Jump to content
Sign in to follow this  
crazy-j

Koniec HD DVD, Toshiba rezygnuje, pogrzeb konsumentow

Recommended Posts

”Czytalem wlasnie w dzienniku (die zeitung) i w pulsie biznesu, ze Toshiba wycofuje sie z HD DVD itd”…… to oczywiscie zart. :D
CZESC 1:
W “wilczym” kapitalizmie Toshiba bez problemu powinna zmiazdzyc Sony. Zaprojektowala produkt lepiej dopracowany, tanszy i dokladala staran w promocji. Oczywiscie byly potkniecia (HD brzmi gorzej niz Blu Ray, brak nagrywarek HD, slaba pomoc Microsoftu itd).
Ale przegrala przez wydawaloby sie zalete: REGION FREE. Ktory producent filmowy zrezygnuje z ogromnych dochodow sprzedajac drozej w Europie i oszczedzajac na produkcji plyt (produkujac najpierw dla USA, potem stopniowo inne czesci swiata, bez pakowania pieniedzy we wzrost produkcji)?
Druga kleska (tez od wytworcow) to niejasne przechodzenie na front Sony, plotki mowily o setkach milionow dolarow. Smierdzi korupcja ? ale nikt nie bedzie nic robil bo wrogiem publicznym sa piraci :( .
Trzecia kleska to wykorzystanie przez Sony pozycji monopolisty i wymuszenie na zaleznych producentach przejscie na strone BR, mimo ze produkcja BR jest drozsza :) .
Oczywiscie przestepca jest tylko monopolistyczny Microsoft, sady EU producentow plyt nie ruszaja (przed laty utknela sprawa nielegalnego wprowadzenia regionow DVD, blokowania przed kopiowaniem, albo zmowa producentow co do cen plyt CD. Wiadomo, wrogiem publicznym sa piraci :) )

Tak wiec nie zdrowa konkurencja i wybor konsumentow zadecydowal, tylko monopole i uklady (korupcja ?). Oczywiscie nikt ich nie ruszy co tylko utwierdzi wytwornie ze rzadza swiatem. Na szczescie partia piratow w Szwecji rosnie w sile B) .

Jak widze czarna przyszlosc napisze w 2 czesci (jak ktos nie skasuje postu :) )

Tak to już z wojnami standardów jest, rzadko wygrywa lepszy i tańszy, a "wolny rynek" to ładny argument w debatach politycznych.

Tak wiec nie zdrowa konkurencja i wybor konsumentow zadecydowal, tylko monopole i uklady (korupcja ?). Oczywiscie nikt ich nie ruszy co tylko utwierdzi wytwornie ze rzadza swiatem. Na szczescie partia piratow w Szwecji rosnie w sile B) .

Jak widze czarna przyszlosc napisze w 2 czesci (jak ktos nie skasuje postu :) )
[/quote]

Popraw mnie jesli się mylę, ale przed ostatnimi newsami sprzedaż HD DVD była i tak na mniejszym poziomie niż BD

partia nic nie da w sytuacji gdy światem rządzi kasa i polityka. Do obu tych rzeczy mają dostep TYLKO potentaci przemysłowi

[quote name='mobor' post='86694' date='19.02.2008, 13:48 ']partia nic nie da w sytuacji gdy światem rządzi kasa i polityka. Do obu tych rzeczy mają dostep TYLKO potentaci przemysłowi[/quote]

widze szykuje się na tym temacie jakiś oftopowy manifest B):)

a toshiba to mała firemka składająca tv w warsztacie 2na2 metry pod wąbrzeźnem;)

Pierwszy post przypomina mi wypowiedź sfrutrowanego posiadacza HD-DVD - przepraszam, jeśli to błędne odczucie.

[quote]Druga kleska (tez od wytworcow) to niejasne przechodzenie na front Sony, plotki mowily o setkach milionow dolarow. Smierdzi korupcja ?[/quote]
A czyż plotki nie mówiły o grubych milionach przelanych za ekskluzywne wsparcie Paramount i DreamWorks?

[quote]Trzecia kleska to wykorzystanie przez Sony pozycji monopolisty i wymuszenie na zaleznych producentach przejscie na strone BR[/quote]
Monopolisty w jakiej dziedzinie? Pozatym nie wydaje mi się, żeby członkowie BDA przystawiali prezesom innych firm pistolet do głosy i siłą zmuszali do przejścia na stronę blu-ray.

HD-DVD w rankingach sprzedaży dostawało regularne baty. Nie pomagały promocje w stylu HD-DVD Toshiby + 10 filmów gratis. Konsumenci wybrali blu-ray - tyle.

Na rozluźnienie atmosfery:

[CIACH!]

B)

Edited by Iras

ten gość całkiem niedawno kopnął w kalendarz

drugi jak się dowiedział co zrobił - ponoć zwariował

B)

Tak swoją drogą to wspaniały moment dla Chińczyków na ofensywę HD VMD - brak licencji , tanie płyty i nagrywarki - Blu-ray idzie do piachu tak jak HD-DVD B)

Z całym szacunkiem ale myślę, że wstawiając powyższe zdjęcie przekroczyłeś pewne granice. Mam nadzieję, że ADMIN usunie to zdjęcie.

[quote name='DrOzda' post='86706' date='19.02.2008, 14:20 ']Tak swoją drogą to wspaniały moment dla Chińczyków na ofensywę HD VMD - brak licencji , tanie płyty i nagrywarki - Blu-ray idzie do piachu tak jak HD-DVD B)[/quote]
jak z chińskimi samochodami limuzyna jak mercedes kosztuje jak vw a bezpieczeństwo jak w maluchu;)

Zgadnij co kupi przeciętny Kowalski mając do wyboru Blu-Ray za 800 PLN lub HD-VMD marki Manta za 200 PLN czy wydawnictwa w MediaMarkt na Blu-Ray za 200 PLN lub HD-VMD dołączane do Pani Domu za 5.99 (przecietny film full-hd bez dodatków zmieści się na standardowym DVD-9 z każdej tłoczni która teraz robi dla nich zwykłe DVD).

[quote name='DrOzda' post='86711' date='19.02.2008, 14:28 ']Zgadnij co kupi przeciętny Kowalski mając do wyboru Blu-Ray za 800 PLN lub HD-VMD marki Manta za 200 PLN czy wydawnictwa w MediaMarkt na Blu-Ray za 200 PLN lub HD-VMD dołączane do Pani Domu za 5.99 (przecietny film full-hd bez dodatków zmieści się na standardowym DVD-9 z każdej tłoczni która teraz robi dla nich zwykłe DVD).[/quote]

nie wiem co zrobi przeciętny Kowalski wiem co zrobię ja (Kowalski do wyboru ma tez albo pójść do sklepu kupić oryginalne dvd za 40 zł, lub bd za 100 zł (chyba że ze sklepu w uk za 60 zł) albo pójść na targ i kupić za 15 zł lewuchę).

Świat nie kręci się wokół przeciętnego Kowalskiego. Z resztą nawet Kowalski nie jest na tyle głupi, żeby wydać 200 złotych na odtwarzacz formatu, na który nikt filmów nie wydaje. Pozatym nie wiem, na jakiej podstawie piszesz, że film full HD zmieści się na DVD9. Na DVD9 mieści się kodowane avc 720p w dobrej jakości i to jest maks, a nie full HD.

[quote]Z całym szacunkiem ale myślę, że wstawiając powyższe zdjęcie przekroczyłeś pewne granice. Mam nadzieję, że ADMIN usunie to zdjęcie.[/quote]
Nie widzę w nim przekraczania pewnych granic, ale jeśli Ci przeszkadza, mogę usunąć je sam. Edited by Iras

dla 90% polskich obywateli, te 720p na DVD9 w zupełnosci wystarczy (skoro wiekszosc i tak uzywa TV HD ready)

[quote name='mobor' post='86717' date='19.02.2008, 14:50 ']dla 90% polskich obywateli, te 720p na DVD9 w zupełnosci wystarczy (skoro wiekszosc i tak uzywa TV HD ready)[/quote]

większośc polaków używa standardowych tv 4:3. Problem polega na tym ze Kowalski raczej się za hd nie rozgląda. W bogatszych krajach od Polski nie ma programów hd w tv. Technologia ta jest jeszcze czymś nowym i jak zawsze w takich sytuacjach jest droga (toshiba była niewiele tańsza)

poza tym kto wyda film na takim formacie, licejncje, tantiemy juz nie będzie takie tanie Edited by silenthill

[quote name='mobor' post='86721' date='19.02.2008, 15:08 ']chodziło mi o osoby uzywające tzw cienkich wyswietlaczy[/quote]

Zaczyynamy zbaczać z tematu.
Poza tym
Myślę , że nie tędy droga. Ważniejszym pytaniem jest czemu płyty blu ray czy też hd dvd potrafia być dużo tańsze a bogatszej Anglii niż w Polsce. Edited by silenthill

[quote name='Iras' post='86716' date='19.02.2008, 13:35 ']Świat nie kręci się wokół przeciętnego Kowalskiego.[/quote]
Świat może nie, ale sprzedaż na pewno.

[quote name='silenthill' post='86724' date='19.02.2008, 14:20 ']Myślę , że nie tędy droga. Ważniejszym pytaniem jest czemu płyty blu ray czy też hd dvd potrafia być dużo tańsze a bogatszej Anglii niż w Polsce.[/quote]
Dlatego, że sprzedawcy w Polsce często przyjmują założenie, że skoro nie sprzedadzą danego towaru w dużych ilościach to zawyżą cenę licząc na to, że w ten sposób zarobią więcej. Pamięta ktoś chociażby jaką cenę dowaliło Sony przy premierze PS2? Wyglądało tak jakby w Polsce mieszkali sami krezusi. Edited by DaN

[quote name='Iras' post='86703' date='19.02.2008, 13:08 ']Pierwszy post przypomina mi wypowiedź sfrutrowanego posiadacza HD-DVD - przepraszam, jeśli to błędne odczucie.[/quote]
Nie, nie jestem posiadaczem :) . Po prostu zal mi formatu, ktory mial duze szanse, zeby zwyciezyc. HD byloby dla kazdego: (dali d...y, ze nie wypuscili na czas nagrywarek HD), tani format, tani nosnik, tania produkcja, mozliwosc produkcji dla wielu niezaleznych malych producentow, dodatki do gazet, tanie magazynowanie i takie tam..

Ale przede wszystkim PROTESTUJE przeciwko swiatowej dominacji wielkich firm, ktore niedlugo beda obalac rzady, ktore nie beda wprowadzac prawa po ich mysli (PSY WOJNY ?).
W Szwecji pod naciskiem tych firm "niezalezny" parlament wprowadzil jednego dnia 2 ustawy: pierwsza na swiecie karzaca za SCIAGANIE (A NIE ROZPOWSZECHNIANIE) plikow z internetu B) , i druga nakladajaca dodatkowy podatek na czyste nosniki, ktory odprowadzany jest wprost do wlascicieli praw autorskich :):o:o . Skoro place autorom i z gory jestem traktowany jak pirat, to chyba moge sciagac ? ale lepiej miec i to i to sadza wydawcy.

[quote name='crazy-j' post='86737' date='19.02.2008, 15:54 ']Nie, nie jestem posiadaczem :) . Po prostu zal mi formatu, ktory mial duze szanse, zeby zwyciezyc. HD byloby dla kazdego: (dali d...y, ze nie wypuscili na czas nagrywarek HD), tani format, tani nosnik, tania produkcja, mozliwosc produkcji dla wielu niezaleznych malych producentow, dodatki do gazet, tanie magazynowanie i takie tam..

Ale przede wszystkim PROTESTUJE przeciwko swiatowej dominacji wielkich firm, ktore niedlugo beda obalac rzady, ktore nie beda wprowadzac prawa po ich mysli (PSY WOJNY ?).
W Szwecji pod naciskiem tych firm "niezalezny" parlament wprowadzil jednego dnia 2 ustawy: pierwsza na swiecie karzaca za SCIAGANIE (A NIE ROZPOWSZECHNIANIE) plikow z internetu :lol: , i druga nakladajaca dodatkowy podatek na czyste nosniki, ktory odprowadzany jest wprost do wlascicieli praw autorskich :o:o:o . Skoro place autorom i z gory jestem traktowany jak pirat, to chyba moge sciagac ? ale lepiej miec i to i to sadza wydawcy.[/quote]

????? że co.....tani format, tani nosnik, tania produkcja, mozliwosc produkcji dla wielu niezaleznych malych producentow, dodatki do gazet, tanie magazynowanie i takie tam..... o czym piszesz?????

Widać w jak wielkim błędzie jestes toshiba to taka sama wielka korporacja jak SONY (zobacz sobie jakie wielkie korporacje wspierały hd dvd), ceny hd dvd nie ostawały za bardzo od blue ray, więc opowiadanie o tanim nośniku należy między bajki włozyć.

[quote name='silenthill' post='86745' date='19.02.2008, 15:15 ']????? że co.....tani format, tani nosnik, tania produkcja, mozliwosc produkcji dla wielu niezaleznych malych producentow, dodatki do gazet, tanie magazynowanie i takie tam..... o czym piszesz?????

Widać w jak wielkim błędzie jestes toshiba to taka sama wielka korporacja jak SONY (zobacz sobie jakie wielkie korporacje wspierały hd dvd), ceny hd dvd nie ostawały za bardzo od blue ray, więc opowiadanie o tanim nośniku należy między bajki włozyć.[/quote]

to zapytaj kogos w Polsce jakie beda koszty wydania plyty na BR w porownaniu do HD. Nie jestem technologiem, ale ktos pisal, ze inwestycja zmiany technologi produkcji DVD na HD jest smieszna w porownaniu z BR.

[quote name='crazy-j' post='86750' date='19.02.2008, 16:46 ']to zapytaj kogos w Polsce jakie beda koszty wydania plyty na BR w porownaniu do HD. Nie jestem technologiem, ale ktos pisal, ze inwestycja zmiany technologi produkcji DVD na HD jest smieszna w porownaniu z BR.[/quote]

Wytwórnie wydające filmy w BD ( na hddvd zostały dwie) już wydają w BD więc nic juz zmieniać nie muszą. Ceny na rynku jakie sa każdy widzi. Prawda jest taka, że jak wczesniej była walka między dwoma wielkimi korporacjami wspieranymi przez dzisiątki innych korporacji, to teraz pozostała na rynku jedna ze swoim produktem.

Ceny były jakie były jakos nie widac było taniości hddvd

[quote name='crazy-jj' post='86737' date='19.02.2008, 14:54 ']Nie, nie jestem posiadaczem :) . Po prostuzall mi formatu,ktoryymiallduzee szanse,zebyyzwyciezycc. HDbylobyy dlakazdegoo: (dali d...y, ze niewypuscilii na czas nagrywarek HD), tani format, taninosnikk, tania produkcja,mozliwoscc produkcji dla wieluniezaleznychhmalychhproducentoww, dodatki do gazet, tanie magazynowanie i takie tam..

Ale przede wszystkim PROTESTUJE przeciwkoswiatowejj dominacji wielkich firm,ktoreeniedlugoobedaaobalaccrzadyy,ktoree niebedaawprowadzacc prawa po ichmyslii (PSY WOJNY ?).
W Szwecji pod naciskiem tych firm niezaleznyy" parlamentwprowadzill jednego dnia 2 ustawy: pierwsza naswiecieekarzacaa za SCIAGANIE (A NIE ROZPOWSZECHNIANIE)plikoww z internetu :lol: , i druganakladajacaa dodatkowy podatek na czystenosnikii,ktoryy odprowadzany jest wprost dowlascicielii praw autorskich :o:o:o . Skoro place autorom i zgoryy jestem traktowany jak pirat, to chybamogeesciagacc ? ale lepiejmiecc i to i to sadza wydawcy.[/quote]
W Polsce już dawno taki podatek obowiązuje płacimy go od np. czystych płyt jak i od czystych kartek papieru

co do pytania dlaczego jest tak drogo u nas ? Nie, nie z powodu niewyobrażalnych marż a z powodu cen ustalanych odgórnie przez producentów i absurdalnych podatków w Polsce których po prostu w innych krajach niema albo są dużo niższe.

co do taniego nośnika płyty hd dvd technologicznie są tańsze w produkcji ponieważ można przystosować do ich produkcji taśmy do produkcji DVD ale co jest najważniejsze hd dvd było ogólnie dostępnym formatem dzięki temu taka firma takt mogła wypuścić oficerów natomiast blue-ray jest całkowicie kontrolowany przez sony i teraz sony będzie mogło narzucać co oglądamy i za ile. To jest czysty monopolizm dlatego też niema się co cieszyć bo stracić na pogrzebie hddvd możemy tylko my konsumenci.

Pozdrawiam

[quote name='offroad' post='86752' date='19.02.2008, 16:57 ']W Polsce już dawno taki podatek obowiązuje płacimy go od np. czystych płyt jak i od czystych kartek papieru

co do pytania dlaczego jest tak drogo u nas ? Nie, nie z powodu niewyobrażalnych marż a z powodu cen ustalanych odgórnie przez producentów i absurdalnych podatków w Polsce których po prostu w innych krajach niema albo są dużo niższe.

co do taniego nośnika płyty hd dvd technologicznie są tańsze w produkcji ponieważ można przystosować do ich produkcji taśmy do produkcji DVD ale co jest najważniejsze hd dvd było ogólnie dostępnym formatem dzięki temu taka firma takt mogła wypuścić oficerów natomiast blue-ray jest całkowicie kontrolowany przez sony i teraz sony będzie mogło narzucać co oglądamy i za ile. To jest czysty monopolizm dlatego też niema się co cieszyć bo stracić na pogrzebie hddvd możemy tylko my konsumenci.

Pozdrawiam[/quote]

jasne że możemy stracić, niestety Ci którzy zakupili ten sprzęt już stracili.
Ale to nie zoancza że musimy stracić. Teraz przy jednym formacie ujednoliceniu technologii mozna liczyc na efekt skali i z tego powodu równie prawdopodobna jest obnizka cen.