DracoPsycho 0 Napisano 16 Kwietnia 2023 Witajcie, w tej chwili posiadam Philipsa 55PUS6561. Po 6 latach mam już 2 ciemniejsze paski poziome. Zakładam, że padło podświetlenie w związku z czym się rozglądam za czymś nowym. Budżet tak jak w temacie ok. 4k PLN. To co chciałbym mieć to 120 Hz, VRR, ALLM, czyli pełnoprawne HDMI 2.1. Na razie rozważałem Philipsa The One, trochę może z przyzwyczajenia, ale nie wiem czy chcę znowu się w Philipsa pchać, bo padnięte podświetlenie po 6 latach to moim zdaniem jednak krótko. Moją uwagę przykuł też LG QNED86 i byłem pewien, że to jest to, ale zwątpiłem trochę, bo czytałem, że local dimming średnio się sprawdza przy oglądaniu filmów z napisami, ale z drugiej strony, że przy MiniLEDach blooming jest minimalny. Ma ktoś może z tym doświadczenie? Tak ogólnie to zwracam się o pomoc dlatego, że nie śledzę rynku TV na bieżąco, a modeli jest okropnie dużo i nie wiem jaka jest różnica np. między Samsungami Q70/Q77/Q80. Także wszelkie sugestie mile widziane. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 17 Kwietnia 2023 Dzień dobry, w Twoim przypadku najrozsądniejszym wyborem będzie Samsung Q80B. Local Dimming w telewizorach ma za zadanie przede wszystkim wpływać korzystnie na kontrast oraz jasność panelu. Są producenci, którzy mają bardzo dobre algorytmy wygaszania (Sony, Samsung, TCL), gdzie efekt jest zazwyczaj bardzo dobry. Jednak w modelu LG, do którego się odnosisz jest odwrotnie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach