Skocz do zawartości
Jasiek_31

iMAX Enhanced DTS:X na Disney+

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.
Szkoda że redakcja nie zauważyła że 15 maja, razem z premierą koncertu Queen na Disney+ pojawiła się opcja dźwięku w formacie DTS:X.
Dźwięk jest niestety w formacie stratnym i trzeba mieć dosyć konkretną konfigurację sprzętową żeby go uzyskać, ale myślę że to jest akurat nowość która może zainteresować bywalców tego forum.
Poza koncertem Queen, dźwięk w formacie DTS:X został również dodany do kilkunastu filmów Marvela.

Pozdrawiam.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czesc Jasiek_31

Moze dlatego, ze nie jest to zadna nowosc. Najwyrazniej  Disney+ wprowadza atrakcje do Polski  pozniej, niz na inne rynki. Nie inaczej jest z filmami. Nie tak dawno przeczytałem tutaj o  polskiej premierze Poor Things. Całe szczęście zanim  znalazłem login do forum aby to skomentowac, naszła mnie myśl, że moze nie warto denerwować ludzi, że gdzies indziej jest to dostępne od miesięcy. Domyślam się, że to nie są to odosobnione przypadki.

Mam nadzieję że nie odbierzecie tego jako umniejszenie wartości postu mojego przedmówcy, a jedynie dodatkową informację.

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, binary napisał:

Czesc Jasiek_31

Moze dlatego, ze nie jest to zadna nowosc. Najwyrazniej  Disney+ wprowadza atrakcje do Polski  pozniej, niz na inne rynki. Nie inaczej jest z filmami. Nie tak dawno przeczytałem tutaj o  polskiej premierze Poor Things. Całe szczęście zanim  znalazłem login do forum aby to skomentowac, naszła mnie myśl, że moze nie warto denerwować ludzi, że gdzies indziej jest to dostępne od miesięcy. Domyślam się, że to nie są to odosobnione przypadki.

Mam nadzieję że nie odbierzecie tego jako umniejszenie wartości postu mojego przedmówcy, a jedynie dodatkową informację.

Pozdrawiam serdecznie.

Z tego co wiem Disney+ wprowadził to globalnie teraz.
Tak, oficjalna zapowiedź była na CES w 2023 roku niestety jak widać mieli jakieś opóźnienie i dopiero 15 maja tego roku pojawiło się to oficjalnie.
Jeżeli nie wierzysz to pod tym linkiem oficjalny komunikat Disneya: https://press.disneyplus.com/news/disney-plus-queen-rock-montreal-imax-enhanced-sound-dts

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz, że nie doniosłem na czas, ale zmieniły mi się hobby i priorytety.

W Irlandii jest to dostępne od dawna. Nie chcę strzelać,  ale  zawsze możesz wykopać na anglojęzycznym forum . Zresztą RAF czy inny  forumowicz z UK pewnie pozniej  napisze  komentarz. Miesiące roznicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A to przepraszam, na niestety w Polsce i tu mamy to od przedwczoraj.
Śledziłem temat.
Co ciekawe na youtube angielskojęzyczni też donoszą o tym też dopiero teraz jako o nowości dopiero co wprowadzonej.
Tutaj też piszą że od 15 maja i że to nowość: https://www.whathifi.com/news/disney-plus-to-become-the-first-streaming-service-to-offer-both-dtsx-and-dolby-atmos-soundtracks
Więc jak by to powiedzieć..... mam teraz dysonans poznawczy ;)

Edytowane przez Jasiek_31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja szczerze mówiąc też.

Prawdę mówiąc nigdy nie włączyłem wspomnianego koncertu Queen, choć  atakował mnie na home screen-ie Disnay+ od miesięcy jako nowosc. Być może faktycznie  była to wersja standard, a Imax enhanced dodano dopiero w tym tyg.

Faktem jest że Imax enhanced marvelowskich blockbusterow siedza na Disney+ od bardzo dawna, więc siła rzeczy założyłem, że ta  kilkumiesieczna  "nowosc z 2024" i "majowa nowosc", o  której wspomniałeś to ta sama wersja.  Mea culpa, bowiem nie oparłem się na empirycznych dowodach a jedynie dedukcji, umocnionej  znaczacym opóźnieniem  wspomnianych Poor Things, na polskim Disney+.

Być może ktoś rzuci nowe światło na te sprawę, tymczasem uznajmy że to ja jestem w błędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, binary napisał:

Ja szczerze mówiąc też.

Prawdę mówiąc nigdy nie włączyłem wspomnianego koncertu Queen, choć  atakował mnie na home screen-ie Disnay+ od miesięcy jako nowosc. Być może faktycznie  była to wersja standard, a Imax enhanced dodano dopiero w tym tyg.

Faktem jest że Imax enhanced marvelowskich blockbusterow siedza na Disney+ od bardzo dawna, więc siła rzeczy założyłem, że ta  kilkumiesieczna  "nowosc z 2024" i "majowa nowosc", o  której wspomniałeś to ta sama wersja.  Mea culpa, bowiem nie oparłem się na empirycznych dowodach a jedynie dedukcji, umocnionej  znaczacym opóźnieniem  wspomnianych Poor Things, na polskim Disney+.

Być może ktoś rzuci nowe światło na te sprawę, tymczasem uznajmy że to ja jestem w błędzie.

Mam wrażenie że od początku mówimy o dwóch różnych rzeczach, więc ustalmy tak zwany common ground ;)
Myślę że iMax Enhanced o którym Ty myślałeś dotyczył obrazu i tak, ta funkcja jest dostępna na Disney+ od dłuższego czasu.
To o czym ja napisałem również jest przez nich nazywany iMax Enhanced ale dotyczy dźwięku, który w tym przypadku oznacza dodanie do niektórych tytułów dźwięku w formacie DTS:X.
Oczywiście żeby móc cieszyć się tym dźwiękiem trzeba mieć zarówno TV jak i amplituner które będą to wspierały, konkretnie DTS Profil 2.
Na chwilę obecną, lista niestety jest dosyć krótka :(

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi