Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
laser2

problem z TV z usa

Question

witam,

znajomy przysłał mi z usa sony bravia lcd kdl-46V25L1 full HD nie zwracając uwagi, że to nie wielosystemowy tylko ntsc system.
czy jest możliwość przestrojenia?
czy dobrać tuner satelitarny HD w tym systemie.
jeśli możecie pomóc, to proszę,
bo mnie stara zapier....

lub podajcie kontakt do kogoś kto może w tym temacie pomóc.

obecnie podłaczyłem tuner, który pracuje też w ntsc ferguson DSR -4018CI,
włożyłem kartę cyfry i pracuje, ale to nie HD

l.tumiel@interia.pl
tel 504 037 444

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Temat wałkowany kilkukrotnie - a za LENIA dajemy ostrzeżenia !!! ;)

no , ale dobra - pomyślmy .... istnieje zagrożenie życia , więc sprawa EMERGENCY !!!

- zasilanie działa , to już +
- zewnętrzne źródło działa , kolejny +
- skąd Ty w Europie bierzesz sygnał NTSC to nie wiem , kolejny + ( bo na bank to Pal )

TV z USA przyjmują z reguły tylko 60Hz sygnał , jeśli Twój TV potrafi odczytać także 50Hz , to jesteś "w domu" i żona Cię nie zabije !!! ( jeszcze:) )

TV musisz traktować tylko li jako MONITOR , tuner TV musisz mieć zewnętrzny , dowolny ( np. "n" poprzez HDMI )

Wszystko możesz szybko sprawdzić przy pomocy kompa , lub ew. odtwarzacza DVD na polskiej płycie .

Pzdr.

BoDeX ®

• 0
właśnie problem w tym, że podłączałem dekoder HD cyfry + i fonia była ok, natomiast obraz nie byl czytany.
podejrzewam, że podobna sytuacja może być z tunerem n telewizji i tunerem polsatu.

widocznie tuner ferguson DSR -4018CI, po wlożeniu karty cyfry+ przetwarza pal na ntsc i jakoś tam się miele, chociaż fonia dochodzi z małym opóźnieniem.
podłączając dvd też jest problem z obrazem.

co dalej robić?

parametry telewizora:

zasilanie:
120V-240V AC, 50/60Hz

[url="http://cgi.ebay.com/Sony-Bravia-KDL-46V25L1-46-LCD-HDTV-Television-TV_W0QQitemZ160196778485QQihZ006QQcategoryZ142177QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem"]http://cgi.ebay.com/Sony-Bravia-KDL-46V25L...1QQcmdZViewItem[/url] Edited by laser2

• 0
Witam serdecznie.

[quote name='laser2' post='78910' date='12.01.2008, 11:04 ']...widocznie tuner ferguson DSR -4018CI, po wlożeniu katy cyfry+ przetwarza pal na ntsc i jakoś tam się miele, chociaż fonia dochodzi z małym opóźnieniem.
podłączając dvd też jest problem z obrazem...[/quote]
Skąd niby tuner miałby wiedzieć, w jakim systemie pracuje podłączony TV?!?
To może działać tylko wówczas jeśli TV wyświetla 50Hz i masz podłączony tuner kablem komponentowym/RGB. Ewentualnie TV potrafi wyświetlić PAL lub w tunerze ręcznie ustawisz koder na NTSC 3,58MHz w 50Hz o ile istnieje taka hybryda, bo już nie pamiętam, a TV potrafi to wyświetlić.
Pozdrawiam.

• 0
dokładnie. właśnie w/w fergusonie ręcznie ustawiłem koder na NTSC.

moje zapytanie jest takie.
czy są lub czy znacie podobne dekodery satelitarne HD z koderem ntsc i z możliwością czytania kart cyfry,
polsatu, czy n tv ? Edited by laser2

• 0
Kurcze - skasowalo i post ..... wrrrr ....

W skrócie - sprawdź przy pomocy DVD ( na POLSKIEJ płycie ) wszystkie możliwe pdłączenia - composite, RGB , component , HDMI
Jeśli nigdzie nie zajarzy , to .... doooopa - nie pracuje z 50 Hz i nic z tym nie zrobisz - sorrry !
Pozostanie Ci duży monitor do komputera , one potrafią wyświetlać 60Hz bez problemu i możesz używać kompa jako odtwarzacza i tunera TV .

3mam kciuki .

pzdr.

• 0
sprawdzę jeszcze inne połączenia, bo on przecież pracuje na 50Hz.

z jego ksiązki spisałem dane:
120V-240V AC, 50/60Hz

• 0
BoDeX miał na myśli częstotliwość odświeżania jaką może, lub nie może przyjąć Twój TV. A to co Ty cytujesz to częstotliwość sieci z jaką może pracować zasilacz Twojego TV. Choć pierwotnie, gdy powstawały standardy telewizyjne (jeszcze carno-białe, czyli zanim powstało to co nazywamy NTSC, czy PAL) to częstotliwość odświeżania była uzależniona od częstotliwości sieci, ale we współczesnych TV jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Sorry.

• 0
Jeżeli rozmawiamy o KDL-46V25L1 to w instrukcji na stronie 43 są podane dostępne tryby dla wejścia PC, dostępne częstotliwości odświeżania to 60, 70 i 75 Hz tabelka co prawda teoretycznie nie dotyczy innych wejść, ale czarno to widzę.

• 0
[quote name='Pampalini' post='79075' date='13.01.2008, 00:20 ']Jeżeli rozmawiamy o KDL-46V25L1 to w instrukcji na stronie 43 są podane dostępne tryby dla wejścia PC, dostępne częstotliwości odświeżania to 60, 70 i 75 Hz tabelka co prawda teoretycznie nie dotyczy innych wejść, ale czarno to widzę.[/quote]

rozmawiałem z gościem z sony poland i powiedział, że zmiana płytki na PAL w tej bravii, to 2,5 tysia.

podłączyłem laktoka do wyjścia PC i płyta polska z DVD hula ok.
ale do laktoka nie podlaczę tunera cyfry+ hd.

widziałem na allegro kartę tv hd, ale to do pudła.
ciekawe jaka jakośc z tego leci.
ktoś się w to bawił?

[url="http://www.allegro.pl/item300797528_tuner_cyfrowy_satelitarny_technisat_skystar_hd_dvb.html"]http://www.allegro.pl/item300797528_tuner_...tar_hd_dvb.html[/url]