Skocz do zawartości
  • 0
hubek_33

HDMI eARC jak podłączyć 2 urządzenia

Pytanie

Mam głupie - a jakże - pytanie, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mam TV z eARC HDMI. Chciał bym optymalnie podłączyć do tego TV - AppleTV oraz moje Klipschy The Fives które też mają HDMI.

Chciał bym sterować przy pomocy pilota AppleTV telewizorem (interesuje mnie sterowanie tylko AppleTV, system telewizora pomijam) ale chcę żeby głośniki się wybudzały w momencie jak włączam TV - ta opcja istnieje tylko w eARC jak sądzę, ale Apple TV też chciał bym mieć podpięte pod eARC żeby mieć "jak najszerszy protokół komunikacji".

Jak to pogodzić? Jak podłączyć to wszsytko żebym pilotem AppleTV kontrolował głośność moich głośników podpiętych pod TV skoro mam tylko jeden port eARC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Spróbuj tak:

=========================================SCHEMAT POŁĄCZENIA =========================================

| Urządzenie              | Port HDMI w urządzeniu  | Port HDMI w TV             | Opis połączenia                                                                     |
|-------------------------------|------------------------------------------|--------------------------------------|-----------------------------------------------------------------------------------------|
| Apple TV                  | HDMI OUT                          | HDMI IN (nie eARC)       | Obraz i dźwięk trafiają do TV                                               |
| Klipsch The Fives   | HDMI (ARC)                       | HDMI eARC/ARC            | Dźwięk z TV + automatyczne wybudzanie przez CEC     |

======================================== USTAWIENIA =====================================

| Funkcja                                                                   | Ustawienie / Opis                                                                               |
|-------------------------------------------------------------------------|-----------------------------------------------------------------------------------------------------|
| Wyjście audio w TV                                              | HDMI ARC (jeśli trzeba ręcznie wybrać)                                         |
| Apple TV → Głośność                                         | Sterowanie przez TV (HDMI-CEC)                                                    |
| Apple TV → Automatyczne włączanie TV       | Włączone (CEC)                                                                                   |
| Klipsch – tryb HDMI ARC                                   | Włączony (nasłuchuje CEC, wybudza się automatycznie)            |

===================================== EFEKT DZIAŁANIA ====================================

| Czynność                                                              | Efekt działania                                                                                       |
|------------------------------------------------------------------------|-------------------------------------------------------------------------------------------------------|
| Włączenie Apple TV                                           | TV się uruchamia, Klipsch się wybudzają, dźwięk leci do Klipsch |
| Sterowanie głośnością                                      | Pilot Apple TV zmienia poziom głośności Klipsch (przez CEC)     |
| Wyłączenie Apple TV / TV                                 | Klipsch przechodzą w standby (jeśli wspierają CEC OFF)              |

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Apple TV jest urządzeniem odtwarzającym dźwięk, więc po co mu zwrotny sygnał audio?

"nie jest", miało być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi