Skocz do zawartości
  • 0
nowy_w_gsm

Problem z odbiorem MUX 8 k7 H Tarnów (małopolska)

Pytanie

Witam. Wczoraj ustawiałem anteny naziemne . Wszystko pięknie chodziło. MER22 do 25. Dziś rano jeszcze sprawdzałem i też były wszystkie programy. Przed chwilą włączyłem TV i brakuje programów z MUX8. Antena na mux 8-antena telewizyjno-radiowa VHF DIPOL 11/5-12 DVB-T/T2 DAB MUX-8 połączona w zwrotnicy antenowej z anteną UHF. Z tego podłączone do wzmacniacza Alcada  CA-215. Przewód Triset 113 żelowy. Wtyki kompresyjne. Chyba ,że to coś z nadajnikiem?  Wczoraj jak ustawiałem anteny była gorsza pogada i wszystko działało.  Doradzi ktoś coś?  Anteny zamocowane na maszcie około 8 może 9m nad ziemią . Nadajnik w linii prostej 15km. Z UHF nie ma takiego problemu. 

Programy działają bez ruszania anten. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

Wszystko wróciło do normy? .Może była konserwacja nadajnika.?Czy dalej jest problem z odbiorem mux-8?

W jakim rejonie Polski mieszkasz? Zadałem takie pytanie ponieważ chciałem się dowiedzieć czy sygnał  w miejscu w którym mieszkasz z mux 8 nadawany jest w polaryzacji  poziomej czy pionowej.Niżej mapka.

https://sklep.satserwis.pl/blog/mapa-zasiegu-mux-8.html

Jeśli  mux 8 nadawany  jest   w polaryzacji poziomej to bardzo dobrze w takim przypadku sprawdzają się anteny logarytmiczne.Korzystam z tego typu  anteny , odbieram mux-8 bez problemu.Wszystkie mux- 100% jakość i poziom sygnału bez wzmacniacza.

ANTENY logarytmiczne są bardzo dobre, nawet do odbioru sygnału z nadajników które są bardzo daleko i TROPO.

Na mapce

Tarnów / g. Św. Marcina  sygnał z MUX-8 nadawany jest w polaryzacji poziomej  

Antena logarytmiczna bez wzmacniacza.W antenach logarytmicznych nie stosuje się symetryzatora.Podłączamy tylko  do anteny przewód antenowy i wszystko gra.

Np taka antena jak w linku niżej.Zdecydowanie polecam.

https://allegro.pl/oferta/antena-logarytmiczna-dvb-t2-spacetronik-spl-130-5-69-10096071360

https://spacetronik.pl/pl/products/antena-logarytmiczna-spacetronik-spl-130-5-69-11186.html

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
4 godziny temu, grundig napisał:

Jeśli  mux 8 nadawany  jest   w polaryzacji poziomej to bardzo dobrze w takim przypadku sprawdzają się anteny logarytmiczne.Korzystam z tego typu  anteny , odbieram mux-8 bez problemu.Wszystkie mux- 100% jakość i poziom sygnału bez wzmacniacza.

a jak MUX-8 jest nadawany w polaryzacji pionowej to jaka by była dobra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi