Skocz do zawartości
nowy66

Sharp seria XL2 (42/46/52) - opinie właścicieli/użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się dzieje w wyniku zaniku prądu. Urządzenie "pobiera" sygnał z systemu analogowego lub cyfrowego przekazu naziemnego (przynajmniej w moim przypadku). Żeby przywrócić wyświetlanie zegara na ekranie trzeba przejść w tryb odbioru TV z siatki (a nie z tunera zewnętrznego) i zrobić uaktywnienie funkcji. U mnie na wsi często wyłączają prąd - więc robię to regularnie. ;)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za rady ale

od samego poczatku nie mam dostępu do sygnału analogowego więc przypuszczam że musi być mozliwośc aktualizacji zegara przez jakis inny sygnał ?-mam nadzieję

troche kombinowałem no i powiem co zauważyłem odpalając menu w prawym górnym rogu pojawiał sie aktualny czas i w momencie przełaczania sygnałów wejściowych w dolnym prawym rogu też pojawiał sie aktualny czas (w tym własnie miejscu powinien byc wyświetlany zegar )

zrobiłem reset ustawień tv no i od tego momentu niestety juz zegara nie ma wogóle

jeszcze jedno spostrzeżenie

po zmienie czasu z letniego na zimowy miałem zła godzine co mnie trochę irytowało więc wyłączyłem wyświetlanie zegara ale w styczniu przez przypadek stwierdziłem że czas jest prawidłowy więc znowu włączyłem zegar na tv

czyli w jakis sposób pobrał aktualny czas tylko skąd -sygnału analogowego nie mam

Edytowane przez blondyn74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja wiem - po konsultacji kieeeedyś z Sharpem - TV sam nie ma "licznika" czasu/daty. Niejako pobiera go z sygnałem telewizyjnym. Ale żeby mógł go pobierać to musi to być sygnał dochodzący bezpośrednio do tunera telewizora. Jeżeli jest podłączony do zewnętrznego tunera, to telewizor przestaje przecież być "telewizorem" a staje się"monitorem" z zewnętrznym tunerem. Stąd moja sugestia. A może masz dostęp do DVB-T? Ja innego sposobu nie znam.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za rady może kupię jakąś antene pokojową chyba nic lepszego nie wymyśle

jak będa jakies efekty to dam znać

pozd.

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje uwagi po ponad rocznym użytkowaniu są następujące:

-bardzo wyraźny banding pionowy,

-mniej widoczny, ale występuje bandig poziomy,

-przy ruchu kamerą zupełnie traci ostrość na drugim planie (boisko piłkarskie w czasie szybkiego ruchu kamerą to zielona bezkształtna masa)

-funkcja 100Hz nie działa.

-niewielkie możliwości ustawień obrazu.

Reklamowałem w serwisie, ale według nich wszystko jest w granicach normy.

Drugi raz nie kupiłbym tego TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@talkus

- niestety banding jest złą cechą niektórych egzemplarzy tego TV ... - przed zakupem trzeba dokładnie się przyjrzeć na jednobarwnym tle i .... wybrać najmniejszy. Choć u mnie go tylko widać minimalnie na planszach testowych - na obrazie filmowym, BD, DVD, SAT nie widzę

- działanie funkcji 100Hz widać na funkcji "test" - pod klapką jest włącznik i można zobaczyć. Na zwyczajnym obrazie jest widoczny, choć (przeczytaj na początku tego postu) nie wszyscy to widzą

Co do samego obrazu to jestem pewien, że jest to kwestia źródła, którego używasz : rozmycie jest widoczne na słabym źródle albo jak nadawca nadaje szajs. Ja tak miałem np. z dekodera n (gdy jeszcze miałem tę platformę) czy też programy z "siatki" (TV naziemnej analogowej). Niestety nie znam jeszcze TV, który ma wbudowany scaler sygnału do 1080i/p wystarczającej jakości aby "naprawić" jakość sygnału... Tym bardziej gdy TV kosztują około 2-3-4k a tyle samo najlepsze scalery HQV. Czyli ta sytuacja się raczej nie zmieni. Odbiorniki TV traktowane są raczej jako monitory do wyświetlania sygnału TV a nie do jego tworzenia z wewnętrznego tunera.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ożywię temat. Sam mam 52XL2E już dwa lata. Przez 1 dzień miałem X20E, ale to była porażka. Nie mogę na nic narzekać. Wszystko działa jak należy, nie ma cloudingu, bandingu, judder jest zauważalny, ale tylko przy materiale 24p. Ja np mam 100Hz wyłączone, bo przy meczach HD widziałem trzy piłki przy wykopie spod bramki :) Teraz na stałe wyłączyłem i nie widzę jakoś potrzeby używania tego dobrodziejstwa. Ktoś pytał o input laga. Ja nie zauważyłem u siebie a gram co nieco na PS3. Ostatnio zaktualizowałem firmware i czarny nabrał większej głębi. Jestem w pełni zadowolony z tego TV. Następny też będzie SHARP ale już Quatron z FullLED, ale to dopiero jak porządnie wyłysieję, bo narazie mnie nie stać :) Ostatnio miałem okazję porównać obraz z XL2E z tym, jaki wyświetla się m in na Kuro 580 (albo 508 :)), Samsungu 55C7000, Samsungu 46B6500. Nie wiem czy to kwestia przywyczajenia, ale na moim Sharpie wszystko wygląda jakby lepiej (na Kurze oczywiście czerń nie do pobicia, ale reszta wg mnie licha). Samsungi jakby za bardzo cukierkowe.

Edytowane przez rybar_79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi