Skocz do zawartości
Andrew14107

Denon amplituner automatyczne włączanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Mam pytanie odnośnie tego jak wyłączyć automatyczne włączanie się amplitunera po włączeniu dekodera oraz telewizora .Amplituner się włącza i słychać dźwięk z głośników. Amplituner podłączony do TV kablem hdmi obydwa urządzenia pod wejścia EARC. Wiem że jest to prawidłowe działanie ale chciałbym aby dźwięk słyszalny z głośników był wtedy kiedy to ja włączę amplituner. Jest jakieś ustawienie w amplitunerze które można włączyć/wyłączyć które spowoduje wyłączenie funkcji automatycznej. Wyłączenie earc nie wchodzi w grę ponieważ po włączeniu ręcznym amplitunera dźwięk nie jest słyszalny z głośników. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga możliwość to z poziomu TV, przed wyłączenie wybrać jako wyjście audio, głośniki wbudowane, wtedy po ponownym włączeniu telewizora amplituner nie włączy się automatycznie, nastąpi to dopiero gdy w TV jako wyjście dźwięku wybierzesz HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Wielkie dzięki za pomoc. Męczyłem się z tym okrutnie chciałem się już poddać i kombinować z kablem optycznym. Zadziałało wyłączenie sterowania HDMI. Zauważyłem jedynie: jeżeli w 1 kolejności wyłączę dekoder a w 2 kolejności pilotem amplituner to ponownym włączeniu dekodera amplituner włącza się automatycznie. Jeżeli zrobię to w odwrotnej kolejności amplituner nie włącza się 😀 Ale to już szczegół grunt że nie włącza z automatu. Mam jeszcze jedno pytanie. Na zdjęciu opcja Sterowanie wyl.zasilania zaznaczone masz na - Wszystkie. Co ta opcja aktywuje? Ja w chwili obecnej mam to wyłączone. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi