Skocz do zawartości
Kpkp1985

OLED LG G3 65 - panel „gra” w tv pokazuje 60fps a gra na ps5 nie działa płynnie…

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie, nie rozumiem czemu jak uruchamiam PlayStation 5 i włączam grę to przyciskając z pilota telewizora ustawienia wyświetla mi się panel „gry” i tam są ustawienia telewizora właśnie przeznaczone do gier i jest m.in. informacja, ile jest klatek na sekundę FPS i zazwyczaj pokazuje mi 59 lub 60…, więc gra przecież powinna działać płynnie a niektóre działają tak że obraz przycina się delikatnie…, są gry które śmigają super a niektóre kiepsko, więc dlaczego na tych grach co przycinają tv pokazuje mi 60 fps zamiast np 30 lub poniżej. Te pokazywane klatki w tv działaja w ogóle w stanie rzeczywistym czy jak, bo nie czaję.

dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaje zdjęcie z panelu tv i jak widać mam 59 fps a gra np nie działa płynnie nie wiem o co chodzi… akurat gra 5 działa, ale inne gry nie a pokazuje np 60 fps przecież to powinno śmigać chyba, że sama gra ma jakieś ograniczenia z tym, że chyba wtedy fps powinny być znacznie mniejsze - jakby to nie szło w parze…

IMG_2817.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, w trybie VRR ten wskaźnik nie jest miarodajny. Jest inne menu, trzeba wcisnąć czerwony albo zielony (nie pamiętam dokładnie) przycisk na pilocie 5-6 razy pod rząd. VRR Menu pokazuje bardziej dokładne dane na temat FPS.

Po drugie, framerate to tylko jedna składowa płynności grafiki. Jest jeszcze frame pacing który mierzy jak równomiernie rozłożone są po sobie klatki. Możesz mieć 60 klatek na sekundę, równo po ~16ms każda, albo 10 klatek przez pierwsze pół sekundy a potem 50 klatek przez następne pół sekundy. W obu przypadkach masz 60 klatek na sekundę, ale nierównomierne rozłożenie klatek w tym drugim przypadku będzie widoczne jako ścierwienie gry. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wyłącz FreeSync i G-Sync, bo w przypadku włączania i grania na urządzeniu które tego nie obsługuje może wystąpić gubienie klatek. Ewentualnie spróbuj na próbę zagrać na innym profilu TV niż gra. 

Biblioteka pomocy:[Ustawienia telewizora LG] Chcesz wiedzieć, jak ustawić funkcję AMD FreeSync?| LG PL

Edytowane przez zsrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, zsrr napisał:

FreeSync i G-Sync

W telewizorze znajdę tę opcję?, jak tak orientujesz się gdzie?

W dniu 13.11.2024 o 01:08, silverrobert napisał:

trzeba wcisnąć czerwony albo zielony (nie pamiętam dokładnie) przycisk na pilocie 5-6 razy pod rząd

Próbowałem podczas gry czy włączonego filmu i nie działa ta kombinacja…

dzieki

Edytowane przez Kpkp1985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, Kpkp1985 said:

Próbowałem podczas gry czy włączonego filmu i nie działa ta kombinacja…

Nie testowałem na G3 bo nie mam ale na C1 i G2 działa. Kombinacja to zielony przycisk 7 razy, zazwyczaj po prostu wciskam zielony dopóki nie pojawi się w rogu menu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi