia innego "book type"?
Czy przypadek beznadziejny i ten model po prostu nie czyta tych płyt?

Jak wygląda sprawa z odczytem płyt DVD+R DL w playerach HD? Czy jest to już standard?

Bardzo proszę o podpowiedź...

Edited by szuwar

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0

[quote name='Gie' post='87774' date='24.02.2008, 13:23 ']Najpierw napisz co to za nagrywarka i jakie płyty DL.[/quote]

Uff. Temat stał się już nieaktualny.
Straciłem tylko dwie płytki aby przekonać się, wbrew temu co wypisane jest w różnych miejscach w necie, że moja stara Yamaha czyta też płyty DUAL LAYER.

Nagrywarka to Lite-On (tradycyjnie już) DH20A4P a płyty to Verbatim (też tradycyjnie) DVD+R DL x2.4.

Zauważyłem że problemem było ustawienie "Book type".
Image burn ustawia go na wartość "DVD+R DL" a Nero na "DVD-ROM" - i to działa! :D

Pozdrawiam,

• 0

[quote name='szuwar' post='87883' date='24.02.2008, 22:07 ']Uff. Temat stał się już nieaktualny.
Straciłem tylko dwie płytki aby przekonać się, wbrew temu co wypisane jest w różnych miejscach w necie, że moja stara Yamaha czyta też płyty DUAL LAYER.

Nagrywarka to Lite-On (tradycyjnie już) DH20A4P a płyty to Verbatim (też tradycyjnie) DVD+R DL x2.4.

Zauważyłem że problemem było ustawienie "Book type".
Image burn ustawia go na wartość "DVD+R DL" a Nero na "DVD-ROM" - i to działa! :rolleyes:

Pozdrawiam,[/quote]

• 0
Ja dorzucę soje spostrzeżenie mam yamahę 550 i płyty dl x8 ruszają na niej tylko przy zimnym odtwarzaczu. Po użytkowaniu x8 nie chodzi tylko skrobie. Natomiast x2,4 chodzą bez problemu. * sprawdzałem dwa rodzaje philipsa i intenso

• 0
[quote name='zytnik' post='87941' date='25.02.2008, 14:50 ']Ja dorzucę soje spostrzeżenie mam yamahę 550 i płyty dl x8 ruszają na niej tylko przy zimnym odtwarzaczu. Po użytkowaniu x8 nie chodzi tylko skrobie. Natomiast x2,4 chodzą bez problemu. * sprawdzałem dwa rodzaje philipsa i intenso[/quote]

Dziękuję za podpowiedź. Pozostanę przy x2,4 no i obowiązkowo Verbatimach. Tylko te płyty nigdy mnie nie zawiodły. DVD+R f-my np. TDK po dwóch latach potrafią przerywać.

Pozdrowienia,

• 0
[quote name='jaceks' post='88204' date='26.02.2008, 20:20 ']Ja mam model S530 i bez problemu chodzą płytki Platinum x8 /nagrywałem Shrinkiem /.[/quote]

Nie boisz się że takie płyty "prawie NN" po jakimś czasie padną?
Mam bardzo negatywne doświadczenia z płytami innymi niż Verbatim. Nawet TDK po roku czy dwóch zaczynają się zacinać.
Dotyczy to DVD +-R jednowarstwoeych.

Verbatimy są nie do zdarcia a przy groszowych różnicach nie warto oszczędzać.

Pozdrowienia,

• 0
witam

mam odtwarzacz DVD - Yamaha S 540, i wszystkie płyty jakie wcześniej nagrywałem nie chcą zostać wykryte przez to dvd

teraz pytanie czy płyty powinienem jakoś specjalnie nagrywać, czy odtwarzacz potrzebuje kodeków ?

pozdrawiam

• 0
[quote name='wymi4tacz' post='89458' date='05.03.2008, 17:02 ']witam

mam odtwarzacz DVD - Yamaha S 540, i wszystkie płyty jakie wcześniej nagrywałem nie chcą zostać wykryte przez to dvd

teraz pytanie czy płyty powinienem jakoś specjalnie nagrywać, czy odtwarzacz potrzebuje kodeków ?

pozdrawiam[/quote]

Kodeków?! Nie... Update'y softu poprawały tylko jakieś błędy w działaniu ale nie dodawały nowej funkcjonalności. Nie robiłem ich.
Może przyczyną jest nośnik. U mnie Verbatimy śmigają aż miło, TDKi często się tną, inne no-name to porażka...

Pozdrawiam,