Skocz do zawartości
Sebastian Podgajny

Jaki telewizor z minimalną jasnością?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Posiadam obecnie 2 telewizory Samsunga gdzie minimalna jasność jest dość wysoka (obydwa qled). Potrzebuję wymienić jeden z nich i głównym priorytetem dla mnie w tej kwestii jest jak najmniejsza jasność na najniższym jej ustawieniu, dodatkowym atutem byłby też filtr światła niebieskiego coś takiego jak jest dostępne w telefonach Samsunga. Niestety nie znalazłem żadnych testów które sprawdzały by jasność ekranu na minimalnym ustawieniu na białej planszy ktoś wie czy gdzieś takie testy są dostępne? Jak to wygląda w przypadku webOS lub Androida można zejść niżej z jasnością niż w przypadku Tizena? Czy problem nie leży po stronie ograniczenia softu a chodzi o konkretną matryce w modelu?

Edytowane przez Sebastian Podgajny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy robili

Za szybko się wysłało i nie zdążyłem wyedytować.

Kiedy robiłem w pracy pomiary VRR testowaliśmy najniższe jasności OLEDów LG i QD-OLEDów. Oba schodziły dosyć nisko, jeśli dobrze pamiętam LG zszedł do 20 nitów a QD OLED do 30 czy jakoś tak. Większym problemem jest jakość obrazu, w obu przypadkach obraz wyglądał znacznie gorzej, z jednej strony z powodu mniejszej dokładności zasilania PWM a z drugiej strony przez właściwości ludzkiego wzroku, który jest mniej wrażliwy na ciemne kolory przez co krawędzie wyglądały na rozmyte a kolory na mniej nasycone. Jeśli ci to nie przeszkadza to dowolny OLED lub QD OLED da radę. To jest główny powód dlaczego producenci nie chcą pozwolić na większe obniżanie maksymalnej jasności wyświetlacza, kilka lat temu Apple się chwalił że można ich telefony ściemnić do 2 nitów max ale jakoś nie widziałem żeby inne firmy na rynku podchwyciły temat. 

A co do niebieskiego światła w TV, cała koncepcja jest wciąż mocno eksperymentalna. Tak, jest związek między ilością światła w krótkim zakresie fal a ilością melatoniny we krwi ale większość badań pochodzi z testów dla oświetlenia domowego i nie ma bezpośredniego zastosowania do wyświetlaczy. Mało jest badań które porównują faktyczny wpływ używania różnych filtrów niebieskiego światła na poziom melatoniny we krwi. Bardziej mamy tu do czynienia z sytuacją gdzie firmy podchwyciły hasło że niebieskie światło znaczy bezsenność i zaczęły na masę dodawać algorytmy redukujące ilość niebieskiego światła bez sprawdzania czy to co robią faktycznie pomaga. Przy telewizorze przyciemnionym do minimum nie przejmowałbym się filtrami niebieskiego światła bo samoczynnie światłoczułe siatkówkowe komórki zwojowe (ipRGC) odpowiedzialne za kontrolę cyklu dobowego są wielokrotnie mniej czułe na światło niż zwykłe fotoreceptory. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi