Skocz do zawartości
Stopczyk

MKV 720p z DD 5.1 działa na PS3!

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie drodzy Forumowicze,

na AVForums znalazłem sposób pozwalający na oglądanie plików MKV z dźwiękiem DD 5.1 na PS3.
Wiadomo, że plik trzeba przerobić, bo PS3 nie widzi formatu MKV. "Mądrzy ludzie" przygotowali program o nazwie MKV2VOB:

[url="http://www.3r1c.eu/mkv2vob/mkv2vob.rar"]http://www.3r1c.eu/mkv2vob/mkv2vob.rar[/url]

Program ten nie dokonuje powtórnego kodowania a jedynie zmienia format pliku na VOB, który jest widziany przez PS3. Sprawdziłem na jednym z odcinków Prison Break (MKV 720p z dźwiękiem DD 5.1) i działa! Zarówno z dysku USB, jak i z płyty DVD! W informacjach o ścieżce dźwiękowej PS3 wyświetla DD 5.1 z takim samym bitrate jak był w pliku źródłowym. Amplituner też wykrywa DD 5.1, no i ten dźwięk rzeczywiście jest - moje uszy też wykryły DD 5.1 <_< Jedynym problemem jest to, że filmu nie da się przewijać. To znaczy da się, ale jak chcemy dalej odtwarzać, to jest kicha - dźwięk rozjeżdża się z obrazem.

Programik jest "bezobsługowy" - wybieramy plik MKV, wskazujemy gdzie ma znaleźć się wynikowy VOB i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='demek' post='69968' date='27.11.2007, 11:08 ']zmienia tylko rozszezenie?[/quote]

Nie, nie tylko <_<

Rozbija MKV na pliki z dźwiękiem i obrazem, coś tam zmienia (chyba level na 4.1 - nie znam się na tym za bardzo) w pliku z obrazem i później składa do do kontenera VOB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no niezle ale te przewijanie
to du..
no ale moze ktos cos wymysli w tym temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jezeli rozbijemy to z mkv na voba to pozniej otwarta droga do rekompresji w cos lepszego.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja przekonwertowałem Heroesów do wmv i do mp4. Oba odtwarzają się super i przewijanie też działa.

Ale jak dodać napisy do takich plików? Muszą być one zakodowane bezpośrednio w obraz.

Próbowałem, ale VirtualDubMod przy próbie wczytania wyrzuca masę błędów i nie pozwala na zdemuxowanie strumieni.

Chwilowo się poddałem. Może ktoś ma pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I co jak to ma się do 1080 ??? a DTS??
mi narazie smiga shreka 1080 probuje czekam na efekty dzieki!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jedno pytanko z mojej strony:
Czy jest jakiś, jakikolwiek sprawdzony sposób na odtworzenie tak przerobionego pliku razem z napisami?? Zdaje się, że kontener VOB umożliwia odtwarzanie napisów - czy jakiś właściciel PS3 mógłby to sprawdzić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Próbowałem użyć tego programu na filmie MKV lecz wyskakuje mi błąd: „unsupported audio codec: A_AAC”. Lecz na kompie film mi działa poprawnie i dźwięk wszystko jest ok. wie ktoś co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a jakiego typu dźwięk jest w filmie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='paw' post='84962' date='10.02.2008, 23:00 ']a jakiego typu dźwięk jest w filmie?[/quote]
AAC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nero AAC 6ch Audio. bynajmniej tak mi sie wydaje wyświetla mi sie cos takiego jak odpalam ten fim w media classic playerze i klikam: navigate a potem audio language

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a ja znow zrobilem tak zkonvertowalem plik w formacie mkv z 1080p 3 g bodajrze na divx6 hd w tej samej rozdzieczosci programem win avi converter i nie rozumiem czemu na ps3 odtwarza mi tylko 30 minut a poznije sie zacina ... dodam ze sprawdzalem ten plik na komputerze i dziala caluy a film a 2 goidzny cos kolo tego czy ktos moze mi powiedziec w czym tkwi blad ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Stopczyk' post='69953' date='27.11.2007, 09:15 ']Witajcie drodzy Forumowicze,

na AVForums znalazłem sposób pozwalający na oglądanie plików MKV z dźwiękiem DD 5.1 na PS3.
Wiadomo, że plik trzeba przerobić, bo PS3 nie widzi formatu MKV. "Mądrzy ludzie" przygotowali program o nazwie MKV2VOB:

[url="http://www.3r1c.eu/mkv2vob/mkv2vob.rar"]http://www.3r1c.eu/mkv2vob/mkv2vob.rar[/url]

Program ten nie dokonuje powtórnego kodowania a jedynie zmienia format pliku na VOB, który jest widziany przez PS3. Sprawdziłem na jednym z odcinków Prison Break (MKV 720p z dźwiękiem DD 5.1) i działa! Zarówno z dysku USB, jak i z płyty DVD! W informacjach o ścieżce dźwiękowej PS3 wyświetla DD 5.1 z takim samym bitrate jak był w pliku źródłowym. Amplituner też wykrywa DD 5.1, no i ten dźwięk rzeczywiście jest - moje uszy też wykryły DD 5.1 :) Jedynym problemem jest to, że filmu nie da się przewijać. To znaczy da się, ale jak chcemy dalej odtwarzać, to jest kicha - dźwięk rozjeżdża się z obrazem.

Programik jest "bezobsługowy" - wybieramy plik MKV, wskazujemy gdzie ma znaleźć się wynikowy VOB i już.[/quote]
Witam mam problem z mkv2vob nie działa pomocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie moze to glupie pytanie ale domniewam ze wiecie jak to zrobic. Jak nagrac w nero plik wiekszy niz 2gb na dvd? Bo chcialem nagrac sobie pliki vob na dvd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Uzyj kompilacji UDF zamiast ISO (w iso pliki mogą mieć max 2GB a w udf nawet i 4GB.) W programie Nero Burning Rom kliknij "Nowy" -> otworzy Ci się mniejsze okno i tam z lewej strony wybierz DVD-ROM (UDF) i nagraj te pliki jak na zwykłej płytce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Masz rację pytanie jest głupie bo banalnie proste. Wybierasz DVD-ROM (UDF). Pozdrawiam Edytowane przez Incrediboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzieki. Teraz pojawil sie inny problem. Jak konwertuje pliki to zajmuja wiecej niz przed konwertowaniem i nie mieszcza sie na dvd. W sumie z 4,68 robi sie prawie 4,9gb :/
Jakas rada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mad_mac_pl' post='94681' date='03.04.2008, 19:46 ']Dzieki. Teraz pojawil sie inny problem. Jak konwertuje pliki to zajmuja wiecej niz przed konwertowaniem i nie mieszcza sie na dvd. W sumie z 4,68 robi sie prawie 4,9gb :/
Jakas rada?[/quote]

dobre pytanie - ja znam dwie rady:
- nie wypalac tylko trzymac na dysku i odpalac poprzez siec lokalna - dziala bezproblemowo (ja uzywam nero media serwer)
- konvertowac uzywajac opcji ciecia na pliki 4,7 gb

(wlasnie przed chwila uzylem tej opcji w przypadku "Gladiator.(2000).HD-Re.720p.DTS.x264-SiLU.(osloskop.net)" - wyszly mi dwa pliki - 4,5
gb i 100MB... eeeh

ma ktos lepsze rozwiazanie?

(btw - przewijanie dziala bez problemu - napisow jeszcze nie sprawdzalem)
- ma ktos moze napisy w srt pasujace do filmow hd ktore sa na sieci? Edytowane przez megadrech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jedyna rada to dvd9.
No wiec przekonwertowalem, nagralem w UDF i klapa. Pley nie widzi plyty.
Sprawdzalem z pendriva i dziala. Podpinalem tez hdd pod usb takie 2,5 cala ale nie dzialal, nie wiem czemu. Edytowane przez mad_mac_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:( 15 kwietnia nowy frimware do PS3. DTS-HD Czyli czekamy na nowego mkv2vob i mamy plik vob z napisami i DTS. Co do plyt DVD9 nie wiem ale chyba chodza na PS3. Najlepiej uzyc do tego TSMUXER. Czyli robimy vob z napisami w mkv2vob. Nastepnie demuxujemy vob'a do video i dzwieku. Plik vob za pomoca TSmuxer muxujemy do bluraya robiac sobie przy tym chaptery.I mamy bluraya z napisami i chapterami. Jest jeszcze sposob na bluraya z napisami nie na stale wpasowanymi w video ale tylko przy rozdzialce 1080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Luckyman' post='96056' date='10.04.2008, 16:01 ']:( 15 kwietnia nowy frimware do PS3. DTS-HD Czyli czekamy na nowego mkv2vob i mamy plik vob z napisami i DTS. Co do plyt DVD9 nie wiem ale chyba chodza na PS3. Najlepiej uzyc do tego TSMUXER. Czyli robimy vob z napisami w mkv2vob. Nastepnie demuxujemy vob'a do video i dzwieku. Plik vob za pomoca TSmuxer muxujemy do bluraya robiac sobie przy tym chaptery.I mamy bluraya z napisami i chapterami. Jest jeszcze sposob na bluraya z napisami nie na stale wpasowanymi w video ale tylko przy rozdzialce 1080.[/quote]

No jest jakby komplecik - teraz tylko prosta aplikacja do zrobienia wszystkiego tego, co powyzej i pieknie jest. Ktos wie czy ktos takie cos dlubie? A moze wydlubal jux?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam! mam problem z programem mkv2vob otoz probuje przekonwertowac plik mkv do wspomnianego vob-a by odtwarzala go konsola PS3 po pelnej konwersji film z napisami dziala ale jest obciety :( przykladowo Transformers trwa ok. 2h 23min. po przemieleniu go przez mkv2vob mam film trwajacy zaledwie 1h 17min :/ nie wiem czym to jest spowodowane mozecie jakos pomoc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi