Skocz do zawartości
pmcomp

HD-DVD i Blu-Ray - a może dobrze że istnieją dwa formaty?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tak grzebałem dzisiaj po sklepach na świecie co by sobie parę płytek zamówić i doszedłem do szokującej tezy: a może to dobrze, że istnieją dwa formaty? Jak mi się nie podoba opcja wydania na BD to sobie kupuję HD-DVD. Chodzi przede wszystkim o dźwięk.
Dwa playery można mieć już za 3 tysie więc nawet combo player nie jest potrzebny.
Co o tym myślicie?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tego co widać w cenach odtwarzaczy i filmów, to trzeba asię zgodzić z pmcompem.

Teraz już pewnie można sobie kupić dwa odtwarzacze za cenę, za która mozna by kupić jeden gdyby był tylko jeden format.

Konkurencja zawsze jest bardzo dobra dla klientów, nawet jeżeli Toshiba i Sony dołożą do tego interesu to wogóle mnie to nie martwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja pisałem doś dawno temu że dwa formaty będa na rynku długo długo to niektórzy mówili że guzik prawda. Wielu myśłi że to WOJNA HD DVD vs BR ale to co ma miejsce to raczej wyścig zbrojeń a nie wojna. Oba obozy co chwila wystawiają nowy sprzet (playery) i posiadają co raz więcej amunicji :rolleyes: (płyty w nadym formacie). Wszystko się kreci i ogólnie HD jest teraz na topie. Już wytwórnie filmowe co miały stać po jednaj stronie frontu ogłaszają że chcą być neutralni i wydawać tytuły na dwóch nośnikach. Do niedawna było nie do pomyślenia że powstaną playery combo bo jak to tak możliwe że w jednej obudowie HD DVD i BR i że to nie wybuchnie :) Nie można patrzeć na świat przez pryzmat polskich realiów. Rynek Audio jest na tyle duży że długo będziemy mieli jeszcze dwa formaty bo jak na razie nic nie stoi na przeszkodzie aby tak było. Co do strat firm. Zapewne każda z nich zdaje sobie sprae że koszty wprowadzenia nowej technologi do obiegu jest kosztowne, jednak aby zarabiać trzeba zainwestować i ryzykować. Nic nowego.
Dla nas jest to super sytuacja. Tak jak napisał pmcomp dwa playery to nie majątek i można mieć w du.... "wojne formatów" a w zamian kupujemy co nam się podoba i po coraz lepszych cenach. Oby jak najdłużej tak było !!

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletnie sie nie zgadzam z tym co napisaliscie oboje.
2 formaty to problem przede wszystkim nas - klientów końcowych.

Od mojej strony wyglada to tak że chciałbym mieć film x, y i z ... Ale mogę miec tylko dwa z nich bo one sie pojawiły w formacie playerka który mam. Kolejna sprawa - "Jak mi się nie podoba opcja wydania na BD to sobie kupuję HD-DVD" - tutaj tez się nie zgodzę - gdyby była jedna wersja nie istniał by problem gorszego wydania - jest jedno i ma taki dźwięk jaki ma. Po co masz stawac przed wyborem jesli każda z wersji może miec zalety których nie posiada druga ? Ale nie to jest ważne...
Jeden standard to zniżka cen ze względu na masowość produkcji. Teraz oba standardy jeszcze maja zapach nowości ale za 2-3 lata będą leżeć w koszach w marketach po 9.99 za film klasy B i 29.99 za film klasy A. Może do tego nie dojść jeśli nie dojdzie do upowszechnienia jednego standardu - a jesli nie dojdzie - [b]klienci tacy jak ja których stac na odtwarzacz ale nie stać na pomyłkę[/b] nie kupią sobie tego sprzętu gdyż najzwyczajniej w świecie nie chca wydac mnóstwa siana na coś co skończy jak MiniDisc. Pozdro. I na wybory ludzie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hmmm a moim zdanie jeżeli w miarę szybko nie rozpowszechnią się combo (multiplayer czy jak to tam nazwiemy) to jeden z formatów będzie musiał odejść na peryferia świata video (tak jak nigdy nie zaginał system betamax video firmy sony, jednak trafił na peryferia świata video , mówię oczywiście od home video). Bowiem świat nie jest pełen szaleńców co to bęc kupowali po dwa playery by mieć oba, tacy maniacy to zaledwie ułamek rynku... a ktory wygra?? cięzko powiedzieć, a im szybciej firmy niezależne od sony i toshiby zaczną roić playery combo na masową skalę (ja czekam na combo od denona, ale czy się doczekam?? na razie bardziej mi leży BD (sprawa polskich napisów, no i niedługo będą już playery od denona)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Europie zakup dwóch playerów to nie jest ogromny wydatek. W USA takie zabawki są jeszcze tańsze. Uważam, że rynek playerów już przybrałą postać rynku masowego. Widać to po cenach Toshiby czy PS3.

Ulan piszesz o urządzeniach combo, że to jedyne rozwiązanie. Jednak urządzenia combo to z myślą tylko że będa funkcjonowały dwa formaty bo jak nie to po co combo ? A jak kupno dwóch playerów jest tańsze niż combo to po co combo ? Combo to nadal wybór między kupnem filmu czy to na BR czy HD DVD. Tak więc tak naprawde napisałeś to samo co ja i pmcomp :rolleyes:

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Negoz:Gdyby istniała jedna wersja to by prawdopodobnie była tylko gorsza wersja dźwięku a nie lepsza.
Na pewno dużym plusem dwóch formatów jest szybszy spadek cen niż w przypadku dvd. Teraz najważniejsze jest by combo odtwarzacze doszły do progu 250Euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='dawmac' post='64335' date='21.10.2007, 13:10 ']Europie zakup dwóch playerów to nie jest ogromny wydatek. W USA takie zabawki są jeszcze tańsze. Uważam, że rynek playerów już przybrałą postać rynku masowego. Widać to po cenach Toshiby czy PS3.

Ulan piszesz o urządzeniach combo, że to jedyne rozwiązanie. Jednak urządzenia combo to z myślą tylko że będa funkcjonowały dwa formaty bo jak nie to po co combo ? A jak kupno dwóch playerów jest tańsze niż combo to po co combo ? Combo to nadal wybór między kupnem filmu czy to na BR czy HD DVD. Tak więc tak naprawde napisałeś to samo co ja i pmcomp :rolleyes:

pozdr. dawmac[/quote]

zupelnie mnie zrozumiałeś, ja nie mówię jak jest teraz, tylko jak powinno być w przyszłości, żeby oba formaty przetrwały. w tej chwili ceny combo są chore i to nie ulega żadnej wątpliwości. Normalni ludzie nie będą kupowali dwóch odtwarzaczy, więc albo jeden format wygra (i odtwarzacza będzie kosztował grosze), lub pojawią sie w normalnych cenach pojawia sie combo (gdzie cena za combo będzie znacznie poniżej ceny 2 playerów BD +HD DVD. teraz sprawa z combo przypomina mi bodajże sprzęt LG sprzed paru lat, kiedy to zrobili połączenie dvd i vhs w jednej skrzynce i zaśpiewali za to cenę znacznie przewyższającą cenę oddzielnie kupowanych dvd i magnetowidu, potem nawet ich nie uratowała znacznie niższa cena). Zresztą zastasnów sie ilu hdmaniaków stać na to by kupić dwa odtwarzacze BD i HDDVD wysokiej klasy?? jakiegoś klasowego producenta(i tu nie zaliczam sony, philipsa, lg, samsunga, toshiby)?? mówie o producentach typu: onkyo, denon, harmon kordon itp i jeszcze droższe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='paw' post='64336' date='21.10.2007, 13:32 ']Negoz:Gdyby istniała jedna wersja to by prawdopodobnie była tylko gorsza wersja dźwięku a nie lepsza.
Na pewno dużym plusem dwóch formatów jest szybszy spadek cen niż w przypadku dvd. Teraz najważniejsze jest by combo odtwarzacze doszły do progu 250Euro.[/quote]

Stawiam na 2 lata.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Samsung BD-P1400 1500zl + Toshiba HD-EP10 1300zl = 2800zl
a combo od 2500zl

combo wychodzi taniej, hd-e1 nie biore pod uwage, tyle, ze combo nie ma pelni mozliwosci hd-dvd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='ulan' post='64342' date='21.10.2007, 13:43 ']zupelnie mnie zrozumiałeś, ja nie mówię jak jest teraz, tylko jak powinno być w przyszłości, żeby oba formaty przetrwały. w tej chwili ceny combo są chore i to nie ulega żadnej wątpliwości. Normalni ludzie nie będą kupowali dwóch odtwarzaczy, więc albo jeden format wygra (i odtwarzacza będzie kosztował grosze), lub pojawią sie w normalnych cenach pojawia sie combo (gdzie cena za combo będzie znacznie poniżej ceny 2 playerów BD +HD DVD. teraz sprawa z combo przypomina mi bodajże sprzęt LG sprzed paru lat, kiedy to zrobili połączenie dvd i vhs w jednej skrzynce i zaśpiewali za to cenę znacznie przewyższającą cenę oddzielnie kupowanych dvd i magnetowidu, potem nawet ich nie uratowała znacznie niższa cena). Zresztą zastasnów sie ilu hdmaniaków stać na to by kupić dwa odtwarzacze BD i HDDVD wysokiej klasy?? jakiegoś klasowego producenta(i tu nie zaliczam sony, philipsa, lg, samsunga, toshiby)?? mówie o producentach typu: onkyo, denon, harmon kordon itp i jeszcze droższe).[/quote]

piszesz o tym samym co ja :rolleyes:
to czy ludzie będą kupowali dwa playery czy combo zależy tylko od cen i tyle. Jednak nie ma to żadnego znaczenia na popularyzacje lub śmierć jakiegoś formatu. Jeśli ceny będą porównywalne ddwa playery = combo to co mi za różnica czy postawię jedną skrzynke czy dwie na stoliku RTV. Suma sumarum dwa formaty będą miały się dobrze. Skąd taka pewność, że ludzie nie będa kupowali dwóch playerów ? Znam wiele osób co mają dwa playery. Bywając na forach zagranicznych to praktycznie każdy ma dwa odtwarzacze HD. Koszt dwóch odtwarzaczy to jest kowta ponieżej 3000zł = ok 1000$ = 800Euro = 550 GBP. To nie jest kwota która ma wielkie znaczneie dla budżetu domowego europejskiej rodziny. Do tego weż pod uwagę, że odtwarzacze HD to często konsole do gry czyli dwa w jednym ( PS3 i najprawdopodobnie już nie długo Xbox z HDDVD na stałe ). Na dokładkę, masz możłiwośc kupna jednego playera płacąc tylko kilkaset złoty ( na rynku wtórnym są toshiby za około 500zł to co chciec więcej ? ) Tak samo przemysł komputerowył zaakceptował dwa formaty i sa czytniki HD DVD i BR więc równiez może służyć jako czy to BR czy HD DVD.
Co do sprzetu "topowego". Jest dla innej grupy klientów. Do dzisiaj wiele firm produkuje odtwarzacze DVD w cenie powyżej 1000 euro i są ludzie co to kupują. Tak samo z odtwarzaczami HD. Aktualne modele np. XE1 wyświetla obraz baardzo dobry. Na pewno można jeszcze co nie co poprawić ale nie wydaje mi się aby powstała toshiba HI-END za kwotę powyżej 1500euro. Odtwarzacze BR nawet te najwyższe modele równiez nie dorastają do pięt cenowo odtwarzaczą HI END z segmentu CD czy DVD. Wynika to może z tego, że jeśłi jest dobry materiał HD nagrany na płycie to odtwarzacz nie ma za bardzo co robić aby było lepiej :)
Ja jestem dobrej myśli. Niech sobie żyją dwa formaty. Oba przetrwają. Będzie co wybierać. Oczywiście jak będzie jakiś dobry player combo to czemu nie.
pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='dawmac' post='64348' date='21.10.2007, 15:10 ']piszesz o tym samym co ja :rolleyes:
to czy ludzie będą kupowali dwa playery czy combo zależy tylko od cen i tyle. Jednak nie ma to żadnego znaczenia na popularyzacje lub śmierć jakiegoś formatu. Jeśli ceny będą porównywalne ddwa playery = combo to co mi za różnica czy postawię jedną skrzynke czy dwie na stoliku RTV. Suma sumarum dwa formaty będą miały się dobrze. Skąd taka pewność, że ludzie nie będa kupowali dwóch playerów ? Znam wiele osób co mają dwa playery. Bywając na forach zagranicznych to praktycznie każdy ma dwa odtwarzacze HD. Koszt dwóch odtwarzaczy to jest kowta ponieżej 3000zł = ok 1000$ = 800Euro = 550 GBP. To nie jest kwota która ma wielkie znaczneie dla budżetu domowego europejskiej rodziny. Do tego weż pod uwagę, że odtwarzacze HD to często konsole do gry czyli dwa w jednym ( PS3 i najprawdopodobnie już nie długo Xbox z HDDVD na stałe ). Na dokładkę, masz możłiwośc kupna jednego playera płacąc tylko kilkaset złoty ( na rynku wtórnym są toshiby za około 500zł to co chciec więcej ? ) Tak samo przemysł komputerowył zaakceptował dwa formaty i sa czytniki HD DVD i BR więc równiez może służyć jako czy to BR czy HD DVD.
Co do sprzetu "topowego". Jest dla innej grupy klientów. Do dzisiaj wiele firm produkuje odtwarzacze DVD w cenie powyżej 1000 euro i są ludzie co to kupują. Tak samo z odtwarzaczami HD. Aktualne modele np. XE1 wyświetla obraz baardzo dobry. Na pewno można jeszcze co nie co poprawić ale nie wydaje mi się aby powstała toshiba HI-END za kwotę powyżej 1500euro. Odtwarzacze BR nawet te najwyższe modele równiez nie dorastają do pięt cenowo odtwarzaczą HI END z segmentu CD czy DVD. Wynika to może z tego, że jeśłi jest dobry materiał HD nagrany na płycie to odtwarzacz nie ma za bardzo co robić aby było lepiej :)
Ja jestem dobrej myśli. Niech sobie żyją dwa formaty. Oba przetrwają. Będzie co wybierać. Oczywiście jak będzie jakiś dobry player combo to czemu nie.
pozdr. dawmac[/quote]

nadal nie rozumiesz o co mi biega: pierwsza teza: LEDZIE NI KUPIĄ NIGDY 2 PLAYERÓW HD - bo to nie lezy w ich naturze. teza 2 kupią combo jak będzie kosztowało grosze (czyli nieznacznie więcej niż cena playera jednosystemowego).
moim zdaniem oba formaty przetrwają tylko w wypadku tanich combo, jak nie będzie to przetrwa tylko jeden (a drugi zostanie zmarginalizowany),.

co do przemysłu komputerowego, popatrz sobie wojnę formatów zapisu dvd, słynne plusy i minusy, prawdziwa ekspansja nagrywarek nastąpiła dopiero po ukazaniu sie multinagrywarek (czyli obsługujących i plusy i minusy), wcześniej sprzedaż nagrywarek szla niemrawo, bo większość ludzi bała sie postawić na złego konia....

Edytowane przez ulan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale niektórym zależy na miejscu,oraz estetyczności i wtedy wybiorą combo oraz nad nie zastanawianiem się w którą kieszeń to włożyć(zwłaszcza tyczy się reszty rodziny;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='ulan' post='64352' date='21.10.2007, 15:30 ']nadal nie rozumiesz o co mi biega: pierwsza teza: LEDZIE NI KUPIĄ NIGDY 2 PLAYERÓW HD - bo to nie lezy w ich naturze.[/quote]

Obalam Twoją teorię:
Ludzie to JA.
Ja mam dwa playery i do tego PS3.
Alaczego PS3? Bo mi ta konsola nie odpowiada jako palyer z powodu braku HDMI 1.3 ew. wielokanałowego analogowego wyjścia audio.
Za to do gier misie podoba :rolleyes: .
c.n.d.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='ulan' post='64352' date='21.10.2007, 14:30 ']nadal nie rozumiesz o co mi biega: pierwsza teza: LEDZIE NI KUPIĄ NIGDY 2 PLAYERÓW HD - bo to nie lezy w ich naturze.[/quote]

to ja też ludź nie jestem :(

Na jakiej podstawie wysuwasz swoja teze ?? Jakieś badania.

Temat jest " HD-DVD i Blu-Ray - a może dobrze że istnieją dwa formaty? " i w swoich wypowiedziach chciałem wyrazić, że nie mam nic przeciwko dwóm formatom. Uważam że będę istniały dwa formaty. Czy to będą dwa playery czy combo to to nic nie zmienia. O wszystkim decyduje cena. A cene za playery na dzień dzisiejszy można uznać za rozsądną i nie liczył bym na wielki spadek cen. Toshiba sprzedaje za 999zł + 3 filmy ( może być taniej ? ) a PS3 jest w różnych promocjach ( konsola i player za około 1500zł - może byc taniej ? ) Cóż można chcieć więcej. Nie mozna bez końca narzekać że nie jest za darmo :)

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ulan' post='64352' date='21.10.2007, 15:30 ']nadal nie rozumiesz o co mi biega: pierwsza teza: LEDZIE NI KUPIĄ NIGDY 2 PLAYERÓW HD - bo to nie lezy w ich naturze. teza 2 kupią combo jak będzie kosztowało grosze (czyli nieznacznie więcej niż cena playera jednosystemowego).
moim zdaniem oba formaty przetrwają tylko w wypadku tanich combo, jak nie będzie to przetrwa tylko jeden (a drugi zostanie zmarginalizowany),.

co do przemysłu komputerowego, popatrz sobie wojnę formatów zapisu dvd, słynne plusy i minusy, prawdziwa ekspansja nagrywarek nastąpiła dopiero po ukazaniu sie multinagrywarek (czyli obsługujących i plusy i minusy), wcześniej sprzedaż nagrywarek szla niemrawo, bo większość ludzi bała sie postawić na złego konia....[/quote]

I tu Cię popieram. Często i gęsto nie chodzi o pieniądze. idzie Smith, Bruner czy inny Kowalski do przykładowego Media Markt i mówi że chce odtwarzacz HD lub nowoczesny odtwarzacz. Nie jest specem, nie zna rynku jest w grupie 99.9% uzytkowników sprzetu którzy po prostu kupują te rzeczy jak ja kupuje żelazko czy pralkę. Ma prasowac albo prać... Proste - odtwarzacz ma odtwarzać.
Więc... jeden z drugim - niezaleznie od ceny wybiera odtwarzacz i go kupuje bez wzg. na znaczek BR czy HDDVD. Ale jeśli mu powiedzieć "Sweet'y - kup mistrzu 2 bo nie obejrzysz wszystkiego" to w 99.9% przypadków odpowiedzi bedą dwie:
a: goń się chamie, nic nie wiem i nic nie kupie mam to w ... musze popytac speca z naprzeciwka o co kaman
b: wybieram jeden na co mi dwa odtwarzacze - może byc ten droższy albo ten jeszcze droższy bo ładniejszy odcień ma...

Nie wyobrażam sobie zawodnika - poza kilkoma fanatykami - którzy powiedzą: OKI - biore dwa.
Dlaczego tego sobie nie wyobrażam ? Bo sam jestem fanem niezłego sprzetu i powiedzmy że wydanie na odtwarzacz całej pensji nie wydaje mi sie tak do końca niezwykłe - ale gdyby nawet BR czy HDDVD kosztowało po 200 zł to nie lezy w mojej naturze płacić za błedy marketingowców i zagracać sobie szafki mnóstwem róznych odtwarzaczy. Nawet gdyby dodawali drugi gratis prawdopodobnie nie byłbym zadowolony z interesu. Tu nie chodzi o pieniądze...
Combo jest rozwiązaniem. Domniemam że dopracowane modele combo będą w najbliższej przyszłości stanowiły blisko 100% sprzedaży. Tu widze przyszłość bo innej rozsądnej opcji prawdopodobnie nie ma. Nikt się nie podda. Klient też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pmcomp i dawmac wy to nie ludzie, wy to maniacy HD, a to zasadnicza różnica. Ja mówię o zwykłych szarych użytkownikach, o ich żonach, dzieciach i psach :( Swego czasu pamietam ile anergii zabrało mi przekonanie kumpla, ze nie ma sensu kupować combo dvd i vhs bodajże LG za coś koło 2500 kiedy dwa oddzielnie lepszej klasy i firmy można było kopić za znacznie poniżej 2000, on miał jeden argument: zajmuje mniej miejsca i mniej plątaniny kabli. Nie wyobrażam sobie, zebym mógl go namówić na kupno 2 odtwarzaczy HD i nie chodzi tylko o cenę....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ulan i Negoz, wasze wypowiedzi dotyczą przyszłości - jak może będzie wygladac świat odtwarzaczy HD.

Mi chodzi o to co jest dzisiaj i na dzień dzisiejszy i najbliższa przyszłość to kupno przez "Kowalskiego" jednego playera a jak "go wciągnie" to kupno drugiego. Nie liczyłbym, że szybko pojawią się odtwarzacze combo ( warte pieniędzy za to co oferują) Wyprodukowanie to nie problem ale konflikt interesów może stac na przeszkodzie ( chyab że się Toshiba z Sony dogada :( to by było pięknie :) ) Do tego jeszcze problem z blokada regionalną. Nie wiem jak by to wygladało w przypadku combo czy jest taka możliwośc ay BR miał blokade a HDDVD nie. Taka myśl też mi chodzi po głowie. Tak naprawdę to po co producenci mają robić combo ? Przecież lepiej sprzedać dwa odtwarzacze niż jeden :P Oby czasami to nie byla główna przyczyna tego, że na dobry combo player poczekamy dość długo.

Fajnie tak pogadać sobie i pogdybać co i jak będzie ale znając życie będzie zupałnie inaczej niż nam się wszystkim wydaje B)

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='dawmac' post='64380' date='21.10.2007, 18:30 ']ulan i Negoz, wasze wypowiedzi dotyczą przyszłości - jak może będzie wygladac świat odtwarzaczy HD.

Mi chodzi o to co jest dzisiaj i na dzień dzisiejszy i najbliższa przyszłość to kupno przez "Kowalskiego" jednego playera a jak "go wciągnie" to kupno drugiego. Nie liczyłbym, że szybko pojawią się odtwarzacze combo ( warte pieniędzy za to co oferują) Wyprodukowanie to nie problem ale konflikt interesów może stac na przeszkodzie ( chyab że się Toshiba z Sony dogada :( to by było pięknie :) ) Do tego jeszcze problem z blokada regionalną. Nie wiem jak by to wygladało w przypadku combo czy jest taka możliwośc ay BR miał blokade a HDDVD nie. Taka myśl też mi chodzi po głowie. Tak naprawdę to po co producenci mają robić combo ? Przecież lepiej sprzedać dwa odtwarzacze niż jeden :P Oby czasami to nie byla główna przyczyna tego, że na dobry combo player poczekamy dość długo.

Fajnie tak pogadać sobie i pogdybać co i jak będzie ale znając życie będzie zupałnie inaczej niż nam się wszystkim wydaje B)

pozdr. dawmac[/quote]

zobacz co było z plusem i minusem w nagrywarkach dvd, teraz też oba obozy dojdą do wniosku, ze lepiej mieć połowę tortu, niż zostać wyautowanym, bo to może doprowadzić do potężnych strat, których firma może nie przetrwać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta. Formaty walczą, a na końcu wygra VOD.

Szkoda, bo ja tak lubiłem klimat wypożyczalni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='ulan' post='64384' date='21.10.2007, 18:06 ']zobacz co było z plusem i minusem w nagrywarkach dvd, teraz też oba obozy dojdą do wniosku, ze lepiej mieć połowę tortu, niż zostać wyautowanym, bo to może doprowadzić do potężnych strat, których firma może nie przetrwać...[/quote]

gdyby zachowania na rynku można było tak łatwo przewidywać i opierać się w 100% na tym co było to bardzo łatwo można by było zarabiac pieniądze :( Niestety tak pięknie nie jest i NIKT nie jest w stanie przewidzieć na 100% zachowania klientów ( o wielkości popytu decyduje ogrom czynników - nawet pora roku :) )
Nam klientom ( HD maniakom) zostaje żyć i się cieszyć tym co mozna teraz mieć.

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='psus' post='64387' date='21.10.2007, 19:19 ']Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta. Formaty walczą, a na końcu wygra VOD.

Szkoda, bo ja tak lubiłem klimat wypożyczalni.[/quote]
tylko chyba VOD to maks 1080i, a gdzie 1080p z full wypas dźwiękiem?? do tego VOD się nie nadaje (póki co), więc jednak płytki HD mają przyszłość...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='dawmac' post='64391' date='21.10.2007, 19:35 ']gdyby zachowania na rynku można było tak łatwo przewidywać i opierać się w 100% na tym co było to bardzo łatwo można by było zarabiac pieniądze :) Niestety tak pięknie nie jest i NIKT nie jest w stanie przewidzieć na 100% zachowania klientów ( o wielkości popytu decyduje ogrom czynników - nawet pora roku :P )[/quote]

Nie przesadzaj :( Można z dużą dozą prawdopodobieństwa rokować przyszłość pewnego segmentu rynku mając jakąś tam wiedzę o przeszłości. Jeśli te formaty można odtworzyć w jednym małym pudełku to właśnie tak sie stanie. To nie płyta LaserDisc (pamięta ktoś?) vs vhs aby trzeba się opowiedzieć za którymś ze standardów bo koalicja nie wchodzi w grę.
Podobnie jak było z płytami +/-, czy podobnie jak było z kartami pamięci flash - jeśli jest możliwość scalenia wielu std w jednym pudełku to takie rozwiązanie szybko staje sie oczywiste. Nie wyobrażasz sobie chyba 2 nagrywarek w kompie czy kilku dziur w laptopie na karty.
Nikt z nas nie jest prorokiem ale jeszcze odnosząc sie do tematu tego postu. - NIE! Fatalnie że są 2 standardy.
Gdyby był jeden już by mi odtwarzał filmy z polskimi napisami. Prawdopodobnie. Gdyby był jeden odtwarzacze już kosztowały by znacznie mniej. I prawdopodobnie w biurach projektowych duzych firm nie tracili by czasu nad zażegnaniem konfliktu w formie combo a madrzyli się nad planami odtwarzaczy o rozdzielczościach znacznie przewyższających full hd. Nie zawsze to wojna jest motorem postepu - spójrz na nasz sejm ;D

Pytanie zadane w temacie nie ma odpowiedzi. Nadal nie usłyszałem przekonującej opini - czy DOBRZE że są 2 standardy. Konkurencja ? Bzdura - to filmy własną treścią konkuruja ze sobą. Wolę obejrzeć Żądło na VHS niż Złotopolskich na BR. Wolę kupić Misia na VCD niż dostać za free Rysia na HDDVD choćby mi odtwarzacz dołozyli gratis ;D

Format to ważna sprawa - im lepszy jakosciowo tym lepiej - ale on ma male znaczenie w porównaniu z naszymi gustami w kwestii tytułów. A to że jest ich kilka (formatów) tylko utrudnia zycie a nie ułatwia. Dopóki np. tytuł x bedzie tylko na BR a tytuł y tylko w HDDVD a Combo nie bedzie tak sprawne jak 2 rózne odtwarzacze to 2 std. to potężny hamulec dla HD pod strzechą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Negoz zbyt pesymistycznie podchodzisz do życia :( HD ma się dobrze. Odwiedzajć sklepy z płytami DVD / HDDVD / BR z dnia na dzień widac coraz większą ilość tytułów. W Polsce na allegro jest 248 pozycji to przyjmijmy że jest to około 150 tytułów. Na angielskim ebayu jest około 1000 pozycji ( podobnie na niemieckim ) Amerykański ebay około 4000 pozycji. Oczywiście ilość tytułów jest dużo mniejsza jednak jest tego sporo i nie są to tylko filmy "szmiry" :) ( pomijam blokade regionu bo chodzi nam tylko o to aby przedstawić że płyty BR czy HDDVD istnieją w ilości większej niż to co jest w MM ).
Ilośc zapowiadanych premier na w/w nośnikach jest porównywalna z tymi co są na DVD ( odważe się stwierdzić że wszystko co nowego ukazuje się na rynku z filmów jest też na BR lub HDDVD).
Naprawdę, dwa playery dla mieszkańców europy czy usa to nie jest duży wydatek i problem. Myślę, że wręcz przeciwnie, duzi chłopacy lubią takie zabawki a czym ich więcej tym lepiej :P
pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi