Skocz do zawartości
  • 0
Piotr Janik

OLED 65" Samsung, Sony, LG

Pytanie

Cześć,

Po ponad 10-ciu latach chciałem wymienić telewizor na nowy i zamarzył mi się OLED. Ogólnie celuję w 3 marki Samsung, Sony i LG. Jakoś tak mi arbitralnie pasuje... Ogólnie przeglądam 3 modele:

- Sony xr 65a80laep 65"

- Samsung QE65S94D 65"

- LG 65c45la 65"

Telewizory cenowo są bardzo podobne. Odnośnie matryc zdaje się, że Sony i LG mają WOLED, a Samsung swoje QD-OLED. Natomiast nie mając do czynienia z tymi ekranami, ciężko określić co bardziej preferuję - wolałbym coś przyjemniejsze dla oka. W WOLED zdaje się jest światło białe przechodzące przez filtry, stąd pytanie czy nie męczy mniej oczy niż diody niebieskie w Samsung ?

Ogólnie telewizor do oglądania filmów i grania xbox, ale gry typu diablo iv, czy bg3 więc nie nfs... stąd częstotliwość odświeżania chyba nie jest kluczowa.

Pokój z TV i tak jest ciemny (północna strona) więc jasność nie jest potrzebna jakaś duża...

Ogólnie w parametrach tych telewizorów ciężko znaleźć taki banalny parametr jak czułość wejścia antenowego [dBuV], czy jest to porównywalne w tych TV ?

Który z tych trzech polecilibyście ?

Z góry dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Ja  jestem za Panasonic.Sony  lepszy od  samsunga i lg ale wybrałbym telewizor OLED Sony z panelem LG .Dlaczego z panelem LG. Panele  samsunga maja problem z filtrem antyrefleksyjnym.

Edytowane przez grundig
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
1 minutę temu, grundig napisał:

Ja  jestem za Panasonic.

Nie ma tu tej marki więc po co mydlisz

Napisał wyraźnie jakie marki ma na oku: 

- Sony xr 65a80laep 65"

- Samsung QE65S94D 65"

- LG 65c45la 65"

Teraz widzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)

Więcej informacji na ten temat w linku niżej

https://hdtvpolska.com/forum/topic/73966-pomoc-w-wyborze-telewizora-oled-77-na-taras/?tab=comments#comment-583203

Samsung produkuje najwięcej telewizorów ale jakość jest słaba. Proponuje telewizor OLED Sony lub Panasonic.Telewizor OLED  Sony oczywiście z panelem LG.Nie  samsunga.

Na internetowej stronie samsunga  są przykłady od klientów którzy są rozczarowani powłoką antyrefleksyjną  na panelach samsunga.Dlatego ja proponuje  telewizor oled z panelem LG.Drugi argument  to panele samsunga sa bardziej podatne na wypalenie niż panele OLED LG.Tak wynika z testów.

Telewizor  OLED Sony  z panelem LG.Jest OK.

https://www.displayspecifications.com/en/model/89f231b7

Przykład wypaleń.

https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/telewizory-qd-oled-moga-sie-wypalac-szybciej-niz-telewizory-w-oled/hp7jbc3

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

cześć,

Dzięki za podpowiedzi. Chyba się skuszę na to Sony, chociaż to model zeszłoroczny.

Eleonor,

Możesz napisać w dlaczego preferujesz LG ?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Dlaczego... hmm....

Z tych co wymieniłeś wybrałbym LG  po pierwsze podoba mi się ten design choć wolę G4 :)

Nie lubię w tv androida, Samsunga nawet nie brałem pod uwagę...

System LG bardzo polubiłem -- LG daje wsparcie softwarowe 5 lat aż do webOS 28 w 2028 r, wszystkie HDMI 2.1, gwarancja na panel 5 lat - płatna robocizna w 4 i 5 roku

Obrazowo jest ok nawet bez kalibracji w odpowiednim trybie:

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c4-oled/settings

Dźwiękowo  także jest ok.. pilot trochę kicha :)

Tak na szybko.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi