Jump to content
Sign in to follow this  
Soprano

1080p a wydajnosc kompa

Recommended Posts

Witam,
Mam pytanie, jak ogladam film w 1080p(KMP player) i wcisne TAB pokazuje mi 100% uzycia proca :) codek to CoreAVC, niby film dziala plynnie ale jak wlacze jakis filtr to juz klatkuje...
Moj komp: AMD64 3000@(2600), 1900xt@(xtx) 2gb ram dualch. albo mam kiepski komp(proc) i tak musi byc, albo cos zle skonfigurowalem.
dzieki za wszelkie rady :D

ok. musze zainwestowac w jakis X2... w sumie to filmy w 1080p dzialaja plynnie ale jak wlacze jakis filtr to zaczyna mulic. A moze wiecie jak mozna (i czy mozna) wykasowac sciezke dzwiekowa, mam kilka filmow z audio 5.1 rosyjskim i przed wypaleniem na plyte chcialbym sie tego pozbyc( za duzy rozmiar filmu) .

Mkvtoolnix bo pewnie są to pliki mkv , odznacz ruskie audio i podaj ścieżkę do pliku końcowego.

Ostatnio zrobiłem test odtwarzania pliku w 1080p na laptopie firmowym i kompie domowym. Na laptopie z Core2Duo 1,6 i 1GB RAM film rwało cały czas, a na kompie ze starym poczciwym Athlonem 2400+ i 512 MB RAM wszystko było bardzo płynne. Wniosek chyba jest taki, że dysk w laptopie nie jest za bardzo wydajny :) Innego wytłumaczenia nie mam.

[quote name='krexon' post='62811' date='10.10.2007, 11:20 ']Ostatnio zrobiłem test odtwarzania pliku w 1080p na laptopie firmowym i kompie domowym. Na laptopie z Core2Duo 1,6 i 1GB RAM film rwało cały czas, a na kompie ze starym poczciwym Athlonem 2400+ i 512 MB RAM wszystko było bardzo płynne. Wniosek chyba jest taki, że dysk w laptopie nie jest za bardzo wydajny :) Innego wytłumaczenia nie mam.[/quote]

wniosek z tego taki ze na laptopie nie ma dobrych kodekow zainstalowanych;]
filmy da sie bez problemu odtwarzac na dysku zew podlaczonym pod usb2.0, nie mowiac juz o wew ata i sata

Edited by deenbe

apatch--> dzieki za programik
krexon--> jakich uzywasz kodekow i playera? Ja mam kodeki CCCP i Core AVC 1.5.0.0, a playerek to KMP, sprawdzalem dzisiaj Dawn.Of.The.Dead.2004.1080p.HDDVD.x264-hV (8905 kbit/s) plynnie film sie odtwarza ale bez zadnych filtrow, a na jednym bardzo mi zalezy (level control), jak zalacze filterek to juz biedaaaaa :/