Skocz do zawartości
kozik1981

AB IPBox 9000HD

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='Zibiiland' post='86942' date='20.02.2008, 11:04 ']Czy zamontowane dwa tunery? Czy na jednym moge nagrywać i jednocześnie oglądać czy sa potrzebne dwa?[/quote]

Dwa tunery dają ci możliwość - jak wiesz - nagrywania jednego a oglądania/odtwarzania innego/drugiego.
Możliwości kombinacji - poczytaj na stronie o TechniSat Digicorder HD na naszym forum. I zdaje się iCord Humaxa też.

A konkretnie TA (DVB-S2+ DVB-S) możliwość w AB IPBox - dla mnie jest tylko potwierdzeniem moich (i nie tylko) obserwacji nt jakości SD na tunerze z JEDNYM tunerem, przystosowanym do HD. I rozwiązaniem (oczywiście - jeżeli... :)) problemów z jakością SD na STB HD. Mam nadzieję, że się znowu nie zawiodę...

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale przecież rodzaj głowicy DVB-S czy DVB-S2 nie ma żadnego wpływu na jakość wyświetlanego obrazu.
po prostu głowica DVB-S jest tańsza i pewnie chcą je pogonić bo niedługo nikt tego nie będzie chciał kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy cyfra+ i Polsat cyfrowy nadają sygnał w standardzie DVB-S a n-ka w DVB-S2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
DVB-S (ang. Digital Video Broadcasting - Satellite) - jest standardem cyfrowej telewizji DVB nadawanej przez satelity. Do kodowania sygnału używa się MCPC oraz SCPC. Do kompresji audio/wideo przyjęto standard MPEG-2, MPEG-4 oraz niedawno MPEG-4 AVC (H.264).
---------------------------------------------------------------------
DVB-S2(ang. Digital Video Broadcasting - Satellite - Second Generation) - rozwinięcie standardu DVB-S, utworzone w 2003 roku, w marcu 2005 został uznany przez ETSI za jeden z standardów nadawania. W Polsce jest wykorzystywany przez platformę n na niektórych swoich transponderach.
IPBox 9000HD sprzedawany jest tylko z jedną głowicą DVB-S2 - daje ona możliwość oglądania i jednoczesnego nagrywania wyłącznie z jednego transpondera. Dokupując drugą głowicę zyskujemy możliwość odbierania 4 kanałów z 2 transponderów - wydaje się być to logiczne, aczkolwiek przeglądając różne fora słyszałem o możliwości odbioru nawet 6 różnych kanałów - jest to dla mnie mniej logiczne. Obecne oprogramowanie nie pozwala na współpracę z cyfrą+ - konieczne jest zastosowanie modułu dostępu CI np. ASTON 2.18 .
Myślę, że na oprogramowanie alternatywne nie będziemy musieli czekać zbyt długo. A co do emisji kanałów HD jest to obecny rozwój w Polsce dzięki n-ce od ponad roku coś się zaczęło dziać. Dziś za HD trzeba płacić myślę, że już niedługo.
Pozdrawiam (mam zaklepanego IPBox'a na wtorek już tuż, tuż)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do PKKK.
Napisaleś, cytuję:
[i]Obecne oprogramowanie nie pozwala na współpracę z cyfrą+ - konieczne jest zastosowanie modułu dostępu CI np. ASTON 2.18 .[/i]
A skąd to wiesz - jeśli to prawda, to jestem na maxa wk.........y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przecież to od dawna wiadomo orginalny soft ma czytniki w cryptoworks jak jes w specyfikacji!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='PKKK' post='87078' date='20.02.2008, 19:43 ']DVB-S (ang. Digital Video Broadcasting - Satellite) - jest standardem cyfrowej telewizji DVB nadawanej przez satelity. Do kodowania sygnału używa się MCPC oraz SCPC. Do kompresji audio/wideo przyjęto standard MPEG-2, MPEG-4 oraz niedawno MPEG-4 AVC (H.264).
DVB-S2(ang. Digital Video Broadcasting - Satellite - Second Generation) - rozwinięcie standardu DVB-S, utworzone w 2003 roku, w marcu 2005 został uznany przez ETSI za jeden z standardów nadawania. W Polsce jest wykorzystywany przez platformę n na niektórych swoich transponderach.
IPBox 9000HD sprzedawany jest tylko z jedną głowicą DVB-S2[/quote]

Ale chyba DVB-S2 jest kompatybilne w dół z DVB-S ????!
Nie może być tak, że tylko N-ka pójdzie na nowym IP Boxie... Czy też trzeba kupić wersję z 2 głowicami: S i S2 aby cieszyć się wszystkimi polskimi platformami ?? Edytowane przez geezer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja też ma cyfre+ i ta informacja mnie trochę zmartwiła, a nie będę zakładał specjalnie polsatu czy n-ki. Ile kosztuje moduł dostępu CI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw ludzie czekali pół roku na tuner a teraz będą czekać następnie pół na jakiś sensowny soft <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy można kupić ten tuner z dwiema głowicami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='janek_pl' post='87092' date='20.02.2008, 21:31 ']Witam,,

Właśnie przywiozłem swojego IPBoxa9000. Podłączyłem i ....... mam mieszane uczucia. Poczekać trzeba na jakiś alternatywny soft. Chyba się przyzwyczaiłem zbyt do Dream,haha

[img]http://www.jm-modameska.pl/ipbox9000/DSCF6819.JPG[/img]

[img]http://www.jm-modameska.pl/ipbox9000/DSCF6820.JPG[/img]

[img]http://www.jm-modameska.pl/ipbox9000/DSCF6821.JPG[/img]

[img]http://www.jm-modameska.pl/ipbox9000/DSCF6822.JPG[/img]

Pierwsze co rzuca się w ucho to cholerny wentylator. Tragedia!!!!!

Oby jak najszybciej z nowym softem, bo tuner po przeskanowaniu satelity wisi i nie chce się odpalić. <_<:lol::o[/quote]

Ten tunerek posiada sloty CI?? Bo jakoś nie moge ich dojżeć na zdjęciu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak sie odwiesi napisz jaka _jakosc_ oferuje nowy sprzet, ze soft w wersji alfa to juz wiemy <_< wiec o funkcjonalnosci pewnie za wiele nie mozna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ziejas' post='87081' date='20.02.2008, 19:59 ']Do PKKK.
Napisaleś, cytuję:
[i]Obecne oprogramowanie nie pozwala na współpracę z cyfrą+ - konieczne jest zastosowanie modułu dostępu CI np. ASTON 2.18 .[/i]
A skąd to wiesz - jeśli to prawda, to jestem na maxa wk.........y.[/quote]
[font="Arial Black"]
Tak jak post później kolega odpowiedział - o tym od dawna było wiadomo.[/font]

[quote name='geezer' post='87087' date='20.02.2008, 20:14 ']Ale chyba DVB-S2 jest kompatybilne w dół z DVB-S ????!
Nie może być tak, że tylko N-ka pójdzie na nowym IP Boxie... Czy też trzeba kupić wersję z 2 głowicami: S i S2 aby cieszyć się wszystkimi polskimi platformami ??[/quote]

[font="Arial Black"]DVB-S2 jest kontabilne z DVB-S - jeśli się nastawiamy na kanały HD to kupuj DVB-S2[/font]

[quote name='Zibiiland' post='87089' date='20.02.2008, 20:15 ']Ja też ma cyfre+ i ta informacja mnie trochę zmartwiła, a nie będę zakładał specjalnie polsatu czy n-ki. Ile kosztuje moduł dostępu CI?[/quote]
W sprawie ceny zajrzyj tu [url="http://hollex.pl/index.php?page=spis&kat=10"]http://hollex.pl/index.php?page=spis&kat=10[/url]

Osoby, które kupią IPBox'a powinny pamiętać, dlaczego go właśnie wybrali - nikt nie zapewnia, że jego "orginalny" soft jest doskonały - raczej przeciwnie -niesie z sobą wiele niedoskonałości. Inną sprawą jest to, że za 1850zł - proponowana cena w Polsce - chciało by się mieć coś, co jest doskonałe a tu trzeba dołożyć ok 350zł na drugą głowicę drugie tyle na moduł CI, a i o PVR trzeba pamiętać bo w orginale brak HDD 160GB ok 160zł 320GB ok 240zł
Wniosek tuner do tanich nie należy. Co Wy na to? .......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='janek_pl' post='87092' date='20.02.2008, 20:31 ']Witam,,

Właśnie przywiozłem swojego IPBoxa9000. Podłączyłem i ....... mam mieszane uczucia. Poczekać trzeba na jakiś alternatywny soft. Chyba się przyzwyczaiłem zbyt do Dream,haha

Oby jak najszybciej z nowym softem, bo tuner po przeskanowaniu satelity wisi i nie chce się odpalić. :lol::P:P

Już go odpaliłem. :)

Wiec tak. Co do obrazu, to byłem pewien, że będzie lepiej. Może za dużo naoglądałem się ostatnio trailerów w 1080i. Nagrywa na pendriva pliki w formacie .trp., których Tvix nie czyta. Tyle na dziś. Ach, ktoś pytał o CI. Tak ma 2xCI i 2xCA

Pozdrawiam[/quote]

Przetestuj przede wszystkim jak działa STREAMING (DIVX, HD) z kompa via LAN oraz czy idą filmy DIVX, HD z dysku via USB 2.0 (+ ew. napisy PL)
Szkoda, że tak jak KATI nagrywa z TV w jakimś debilnym formacie zamiast .mkv :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='janek_pl' post='87092' date='20.02.2008, 20:31 ']Witam,,

[img]http://www.jm-modameska.pl/ipbox9000/DSCF6827.JPG[/img]

Pierwsze co rzuca się w ucho to cholerny wentylator. Tragedia!!!!!

Pozdrawiam[/quote]

Co Cię nie zabije to Cię umocni. .... na pierwszy rzut oka wentylator jest taki sam jak w sprzęcie IT - komputery - ma pewnie 4000 obrotów i to wiatr gwiżdże - pamiętasz były kiedyś takie reg. obrotów - wpinałeś go w obwód i zmniejszałeś obroty - było po sprawie. Najczęściej to co się psuje jest elementem mechanicznym, więc nie martwi mnie ten wentylatorek - zawsze go można wymienić.
......
Życzę Ci wytrwałości w testach - ja czekam za swoim obiecane mam na wtorek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gratuluję zakupu @janek_pl . ja także czekam na swoja dostawe, może już w następnym tygodniu bede go miał. Teraz tylko czekać na nowe firmware z masa poprawek/dodatków bo jak wiadomo wszystko wychodzi w praniu. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='zbigzbig20' post='87179' date='21.02.2008, 05:54 ']Gratuluję zakupu @janek_pl . ja także czekam na swoja dostawe, może już w następnym tygodniu bede go miał. Teraz tylko czekać na nowe firmware z masa poprawek/dodatków bo jak wiadomo wszystko wychodzi w praniu. Pozdrawiam[/quote]

Za długo człowiek się bawił Enigmą (Dbox, Dreambox) i teraz ciężko się przestawić. Ale czas pokaże....

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odczucia bardzo mieszane, jakby człowiek przesiadł się z auta niemieckiego na koreańskie, mam nadzieje że taki stan nie potrwa za długo...........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='vonjur' post='87212' date='21.02.2008, 10:36 ']Odczucia bardzo mieszane, jakby człowiek przesiadł się z auta niemieckiego na koreańskie, mam nadzieje że taki stan nie potrwa za długo...........[/quote]

Trafiłeś w sedno :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zastanawia mnie czy aby ludzie piszący alternatywny soft nie powiedzieli już dość nabijania kabzy producentom niedoróbek w postaci niedopracowanego softu. Kathrein już przestaje się sprzedawać i wiadomo dlaczego, wszyscy czekają na Enigme której mogą sie nie doczekać, IP BOX wypuscili na rynek a dobry soft niech sobie sami zrobią a potem ruszą z taśmą produkcyjną . Mniej ryzykują bo jak nie będzie softu to będzie to samo co z kathi i może się nie sprzedawać. Warto zaczekać z zakupem drogich tunerów bo za 2tys tunek do TV Trwam i Poloni to za drogo, a liczyć na to że wszystkie nowe tunki będą miały taki soft jak Dream to zbyt ryzykowne ponieważ jest coś takiego jak konkurencja a tu jest gra o dużą kase.
Pozdr..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='zibi58' post='87231' date='21.02.2008, 12:19 ']Zastanawia mnie czy aby ludzie piszący alternatywny soft nie powiedzieli już dość nabijania kabzy producentom niedoróbek w postaci niedopracowanego softu. Kathrein już przestaje się sprzedawać i wiadomo dlaczego, wszyscy czekają na Enigme której mogą sie nie doczekać, IP BOX wypuscili na rynek a dobry soft niech sobie sami zrobią a potem ruszą z taśmą produkcyjną . Mniej ryzykują bo jak nie będzie softu to będzie to samo co z kathi i może się nie sprzedawać. Warto zaczekać z zakupem drogich tunerów bo za 2tys tunek do TV Trwam i Poloni to za drogo, a liczyć na to że wszystkie nowe tunki będą miały taki soft jak Dream to zbyt ryzykowne ponieważ jest coś takiego jak konkurencja a tu jest gra o dużą kase.
Pozdr..[/quote]

Tu akurat się z tobą nie zgodzę. Tuner ma soft przyzwoity, a to że nie chodzi na nim np EMU ,hhmmm Na żadnym tunerze z fabrycznym softem tego nie masz. Jeśli ktoś ma moduł z kartą to wszystko śmiga....Nagrywanie OK, Time SHift OK,..........a że interfejs nie jest do końca spolszczony ? Zawsze jest angielski.

Tunery tybu dreambox postawiły bardzo wysoką poprzeczkę, którą innym tunerom będzie cięzko osiągnąć. Jednak już dziś IPBox9000 zapowiada się dobrze. Do pełni szczęścia brakuje E.....

Pozdrawiam Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='janek_pl' post='87234' date='21.02.2008, 12:23 '][/quote]
Janku czy instalowałeś już HDD na swoim IPBox'e jeśli tak to jaki należy włożyć /sformatowany/spartycjowany czy czysty całkowicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='janek_pl' post='87234' date='21.02.2008, 14:23 ']Tu akurat się z tobą nie zgodzę. Tuner ma soft przyzwoity, a to że nie chodzi na nim np EMU ,hhmmm Na żadnym tunerze z fabrycznym softem tego nie masz. Jeśli ktoś ma moduł z kartą to wszystko śmiga....Nagrywanie OK, Time SHift OK,..........a że interfejs nie jest do końca spolszczony ? Zawsze jest angielski.

Tunery tybu dreambox postawiły bardzo wysoką poprzeczkę, którą innym tunerom będzie cięzko osiągnąć. Jednak już dziś IPBox9000 zapowiada się dobrze. Do pełni szczęścia brakuje E.....

Pozdrawiam[/quote]
No właśnie, kupując dreama masz E na pokładzie i wystarczy trochę dobrych chęci i masz co chciałeś, tu sprawa wygląda inaczej, niby masz tunek z linuchem z tą róznicą że dystrybucja nie pasuje do naszych emulatorów i tu jest problem, gdybyśmy mieli możliwośc kompilacji to by było ok........
pozdro i dużo zdrowia do walki z tym tunkiem
pozdro jur

a w sumie to porażka, żona ma bekę ze mnie że kupiłem tunek za 2200 i g...o na nim chodzi Edytowane przez vonjur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='janek_pl' post='87234' date='21.02.2008, 12:23 ']Janku czy instalowałeś już HDD na swoim IPBox'e jeśli tak to jaki należy włożyć /sformatowany/spartycjowany czy czysty całkowicie ?[/quote]

Nie podpinałem dysku, bo pechowo dwie 500 mi padły. Podłączyłem pendriva, którego IPBox widzi jak dysk twardy. Musimy zrobić jednak twardy reset by go wykrył. W menu jest opcja formatowania.

Po przełożeniu pendiva do kompa, winda go nie widzi, wiec pewnie jest formatowany w ext....

Jestem teraz w pracy i nie mam możliwości sprawdzić.

Pozdrawiam Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi