Skocz do zawartości
  • 0
michal44kl

dekoder utra box 4 k falowanie obrazu

Pytanie

Mam telewizor LG OLED C4 77" oraz dekoder Canal+ Ultra Box 4K. Wczoraj miałem serwis LG, który wymienił płytę główną w telewizorze, ale problem nadal występuje. Serwis stwierdził, że problem leży po stronie dekodera Canal+, ponieważ pojawiają się artefakty obrazu, takie jak drgania, zniekształcenia tekstur (np. metaliczne tekstury) oraz powtarzające się wzory na zdjęciach (np. liście na drzewach). Obraz staje się ziarnisty i rozmazany, szczególnie na statycznych obrazach (np. dachy domów, samochody).
HDMI zostało przetestowane przez serwis LG i jest w porządku. Czy zmiana dekodera na DualBox może pomóc? Słyszałem, że DualBox 4 kma gorsze parametry, ale może mieć inny procesor, który lepiej poradzi sobie z przetwarzaniem obrazu. Ma ktoś doświadczenie z takim problemem? Czy zmiana dekodera rzeczywiście pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

Mam inne  rozwiązanie  czyli test jakości obrazu  z tunera satelitarnego w telewizorze i  tunerze Ultra Box 4K.Pod względem jakości obrazu na pewno  wygra   tuner satelitarny w telewizorze.Takie  jest moje zdanie.Pod względem jakości obrazu  dobre są tunery  satelitarne z chipsetem takim  jakim jak np w telewizorach Sony czyli Mediatek.

Na razie bez kupna modułu  i  karty NC+ czyli podłączenie  tylko  sygnału z anteny satelitarnej do telewizora  i wyszukanie  kanałów niekodowanych czyli FTA.

W telewizorze jest ręczne wyszukiwanie kanałów i automatyczne.Możesz  wyszukać  automatycznie lub ręcznie .Sprawdzasz jaka jest jakość obrazu na  polskich kanałach niekodowanych  HD czyli np RED CARPET, VIDOC.TV TVP.INFO i oczywiście  zagranicznych kanałach hd.

Wyszukiwanie automatyczne jest proste.

Ręczne,  trochę trudniejsze, trzeba  wpisać parametry transponderów  np ze strony lyngsat.

https://www.lyngsat.com/freetv/Poland.html

W tunerze Ultra Box 4K   jest procesor Broadcom BCM7252S.Nie jest to  najlepszy procesor.Takie jest moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

a jakis  pomysł na zardznei probnlemu ewntulanie jaki tuner kupiuc do canal plust na 4 k z dyskem twrdym zeby dzial bo  yumowa na abonmet wiec nie wmi czy tka mozna bo przewdy juz trzy zmnilem wic raczje to nei bedzie wina przewodu  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)

Problem z jakością obrazu Canal+ na LG OLED 77C45LA – brak podstaw do reklamacji?

Witam,

Mam problem z jakością obrazu na moim telewizorze LG OLED 77C45LA podczas oglądania Canal+ przez dekoder Canal+ Ultra Box 4K. Obraz jest pełen artefaktów – widać ziarno, rozmycia, powtarzające się wzory na teksturach (np. liście drzew), a także efekt „metalu” na powierzchniach.

Zgłosiłem reklamację do Canal+, ale odpowiedzieli, że ich dekoder działa poprawnie i spełnia wszystkie normy 4K. Sprawdzili go zdalnie i stwierdzili, że nie mam podstaw do reklamacji. Winę zrzucili na telewizor, sugerując, że problemem jest jego duży rozmiar.

Co mogę jeszcze zrobić w tej sytuacji? Czy ktoś miał podobne doświadczenia z Canal+ i dekoderem Ultra Box 4K? Jakie kroki mogę podjąć, aby poprawić jakość obrazu 

Edytowane przez michal44kl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)

Możliwości   są  dwie.Kupno  nowego  tunera satelitarnego lub kupno modułu z karta canal+. Opcja druga jest lepsza bo jakość obrazu będzie lepsza niż  z tunera satelitarnego. Sprawdziłeś  już jaka jest jakość obrazu  z tunera satelitarnego w telewizorze?. Masz możliwość porównania bo posiadasz  zewnętrzny  tuner satelitarny  i  tuner  satelitarny w  telewizorze.  

Idziesz  do punktu  Canal+, oddajesz  tuner i kupujesz moduł z karta. To  najlepsze  rozwiązanie.

Jeśli chodzi o nagrywanie to kupujesz zewnętrzny   dysk twardy, podłączasz  do wejścia USB w telewizorze i możesz nagrywać.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

a moze kupic jesze kable chociaz tryz zmnione i na kazdym tylko gorzej moze  magic link hdmi ten xco jestg w reklmaie hd co go task reklamujeci e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi