Skocz do zawartości
kozik1981

AB IPBox 9000HD

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='janek_pl' post='87645' date='23.02.2008, 12:55 ']W specyfikacjach PH jest MPEG2 Transport Stream (TS, TP, [b]TRP,[/b] M2T, M2TS, MTS), ale zauważ, że MPEG2 , a nie MPEG4 i pewnie w tym problem. Jak wróce do domu to sprawdzę czy czyta materiał SD, bo ja testowałem hd.[/quote]
Janku zaczerpnięte ze specyfikacji:
Formaty :.avi, .wmv, .mpg, .iso .vob, .ifo, .mp4, .asf,.tp, .trp, .ts, .m2ts, .mov(H.264)
kodeki : MPEG 1 / 2 / 4, AVI, XVID,WMV9(MP@HL), H.264, AVC(HD) , VC-1(MP@HL, AP@L3)Video
Rozdzielczosc do 1920*1080P
Format pliku to co innego, a używane wsparcie kodeka, to też coś innego -problem leży pewnie w połączeniu tego, ale za to odpowiada firmware sprzętu. A to działka dla działu suportu, tym bardziej jak widzę, że format .trp i kodek MPEG4 również jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='janek_pl' post='87682' date='23.02.2008, 18:19 ']Dobra wiadomość....mgcamd jest już tuż, tuż :)

Pozdrawiam[/quote]

Czyli o ile dobrze zrozumiałem to będą nie dłógo na IPBOXIE9000 uniwersalne czytniki. Dla mnie to bardzo dobra wiadomość bo zamierzam się przesiąść na ten tunerek i oglądać na nim cyferke. No i możźe CP albo jakiegoś erotyka :) Pozdro :lol::P:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aby odpalic kartonik cyferki na mgcamdzie potrzebny będzie jeszcze jakiś cardserver np newcs. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='zbigzbig20' post='87694' date='23.02.2008, 19:37 ']Aby odpalic kartonik cyferki na mgcamdzie potrzebny będzie jeszcze jakiś cardserver np newcs. Pozdrawiam[/quote]

Acha Ok. :) Pozro :lol::P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='netquest' post='87607' date='23.02.2008, 10:13 ']Jeżeli interesuje cię tylko co można zobaczyć to znajdziesz całą masę innych tunerów. Pzdr.[/quote]
A jak mnie właśnie zainteresował ten.
Zobaczcie sami ktoś co się niezna na danej kwestji i danym tunerze pytając na forum dostaje ciągle wymijające odpowiedzi.

Podziekowania dla PKKK za wmiare zwięzłą wypowiedź.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ulan' post='87677' date='23.02.2008, 18:23 ']i tu się mylisz te pliki trp z c+ wywalaja sterowniki cyberlinka w popisowy sposób, wręcz trzeba odinstalować te kodeki cyberlinka żeby nie było problemów...[/quote]

ja pisałem o plikach TS. takie nagrywa dreambox i bez problemu są odtwarzane przez cyberlinka (dla kanału c+hd).
zatem sam stream w c+hd jest ok.
wniosek na razie zatem jest taki jak napisane powyżej: format TRP w ipbox'ie nie do końca poprawny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem czy się nie powielę, lecz spieszę poinformować kolegów o tym, iż otworzyć na komputerze bez problemów można pliki, tak HD jak i SD formatu trp dzięki programowi KMP player można go znaleźć w paczce programów dla IPBox'a
[url="http://download.abcom.sk/index.php?&direction=0&order=&directory=02%20%20AB%20IPBOX%20HD/03%20Video%20tools"]http://download.abcom.sk/index.php?&di...20Video%20tools[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Janku tak wygląda od środka twój materiał z Astry HD

General #6
Complete name : c:\temp\astrahd.trp
Format : MPEG-4 Transport
Format/Family : MPEG-4
File size : 30.1 MiB
PlayTime : 25s 417ms
Bit rate : 9937 Kbps
Video #4FF
Codec : AVC
Codec/Info : MPEG-4 AVC
Codec profile : Main@L4.0
PlayTime : 25s 417ms
Bit rate : 9297 Kbps
Width : 1920 pixels
Height : 1088 pixels
Display Aspect ratio : 16/9
Audio #503
Codec : AC3
Bit rate : 448 Kbps
Bit rate mode : CBR
Channel(s) : 2 channels
Channel positions : L R
Sampling rate : 48 KHz
Video0 delay : -878ms

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='klaus71' post='87709' date='23.02.2008, 20:44 ']ja pisałem o plikach TS. takie nagrywa dreambox i bez problemu są odtwarzane przez cyberlinka (dla kanału c+hd).
zatem sam stream w c+hd jest ok.
wniosek na razie zatem jest taki jak napisane powyżej: format TRP w ipbox'ie nie do końca poprawny.[/quote]
hmmma jakim cudem ty odpalasz na dreamie c+HD???? jak żaden dreambox, który dotąd jest dostępny na rynku nie wspiera HDTV??? a może masz jakis mogicznego dreamboxa??? a może w jakiś magiczny sposób staleś sie posiadaczem dm 8000 którego jeszcze nie ma na rynku???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='PKKK' post='87714' date='23.02.2008, 21:11 ']Nie wiem czy się nie powielę, lecz spieszę poinformować kolegów o tym, iż otworzyć na komputerze bez problemów można pliki, tak HD jak i SD formatu trp dzięki programowi KMP player można go znaleźć w paczce programów dla IPBox'a
[url="http://download.abcom.sk/index.php?&direction=0&order=&directory=02%20%20AB%20IPBOX%20HD/03%20Video%20tools"]http://download.abcom.sk/index.php?&di...20Video%20tools[/url][/quote]
hmm testowałem nim dziś pliki nagrane na kathrein910 (też TRP) w canal+film i sport HD i niestety, ale ni wyświetla ich prawidłowo, materiał jest wyświetlany z takimi błędami, ze tragedia... Edytowane przez ulan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='ulan' post='87753' date='24.02.2008, 01:44 ']hmmma jakim cudem ty odpalasz na dreamie c+HD???? jak żaden dreambox, który dotąd jest dostępny na rynku nie wspiera HDTV??? a może masz jakis mogicznego dreamboxa??? a może w jakiś magiczny sposób staleś sie posiadaczem dm 8000 którego jeszcze nie ma na rynku???[/quote]
Pewnie kolega nagrywa "w ciemno" na twardziela, ściąga do kompa i ogląda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='PKKK' post='87714' date='23.02.2008, 21:11 ']Nie wiem czy się nie powielę, lecz spieszę poinformować kolegów o tym, iż otworzyć na komputerze bez problemów można pliki, tak HD jak i SD formatu trp dzięki programowi KMP player można go znaleźć w paczce programów dla IPBox'a
[url="http://download.abcom.sk/index.php?&direction=0&order=&directory=02%20%20AB%20IPBOX%20HD/03%20Video%20tools"]http://download.abcom.sk/index.php?&di...20Video%20tools[/url][/quote]

Wiemy , już o tym, wiemy.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ulan' post='87754' date='24.02.2008, 03:46 ']hmm testowałem nim dziś pliki nagrane na kathrein910 (też TRP) w canal+film i sport HD i niestety, ale ni wyświetla ich prawidłowo, materiał jest wyświetlany z takimi błędami, ze tragedia...[/quote]

Zatem wynika na to ze Kathrein wprowadza cos do pliku i to tylko Kathrein ma problem z plikami HD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='jokers' post='87776' date='24.02.2008, 11:35 ']Zatem wynika na to ze Kathrein wprowadza cos do pliku i to tylko Kathrein ma problem z plikami HD[/quote]

hmm poczekajmy aż ktoś nagra z c+HD jakiś material na tym nowym tunerku i wtedy pogadamy!!!!
to nie wina kathrein ona nic nie dodaje, to kwestia specyfiki strumienia HD w c+, która różni się od tego nadawanego np. przez premier...
I napisze to jeszcze raz, bo widzę parę osób nie łapie tego, to nie jest problem z HD tylko problem z HD z c+, ponieważ tak jak kombinują z tą ich wersja epg tak samo kombinują w dziwny sposób ze strumieniem... Edytowane przez ulan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='janek_pl' post='87634' date='23.02.2008, 12:02 ']Jak ktoś może to proszę o sprawdzenie, czy na Popcornie chodzą pliki .trp [url="http://rapidshare.com/files/94071048/astrahd.rar.html"]<KLIK>[/url]
Na Tvixie nie chodzi.[/quote]
Na Popcornie też nie chodzi, ale na razie w ogóle PH ma problem z transport streamami (tpr to to samo co ts tylko inne rozszerzenie) które mają niezmodyfikowane tablice PAT/PMT z odnośnikami do wszystkich program streamów na danym transponderze. Czyli krótko mówiąc z odtwarzaniem wszystkiego co nagramy w tunerach czy w komputerach i nie przeremuxujemy potem ewentualnie nie przepuścimy przez mpeg2repair. Przy czym chyba nie ze wszystkimi ma problem ale jeszcze nie sprawdzałem.

Aha po zremuxowaniu do matroski oczywście działa, po przepuszczeniu przez mpeg2repair (który podmienia PAT/PMT) też działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ulan' post='87753' date='24.02.2008, 03:44 ']hmmma jakim cudem ty odpalasz na dreamie c+HD???? jak żaden dreambox, który dotąd jest dostępny na rynku nie wspiera HDTV??? a może masz jakis mogicznego dreamboxa??? a może w jakiś magiczny sposób staleś sie posiadaczem dm 8000 którego jeszcze nie ma na rynku???[/quote]

jak napisał już Adek. dream tylko nagrywa, przenoszę na kompa i z niego oglądam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kozik1981' post='87841' date='24.02.2008, 19:29 ']Mam pytanie do @Janka.pl Oglądałeś na IPBOXIE9000 na [b]module[/b] Astona canal+ sport HD? Ciekawi mnie jak na tym tunerku Prezentuje się ten kanał. Pozdro ;)[/quote]

Niestety na tą chwilę mam kanały FTA. Nie mam żadnego modułu, tylko kartę c+, która na razie siedzi w Dreamboxie.

Mam nadzieje, że dacie sobie chłopaki na wstrzymanie. Chcecie pogadać to piszcie sobie na priv.

[size=5][b]To temat o IPBox9000 :)[/b][/size]

Pozdrawiam

Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='PKKK' post='87565' date='22.02.2008, 21:41 ']Twoje posty zaczynają mnie denerwować.
Pozdrawiam brać IPBox'a[/quote]

Forum jest po to, by były na nim RÓŻNE posty i opinie. Mamy demokrację!
Czy twój wujek nie pochodzi czasem z Korei / Słowacji że tak strasznie bronisz IP Boxa ?? :D
Bez przesady - sprzęt można lubić, ale żeby sie z nim utożsamiać i kłócić przez niego ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='janek_pl' post='87634' date='23.02.2008, 12:02 ']Jak ktoś może to proszę o sprawdzenie, czy na Popcornie chodzą pliki .trp [url="http://rapidshare.com/files/94071048/astrahd.rar.html"]<KLIK>[/url]

Na Tvixie nie chodzi.

Jeśli na Popcornie też nie będzie chodził to proponuję, że w naszym imieniu napiszę list do firmy Syabas i Dvico z prośbą o wsparcie dla formatu .trp Nie wiem tylko na jakich zasadach licencyjnych działa ten format.

Pozdrawiam

Do Dvico już wysłałem maila. Zobaczymy co z tego będzie.[/quote]

I co ? Nawet jak dodadzą support na ten "słowacki" kontener .trip to zakładasz, że każdy kto wyłoży 1850+ PLN za IP Boxa od razu ochoczo wyda kolejne 900-1800 na Popcorna lub TVIX 6500 ??
Chyba lepiej napisać maila do AB Comu aby można było nagrywać w .ts lub .mkv Edytowane przez geezer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='geezer' post='87936' date='25.02.2008, 12:59 ']I co ? Nawet jak dodadzą support na ten "słowacki" kontener .trip to zakładasz, że każdy kto wyłoży 1850+ PLN za IP Boxa od razu ochoczo wyda kolejne 900-1800 na Popcorna lub TVIX 6500 ??
Chyba lepiej napisać maila do AB Comu aby można było nagrywać w .avi lub .mkv

A na kompie te pliki .trp w ogóle idą ??[/quote]

Źle mnie zrozumiałeś. Wiele osób na tym forum ma PH i co niektórzy Tvixa. Jeśli na wymienionych odtwarzaczach nie chodzi materiał z IPBoxa to chce spróbować , aby zaczął na nim chodzić :rolleyes: Nikt nikogo nie zmusza do kupowania tych playerów. Nie mam PH, ale zależy mi abym nie tylko ja był happy ze swoim Tvixem, ale również osoby mające PH. IPBox radzi sobie świetnie jako odtwarzacz do nagranych przez siebie filmów. Są osoby, które czekają, aż ktoś za nich coś zrobi. Ja staram się robić to sam, jeśli to oczywiście możliwe.

Już zrobiłem swoje. Napisałem do syabasa i dvio. Skoro obydwa playery wspierają .trp to może nie jest dla nich problemem żeby zrobić wsparcie akuraat dla odmiany jaką proponuję abcom.

[b]Jesteś chętny napisz do abcom-u :)[/b]

Tak materiał w .trp chodzi poprawnie na kompie.

Pozdrawiam

Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kozik1981' post='87937' date='25.02.2008, 13:14 ']No tego nie wiem bo jeszcze nie mam tego tunerka. Nom ale chyba raczej można słóchać wszystkich stacji radiowych. W tym też naszym rodzimych polskich. Inaczej było by bez sensu wchodzić na ten serwis jak by było z góry na żucaone co się ma słóchać. Tak mi się wydaje. Pozdro :rolleyes:[/quote]

Wiecie, co.. Nigdzie nie widziałem, żeby chodziły radia internetowe na ipboxie. Musze sprawdzić, bo szczerze przyznam, że nie szukałem tego.

Pozdrawiam

Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='jokers' post='87927' date='25.02.2008, 11:24 ']Mnie denerwuje jednak takie wytykanie komuś bledow, jak masz grype to czy ktos ciebie upomina ? a tym czasem dysleksja, dysortografia i dysgrafia to choroba, dokladniej zaburzenie psychiczne i nie taktem jest kogos takiego upominac a juz tym bardziej ubliżać mu.
Mozna tylko grzecznie pomoc i podpowiedziec ze np Firefox po polsku podkresla blednie napisane wyrazy na czerwono tak jak edytory tekstu, nie trzeba nic dodatkowo instalowac, polecam.[/quote]

Nie starałem się nigdy, nikogo obrażać - fakt denerwującego postu -już raz wyjaśniałem. Dysleksja i dysortografia jest tylko dysfunkcją, nad którą konieczna jest własna praca - wymówki nic tu nie dadzą, czasu na napisanie postu jest nieograniczona ilość, a tylko norma czasu jest zwiększona dyslektykowi na egzaminie. Wziąwszy pod uwagę, iż również, nieokreślona ilość osób będzie go czytać - Twój post, tym większe powinno być staranie. Mowa Twa i Twoje pisanie, jest Twoją wizytówką. To nic, że Twa tożsamość stoi za nikiem. Tak jak Cię widzą, słyszą, czytają, tak Cię kolego oceniają.

[quote name='geezer' post='87934' date='25.02.2008, 11:53 ']Forum jest po to, by były na nim RÓŻNE posty i opinie. Mamy demokrację!
Czy twój wujek nie pochodzi czasem z Korei / Słowacji że tak strasznie bronisz IP Boxa ?? :rolleyes:
Bez przesady - sprzęt można lubić, ale żeby sie z nim utożsamiać i kłócić przez niego ???[/quote]

Kolego jak widzisz cenię sobie - choć czasem się zastanawiam dlaczego? - polskość. I moje korzenie nie sięgają nigdzie indziej - choć nie jest to ostatnio modne. Również nie stoję po stronie IPBox'a - choć właśnie na niego czekam. Post mój był ustosunkowaniem się, do wypowiedzi kolegi. Według mnie trudno jest oczekiwać, że jakikolwiek producent wypuści cokolwiek, łamiąc tym samym Prawo - odbioru sygnału na "lewo". Inną rzeczą jest co można z tym sprzętem "zrobić dalej".
Wracając do przytaczanego postu - jak pamiętam, ów kolega, nawet go pochwalił za merytoryczność.

Żałuję bardzo, że koniecznym jest, tak dalekie odejście od właściwego tematu jakim jest - przypominam kolegom
[size=3][i]IPBox 9000 HD[/i][/size]

Jedynym usprawiedliwieniem naszych niemerytorycznych postów - to fakt, że zarazie tylko kolega janep_pl - mając sprzęt - wie o czym pisze. Myślę, że ten tydzień przyniesie nam więcej postów technicznych, a nie spontanicznych uniesień.
Pozdrawiam.

Edytowane przez PKKK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oficjalne poprawki softu na dzień 24/01/2008:

9000HD_1.0.r6153
Official software release 1.0.r6153 for AB IPBox 9000HD Based on svn r6153. all noboot – if use this image type, all settings will be reset kernel root - if use this image type, all settings saved as before upgrade. Bug fixed: - In Alternate audio setup menu doesn´t present language identification (only Track 1 ....), if audio is in Czech , Polish, Slovak languages. - Doesn´t work Dolby Digital signal on S/PDIF - Doesn´t work Audio/Subtitle language presets. - Incorrect present channel name from UPC Direct provider on ASTRA 19.2 on front display : e.g "DISCOVERY" present as " DISC OVERY" - If use 2 SCM Cryptoworks CAM and switch channel to scrambled channel without Smart card , present message on screen in loop. - Recorded files from HDTV channels are bad. Lipsync problem and pixelation. Tested on 6 channels on Thor 08W. - If change audio track in audio setup menu, picture pixelize during audio track switch - Subtitles doesn´t work correctly. If don´t rewrite, still on scr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='geezer' post='87936' date='25.02.2008, 11:59 ']Chyba lepiej napisać maila do AB Comu aby można było nagrywać w .ts lub .mkv[/quote]
Czytaj progresywnie a nie z przeplotem :rolleyes: .trp to jest transport stream czyli .ts

[quote name='janek_pl' post='87938' date='25.02.2008, 12:18 ']Już zrobiłem swoje. Napisałem do syabasa i dvio. Skoro obydwa playery wspierają .trp to może nie jest dla nich problemem żeby zrobić wsparcie akuraat dla odmiany jaką proponuję abcom.[/quote]
Tak jak już pisałem, trp to transport stream! Nie trzeba dodawać obsługi a tylko polepszyć istniejącą bo platforma NMT ma problem jaki opisałem kilka postów wyżej.

janek_pl, napisz mi na PM na jakie adresy emailowe do nich piszesz to im prześle opis problemu od strony technicznej razem z przykładowymi plikami.

Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam
Dostałem maila, iż mogę odebrać IPBox-a. Po przeczytaniu tego forum mam odczucie, że zakup tego cacka w tym okresie to trochę za wcześnie. Mam DM 7020 i jestem z niego bardzo zadowolony, choć brakuje mi HD.
Czy warto teraz kupić ten tuner, czy wstrzymać się, za DM 8000?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi