Skocz do zawartości
Timoteii

TV w 2025, 75" - co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Chciałbym jako świeżak prosić Was o pomoc w wyborze TV do domu. To co jest dla mnie realnie ważne: NIE chcę wymieniać TV co parę lat. Aktualny TV jest ze mną NAŚCIE i mi wystarczy. Kupuję nowy głównie dlatego, że robimy "ścianę" za TV i kupujemy większy, dopasowany do projektu. Wiem, że "kiedyś to były czasy, teraz to nie ma czasów", ale zależy mi by TV był na dłużej, a nie, żebym po drugim roku użytkowania martwił się, że piksele się wypalą. Jakość obrazu jest dla mnie ważna, ale w sklepach co sieć, to opowiadają inne swoje bajki i różnego typu historie, których nie idzie potwierdzić (np. w jednym mi mówili, że tylko OLED, w drugim, że w moim przypadku to na pewno nie OLED, bo pixele). Teraz czytam o jakichś "NEO" w Samsungu, ale na ile to marketing, a na ile coś nowego - nie wiem, stąd moja prośba o pomoc.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Formalnie salon ma ~32m2, ale część stricte telewizyjna ma około 12m2.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Dorośli na sofie: 350 cm, dzieciaki około 250 cm (na ziemi).
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? Maksymalnie 5 (2+3)
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Może nie tyle bokiem, co z boku na narożniku zawsze jedno dziecko leży na brzuchu i ogląda 😉
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? TV ma wisieć.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Od wschodu słońca do godziny 11:00 świeci bardzo intensywnie.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Jakiś nastoletni Samsung.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Jeśli chodzi o walory stricte obrazowe, to żeby było dobrze widać przy nasłonecznieniu. Chcemy by posiadał dobre nagłośnienie (nie chcę dokupować sound baru), chcę by miał przeglądarkę internetową + aplikacje C+/Netflix/Disney, albo możliwość ich instalacji. Słyszałem, że są TV, które nie posiadają apki C+ i nie pozwalają instalować - takie coś odpada całkowicie.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )? Nie wiem. Nie znam się ;-).
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Konsola Xbox, router światłowodowy
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? Są dni zimowe w weekendy, gdzie pewnie TV potrafi być włączony i 8h (rano 3-4h i wieczorem 3-4h) natomiast w okresie letnim w tygodniu oglądamy ~1h, a w weekend 2-3h (łącznie, cała rodzina). Uśredniając myślę zatem, że mamy przedział 2-4h.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Nie mam zielonego pojęcia co jest lepsze dla mnie.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Netflix/Disney/Youtube + Canal+Sport +TVP SPORT. Nie oglądamy w ogóle "zwykłej TV" i nie posiadamy nawet (i nie planujemy posiadać).
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Tylko by wejść na jakąś stronę odtworzyć jakiś materiał. Żeby używać jak klasycznego internetu - raczej nie.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, Xbox, w tygodniu 0h, w weekendy 1-2h.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Ciężko jednoznacznie stwierdzić. W tygodniu tylko wieczorami, za dnia w ogóle (chyba, że dzieci wrócą wcześniej ze szkoły i pozwalamy im godzinę obejrzeć). W weekend - pozwalamy dzieciom rano (żebyśmy mogli sobie pospać do 9:00 😉) oraz wieczorem (mecze, filmy, serialne, filmy rodzinne i o zwierzętach).
17. Preferencje co do wielkości? 75"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? hmm, miliard funkcji, z których nie korzystam. Słaba jakość obrazu. Fakt, że nie da się pod światło akutalnie nic obejrzeć i trzeba zasłony zasłniać do ciemności ;-). Ale żebym miał coś tak totalnie konkretnego - to nie mam.
19. Preferencje co do marki? Wiem, że wszystko jest w sporej części chińskie, ale... nie chińskie. Żadne TCL, Hisensy, niezależnie co oferują. Chyba też daleko jestem od Sony. Biorę pod uwagę Samsung, LG, w ostateczności Panasonic, Philips.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Nie, nie musi mieć w ogóle 3D.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Chciałbym kupić TV do 8000 zł, natomiast... realnie górny budżet który akceptuję to 10000-12000. Natomiast wiadomo, że wolę 8000, niż 12000.

rzut parter.jpg

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Dzięki za bardzo dobry opis co znacznie ułatwia podpowiedzi. Osobiście odpowiadając na twoje wszystkie pytania i odpowiedzi oraz preferowane przez Ciebie marki poszedłbym Samsunga S95D.

Poczytaj test: https://hdtvpolska.com/telewizory-2024-samsung-qd-oled-s95d-test-recenzja-opinie-czy-warto-kupic-gdzie-cena-ceny-media-expert/?showfull=1

W Media Expert jest za bardzo dobrą cenę bo to są już ostatnie sztuki więc ceny są najniższe od premiery (na premierę w sklepie był za prawie 15K: LINK

Co ważne: ma matową matrycę i to będzie dobre do tak nasłonecznionego salonu dlatego specjalnie podaję ten TV. A jakość obrazu? Najlepsza ;) Sam mam w salonie matową matrycę i to jest jedyna rada na słońce, dużo słońca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzień dobry Gmeru, bardzo Ci dziękuję za merytoryczne wsparcie. Link, który podałeś pokazuje model 65", a ja muszę znaleźć 75". Tzn. może nie tyle muszę, bo możemy dokonać korekt w projekcie, ale chyba mi się już nie chce ;-). Nie widzę tego modelu w wariancie 75". Czy wynika to z tego, że 75" są jakieś gorsze czy niepopularne?

Czy znajdziemy coś w rozmiarze 75"? :)
Dopytałbym też - z czego wynika fakt, że zeszłoroczny model (jak czytam, z maja, czyli równo rok) jest już praktycznie niedostępny?

Edytowane przez Timoteii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi