Skocz do zawartości
daniel11

czy moge nagrywać z n box recorder na komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Filmy które mam nagrane na n box recorder mogę jakimś kablem przejść na komputer by je nagrać na komputer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='daniel11' post='67300' date='10.11.2007, 21:57 ']Witam
Filmy które mam nagrane na n box recorder mogę jakimś kablem przejść na komputer by je nagrać na komputer[/quote]
o ile mi wiadomo cyfrowo nie jest to wykonalne ze względu na zabezpieczenia. Możesz jedynie zgrać po analogu (z analogowo rozdzielczością pal) do komputera o ile ten ma możliwość nagrywania video (najczęściej karty graficzne z ViVo, równiez kart tv i video). Jednak w wyniku tego nagrania będziesz miał jedynie obraz ciut lepszy niż vhs. Jeżeli myślisz o nagraniu materiału w jakości HDTV to zapomnij, w tej chwili to jest awykonalne....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='daniel11' post='67317' date='10.11.2007, 23:04 ']ale czy wogulę mogę za pomocą jakiego kabla[/quote]

to zalezy czy masz i jakie masz wejście video analogowe do komputera. I na tak zadane pytanie jak ty postawiłeś nikt ci prosto nie odpowie.
pierwsze pytanie jakie sobie musisz postawić a potem odpowiedzieć: czy mój komputer ma wejście vide?? potem jakie standardy obsługuje i jak odpowiesz sobie na te pytania będziesz mógł już sobie prosto odpowiedzieć: jaki mi będzie potrzebny kabelek. Bo skąd my mamy wiedzieć jaki ty masz komputer??? i jakie ma wejscia?? to musisz sam sie dowiedzieć (np. z instrukcji do karty graficznej, albo karty tv - je3żeli masz, albo do karty przechwytywania video...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ulan' post='67301' date='10.11.2007, 23:08 ']Możesz jedynie zgrać po analogu (z analogowo rozdzielczością pal) do komputera o ile ten ma możliwość nagrywania video (najczęściej karty graficzne z ViVo, równiez kart tv i video). Jednak w wyniku tego nagrania będziesz miał jedynie obraz ciut lepszy niż vhs. Jeżeli myślisz o nagraniu materiału w jakości HDTV to zapomnij, w tej chwili to jest awykonalne....[/quote]
Dlaczego awykonalne? Wystarczy mieć w komputerze kartę do przechwytywania obrazu HD z wejściem YPbPr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='fan HDTV' post='67325' date='11.11.2007, 00:09 ']Dlaczego awykonalne? Wystarczy mieć w komputerze kartę do przechwytywania obrazu HD z wejściem YPbPr.[/quote]

Dokładnie. Karta stosunkowo droga ale ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Gmeru' post='67334' date='11.11.2007, 03:02 ']Dokładnie. Karta stosunkowo droga ale ok.[/quote]
hmm nie brałem takie rozwiązania pod uwagę, ze względu na koszta. Skupiłem się na rozwiązaniach będących w zasięgu normalnych użytkowników (a tanie rozwiązania mają przeważnie tylko wejścia composite i svideo..
ale macie oczywiście racje (tylko nadal to będzie nagrywanie po analogu, a nie cyfrowo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='samodobro' post='79393' date='14.01.2008, 10:59 ']więc ile kosztuje karta na kabelek Y Pb Pr? I jaką polecacie?[/quote]
Ma dopiero byc. Pisalem o tym w ktoryms poprzednim poscie. Chodzi o karte firmy Hauppauge ktora ma sie pojawic w sklepach w stanach w pierwszym kwartale 2008 i ma kosztowac 249$.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba lepiej zakupić nagrywarke DVD i wypalić płytki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie no zostaje nagrywanie przez s video albo euro. Myślałem że to jednak może będzie troche tansze, 250$ to za duzo. Dzieki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zgrywanie filmów nagranych na dysku nie powinno być raczej tak bardzo trudne. Moje pytanie brzmi, czy fakt, że nbox recorder dzieli dysk na partycję do nagrywania i partycję dla VOD powoduje, że ta druga ma jakieś niemożliwe do obejścia zabezpieczenia i nie da się zgrać z niej tak jak z tej pierwszej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mikiom' post='102394' date='17.05.2008, 15:35 ']Zgrywanie filmów nagranych na dysku nie powinno być raczej tak bardzo trudne. Moje pytanie brzmi, czy fakt, że nbox recorder dzieli dysk na partycję do nagrywania i partycję dla VOD powoduje, że ta druga ma jakieś niemożliwe do obejścia zabezpieczenia i nie da się zgrać z niej tak jak z tej pierwszej?[/quote]

Zgrywanie nie było by problemem gdyby dysk sformatowany został w jednym ze znanych powszechnie formatów (FAT32,NTFS,EXT3 itp).
Niestety (oczywiście celowo) na potrzeb nBoxa wymyślono specjalny tajny zakodowany format.
Wiec przegrać z dysku to nie problem. Bez problemu pewnie można zrobić kopię dysku sektor po sektorze (to moje przypuszczenie).
Jednak co z tym dalej zrobić? Pytanie retoryczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi