Jump to content
Sign in to follow this  
lukchrust

SONY HDR-CX6EK

Recommended Posts

Witam !

Mam zamiar zakupić kamerę SONY HDR-CX6EK HD na kartę Memory Stick™ (AVCHD).
Ciekaw jestem Waszych opinii na temat tego sprzętu a szczęśliwych posiadaczy prosiłbym o cenne praktyczne rady (wady i zalety), a może jakiś mały teścik?
Pozdrawiam Łuki

Kamera ma słabą czułość /relatywnie małą matrycę jak na 6 Mpix..../
Sprawdzi się podczas filmowania na plaży - filmowanie w ciemniejszych miejscach na pewno bedzie skutkowało pojawieniem się znacznych szumów

Karty flash, HD - to przyszłość i pod tym względem wybór jak najbardziej słuszny. Nie mniej - myślę że lepszym rozwiązaniem jest poszukanie podobnego modelu w ofercie Canona który ma znacznie lepszy od SONY przetwornik obrazu (3mln pix na wiekszej niż w SONY matrycy skutkuje znacznie lepszą dynamiką barw), procesor i co najmniej tak samo dobrą optykę...

Sony nie miałem jeszcze w ręce, ale miałem okazję pobawić się Panasonikiem HDC-SD5, który wydaje się być stosunkowo zbliżony do Sony. Podobnie jak MOBOR uważam, że kamery na kartę to przyszłość, ale jeszcze nie powstała kamera z kartą, która mogłaby się równać z innym HD. Producenci próbują chyba wykazać jaka mała i lekka może być taka kamera. A ja bym chciał stosunkowo dużą i cieżką, czyli duża matryca i maksymalnie duży (w kosztach oczywiście dla kamer amatorskich) układ optyczny. No i chętnie nie AVCHD jako kompresja obrazu. Karty tanieją szybko i wolę stary system. Panasonic miał wyraźne artefakty od kompresji, małą czułość, duże szumy i kiepska stabilizację obrazu. Ja bym jeszcze zaczekał (moje marzenie optyka i stabilizacja Canona na karte w formacie MPEG 2 i fullHD)

Myślę że AVCHD jest przejściowym formatem do czasu sensownych obniżek pamięci flash tzn do poziomu 1-3zł/1Gb
Kierunek został już wytyczony. Pamieci flash zaczynają powoli pojawiac sie takze w swiecie profesjonalnej telewizji Edited by mobor

szukam kamery dla siebie od kilku tygodni i nadal nie podjełem decyzji. Co do kamery na karty to pomimo, że byłem na nią zdecydowany ( mała, wygodna, zero mechaniki itd ) to zrezygnowąlem bo karty sa dość drogie i mało pojemne. Oczywiście można kupic ze sklepów internetowych taniej ale mimo wszystko kilka kart to spory wydatek a ciągłe zgrywanie na laptopa na wakacjach + ewentualnie robienie kopii na płyty DVD to szkoda czasu na wakacjach ;) Do taśm nie mogę sie przekonać :) Za dużo mechaniki, i ajkoś tak mi nie pasują :) W moim przypadku zdecydwoałem się na kamera z HDD. Szukam opini na temat Sony HDR-SR12. Jeśłi nic ciekawego o niej się nie dowiem to na 99% kupie Canon HG10.

pozdr. dawmac

[quote name='dawmac' post='86359' date='17.02.2008, 14:32 ']a ciągłe zgrywanie na laptopa na wakacjach + ewentualnie robienie kopii na płyty DVD to szkoda czasu na wakacjach ;) pozdr. dawmac[/quote]

Szanuję Twój wybór, dla porządku jednak wspomnę, że skopiowanie karty z kamery na DVD zajmuje tyle samo czasu i jest tak samo skompikowane jak podłaczenie ładowarki do kamery, a to trzeba robić co wieczór i nie szkoda na to czasu :)

ale to sa już dwie zeczy co trzeba zrobic z kamera co wieczór ;) a na wakacjach sa przyjemnijesze rozryki niz kopiowanie kart :) mam jeszcze taka jedną ciekawostę na temat kamer na karty ( nie wiem ile w tym prawdy ) że podczas nagrywania materiału HD na karte kamera ( a dokłdnie karta ) nie wyrabia się z zapisem ? Plota to czy prawda ? Nie mam wiarygodnego potwierdzenia tej informacji ale tez kilka osob o cyzms takim wspominało na różnych forach.

[url="http://alatest.com/camcorders/c-21/"]tutaj troszke testów kamer, może znacie tą strone ale może komuś się przyda[/url]

pozdr. dawmac

Edited by dawmac

jak kupisz kartę na ebayu to sie nie wyrabia ;)
Sony wprowadza wlasnie nowy format kart dedtkowanych wysokim transferom - wlasnie do kamer HD
Ich cechą charakterystyczną bedzie podawanie nie tyle pojemnosci co liczby minut mozliwych do zapisania

ps Karty kupujemy tylko w sklepach - chyba ze ktos woli ryzykowac dobrze wykonane (zapakowane) chinskie badziewie homo-niewiadomo o transferach niewystarczajacych do pracy z aparatem foto (o kamerze niewspominając)

Ja się jednak upieram ;)
to cudowne urządzenie (dodane gratis do Panasonica) jest grubosci 2 okładek CD i wielkosci 1 CD. Podłącza się kabelek do kamery, wkłada czystą DVD, naciska kopiuj i po wszystkim. Mnie wystarczyłaby jedna karta SD 8 GB, ale jakość obrazu z tych kamer jest wciąż za słaba. Jak Canon zrobi taką to wchodzę w to :)
[url="http://img266.imageshack.us/my.php?image=img0757bn2.jpg"][img]http://img266.imageshack.us/img266/9690/img0757bn2.th.jpg[/img][/url]
[url="http://img352.imageshack.us/my.php?image=img0756fz7.jpg"][img]http://img352.imageshack.us/img352/7614/img0756fz7.th.jpg[/img][/url]

Sorki za jakość zdjęć, miałem zrobić test tej kamery, ale po popatrzeniu na materiał filmowy dałem sobie spokój.

Edited by crazy-j

jeżdżąc po sklepach szukajć kamery zwracałem uwagę na karty. Praktycznie wszedzie sa karty do 4GB w cenie 35 funtów , jedym sklepie były 2 !! sztuki 8 GB po 70 funtów. Pytając się spzredawców czemu nie mają więcej itd. odpowiadali że nie ma zainteresowania. Fakt że w Anglii w sklepach nawet tych dużych trudno dostac "nowinki technologioczne" ale trochę mnie to równiez odstraszyło do zakupu kamery na karty. Myślę że w Polsce może być łatwiej kupić karty niz w Anglii. Tak jak wiele osób pisze, karty to super rozwiązanie i przyszłość ale jak będą odólnie dostępne w "normalnej" cenie i będa miałay troszke większa pojemność.

Ciekawe czy na nagrywrka dogadała by się z Canonem HG10 ;)

pozdr. dawmac

Edited by dawmac

Ale nie sprawdziłeś na angielskim Amazonie ? 8 Gb = 18 £ Tak duze karty to tylko do kamer, a chyba nie sa zbyt popularne (a dlaczego wlasnie piszemy ;) )

mam ta kamerek od kilku miesiecy....potwierdzam opinie uzytkownikow ze dosc slabo sobie radzi w kiepskim oswietleniu,np.po zmroku lub w slabym swietle sztucznym....sa widoczne szumy...ale za to w dobrych warunkach oswietleniowych obraz jest zyleta.....kamerke jest mala i swietnie lezy w reku....a co do kart....bez przesady....4GB daja w pakiecie do kamery-jest to ok. 0,5 godz.filmu HD ....8GB dokupujesz za ok.300zl i jest to 1 godz.filmu w HD....i to wystarcza,nie dajmy sie zwariowac ....ile w koncu krecisz tych filmow na wakacjach ?

Problemem jest to ze wlasnie mozemy zwariowac w sytuacji gdy na wczasach zabraknie nam karty bo akurat bylismy na jakims festynie, wystepie i nagralismy 20 minut filmu... A wczasy zwykle mają 7-14 dni ... Filmujemy nasze dzieci, zabawy- szalenstwa na basenie etc
Taki material robi się z biegiem lat coraz cenniejszy. Ja np chetnie obejrzałbym sobie dzis jakiś archiwalny zapis z rodzinnej wyprawy tu czy tam...Nawet gdyby miał 3 godziny
90 minut to wg mnie STANOWCZO za mało jesli mamy na mysli materiał z ktorego i tak czesc to tzw odpady..Przed kazdym wcisnieciem REC mamy wyrzuty sumienia - nagrywać, nie nagrywać ?

Optimum jest wówczas gdy w momencie kiedy braknie krzemowych gigabajtów, mozemy udać się do najblizszego sklepu foto-video-komp i za GROSZE dokupić sobie kolejną godzinkę-dwie filmu... A jak zabraknie- to i następną - nie rujnując przy tym rodzinnego budżetu

PS
Canon wkrótce wypuszcza kamery na karty pamięci
Dostępne będzie kilka nowych modeli kamer - nie wszystkie mają równie dobre parametry matryc jak legendarne HV10/20 ale za to piszą w FullHD
Vixia HF10 i Vixia HF100 ;)
HF10 jest o tyle interesujący że posiada wbudowane 16GB pamięci FLASH dzieki czemu mamy do dyspozycji 2 godziny "na dzien dobry" bez koniecznosci zakupu jakiejkolwiek karty. Oczywiscie- do kamery mozemy wrzucic dowolną kartę SDHC (bardzo ważne by była ona w stanie uciągnąć strumien minimum 17 MB/sec!)

Edited by mobor

[quote name='mobor' post='86381' date='17.02.2008, 15:41 ']Taki material robi się z biegiem lat coraz cenniejszy.[/quote]
No właśnie! i dlatego ja preferuję taśmę. Może i jest trochę upierdliwa przy zgrywaniu materiału i trzeba uważać żeby nie zagrać sobie czegoś przez pomyłkę, ale za to ma 2 zarąbiaste cechy:
- nawet na najgorszym za[beeep]u kupisz ją za 3-4$ (to tak jak z bateriami AA)
- cały nagrany materiał można mieć zarchiwizowany w wersji oryginalnej.
Padnie dysk? płyta DVD się przestała czytać? (częste po 8-10 latach) No problem! mam oryginalną kasetę-matkę, która jest bardziej niezawodna (no chyba że trzymana na subwooferze) i w ten sposób zawsze mam backup

KrzyHo

Mobor napisał cytuję:
"Canon wkrótce wypuszcza kamery na karty pamięci
Dostępne będzie kilka nowych modeli kamer - nie wszystkie mają równie dobre parametry matryc jak legendarne HV10/20 ale za to piszą w FullHD
Vixia HF10 i Vixia HF100 :)
HF10 jest o tyle interesujący że posiada wbudowane 16GB pamięci FLASH dzieki czemu mamy do dyspozycji 2 godziny "na dzien dobry" bez koniecznosci zakupu jakiejkolwiek karty. Oczywiscie- do kamery mozemy wrzucic dowolną kartę SDHC (bardzo ważne by była ona w stanie uciągnąć strumien minimum 17 MB/se"

Nowe kamerki canona owszem jak najbardziej za, ale podejrzewam, że cena będzie zaporowa.
Odnośnie sony HDR - CX6EK ciekawym porównaniem jest kamera [b]panasonica HDC - SX5.[/b]
Możliwość nagrania na kartę, płyty dvd, cena bardzo przystępna. Ciekaw jestem co sądzicie o tej kamerce ?

Edited by lukchrust