bokciu 0 Napisano 10 Sierpnia 2025 Dzień dobry, Dwa dni temu nabyłem 75C7k i zasadniczo wszystko mi odpowiada prócz kątów widzenia. Po przesiadce ze starej plazmy Panasonica trudno mi to póki co zaakceptować.Telewizor będzie użytkowany głównie na kablówce z dekodera i YT. Reszta mnie nie interesuje gdyż filmy oglądam na projektorze. Zaznaczę, że wcześniej miałem SONY 75X90L i poszedł do zwrotu ze względu na fatalną jakość dźwięku i mleczną matrycę, która jest dla mnie nie do zaakceptowania. Do tego obraz z dekodera kablówki był w mojej opinii jakiś wyblakły i pozbawiony kontrastu. Uważam, że TLC generuje lepszy obraz i dźwięk ale te kąty...I tutaj mojej pytanie. Wiem, że model C8k ma nieco inną matrycę i nieco lepsze kąty, ale czy są one na tyle lepsze żeby dopłacić 2000 zł??? Zaznaczam, że obraz jak i dźwięk do moich potrzeb są wystarczające w obecnym C7k, zatem raz jeszcze - czy warto dopłacić do modelu wyższego te 2000 zł? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 11 Sierpnia 2025 A zdajesz sobie sprawę, ze nie da rady dać jednoznacznej i poprawnej odpowiedzi na twoje pytanie? PS. Co to znaczy „mleczna matryca”? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bokciu 0 Napisano 11 Sierpnia 2025 Godzinę temu, Xisiek napisał: A zdajesz sobie sprawę, ze nie da rady dać jednoznacznej i poprawnej odpowiedzi na twoje pytanie? PS. Co to znaczy „mleczna matryca”? Mleczna czyli matowa. Wiem, że może dla niektórych jest to zaletą, natomiast jak lubię szklistą gdyż daje bardziej efektowny i błyszczący obraz. W sumie po trzech dniach obcowania z rzeczonym TCL, utwierdzam się tylko w swojej decyzji co do zwrotu "Sonki". Nie wspominając już o dźwięku, który po prostu jest rewelacyjny. W życiu bym nie powiedział, że plastikowy telewizor o grubości 5 cm może tak grać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 12 Sierpnia 2025 20 godzin temu, bokciu napisał: Mleczna czyli matowa. Wiem, że może dla niektórych jest to zaletą, natomiast jak lubię szklistą gdyż daje bardziej efektowny i błyszczący obraz. Słuszna obserwacja 👍 Może warto sprawdzić C8? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bokciu 0 Napisano 12 Sierpnia 2025 (edytowane) Powiem szczerze, że chyba już mi się nie chce. W sumie telewizor mi pasuje. Fajna czerń i kontrast, dobrze sobie radzi z sygnałem z kablówki, no i świetny ma dźwięk. Jak na moje potrzeby chyba nie mam sensu dokładać aż tylu pieniędzy. Te pakowanie, odwożenie, zamawianie kolejnego, testowanie...najważniejsze, że pozbyłem się kaszaniastej Sonki bo ona spędzała mi sen z oczu. Edytowane 12 Sierpnia 2025 przez bokciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 13 Sierpnia 2025 O już nie przesadzaj Sony jest naprawdę obiektywnie niezły, po prostu Tobie lepiej połysk podszedł i tyle. No zabawy przy wymianie jest sporo 😁 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bokciu 0 Napisano 13 Sierpnia 2025 Jakoś nie dostrzegłem jego plusów a naprawdę przygotowywałem się do tego zakupu intensywnie od prawie miesiąca. Opinie, testy, porównania...przeczytałem i obejrzałem prawie wszystko na jego temat. Żaden inny TV nie wchodził nawet w grę w tej cenie. To był jedyny słuszny wybór. No i SONY - jak to dumnie brzmi. Jakież było moje rozczarowanie. Ciężki jak kościół, mleczny, obraz z kablówki jakiś wyblakły pozbawiony kontrastu i głębi...no i do tego ten dramatycznie dźwięk rodem z tranzystorowego radyjka. No i oczywiście gdy przyglądałem się na niego z góry, widać było tę nieszczęsną niebieską poświatę. Byłem mocno rozczarowany i jakoś nie potrafiłem dostrzec jego geniuszu. No może prócz faktycznie dobrego odwzorowania kolorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 14 Sierpnia 2025 Cóż to stary model, jest niemała szansa ze nie dostałeś pełnoprawnego panelu tylko po wymianie. Sony raczej ustawia wiernie obraz, nie podbija kontrastu, koloru, gammy, etc. ale mimo wszystko nie powinno to dawać objawów takich, o których wspominasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach