Jump to content
Sign in to follow this  
Fantom

Popcorn i ... JPG'i

Recommended Posts

Właśnie wczoraj dotarł do mnie Popcorn :)

Nie mam za wiele czasu, więc jedyne co zrobiłem to wgrałem najnowsz update (z 31 stycznia) i odpaliłem parę filmów, zdjęć i MP3'ek.
Jakość odtwarzania video rewelacyjna!! TV full HD oczywiście zrobił swoje :) Programy "HD" z N'ki niech się głęboko schowają :rolleyes:

Ale .... odpaliłem zdjęcia z mojej lustrzanki (6MPix, skompresowane zdjęcie około 3-4MB) i dramat .... otwarcie zajmuje około 10 sek!
Z tego co czytałem na początku Popcorn robił to software'owo ale obiecywali że pooprawią to w nowych update'ach. Czyż nie ?
Ktoś coś wie na ten temat? Są jakieś news'y?
Próbowałem otwierać też inne zdjęcia (z innych aparatów) i jest to samo. Więc to nie jest raczej wina tego konkretnego aparatu.

[quote name='Fantom' post='87436' date='22.02.2008, 12:35 ']Właśnie wczoraj dotarł do mnie Popcorn :)

Nie mam za wiele czasu, więc jedyne co zrobiłem to wgrałem najnowsz update (z 31 stycznia) i odpaliłem parę filmów, zdjęć i MP3'ek.
Jakość odtwarzania video rewelacyjna!! TV full HD oczywiście zrobił swoje :) Programy "HD" z N'ki niech się głęboko schowają :rolleyes:

Ale .... odpaliłem zdjęcia z mojej lustrzanki (6MPix, skompresowane zdjęcie około 3-4MB) i dramat .... otwarcie zajmuje około 10 sek!
Z tego co czytałem na początku Popcorn robił to software'owo ale obiecywali że pooprawią to w nowych update'ach. Czyż nie ?
Próbowałem otwierać też inne zdjęcia (z innych aparatów) i jest to samo. Więc to nie jest raczej wina tego konkretnego aparatu.[/quote]

Niestety fotki u mnie też tak chodziły. Pocieszę cię, że na Tvixie obraz z fotek jest dużo gorszy. Fotki nadal trzymam na XBOX-ie :)

Pozdrawiam

U mnie to samo czyli jedna wielka lipa. To troche dziwne bo 1080p idą bez zająknięcia a z jpegiem 3MB ma problem.

[quote name='martig' post='87518' date='22.02.2008, 17:28 ']U mnie to samo czyli jedna wielka lipa. To troche dziwne bo 1080p idą bez zająknięcia a z jpegiem 3MB ma problem.[/quote]

No to nie jest to samo. Filmy są dekodowane sprzętowo za pomocą specjalnej kości.
Zdjęcia niestety nie.
Jednak dziwi mnie to że jest to tak wolne. Przecież procesor popcorna to 300MHz jednostka. Powinna sobie z tym bez problemu poradzić.

[quote name='Fantom' post='87527' date='22.02.2008, 18:52 ']No to nie jest to samo. Filmy są dekodowane sprzętowo za pomocą specjalnej kości.
Zdjęcia niestety nie.
Jednak dziwi mnie to że jest to tak wolne. Przecież procesor popcorna to 300MHz jednostka. Powinna sobie z tym bez problemu poradzić.[/quote]

Trafiles w sedno i obawiam sie ze tu zaden up nie pomoze. Niestety ale dla 300mhz jednostki takie zdjecie z 6-8-10 megapikselowej cyfrowki to stanowczo za wiele. Popatrzcie na sprzety mobilne - tam wlasnie czesto gesto siedza 300-400mhz cpu (owszem dochodzi do tego optymalizacja pod konkretny hware ale imho jest to dobra analogia). Zdjecia wyswietlane w roz. 320x240 ew. 640x480... 2-3 megapikselowe obiekty/wki. Wbrew pozorom szybkie plynne i dobre jakosciowo wyswietlenie zdjecia na matrycy HD wymaga niemalej mocy obliczeniowej. Dlaczego PS3 tak swietnie sobie z tym radzi? Ano dlatego ze wlasnie tam siedzi potezna jednostka centralna. Taki Cell da rade wysokoformatowej focie, przeskaluje ja pieknie i bez zwloki wyswietli. Niestety w media tankach siedza wolniutkie procesory (na system, kosci specjalizowane to inna para kaloszy) i jest, jak jest. Ktos kto pragnie wyswietlac swoje zdjatka moze zawsze skorzystac z kompa, a jeszcze lepiej z PS3 wlasnie. Niestety PH, TivX, Dune i co tam jeszcze do prezentacji fotek nie nadaja sie imho wogole - ot dodano, jak w mp3 playerach dodaje sie -o zgrozo- czytniki plikow tekstowych. Oczywiscie bylo by milo gdyby siakis producent skladajac z krzemu kolejne mediacenter dodal albo mocniejszy cpu albo jakis wyspecjalizowany uklad (grafiki) do wyswietlania fotek. Edited by ein

[quote name='ein' post='87540' date='22.02.2008, 18:37 ']Trafiles w sedno i obawiam sie ze tu zaden up nie pomoze.[/quote]

