Jasiek_31 187 Napisano 17 Maja Cześć. Szkoda że redakcja nie zauważyła że 15 maja, razem z premierą koncertu Queen na Disney+ pojawiła się opcja dźwięku w formacie DTS:X. Dźwięk jest niestety w formacie stratnym i trzeba mieć dosyć konkretną konfigurację sprzętową żeby go uzyskać, ale myślę że to jest akurat nowość która może zainteresować bywalców tego forum. Poza koncertem Queen, dźwięk w formacie DTS:X został również dodany do kilkunastu filmów Marvela. Pozdrawiam. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 17 Maja (edytowane) Czesc Jasiek_31 Moze dlatego, ze nie jest to zadna nowosc. Najwyrazniej Disney+ wprowadza atrakcje do Polski pozniej, niz na inne rynki. Nie inaczej jest z filmami. Nie tak dawno przeczytałem tutaj o polskiej premierze Poor Things. Całe szczęście zanim znalazłem login do forum aby to skomentowac, naszła mnie myśl, że moze nie warto denerwować ludzi, że gdzies indziej jest to dostępne od miesięcy. Domyślam się, że to nie są to odosobnione przypadki. Mam nadzieję że nie odbierzecie tego jako umniejszenie wartości postu mojego przedmówcy, a jedynie dodatkową informację. Pozdrawiam serdecznie. Edytowane 17 Maja przez binary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 17 Maja 3 minuty temu, binary napisał: Czesc Jasiek_31 Moze dlatego, ze nie jest to zadna nowosc. Najwyrazniej Disney+ wprowadza atrakcje do Polski pozniej, niz na inne rynki. Nie inaczej jest z filmami. Nie tak dawno przeczytałem tutaj o polskiej premierze Poor Things. Całe szczęście zanim znalazłem login do forum aby to skomentowac, naszła mnie myśl, że moze nie warto denerwować ludzi, że gdzies indziej jest to dostępne od miesięcy. Domyślam się, że to nie są to odosobnione przypadki. Mam nadzieję że nie odbierzecie tego jako umniejszenie wartości postu mojego przedmówcy, a jedynie dodatkową informację. Pozdrawiam serdecznie. Z tego co wiem Disney+ wprowadził to globalnie teraz. Tak, oficjalna zapowiedź była na CES w 2023 roku niestety jak widać mieli jakieś opóźnienie i dopiero 15 maja tego roku pojawiło się to oficjalnie. Jeżeli nie wierzysz to pod tym linkiem oficjalny komunikat Disneya: https://press.disneyplus.com/news/disney-plus-queen-rock-montreal-imax-enhanced-sound-dts Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 17 Maja Wybacz, że nie doniosłem na czas, ale zmieniły mi się hobby i priorytety. W Irlandii jest to dostępne od dawna. Nie chcę strzelać, ale zawsze możesz wykopać na anglojęzycznym forum . Zresztą RAF czy inny forumowicz z UK pewnie pozniej napisze komentarz. Miesiące roznicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 17 Maja (edytowane) A to przepraszam, na niestety w Polsce i tu mamy to od przedwczoraj. Śledziłem temat. Co ciekawe na youtube angielskojęzyczni też donoszą o tym też dopiero teraz jako o nowości dopiero co wprowadzonej. Tutaj też piszą że od 15 maja i że to nowość: https://www.whathifi.com/news/disney-plus-to-become-the-first-streaming-service-to-offer-both-dtsx-and-dolby-atmos-soundtracks Więc jak by to powiedzieć..... mam teraz dysonans poznawczy Edytowane 17 Maja przez Jasiek_31 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 17 Maja Ja szczerze mówiąc też. Prawdę mówiąc nigdy nie włączyłem wspomnianego koncertu Queen, choć atakował mnie na home screen-ie Disnay+ od miesięcy jako nowosc. Być może faktycznie była to wersja standard, a Imax enhanced dodano dopiero w tym tyg. Faktem jest że Imax enhanced marvelowskich blockbusterow siedza na Disney+ od bardzo dawna, więc siła rzeczy założyłem, że ta kilkumiesieczna "nowosc z 2024" i "majowa nowosc", o której wspomniałeś to ta sama wersja. Mea culpa, bowiem nie oparłem się na empirycznych dowodach a jedynie dedukcji, umocnionej znaczacym opóźnieniem wspomnianych Poor Things, na polskim Disney+. Być może ktoś rzuci nowe światło na te sprawę, tymczasem uznajmy że to ja jestem w błędzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 17 Maja Godzinę temu, binary napisał: Ja szczerze mówiąc też. Prawdę mówiąc nigdy nie włączyłem wspomnianego koncertu Queen, choć atakował mnie na home screen-ie Disnay+ od miesięcy jako nowosc. Być może faktycznie była to wersja standard, a Imax enhanced dodano dopiero w tym tyg. Faktem jest że Imax enhanced marvelowskich blockbusterow siedza na Disney+ od bardzo dawna, więc siła rzeczy założyłem, że ta kilkumiesieczna "nowosc z 2024" i "majowa nowosc", o której wspomniałeś to ta sama wersja. Mea culpa, bowiem nie oparłem się na empirycznych dowodach a jedynie dedukcji, umocnionej znaczacym opóźnieniem wspomnianych Poor Things, na polskim Disney+. Być może ktoś rzuci nowe światło na te sprawę, tymczasem uznajmy że to ja jestem w błędzie. Mam wrażenie że od początku mówimy o dwóch różnych rzeczach, więc ustalmy tak zwany common ground Myślę że iMax Enhanced o którym Ty myślałeś dotyczył obrazu i tak, ta funkcja jest dostępna na Disney+ od dłuższego czasu. To o czym ja napisałem również jest przez nich nazywany iMax Enhanced ale dotyczy dźwięku, który w tym przypadku oznacza dodanie do niektórych tytułów dźwięku w formacie DTS:X. Oczywiście żeby móc cieszyć się tym dźwiękiem trzeba mieć zarówno TV jak i amplituner które będą to wspierały, konkretnie DTS Profil 2. Na chwilę obecną, lista niestety jest dosyć krótka Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach