boo 2 Posted February 19, 2008 (edited) Witam. Nie znalazłem takiego tematu, więc zakładam. Mam zamiar kupić tuner HD PVR i teraz mam pytanie do was. Jaki jest waszym zdaniem najlepszy tuner ? Wybór jest już nie taki mały, ale wole poradzić się kogoś, kto ma taki albo inny tuner HD. Zastanawiam się nad takimi oto sprzętami: 1 - Ferguson HF8900 HD PVR 2 - Kathrein UFS910sw HD 3 - TechniSat DigiCorder HD S2 160GB 4 - AB IPBox 9000HD 5 - Humax iCord HD Najważniejszą rzeczą dla mnie jest jakość obrazu na TV plazmowym, bo taki posiadam. Jak widać cena nie ma przekraczać 2000zł. Więc proszę o odpowiedzi, na pewno innym osobą też taki temat pomoże w wyborze tunera HD. Pozdrawiam. Edited February 19, 2008 by boo Quote Share this post Link to post Share on other sites
andsie1 27 Posted February 19, 2008 Ja czekam na Humax iCord HD. Miałem Kathrein UFS910 i zwróciłem po kilku dniach. Pozdrawiam, Andrzej S. Quote Share this post Link to post Share on other sites
crazy-j 0 Posted February 19, 2008 Rozumiem, ze nie kupujesz N-ki. Wiec ważnym kryterium powinno być czy tuner współpracuje z kartą Cyfry (chyba wszystkie pracują) i czy pracuje z modułem CP (tutaj ostrożnie, są problemy i jak na razie nie idzie HD przez modul więc o siatkówce w HD możesz zapomnieć ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
boo 2 Posted February 19, 2008 @andsie1 dlaczego zwróciłeś tego Kathreina ? Zapomniałem napisać, że interesuje mnie tylko Cyfra+, ale o Polsacie też myślę (jak na razie nie ma tam nic z HD, tylko jakieś testy). No i właśnie jak jest z tą współpracą z kartami i modułami z Cyfry+ ? Inna sprawa dotyczy nagrywania na dysk wewnętrzny lub USB, są problemy z tym ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kriss33 2 Posted February 19, 2008 [quote name='andsie1' post='86776' date='19.02.2008, 19:28 ']Ja czekam na Humax iCord HD. Miałem Kathrein UFS910 i zwróciłem po kilku dniach. Pozdrawiam, Andrzej S.[/quote] a dlaczego zwróciłeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
andsie1 27 Posted February 19, 2008 Witam, W tej sprawie wypowiadałem się w temacie o Kathrein. 1. Brak drugiego tunera. Przy zgrywaniu na dysk twardy, nie można oglądać drugiego programu. 2. Brak polskich napisów przy emisji wersji oryginalnej. 3. Przy jednoczesnym zgrywaniu i oglądaniu tego samego programu, brak płynności. 4. Duża pikseloza przy programach HD. 5. Błędy przy próbie nagrywania przy użyciu programatora czasu (przekłamuje). Pozdrawiam, Andrzej S. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nowy66 6 Posted February 19, 2008 [quote name='andsie1' post='86820' date='19.02.2008, 19:33 '].... 4. Duża pikseloza przy programach HD. ...[/quote] Według mojej opinii jeszcze nie ma na rynku żadnego tunera HD, który by dawał pełna satysfakcję z jakości (jednocześnie) HD i SD. Być może wersja AB IPBoxa z oddzielnymi tunerami DVB-S2 i DVB zmieni moją opinię. Liczę na to. A nagrywanie jest sprawą drugorzędną - bo nagrywasz to co dostajesz. Naturalnie nie mówię o funkcjonalności PVR jako takiej (bo to jest sprawa indywidualna) a tylko o jakości nagrania. Zaznaczyłem ten motyw @andsie - gdyż jest to element którego nie rozumiem : według mojej oceny - a oglądałem na 46XD1 (przez 3 miesiące) oraz 52XL2 (przez miesiąc) [b]do obrazu HD nie można się w najmniejszym stopniu doczepić[/b] !! Nie zauważyłem śladów pikselozy nawet początkowych symptomów ( ) Czystość obrazu, kolory, płynność - ekstraklasa. Razem z Sharpem po prostu - the best. Pytanie dlaczego oddałem ...? Ze względu na fatalną jakość współpracy z diabełkiem, jakość SD i nieprzewidywalność tunera (zwieszanie się i takie tam) Miałem w domu Humaxa HDCI2000 (co prawda nie jest do PVR) - to dopiero była porażka ! "Plazmowy" obraz , mdły, przebarwienia.... tragedia. Nie wspomnę o podobnych (a dodatkowych) wadach : zwiechy, grzeje jak piec (co ciekawe nawet w standby). Według opinii z niemieckiego forum iCord jest "taki sam w SD i trochę lepszy w HD". No to ja dziękuję - a też na niego liczyłem. Teraz liczę na AB IPBoxa.... Na temat TechniSata nie wiem nic. O Fergussonie też się czyta różne rzeczy - zgrubsza nie do końca pochlebne. Więc..... jak w pierwszym zdaniu pzdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
piter100 0 Posted February 19, 2008 (edited) Jeśli chodzi o Kati to nowy soft duużo pomógł,wcześniej rzeczywiście były różne problemy.A za 1150zł ciężko jest teraz znaleźć coś lepszego.Ja mam podpiętego samsunga 500giga po usb i fajnie to wszystko śmiga.Jako 2-gi tuner używam N-ki i nie zauważyłem zdecydowanej różnicy w jakości,są trochę inne odwzorowania kolorów(ale to subiektywne i indywidualne odczucia co jest lepsze). Edited February 19, 2008 by piter100 Quote Share this post Link to post Share on other sites
andsie1 27 Posted February 19, 2008 (edited) [quote name='nowy66' post='86834' date='19.02.2008, 20:15 ']. Według opinii z niemieckiego forum iCord jest "taki sam w SD i trochę lepszy w HD". No to ja dziękuję - a też na niego liczyłem. Teraz liczę na AB IPBoxa.... pzdr[/quote] Zobaczymy jak będzie dostępny w Polsce. Mnie jakość SD nie bardzo interesuje. Posiadam procesor do którego będzie podpięty tuner i niech on się martwi za jakosc obrazu. Z opinii na innych forach wynika, że ten tuner będzie dużo lepszy od Kati. Pozdrawiam, Andrzej S. Ps. Prosiliście o opinię to ją napisałem. Edited February 19, 2008 by andsie1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
nowy66 6 Posted February 19, 2008 [quote name='andsie1' post='86840' date='19.02.2008, 20:36 ']Z opinii na innych forach wynika, że ten tuner będzie dużo lepszy od Kati.[/quote] Pytanie jest w jakiej części będzie lepszy...? Że E2 będzie można swobodnie zainstalować, że ma dodatkowe czytniki smartcard, mocniejszy procesor itp czy tez ze względu na jakość obrazu? Jak przypuszczam niestety bardziej chodzi o te "pozapercepcyjne" elementy (tzn "nie wizyjne") pzdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
boo 2 Posted February 19, 2008 Widzę, że zdania są jak zwykle podzielone, ale to dobrze, ponieważ człowiek dowiaduje się tych DOBRYCH jak i ZŁYCH opinii o danym sprzęcie. Czy ktoś z was porównywał ze sobą wyżej wymienione tunery pod względem jakości odbioru ? Oczywiście na kanałach HD, czy jest jakaś różnica ? Z obecnych wypowiedzi HUMAX jest na ostatnim miejscu w moim wyborze. Czy AB IPBox 9000HD jest "będzie" taki rewelacyjny, że warto na ten tuner czekać ? O innych tunerach może się ktoś coś wypowiedzieć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piter100 0 Posted February 19, 2008 Oglądam sobie teraz Apocalypso :KATI+CYFRA HD+KURO LX6080 i po prostu nie wiem co by tu poprawić..no chyba żeby był jeszcze większy(tak koło 100cali)Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
nowy66 6 Posted February 20, 2008 [quote name='boo' post='86873' date='19.02.2008, 22:26 ']Widzę, że zdania są jak zwykle podzielone, ale to dobrze, ponieważ człowiek dowiaduje się tych DOBRYCH jak i ZŁYCH opinii o danym sprzęcie. Czy ktoś z was porównywał ze sobą wyżej wymienione tunery pod względem jakości odbioru ? Oczywiście na kanałach HD, czy jest jakaś różnica ? Z obecnych wypowiedzi HUMAX jest na ostatnim miejscu w moim wyborze. Czy AB IPBox 9000HD jest "będzie" taki rewelacyjny, że warto na ten tuner czekać ? O innych tunerach może się ktoś coś wypowiedzieć. [/quote] Mam tylko doświadczenie z 3 różnymi modelami HD i napisałbym tak : Kathrein/Topfield (ostry, kontrastowy, szczegółowy) ... ... Humax (mdły, plazmowy - jak ktoś lubi plazmę to jest to tuner dla niego ) Zastrzegam ! - obraz HD. NA temat SD (na tunerach HD) mam wyrobione zdanie A czy czekać? ja czekałem 5-6 miesięcy żeby pojawił się Kathrein, potem 4 miesiące żeby poprawili soft, a potem miesiąc na zwrot kwoty zapłaconej Pytanie o AB IPBoxa to pytanie (na ten moment) do wróżki. Oby spełnił oczekiwania. Ale ja poczekam na opinie użytkowników. Już raz byłem beta testerem. pzdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
andsie1 27 Posted February 20, 2008 Każdy tuner rozpatruje pod względem jakości obrazu i nagrania. Humax ICord HD jako jeden posiada możliwość nagrania bezpośredniego strumienia na dysk w takiej jakości jaki otrzymuje ze źródła. Pozdrawiam, Andrzej S. Quote Share this post Link to post Share on other sites
boo 2 Posted February 20, 2008 Ciężko coś wybrać, Ferguson (posiada wbudowany czytnik kart, najważniejsze dla C+ ), w Kathrein'ie też wyczytałem, że można sobie jakoś poradzić ( podłączając programator Phoenix poprzez przejściówkę RS->USB ), ale AB IPBox 9000HD będzie miał większe możliwości z nagrywaniem i oglądaniem dwu różnych programów, natomiast Humax iCord HD jeszcze bardziej mi się podoba ze względu oglądania/nagrywania kilku programów, tylko dla tych 2 ostatnich tunerów potrzeba kupować dodatkowo moduł CAM, dlatego cena wzrośnie ,ale z drugiej strony chyba warto byłoby wydać więcej za takie możliwości jakie posiadać będą oba tunery. I co tu teraz wybrać ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
netquest 22 Posted February 20, 2008 [quote name='nowy66' post='86834' date='19.02.2008, 20:15 ']Według opinii z niemieckiego forum iCord jest "taki sam w SD i trochę lepszy w HD". No to ja dziękuję - a też na niego liczyłem. Teraz liczę na AB IPBoxa.... pzdr[/quote] Powoływanie się na niemieckie fora jest nieuzasadnione. iCord pojawił się w Niemczech i tylko w Niemczech blisko pół roku temu. Wersja na resztę EU pojawia się właśnie w tym tygodniu. Zapewne była to forma testów. Można więc przypuszczać, że nie będzie to dokładnie ten sam tuner. Ocenimy sami niebawem. Mojego odbieram w następnym tygodniu. Pzdr. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nowy66 6 Posted February 20, 2008 (edited) @netquest Nie chcę być kojarzony jako ciągły sceptyk - ale .... nie widzę powodu dla którego tunery na Polskę miałyby być lepsze niż na kilkakrotnie większy i zdecydowanie bardziej prestiżowy rynek niemiecki. Powoływanie się w tym przypadku na opinie z rynku niemieckiego jest - imo- jak najbardziej uzasadnione. Tak na logikę - co może - poza spolszczeniem menu - może się zmienić? oprogramowanie? wyposażenie? na tak mały rynek? nieeee. Z przyjemnością przeczytam Twoje uwagi i oceny po jakimś czasie użytkowania : na czym oglądasz, na jakich kablach, jakie CAM itp. Życzę sobie i Tobie abym się mylił. pzdr Edited February 20, 2008 by nowy66 Quote Share this post Link to post Share on other sites
andsie1 27 Posted February 20, 2008 [i][quote name='nowy66' post='87096' date='20.02.2008, 20:32 ']@netquest Nie chcę być kojarzony jako ciągły sceptyk - ale .... nie widzę powodu dla którego tunery na Polskę miałyby być lepsze niż na kilkakrotnie większy i zdecydowanie bardziej prestiżowy rynek niemiecki. Powoływanie się w tym przypadku na opinie z rynku niemieckiego jest - imo- jak najbardziej uzasadnione. Tak na logikę - co może - poza spolszczeniem menu - może się zmienić? oprogramowanie? wyposażenie? na tak mały rynek? nieeee. Z przyjemnością przeczytam Twoje uwagi i oceny po jakimś czasie użytkowania : na czym oglądasz, na jakich kablach, jakie CAM itp. Życzę sobie i Tobie abym się mylił. pzdr[/quote][/i] Uważasz, że ten tuner to pomyłka? AS Quote Share this post Link to post Share on other sites
nowy66 6 Posted February 20, 2008 [quote name='andsie1' post='87122' date='20.02.2008, 21:20 '][i][/i] Uważasz, że ten tuner to pomyłka? AS[/quote] Zdecydowanie za wcześnie na taki wniosek - jestem sceptyczny to tyle : nie widziałem go. Pomyłką (dla mnie) jest HDCI2000 - bo tego widziałem. Można mieć tylko nadzieję, że poprawili coś w sofcie iCorda. Sama dodatkowa funkcjonalność (PVR) i opensource (przynajmniej teoretycznie - jak w UFS910) to za mało. A tak swoja drogą - co to za bzdurna polityka - przerzucanie ciężaru dopracowywania softu na klienta - logiczne (taniej) ale imo zdecydowanie większe korzyści może przynieść dla firmy opracowanie naprawdę dobrego, stabilnego softu. pzdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
kriss33 2 Posted February 20, 2008 [quote name='piter100' post='86875' date='20.02.2008, 01:02 ']Oglądam sobie teraz Apocalypso :KATI+CYFRA HD+KURO LX6080 i po prostu nie wiem co by tu poprawić..no chyba żeby był jeszcze większy(tak koło 100cali)Pozdrawiam[/quote] a masz napisy polskie ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
piter100 0 Posted February 21, 2008 (edited) NAPISY!!-faktycznie,nie ma polskich napisów.No to idzie na śmietnik Na szczęście pojawił się już długo oczekiwany APIBOX 9000HD,i on będzie następcą Edited February 21, 2008 by piter100 Quote Share this post Link to post Share on other sites
zibi58 0 Posted February 21, 2008 Kati działa płynnie i bez żadnej pixelozy ale niestety ma jedna przypadłość jak wiele nowych tunerów po prostu grzeje się. 1. w zasilaczu 2 tranzystory na jednym radiatorze nadmiernie się grzeją po podłączeniu hdd - zamontowałem dodatkowy radiator. 2. obok głowicy tranzystor ma za mały radiator - dołożyłem drugi większy. 3. do procesora też dałem większy radiator chociaż to niekonieczne jest. Od razu widoczny efekt obraz bez żadnych przycinek. Pozostało mi jeszcze zamontować czytnik do środka nad kieszenią modułu dostępu jest idealne miejsce i za przyzwoitą kase jest dobry tunek. Pozdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
kader 0 Posted February 21, 2008 (edited) Jeśli chodzi o Dekoder HD PVR ciekawmy rozwiązaniem może być AZBOX HD PVR. Jego cena ma wynosć ok. 300Euro.Ma pojawić się na początku kwietnia tego roku. Ps.Ciekawe czy producent zdecyduje się aby był to dekoder typu TWIN? Edited February 21, 2008 by kader Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafamaja 0 Posted March 22, 2008 Witam wszystkich stojących przed wyborem co kupić, co wybrać....Prosiłbym o swoje opinie dlaczego ten , a dlaczego ten nie.. Nieznalazłem wątku przybliżającego za i przeciw dotyczącego tunerów z HDTV, więc zapraszam do dyskusji zainteresowanych.........tutaj Jest kilka modeli........., jeszcze kilka ma się niebawem ukazać..... Mój priorytet.. Linux nie koniecznie.. nie miałem z tym do czynienia... wejścia na moduły sloty na karty połączenie dysku przez eSATA... najlepiej na zewnątrz (odtwarzanie dvix i jpg) głowica do odbioru TV naziemnej - dobrze by było dobrze by było oglądać i coś innego nagrywać DiSEqC ...pod pozycjoner oprogramowanie alternatywne ....najlepiej przez usb doskonała współpraca z kartami naszych rodzimych platform doskonała współpraca z modułami typu diablo ... doskonały obraz HD ...najlepiej po złączu HDMI.. ...tv docelowym lcd .... .... wybór padł na razie na VANTAGE 7100TS(COMBO) Proszę o opinie i swoje typy... R. Quote Share this post Link to post Share on other sites