Just_PL 0 Posted February 16, 2008 Witam, chciałbym dokupić nową kartę do mojego komputera, SkyStar 2. Zależy mi wyłącznie na możliwości poprawnego nagrywania napisów z programów tj. polski CANAL+, ewentualnie polskie HBO w programach obsługujących kartę SkyStar 2. Niestety na mojej obecnej karcie TT 1.3 nie jest to możliwe, a przynajmniej ja od wielu miesięcy nie potrafię nic w tej sprawie pozytywnego zdziałać. Wiem o programach AltDVB oraz SkyView potrafiących nagrywać napisy. Chciałbym się dowiedzieć czy nagrane za pomocą tych programów napisy nadają się kompilacji filmu na DVD np. za pomocą programu ProjectX? Czy napisy zapisane za pomocą tych programów nie zawierają błędów i z łatwością można je przenieść na płytę? Czy komuś z tego forum udało się stworzyć kompilację zawierającą np. kilka ścieżek dźwiękowych + napisy? Proszę napisać o efektach. PS. Na specjalistycznych forach poświęconych szeroko rozumianej tematyce DVB niestety nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie. Już od tygodnia szukam jakiejś informacji w internecie na ten temat, ale okazuje się, że praktycznie nikt się tym nie interesuje! Z góry dzięki! Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxiuca 10 Posted February 16, 2008 No właśnie miałem Ci odpisać na email, żebyś napisał pytanie na tym forum Na "specjalistycznych" niestety samo buractwo siedzi, co piratuje płatną telewizje i myśli, że przez to jest się bogiem. Krótko odpowiem: tak. Można nagrać np. Canal+ Film albo HBO z dwiema ścieżkami i ze ścieżką napisów (które jest w telegazecie zaszyta w tych wypadkach) potem wszystko zdemultiplexować w ProjectX i na koniec złożyć do kupy razem z napisami PL w programie do authoringu DVD. Sam zrobiłem dawno temu kilka takich płytek. Również filmy z TVN w dd 5.1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Just_PL 0 Posted February 16, 2008 Myślę, że po prostu bardzo dużo ludzi przekłada wygodę nad jakość (czyli inaczej niż ja ) i stąd ten brak rozeznania Ale do rzeczy. Na jakiej karcie nagrywałeś i jakich programów używałeś? Z tego co pamiętam z Twoich wpisów na jednym z forów pisałeś o SkyView i Alt-DVB... Quote Share this post Link to post Share on other sites
dankrobs 0 Posted February 16, 2008 Witam Niestety, ale już od dłuższego czasu nie posiadam karty DVB, przesiadłem się na Relooka. Z tego co się orientuję to każdy program dobry, który posiada możliwość nagrywania do TS (transport stream). Później może być kwestia tylko odpowiedniej konfiguracji ProjectX (polecam artykuł na CDRinfo.pl odnośnie nagrywania z DVB, tam w komentarzach podałem jakie powinny być ustawienia na c+ i hbo, odnośnie c+ to działają, ale nie wiem jak jest z hbo, bo od dawna już nie posiadam). Ja jak miałem jeszcze SkyStara2 to używałem ALTDVB. Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxiuca 10 Posted February 17, 2008 (edited) [quote name='Just_PL' post='86212' date='16.02.2008, 14:32 ']Ale do rzeczy. Na jakiej karcie nagrywałeś i jakich programów używałeś? Z tego co pamiętam z Twoich wpisów na jednym z forów pisałeś o SkyView i Alt-DVB...[/quote] SkyStar2 i SkyStar HD. Program to główie AltDVB (działa na obydwu kartach) ale ma SS2 też SkyView. Używane programy to ProjectX do demultiplexu, SubtitleWorkshop do ewentualnej edycji napisów srt, DVDLab Pro 2 do authoringu DVD (dwie ścieżki audio+napisy). Ewentualnie do ultraprostego authoringu można użyć programu IfoEdit. Kiedyś jeszcze bawiłem się w naprawiania GOPów w programie MPEG2VCR, ale teraz praktycznie wszystkie odtwarzacze DVD spokojnie łykają strumień MPEG2 zgrywany z DVB, więc nie ma to sensu bo zajmuje sporo czasu i zmniejsza jakość. [quote name='Just_PL' post='86212' date='16.02.2008, 14:32 ']Myślę, że po prostu bardzo dużo ludzi przekłada wygodę nad jakość (czyli inaczej niż ja ) i stąd ten brak rozeznania [/quote] Siedziałem na forach DVB i mam trochę inne zdanie. Z jednego uciekłem nawet, bo administracja tolerowała trolla megakretyna, który wypisywał takie cuda cudawianki (myląc ludzi przez to), że ręce opadały. Edited February 17, 2008 by maxiuca Quote Share this post Link to post Share on other sites
Just_PL 0 Posted February 22, 2008 Zapytam na szybko: jaki wziąć model SkyStar 2, z którym bez przeszkód będą działały Alt-DVB oraz SkyView? A może (pewnie nawet tak jest, ale z moja karta wyrobiła we mnie nawyk sprawdzania, bo tutaj jak wiadomo działa coraz mniej programów ) nie ma znaczenie wersja karty? Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxiuca 10 Posted February 22, 2008 [quote name='Just_PL' post='87455' date='22.02.2008, 12:43 ']Zapytam na szybko: jaki wziąć model SkyStar 2, z którym bez przeszkód będą działały Alt-DVB oraz SkyView? A może (pewnie nawet tak jest, ale z moja karta wyrobiła we mnie nawyk sprawdzania, bo tutaj jak wiadomo działa coraz mniej programów ) nie ma znaczenie wersja karty?[/quote] Ja ma dwie wersje 2.3(cośtam) i 2.6D. 2.3 grzeje się niemiłosiernie, ale bez problemu przełącza diseqc w moim multiswitchu. 2.6 się nie grzeje tak mocno, więc bez wentylatora działa ok (do 2.3 musiałem zamontować większy radiator i wiatrak), ale nie przełącza diseqc. Ponieważ 2.3 to już dostać od baaardzo dawna nie można to wziąłbym 2.8, bo jest duża szansa, że coś jednak poprawili Quote Share this post Link to post Share on other sites
Just_PL 0 Posted February 22, 2008 Na Allegro jest nowa wersja 2.8a. Czy myślisz, że będzie poprawnie działa z tymi programami (nie chcę za bardzo ryzykować zakupu, tym bardziej, że tylko do nagrywania napisów ją kupuję, bo napisy.info mnie wkurzają ) ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Just_PL 0 Posted February 27, 2008 Dzisiaj kupiłem nową wersję karty i napisy śmigają aż miło! Nawet ProgDVB radzi sobie z nagrywaniem napisów (na karcie TT 1.3 po wybraniu formatu nagrywania TS nie zapisywał w ogóle napisów; dopiero zmiana karty to zmieniła. Niestety nie miałem na razie dostępu do takich programów jak AltDVB czy SkyView (ProgDVB jest trochę ograniczony, gdyż nie potrafi nagrywać kilku ścieżek dźwiękowych). Na jednym nie działa polaryzacja H - dlaczego?; na drugim obraz przeskakuje nawet po użyciu tego samego grafu co w ProgDVB - dlaczego?)... Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyciu 2 Posted February 27, 2008 (edited) [quote name='Just_PL' post='86206' date='16.02.2008, 14:13 ']Witam, chciałbym dokupić nową kartę do mojego komputera, SkyStar 2. Zależy mi wyłącznie na możliwości poprawnego nagrywania napisów z programów tj. polski CANAL+, ewentualnie polskie HBO w programach obsługujących kartę SkyStar 2. Niestety na mojej obecnej karcie TT 1.3 nie jest to możliwe, a przynajmniej ja od wielu miesięcy nie potrafię nic w tej sprawie pozytywnego zdziałać.[/quote] Witam,jakim cudem na TT 1,3 nie możesz zgrać napisów kiedy ja to robie non stop ! Tak one wyglądają : 1 00:00:27,000 --> 00:00:28,872 JOHN TUCKER MUSI ODEJŚĆ 2 00:00:30,312 --> 00:00:35,288 W siódmej klasie zdałam sobie sprawę, że jestem niewidzialna. 3 00:00:36,296 --> 00:00:39,240 To znaczy anonimowa. 4 00:00:40,248 --> 00:00:44,856 A-n-o-n-i-m-o-w-a. 5 00:00:46,296 --> 00:00:47,240 Przykro mi, źle. 6 00:00:47,304 --> 00:00:50,120 Ż-l-e. 7 00:00:50,328 --> 00:00:51,848 Starałam się, 8 00:00:52,200 --> 00:00:54,152 ale była ze mnie prawdziwa ofiara. i końcówka filmu 1069 01:22:32,088 --> 01:22:35,912 Jeśli zadajecie się z facetem w stylu Johna Tuckera, 1070 01:22:36,696 --> 01:22:38,856 przygotujcie się na konsekwencje. 1071 01:23:05,928 --> 01:23:10,760 Wersja polska na zlecenie Canal+ Studio Publishing 1072 01:23:11,048 --> 01:23:13,992 Tekst: Małgorzata Jedut Edited February 27, 2008 by wyciu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Just_PL 0 Posted February 27, 2008 [b]wyciu[/b], powiedz mi lepiej jak to robisz, bo trudno mi będzie uwierzyć. Od kilku lat próbowałem coś w tym względzie zdziałać i niestety bez powodzenia. Dlatego dzisiaj kupiłem kartę SkyStar2 na, której wreszcie nagrywanie np. pliku TS w najnowszym ProgDVB działa prawidłowo. Wcześniej po takim nagraniu ProjectX nie "widział" żadnych napisów. O uruchomieniu alternatywnych programów nagrywających TS nie mogło być mowy... Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyciu 2 Posted February 27, 2008 To jest moja odpowiedż - DVB Viewer 3.9.2.0 Zgrywa 2 ścieżki audio i napisy do streamu TS Quote Share this post Link to post Share on other sites
Just_PL 0 Posted February 27, 2008 [b]wyciu[/b], o Boooże, nie mogłeś mi tego powiedzieć wcześniej ? Szukałem na wszelkich możliwych forach o tematyce DVB czego efektem był... brak odzewu kogokolwiek kto by się znał na rzeczy No, ale dobra, nie było Cię tam, więc nie mam żalu Mówiąc już poważniej to eksperymentowałem z DVBViewer, ale widocznie używałem nie tej wersji, której trzeba, bo po prostu nie działała na TT 1.3... Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyciu 2 Posted February 27, 2008 Każda wersja działa,jedna lepiej druga gorzej ale to tylko jest kwestia sterownika karty a ja osobiście używam - DriverVer = 05/02/2007,5.0.0.2 który śmiga na każdej windzie a zwłaszcza na Viście Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxiuca 10 Posted February 27, 2008 Just_PL, Hehe, no właśnie, w sumie zasugerowałem się tak, że kolega koniecznie chce kupić SkyStar2, że nie pomyślałem o tym, żeby zaproponować inne oprogramowanie. Napisy to nic innego jak teletekst (albo napisy DVB, są dwa sposoby), który jest jednym ze strumieni, więc od strony technicznej każde urządzenie DVB musi móc to obsługiwać. Sorry za gafę Ale nie przejmuj się, na SS2 odpalisz AltDVB, który jeżeli chodzi o nagrywanie jest mocarny. DVBViewer też jest fajny, ale AltDVB daje większą kontrolę nad nagrywanym materiałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Just_PL 0 Posted February 27, 2008 Nie żałuję, ale gdyby mi jeszcze AltDVB działał tak jak należy to już właściwie nie musiałbym się czepiać Zakładam nowy temat gdzie może się dowiem czegoś więcej. Quote Share this post Link to post Share on other sites