No właśnie starałem się znaleźć informację czy SIGMA 8634(5) wspomaga dekodowanie JPEG'ów:
[url="http://www.sigmadesigns.com/public/Products/SMP8630/pdf_files/SMP8634_br.pdf"]http://www.sigmadesigns.com/public/Product.../SMP8634_br.pdf[/url]
i okazuje się że [b]tak![/b]

Czyli trzeba by to po prostu zaimplementować.
Mam nadzieję że twórcy Popcorna uwzględnią to w jednym z kolejnych update'ów ;)

[quote name='Fantom' post='87436' date='22.02.2008, 11:35 ']Ale .... odpaliłem zdjęcia z mojej lustrzanki (6MPix, skompresowane zdjęcie około 3-4MB) i dramat .... otwarcie zajmuje około 10 sek!
Próbowałem otwierać też inne zdjęcia (z innych aparatów) i jest to samo.[/quote]
Mam PH i mam PS3 i oczywiście korzystam z przeglądarki PS3, ale jedno mogę powiedzieć z pewnością...foty zdecydowanie lepiej i szybciej się ogląda na Popcornie korzystając z myiHome przez http niż mając je zapisane na HDD popcorna.
pzdr Edited by priem

[quote name='Fantom' post='87542' date='22.02.2008, 19:58 ']No właśnie starałem się znaleźć informację czy SIGMA 8634(5) wspomaga dekodowanie JPEG'ów:
[url="http://www.sigmadesigns.com/public/Products/SMP8630/pdf_files/SMP8634_br.pdf"]http://www.sigmadesigns.com/public/Product.../SMP8634_br.pdf[/url]
i okazuje się że [b]tak![/b]

Czyli trzeba by to po prostu zaimplementować.
Mam nadzieję że twórcy Popcorna uwzględnią to w jednym z kolejnych update'ów :rolleyes:[/quote]

A dzieki choc niestety obawiam sie ze niewiele to zmieni - funkcja ta zreszta pewnie jak najbardziej jest uaktywniona i daje takie efekty jak powyzej. No bo co w takim razie odpowiada za dekodownanie fotek teraz?

ps. Jak pisalem dla wsyokoformatowych fotek trzeba "mocy"

Pobawiłem się znów troszkę fotkami na Popcornie.
Refleksja pierwsza ..... jakość fotek bardzo dobra. Praktycznie taka sama jak uzyskiwana na komputerze.

Potem wgrałem najnowszą betę firmawe'u i ..... twórcy oprogramowania pewnie słyszeli skargi użytkowników na szybkość ładowania no to zrobili taki numer: obniżyli jakość dekodowania obrazka do max 1280x720. Szybkość ładowania wzrosła z początkowych 10 sek do około 4-5 sek ale ja niestety mam TV full HD i spadek jakości bardzo mi się nie podoba. Zdjęcia straciły sporo. To chyba nie jest dobry kierunek :rolleyes:

A co do 300MHz w procesorze popcorna to powinien spokojnie się uwinąć w dekodowaniu takiego 6MPix'elowego obrazka w 2-3 sekundy.
Ja i tak cały czas liczę że jednak użyją dekodowania wspomaganego przez Sigmę. Na pewno mogło by być lepiej.

chym sorry że zapytam ale jak odtworzyć drugie zdjęcie bo u mnie po wgraniu pierwszego jest zero reakcji na wszelkie bodzce zewnetrzne i kukurydza zamiera :)

[quote name='Alcazar' post='88714' date='29.02.2008, 16:28 ']chym sorry że zapytam ale jak odtworzyć drugie zdjęcie bo u mnie po wgraniu pierwszego jest zero reakcji na wszelkie bodzce zewnetrzne i kukurydza zamiera :)[/quote]

Niestety mam to samo także przy usługach sieciowych, tylko twardy reset(tylko jak długo to wytrzyma HDD), tak samo na fw 01-15-080123-14-POP-402 jak i na fw 01-15-080221-14-POP-402-000. :)

toszkę mnie to martwi no bo nie kapuje w czym problem kopresja jpg? wielkość pliku? o co kaman...

a miało być tak słodko :)

12.000 zdjęć a tu dzong!

Edited by Alcazar

Kurcze panowie u mnie działa.
Wystarczy na jednym z plików w katalogu ze zdjęciami wcisnąć nie "Ok" tylko ">" (play) .... i mamy slide show.
Popcorn wyświetla po kolei zdjęcia.

ale zaczyna od tego pliku czy od początku listy? oficjalny FW leci od początku listy co jest wnerwiające. obiecali to zmienić.

Lecę na oficjalnym firmware. Beta za dużo się wieszała.
Faktycznie odtwarza od początku katalogu :)

przepięknie odtwarza zdjecia po zainstalowaniu serwera WIZXP mozna nawet czas zmiany na 1s zmienić szkoda tylko ze pozostala reszta bledow , startuje zawsze od poczatku , a przy probie wyswietlenia pojedynczej foty sie zawiesza i buforuje w nieskonczonosc.
Wydaje mi sie ze na to musi miec wplyw wewnetrzne oprogramowanie w kukurydzy i naczej nie idzie tego wytłumaczyc :blink: