Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
Kenio2007

HDMI -> PC złe kolory - ktoś może coiś doradzic ?

Question

Witam....

Z takim problemem sie spotkałem:
Mam 46XL2E i PC (grafa ATI RODEON 1600X PRO z HDMI)

Po HDMI oba użądzenia się łączą ale paleta barw jest przesunięta to tak jakby PC wysyłał paletę barw CMYK a LCD odbierał je jako RGB.

Kabel jest dobry bo przez DVD z HDMI działa dobrze.

Z reguły Diabeł tkwi w szczegółach - tylko gdzie ten chochlik się schował - jak macie jakieś pomysły piszcie.

Dziękuję : Robert.
P.S.
Piszę na drugim forum bo może tutaj ktoś mi pomoże.

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0
U mnie pomogła zmiana karty z X1900GT na HD 3870, wspomniany efekt zmiany kolorów występował tylko po wpięciu DVI -> HDMI do ampa , obraz puszczony bezpośrednio do projektora nie miał przekłamań.
Problemy miałem na niepełnym kablu - tzn single link po stronie DVI, na pełnym nie sprawdzałem.
Możesz tez sprobować wejść w Catalysty / AVIVO Video / Presets i zmienić tryb na Theater albo inny, może pomoże.

Powodzenia i pozdrawiam.

• 0

[quote name='apatch' post='75464' date='22.12.2007, 18:53 ']U mnie pomogła zmiana karty z X1900GT na HD 3870, wspomniany efekt zmiany kolorów występował tylko po wpięciu DVI -> HDMI do ampa , obraz puszczony bezpośrednio do projektora nie miał przekłamań.
Problemy miałem na niepełnym kablu - tzn single link po stronie DVI, na pełnym nie sprawdzałem.
Możesz tez sprobować wejść w Catalysty / AVIVO Video / Presets i zmienić tryb na Theater albo inny, może pomoże.

Powodzenia i pozdrawiam.[/quote]

dzieki - ide sprawdza - mam nadzieje ze to cos da :rolleyes:

• 0
[quote name='apatch' post='75464' date='22.12.2007, 18:53 ']U mnie pomogła zmiana karty z X1900GT na HD 3870, wspomniany efekt zmiany kolorów występował tylko po wpięciu DVI -> HDMI do ampa , obraz puszczony bezpośrednio do projektora nie miał przekłamań.

Powodzenia i pozdrawiam.[/quote]

A co do karty - możesz coś poleci na (low profile) ?

• 0
Poczekaj na HD 3600 lub niższe jeśli dużo nie grasz, niestety szynę mają obcięta 128 a ten niższy nawet 64, tematu już nie slędzę bo jestem świeżo po zakupie i mam takiej potrzeby :-)
Silnik UVD jest identyczny w niższych modelach także, czyli wspomaganie AVC/VC-1 w PDVD , przy odpowiednim konfigu dla plików TS H264 także , z x264 jak na razie mi się nie udało.

edit

Przypomniało mi się , winę problemów z kolorami upatrywałem w standardzie wejść wzmacniacza Onkyo 674 - HDMI 1.1
HDMI 1.2 ma dopiero coś takiego :

"[b]Ability for PC sources to use native RGB color-space while retaining the option to support the YCbCr CE color space.[/b]

[url="http://en.wikipedia.org/wiki/Hdmi#HDMI_1.0"]LINK[/url]

Co ciekawe pomogła nie zmiana ampa ale grafy Edited by apatch

• 0
[quote name='Kenio2007' post='75454' date='22.12.2007, 17:46 ']Witam....

Z takim problemem sie spotkałem:
Mam 46XL2E i PC (grafa ATI RODEON 1600X PRO z HDMI)

Po HDMI oba użądzenia się łączą ale paleta barw jest przesunięta to tak jakby PC wysyłał paletę barw CMYK a LCD odbierał je jako RGB.

Kabel jest dobry bo przez DVD z HDMI działa dobrze.

Z reguły Diabeł tkwi w szczegółach - tylko gdzie ten chochlik się schował - jak macie jakieś pomysły piszcie.

Dziękuję : Robert.
P.S.
Piszę na drugim forum bo może tutaj ktoś mi pomoże.[/quote]

Zmiana karty graficznej to nie jest właściwa droga. Problem jest taki, że system operacyjny nie wie z jakim wyświetlaczem współpracuje.
Jako krok pierwszy spróbuj wejść w zaawansowane ustawienia karty graficznej -> zarządzanie kolorami i wybierz inny profil ICC wyświetlacza.
Jeżeli krok pierwszy nie pomoże to spróbuj pobawić się krzywymi gamma w ustawieniach karty, niezależnie dla kanałów R,G, i B.
Jeżeli karta nie ma takiej możliwości to ściągnij sobie programik Adobe Gamma i tam zmień nastawy RGB i zapisz to jako profil ICC.
Idelanym rozwiązaniem w takich przypadkach jest nawet najtańszy kalibratorek n.p. Spyder2Express za 90 euro (netto) który zrobi to automatycznie.
Generalnie,ustawienie zgodności barw w układzie komputer - TV to najłatwiejszy przypadek z możliwych.

P.S. Jeżeli pracujesz na OS X to fabryczny profil Twojego TV powinien pojawić się automatycznie (preferences -> monitor -> color). Do zwykłych, domowych, zastosowań to wystarczy.

• 0

[quote name='apatch' post='75470' date='22.12.2007, 19:09 ']Poczekaj na HD 3600 lub niższe jeśli dużo nie grasz, niestety szynę mają obcięta 128 a ten niższy nawet 64, tematu już nie slędzę bo jestem świeżo po zakupie i mam takiej potrzeby :-)
Silnik UVD jest identyczny w niższych modelach także, czyli wspomaganie AVC/VC-1 w PDVD , przy odpowiednim konfigu dla plików TS H264 także , z x264 jak na razie mi się nie udało.

edit

Przypomniało mi się , winę problemów z kolorami upatrywałem w standardzie wejść wzmacniacza Onkyo 674 - HDMI 1.1
HDMI 1.2 ma dopiero coś takiego :

"[b]Ability for PC sources to use native RGB color-space while retaining the option to support the YCbCr CE color space.[/b]

[url="http://en.wikipedia.org/wiki/Hdmi#HDMI_1.0"]LINK[/url]

Co ciekawe pomogła nie zmiana ampa ale grafy[/quote]
mój TV ma złącze hdmi 1.3

Przy ładowaniu systemu - jest OK.
Sterowniki chyba już wszystkie miałem w kompie i na każdym to samo.
Ciekawe jest to że przy wyłączeniu i ponownym włączeniu LCD -> przez około 0,5 s. obraz jest ok (kolory) ale od razu sie zmienia.
W trybie awaryjnym też jest ok. Ale ten rozmiar (rozdzielczość) po zmianie znów wraca do kolorków :angry:

• 0
[quote name='Gustaw' post='75515' date='22.12.2007, 22:46 ']Zmiana karty graficznej to nie jest właściwa droga. Problem jest taki, że system operacyjny nie wie z jakim wyświetlaczem współpracuje.
Jako krok pierwszy spróbuj wejść w zaawansowane ustawienia karty graficznej -> zarządzanie kolorami i wybierz inny profil ICC wyświetlacza.
Jeżeli krok pierwszy nie pomoże to spróbuj pobawić się krzywymi gamma w ustawieniach karty, niezależnie dla kanałów R,G, i B.
Jeżeli karta nie ma takiej możliwości to ściągnij sobie programik Adobe Gamma i tam zmień nastawy RGB i zapisz to jako profil ICC.
Idelanym rozwiązaniem w takich przypadkach jest nawet najtańszy kalibratorek n.p. Spyder2Express za 90 euro (netto) który zrobi to automatycznie.
Generalnie,ustawienie zgodności barw w układzie komputer - TV to najłatwiejszy przypadek z możliwych.

P.S. Jeżeli pracujesz na OS X to fabryczny profil Twojego TV powinien pojawić się automatycznie (preferences -> monitor -> color). Do zwykłych, domowych, zastosowań to wystarczy.[/quote]

Dodam tylko że kolor czarny zmiania się na intensywny róż a biały w żółto-zielony.
Profile ICC mam jakies 3 :
is330
kodak_dc
sRGB Color Space Profile

Czy ten programik Adobe Gamma to część photoshopa ?

• 0
[quote name='Kenio2007' post='75576' date='23.12.2007, 15:53 ']Dodam tylko że kolor czarny zmiania się na intensywny róż a biały w żółto-zielony.
Profile ICC mam jakies 3 :
is330
kodak_dc
sRGB Color Space Profile

Czy ten programik Adobe Gamma to część photoshopa ?[/quote]

Odpal program "quickgamma" z tej stronki.

[url="http://quickgamma.de/indexen.html"]http://quickgamma.de/indexen.html[/url]

Ustaw gamme na 2.2, kliknij "Set current gama as....." oraz zaznacz okienko "Run QuickGamma Loader at Windows Startup"
i nastepnie zrestartuj komputer. Powinno pomoc.

P.S. Sorry za brak polskich liter ale pisze z cudzej maszyny.